Bizalomra építők – Kirchentag 2019

Bizalomra építők – Kirchentag 2019

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Németh Kitti, fotó: Jenna Dalwitz
„Miben bízol?” Ez a mottója a június 19–23. között megrendezendő német protestáns egyházi napoknak. A kétévenként megtartott ötnapos – immár nemzetközi – találkozónak minden alkalommal más német város ad otthont: a 37. Kirchentag alkalmából Dortmundban köszönthetik egymást a régi és új érdeklődők.

Az idei Kirchentag igei mottója – amely a Királyok második könyvében (2Kir 18,19) található – hosszas és intenzív beszélgetések, alapos megfontolás eredménye, és a találkozó vezetősége hagyta jóvá még 2018-ban. A „bizalom” sokak számára tűnik ma már ritkán használt fogalomnak. Kiben lehet ma megbízni? Együgyűség-e az ember részéről, hogyha van, akiben valamilyen reménységgel „idelenn” és valaki másban „odafönn” megbízik? A bizalom minden formájában magában hordozza a sérülés veszélyét, s ez nemcsak a privát, hanem a közéleti kapcsolatokra is igaz.

Miben bízol? Valamelyest kellemetlennek érezzük a kérdést, de talán éppen ezért egyre jobban belemerülhetünk a válaszok sokféleségébe. A bizalom fontos, sérülékeny és értékes. A Kirchentag gazdag és ezerfelé ágazó programjainak vezérfonala idén ezt a témát járja majd körül, és felvet olyan kérdéseket mint: Megbízhatunk-e és meg kell-e bíznunk az intézményekben? Bízhatunk-e az egyházakban, a különböző szervezetekben, egyesületekben, cégekben?

A számos könnyűzenei és komolyzenei koncerttel – amelyeket Dortmund különböző templomaiban és színpadjain hallgathatunk majd meg –, előadásokkal, filmvetítésekkel, workshopokkal, találkozási, ismerkedési és beszélgetési lehetőségekkel gazdagított rendezvénysorozat mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztálynak bőségesen kínál programokat. Ennek keretében nemcsak a keresztyén egyházak tagjai, hanem más vallású hívők is találkozhatnak egymással, és talán életre szóló barátságok is köttetnek felekezetek tagjai, vallások követői között.

A Lehetőségek piacán (Markt der Möglichkeiten) a különböző országok egyházi csoportjai vagy éppen civil kezdeményezések kínálnak majd kreatív formában információt és alkalmat a megismerkedésre. A Magyarországi Evangélikus Egyház ismét lehetőséget kapott a bemutatkozásra ezen az interaktív téren, ahol három napon keresztül reggeltől estig működő standdal várjuk majd az érdeklődőket. Előreláthatólag márciusban érkezik a mindig frissülő programkínálattal jelentkező és ingyenesen letölthető KirchentagApp.

Mivel igen népszerű és minden alkalommal több ezer érdeklődőt megmozgató rendezvényről van szó, a jelentkezés és a regisztráció április 8-áig folyamatosan zajlik. A határidő betartása rendkívül fontos, mert csak az időben regisztráltak esetében tudnak – általában közösségi helyeken, iskolákban, tornatermekben – szállást biztosítani a résztvevőknek. Fontos tudni, hogy harmincöt éves kortól van lehetőség privát szállás igénylésére is.

Az érdeklődők a Kirchentag.de internetes oldalon tájékozódhatnak az aktuális árakról és a jegyvariánsokról, hiszen több árkategóriában is elérhetők a jegyek és az öt napra szóló bérletek is. Eddig mindig volt arra is lehetőség, hogy a kelet-európai lakosok az igen kedvezményes Förderkarte jegyet vegyék igénybe, amely tartalmazza az öt napra szóló belépőjegyet a programokra, valamint a Kirchentag idején a rendezvények helyszíneire érvényes közlekedési bérletet. Közösségi szállás és a Förderkarte igénylésével várhatólag mintegy hatvan euró összköltségre lehet számítani. (Az utazást természetesen mindenkinek egyénileg kell megoldania.)

Az említett kedvezményes jegy csak abban az esetben vehető igénybe, ha a résztvevők listáját (egyénenként, családonként, gyülekezetenként stb.) április 8-ig megküldik a kulugy@lutheran.hu címre. Regisztrálni és jelentkezni is a Kirchentag.de oldalon keresztül lehet. Első lépésben regisztrálni kell a weboldalon – ami nem egyenlő a találkozóra való regisztrációval! –, ezután pedig a „Mein Kirchentag” fül alatt a megadott e-mail címmel és jelszóval lehetőség nyílik a jelentkezésre, továbbá a regisztrációs adatlap kitöltésére és elküldésére.

Fontos tudnivaló, hogy a szervezők semmit nem küldenek el a regisztráltaknak e-mailben; az információk a „Mein Kirchentag” fiókba érkeznek, ezért érdemes és elengedhetetlen a felhasználói fiók folyamatos ellenőrzése. A regisztráció minden résztvevőnek – csoport esetén a csoportvezetőnek – egyéni feladata, de akinek segítségre van szüksége, annak szívesen állunk rendelkezésre a kulugy@ lutheran.hu e-mail-címen.

A szerző az országos iroda ökumenikus és külügyi osztályának gyakornoka.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 5–6. számában jelent meg 2019. február 10-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Kirchentag - tudnivalók -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!