Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 32458 || 1. oldal a 325-ből. || Következő oldal

II. János Pál pápa: Ima lelki hivatásokért

A mai vasárnapon Szent II. János Pál pápa szavaival imádkozzunk a lelki hivatásokért. (777blog.hu)

A székelyföldi Atyhán felszentelték az újraépített római katolikus templomot

A székelyföldi Atyhán (Atia) szombaton felszentelték azt a római katolikus templomot, amelyet egy villámcsapás okozta 2016-os tűzvész után kellett újraépíteni. (Szemlélek)

„Az asszony nem ember” – avagy hímsoviniszta volt-e a hagyományos magyar társadalom?

Hosszú ideje elterjedt és igen széles körben elfogadott narratíva a jelenlegi közbeszédben, hogy a hagyományos magyar társadalomban a nők elnyomása, megsemmisítése, férfiak által való leuralása volt „a normális”. Ugyanezen közbeszédben nemegyszer előkerül a még fennmaradt hagyományos társadalmi szegmensekben (például a székelyeknél, csángóknál) dívó állítólagos hímsovinizmus. De vajon mi ebből az igazság – és mi a mítosz? Cikkünkben ezt járjuk körbe a házasság kérdésére fókuszálva, annak vizsgálatával, hogy mennyiben biblikus a tradicionális magyar családmodell, és mit tanulhatunk a sikeres házasság kapcsán őseinktől, mindenekelőtt Isten igéjéből. (KötőSzó)

Rekordszámú kilépőt eredményeztek a német egyházban az elmúlt évek "reformjai"

Idén is kiadta az éves egyházi statisztikáit a német katolikus püspöki konferencia. Az adatok minden negatív várakozást alulmúlnak: 2018-ban több, mint 200 000 hívő iratta ki magát a katolikus egyházból. Ez volt a második legnagyobb éves csökkenés a hívek számában a II. Világháború vége óta. (Katolikus Válasz)

Eucharisztia és játék

Hans Urs von Balthasar az egész üdvösségtörténetet úgy látja, mint egy isteni drámát. Balthasar maga így vall erről: „A kereszténység drámai természetéről tartott előadásaimban a (keresztény) színpadi irodalom világán keresztül próbáltam megközelíteni a kinyilatkoztatás misztériumait. A ’világszínházat’ olyan elevenbe vágó játékként igyekeztem bemutatni, amelyet az ’üdvtörténeti Szentháromságnak’ megfeleltetett hármas, a szerző, a színész és a rendező mutat be.” (Jezsuita blog)

A michigani tó alján fekvő Jézus-szobor története

A Michigan-tó alján nemcsak halak és kagylók találhatóak, hanem egy hatalmas méretű Jézus-szobor is. Azonban nem véletlennek köszönhető, hogy a tó mélyén található az óriási feszület. (777blog.hu)

Szabadságon

„Kedves Isten! Köszönöm az egész éves segítséged, szeptemberben indul az új tanév, számítok Rád akkor is. Addig viszont nyugodtan pihenj – csak kérlek ne a Balaton partján, mert én is ott fogok nyaralni, nem kéne egymásba botlanunk.” (TeSó blog)

Mise - az argentín tangó szenvedélyével

Martin Palmeri kortárs argentin zeneszerző egyik legismertebb műve, a Misa Tango (Tangó mise) ismét hallható lesz hazánkban. Ennek kapcsán beszélgetünk a komponistával. (Szemlélek)

Tervezett kikapcsolódás

Harmati Dóra írásai gyakran vetnek fel olyan gondolatokat, érzéseket, amelyeket a mindennapok során megélünk. A kérdés csak annyi, hogy mennyire tudatosak ezek a megélések? Az egyik ilyen téma, amit a napokban elénk hoz a 777 blogon: a szabadság, pihenés, kikapcsolódás. (reposzt.hu)

Ismered a megbocsátás 5 lépcsőfokát?

A megbocsátás és a bocsánatkérés kegyelme Jézus Krisztus megváltó kereszthalálának legnagyobb gyümölcse. Ó, milyen sokat elmélkedtek már erről a szentek kétezer év alatt! (Péter atya kérdez)

Az abszolút kereszténység egy plurális Európában?

Kissé tovább provokálva olvasóimat, szeretnék még egy bejegyzés erejéig a plurális nyugati világunknál időzni. Úgy hiszem ugyanis, hogy a legtöbben érezzük annak a feszültségét, miszerint adott egy mindenféle vallásra és eszmére nyitott társadalom, meg egy magának abszolútságot követelő keresztény hit Európában. Vajon megférhet ez a két dudás egy csárdában? Fenntartható egy plurális társadalomban egy olyan hit, ami saját magát kizárólagosnak tartja? (Megint Megmondom)

Műélet műhússal

Érdekes lehet a műhúsból készült étel, pont olyan, mint a műcuccokkal teleaggatott élet: totálba térkövezett udvar, műcsaj műszempillával, sport helyett e-sport, hit helyett hiszékenység, kapcsolatok helyett közösségi oldalak… (reposzt.hu)

Miről mesélnek, regélnek a fák?

Világszerte sikerkönyvnek számít M. Amos Clifford magyarul is megjelent „Az erdőfürdőzés kézikönyve” című munkája. Érdeklődéssel olvastam, s rájöttem, hogy néhány gyakorlati tipp, technikai tanács mellett alig akad valami különlegesség könyvében, ami a Könyvek Könyvében, a Bibliában ne lenne olvasható. Abban tökéletesen igaza van, hogy „mindannyian erdőt hordozunk magunkban”. Mélységesen mély a múlt emlékezete arról, hogy a fák évmilliókkal ezelőttől betakarták, védték, oltalmazták, bújtatták, táplálták, gyógyították eleinket. Látványnak, étkezésnek, szépségélmény forrásként is kitűnően szolgáltak. (Békefy Lajos blogja)

A képviselőház elfogadta a Notre-Dame helyreállításáról szóló törvényt

A francia parlament végleges formájában elfogadta kedd este a három hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt, amely Emmanuel Macron államfő elképzelésének megfelelően öt évre tervezi a munkálatok időtartamát. (777blog.hu)

Imádság szenvedés idején

Az írott imádságok rengeteg bölcsességet tartalmaznak. Hosszú küzdelmek és tapasztalatok eredményeit foglalják össze, így arra is alkalmasak, hogy egyfajta áhítatként elcsendesedjünk fölöttük. Istenem, hozzád kiáltok a nap reggelén. (777blog.hu)

Megtalálni a csendet

Mielőtt elkezded olvasni a cikket, kérlek 1 percre hunyd be a szemed, kapcsolj ki minden zajforrást és csak figyelj! Engedd, hogy szárnyaljanak a gondolataid, engedd be az apró zajokat, halld meg de engedd is ki őket! Maradj meg a csöndben, a saját belső csöndedben! Milyen volt? (777blog.hu)

3B és 3H – avagy a boldogság és a harmónia titka

Esküvőszezon ON – avagy Isten áldásán és a sok boldogságon kívül mit kívánjunk az újdonsült házaspároknak? Egyáltalán mit tehetnek – illetve tehetünk mindannyian, frigyen innen és túl – a harmonikus életért? (KötőSzó)

Tovább növekedett az éhínség a világon

A föld lakosságának tizenegy százaléka nem jut elegendő táplálékhoz. (Szemlélek)

Az életrevalóság pszichológiája

A múlt alkalommal arról „értekeztem”, hogy a nyári uborkaszezonban hogyan csipegethetünk össze magunknak egy kis kultúrát... Így írtam a látnivalók újra felfedezéséről, az élettörténetbe- ágyazottság fontosságáról és az olvasásról... Ma továbbmegyek, s egy konkrét filmélményemet szeretném megosztani a Kedves Reposzt Olvasókkal... Egy nagy sikerű és ismert alkotásról van szó, az Életrevalók c. filmről, amely egyszerre dráma és egyszerre vígjáték, s amelyet már korábban volt szerencsém látni... Most újra megnéztem, ezúttal egy kicsit pszichológiai szemmel... (reposzt.hu)

Több az élet!

Több az élet címmel rendezte meg a Dunántúli Református Egyházkerület ifjúsági táborát. (reposzt.hu)

Istenem, merre hívsz engem?

Az emberi élet egyik fontos döntése, hogy ki milyen pályát választ magának, milyen úton indul el. Hova adja be az egyetemi jelentkezést, milyen munkát vállal el, milyen szakmát tanul, hol kezdi el felépíteni az életét? Ez az írás most leendő egyetemistáknak szól, akik – velem együtt – izgatottan várják a közelgő ponthatár kihirdetést, hogy vajon Isten milyen jövőt szán a számukra. (777blog.hu)

Jézus nem evangéliumot hagyott maga után, hanem lelkes tanúságtevőket

Sokszor találkozom azzal a helyzettel, hogy bár tudjuk, a Biblia sok ezer éves, és az egyes könyveket meghatározza a társadalmi-politikai környezet, amiben íródtak, mégis sokan tekintenek úgy a szövegekre, mintha egy egzakt történeti leírás lenne, és minden szót, ami benne van, gondolkodás, értelmezés nélkül el kell fogadni. (777blog.hu)

Lackfi János írása a földbe rejtett kincsről

Lackfi János író, költő, műfordító a maga utánozhatatlan humorával megfűszerezve költi #joejtpuszi sorozatát a Facebookon, melyben hittel kapcsolatos írásait gyűjti egy csokorba. (KötőSzó)

“Az orvos is kicsit belehal abba, ha a betege meghal” – dr. Rojkovich Bernadette

Felemelő interjút adott a Kossuth Rádió “Az este” című műsorának dr. Rojkovich Bernadette belgyógyász, a Budai Irgalmasrendi Kórház reumatológiai osztályának vezető főorvosa és a Magyar Bioetikai Társaság elnöke. A beszélgetés egyik kérdezője Papp Miklós görögkatolikus pap, a 777 vendégszerzője volt, a téma pedig többek között az orvosi és a keresztény hivatás találkozása. Az interjú legérdekesebb részeit szemlézzük. (777blog.hu)

Maradj függő - de ne úgy!

A valóság szeretetéhez hozzátartozik annak elfogadása, hogy mindig lesz bennünk rossz és bűn. De végül rajtunk is a Szeretet fog győzelmet aratni! (Szemlélek)

A "haláltenger" krízisére önkéntes befogadási rendszer lehet a válasz?

A "segíteni készek szövetségének" létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter. (Szemlélek)

Szuperhősre várva (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 4. vasárnap, 2019.07.14.)

Egyvalamit le kell szögeznünk – és ez talán válasz lesz mind a három csoportnak – nem magunktól vagyunk szuperhősök! Nehogy azt higgyük már, hogy olyan okosak, szépek, ügyesek, erősek vagyunk, hogy a következő szuperhőst rólunk fogják elnevezni! Nyilvánvalóan nem. Azért tudunk szuperhősök lenni, mert valaki rajtunk keresztül munkálkodik. Ez a valaki pedig a Mindenható Isten. (Gyülekezetépülő)

Kivenni a szálkát

Manapság szinte önkéntelenül úgy nyilvánítunk véleményt emberekről, amikor róluk beszélünk, mintha Jézus nem azt mondta volna, hogy „ne ítéljetek”, hanem mintha azt parancsolta volna: Ítéljetek! Ugyanis mi ezt tesszük: ítélkezünk könnyelműen, felületesen, csalhatatlanul, kíméletlenül. Ítélkezünk élők és holtak felett. (TeSó blog)

Templomból edzőterem

Az elmúlt két évben a 6900 egyházi ingatlan egyötödét építették át, s a következő években templomok százait akarják átalakítani. Egyfolytában azon gondolkodom, hogy mi ebben a hírben a felháborító, sőt ijesztő? Hiszen racionális döntésekről van szó. Ha egyszer a templomok kiüresedtek, mert elfogytak a hívek, akkor valamit kell kezdeni ezekkel az épületekkel. Nem igaz? (reposzt.hu)

Így emlékezik szülővárosa II. János Pálra

Az idei nyár sok meglepetést tartogat a számomra. Évről évre felkeresek olyan zarándokhelyeket, melyek sokak által ismertek, vagy kevésbé népszerűek és igyekszem feltölteni a bennem lévő elemeket a következő tanévre. Az útibeszámolók helyett szeretnék egy – egy kedves mozzanatot, történést megosztani az olvasókkal, hogy a nyári vakációban se feledkezzünk el egymásról. (777blog.hu)

Gyógyulni a fájdalomtól vagy elpusztulni a szégyentől?

A szégyentől elpusztulni vagy a fájdalomtól gyógyulni. (Péter atya kérdez)

Püspökkenyér – Családvédelmi akcióterv, nyári lelkigondozás, pihenéssel a kiégés ellen

Az M5 csatorna négyhetente sugározza a Püspökkenyér című műsort, amelyben Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök műsorvezetőként beszélget Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolitával és Steinbach József dunántúli református püspökkel. (KötőSzó)

Ellepték a "szentjánosbogarak" Jászjákóhalmát

A közösség erejéről, szerepéről szereztek tapasztalatot a különleges tábor résztvevői. (Szemlélek)

Marton Zsolt: Öröm és drukk van bennem, de az öröm erősebb

Ferenc pápa július 12-én kinevezte a Váci Egyházmegye új katolikus főpásztorát, aki püspökké szentelése előtt, a bejelentés után nyilatkozott a SZEMléleknek. (Szemlélek)

A hit hátizsákja

A keresztény ember mindig magával hord egy hátizsákot, benne a nélkülözhetetlen dolgokkal. (777blog.hu)

Egy máig érvényes, 80 éves püspöki megállapítás

A missziói munka: életszükséglet! „Küldj el engem!” (Ésaiás 6,8–9) Túróczy Zoltán igehirdetése. (Garai András webnaplója)

50 éve tartották az első úrvacsorát az űrben

Felekezeti hovatartozástól függetlenül abban egyetértés mutatkozik, hogy az úrvacsorának/áldozásnak az világűrben is helye van. Azonban az űrhajósok hitének gyakorlása a kezdetben nehézségekbe ütközött – számolt be róla blogjában a Szólj Be a Papnak. (777blog.hu)

Örömmorzsák

A megosztott kisfilm Benjamin Franklin egyik idézetével kezdődik: „Az emberi boldogság ritkán a hatalmas vagyonok gyümölcse, sokkal inkább támad napi apróbb örömökből.” (reposzt.hu)

Amikor Isten nemet mond

Pontosabban fogalmazva: mi van akkor, amikor Isten nem adja meg, amiért imádkozunk? (TeSó blog)

Bolyki László: Kinyújtott kézzé váltunk Dél-Korea népe felé

A SZEMlélek szerzője a Budapesti Fesztiválzenekar tagjaként nemrég az ázsiai országban koncertezett, a turnét azonban nem beárnyékolta a budapesti hajós tragédia, hanem a zene – és ének – elősegítette a sebek gyógyulását. (Szemlélek)

Rácsodálkozni a környezetemre, odafigyelni Istenre

Az ember sokszor vágyik a nyugalomra és a lelki békére is. Sajnos én ezeket általában csak akkor találom meg, ha elhagyom a nagyváros forgatagát, mégis a cél az lenne, hogy a rohanós hétköznapokban is megleljem ezeket. Isten mindig vár rám, de nekem kell lépni felé, hogy találkozzak is Ő vele. (777blog.hu)

Síelés és gregorián – egy polihisztor arcképe

Zenetörténész és cserkészparancsnok. A ciszterci Szent Imre gimnázium tanára. (Szemlélek)

Mit csinál a lelkész nyáron?

A tanév végével legtöbb helyen a gyülekezeti alkalmak is „szabadságra mennek”. Az egyházi élet azonban nyáron sem áll meg. Lelkészeink a legnagyobb forróságban is folyamatosan szolgálnak; kinek több, kinek kevesebb a teendője. De mikor és hogyan tud a nyáj pásztora pihenni? Egyházunk néhány lelkészét kérdeztük arról, mivel tölti a nyarat, mennyire figyel oda tudatosan a kikapcsolódásra, megtervezi-e a szabadságát. (KötőSzó)

Megtalálhatták Orseolo Péter eredeti sírhelyét

Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során - jelentették be az ásatás vezetői a baranyai megyeszékhelyen szerdán. (Szemlélek)

Tizenkét nagyszerű gondolat Az ifjú pápa sorozatból

Tizenkét elgondolkodtató és fontos gondolat az elmúlt évek egyik legsikeresebb és legmegosztóbb sorozatából, amelynek címe: Az ifjú pápa! (777blog.hu)

Te mit kérnél Istentől?

Nem is olyan régen arról írtam, hogy még jó, hogy Isten nem egy kívánságteljesítő dzsinn, hanem annyira szeretetteljes, hogy nem a mi kívánságaink alapján alakítja a dolgainkat, hanem úgy, hogy az számunkra a lehető legjobb legyen. Ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhatnánk a szerető Mennyei Atyánkhoz az ügyes-bajos kéréseinkkel. (777blog.hu)

Nyerges István: Kell az embernek valami remény, amibe kapaszkodhat

Egy tipikus "szomszéd bácsi" a kaposvári paneldzsungelből, aki tele van megrázó történetekkel. Üldözték a nyilasok, az apját felakasztották, ő mégis hisz benne, hogy minden ember jónak születik. (Szemlélek)

Nagy szellemek üdítő társaságában

A protestáns Albert Schweitzerrel, a katolikus Assisi Ferenccel, és a görög ortodox Nikos Kazantzakis-szal a Filozófusok útján jártam. (Békefy Lajos blogja)

Hiába halt meg Nemecsek?

A Pál utcai fiúk megzenésített előadása egészen páratlan siker: zenéje szenzációs, mondanivalója különleges. De vajon keresztény szemszögből megnézve mit üzen nekünk Molnár Ferenc regénye, és mit a színdarab? (777blog.hu)

Bálnaszobrok a Parlament előtt

A Greenpeace életnagyságú, hulladékokból kiemelkedő bálnaszobrokkal hívja fel a figyelmet a Kossuth téren, a Parlament előtt a műanyagszennyezés mindenkit érintő problémájára. (Szemlélek)

A házasság mély lelki igazsága

Minden házasságnak van egy mély lelki igazsága, de a keresztény házasságnak ennél is nagyobb csodát kell betöltenie: Krisztus szeretetét kell tükröznie. (777blog.hu)

Amikor Ő tervez

Hanem hirdetjük, amint meg van írva: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett”, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. (1. Kor 2,9) (TeSó blog)

Privát kultúrnyár

Király Eszter írását olvasva nagyon is ráismertem az én kis világomra... Arra, hogy a média által ránk erőszakolt nyári fesztiváldömpingekkel szemben hogyan csipegethetem össze én magam a magam kis kultúr-elemózsiáit... A magam szerényebb anyagi lehetőségeivel... (reposzt.hu)

A Missziói Konferencia igehirdetései, bizonyságtételei

A Missziói konferencián elhangzott igehirdetések, bizonyságtételek hanganyagai. (Garai András webnaplója)

Jól kereső bankárból afrikai misszionárius

Rédei István a Szeretet Misszionáriusai nevű szervezet tagjaként Afrika legszegényebb országaiban önkénteskedik. Ezt a hivatást önként vállalta, pedig jól fizető banki állása volt, amit hátrahagyott azért, hogy másokon segítsen. Példamutató életútjáról a baon.hu oldalnak adott interjújában mesélt. (777blog.hu)

A kommentek is az evangelizálás eszközei

Olyan sok szó van, amit csak úgy használunk és nem is igazán tudatosítjuk magunkban, hogy mit jelent. Meggyőződésem, hogy a káromkodásokkal, csúnya szavakkal is így van, de most szebb szavakra gondoltam első sorban. Te tudod, mit jelent például a Halleluja vagy az ámen? (777blog.hu)

A remény 5 üzenete

Sok minden miatt aggódhatunk, még akkor is, amikor ismerjük Isten igazságát, és hisszük, hogy Ő az események irányítója. Isten igéje viszont mindig képes újra lelket önteni belénk adni – most nézzük meg remény 5 üzenetét a 121. zsoltár alapján! (777blog.hu)

Miért gyónnak a katolikusok ahelyett, hogy “egyenesen” Istenhez mennének?

Az nem elég, ha Isten tudja, hogy megbántam, amit tettem? Miért kellene a papnak elmondanom a bűneimet, ahelyett, hogy egyenesen Istennek vallanám meg őket? (777blog.hu)

Marx, Jézus és az elidegenedés (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 3. vasárnap, 2019.07.07.)

Nem tudom kinek a fülét/szemét ütötte meg ebben az igében az "elidegenedés" szó? […] Azt hiszem, hogy a legtöbben találkoztunk már ezzel a kifejezéssel. Az idősebbek mindenképpen, a fiatalabban nem biztos. Az államszocializmus idején (nem szeretem a kommunizmus szót, mert ami a Rákosi-Kádár érában volt, annak nem túl sok köze volt a kommunizmushoz, legalábbis annak eredeti értelmében biztosan nem) az egyik legfontosabb fogalom volt a politikai gazdaságtanban, Marx műveiben nyerte el a ma is használt formáját. Az „elidegenedés” kifejezést azonban nem csak Marx használta, hanem előtte már nagyon sokan. De mit is jelent ez a fogalom? Azt, hogy az embernek létezik, létezett magához, a környezetéhez, a munkájához valamilyen, a történelemben egyszer megvalósult identitása, amelyet azután valahol elveszített. Egészen ledöbbentem, mikor ezt a definíciót elolvastam! Miért? Mert igaz. (Gyülekezetépülő)

Horváth-Hegyi Ádám lelkésszé szentelése Nyíregyházán

28 lelkész mondott áldó igét és énekelte az ősi Confirmát a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomban ma délelőtt tartott lelkész szentelő ünnepi istentiszteleten, ahol dr. Fabiny Tamás püspök hirdette az igét. Olivér és Áron után Ádám a harmadik fiú, aki az evangélikus lelkészi hivatást választotta a hatgyermekes nyíregyházi Horváth-Hegyi családban. (Garai András webnaplója)

A pillanat, mely kilóg az időből

Mi kell ahhoz, hogy jókor jó helyen legyünk? Mitől érezzük néha, hogy amit átélünk, az tér és idő megismételhetetlen találkozása? Utólag ezekre a percekre mondjuk azt, akármennyire is elcsépelt: ott és akkor boldogok voltunk. Egy ilyen eseményt, egy ilyen érzést éltünk át a nászutunkon. (777blog.hu)

Csak pénzt szánunk oda?

Fesztivál szezon van. Szűkebb hazámban, Somogyban, ezen a hétvégén kettőről is tudok. Az egyik valószínűleg mindenki számára ismerős: Zamárdiban zajlik a Balaton Sound fesztivál. A másik egy aprócska, szomszédos faluban, Alsóbogáton és a Bogart elnevezést kapta. A fesztivál kifejezés a latin festivus, fiesta, festa szavakból alakult ki, eredetileg ünnepi játékokat, ünnepi előadássorozatot jelentett. Az idők folyamán némileg változott az eredeti jelentés és egyre nagyobb hangsúly helyeződött a résztvevőkre. A fesztivál napjainkban egy olyan rendszeresen ismétlődő, rituális eseményekből álló tematizált ünnep, amely bemutatja a résztvevők alkotta közösség által vállalt identitást, alapértékeket és világlátást. Nemcsak a helyi közösség számára biztosítják az identitás kifejezésének és megerősítésének lehetőségét, hanem a látogatók alkotta közösség számára is hozzáférést biztosítanak ehhez. (reposzt.hu)

Plastic free world, avagy milyen világot adott nekünk Isten?

A naptárban júliust írunk, ami azt jelenti, hogy éppen zajlik a világméretű plastic free july, magyarul a műanyagmentes július elnevezésű kampány. Mit jelent ez? Röviden és tömören annyit, hogy igyekezzünk kerülni ebben a hónapban az egyszerhasználatos műanyagok használatát! No, de mi lesz augusztustól? (777blog.hu)

Pornográfia: Ártatlan szórakozás?

Évtizedekbe telt a társadalom számára, hogy elhiggye a tudósoknak: a cigaretta káros az egészségre. Hasonló történetet kell megélnünk a pornóval kapcsolatban is. Hiába lát napvilágot egyre több kutatás, melyek megcáfolhatatlanul bizonyítják a társadalomra, és egyénekre gyakorolt negatív hatásait, sokak képzeletében a pornó még mindig egy edukációs eszköz, ártatlan szórakozási forma. Cikkünkben szemérmesség nélkül, közelebbről is megvizsgáljuk a pornóipar hazugságait, a függőségtől kezdve a szexrabszolgaságig. (KötőSzó)

Erdőtelepítéssel a globális felmelegedés ellen

Az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára - állítják svájci kutatók, akik szerint az eddig véltnél sokkal több, nem kevesebb mint 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte, aminek eredményeként 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége. (Szemlélek)

11 nem vallásos érv a szüzesség mellett

Sokan úgy tekintenek a házasság előtti önmegtartóztatásra, mintha azt csak vallási irányból lehetne értelmezni. Holott nagyon sok olyan érv szól a tisztaság mellett, melyeket akkor is meg tudsz fontolni, ha nem tartod magadat vallásosnak. Íme néhány személyes tapasztalat házas és egyedülálló emberektől, akik úgy döntöttek: csak a házasságukban lesz helye a szexuális együttlétnek. Mi van, ha jön a baba? “Nincs 100%-os fogamzásgátlás. Ha 16 évesen jön a baba, akkor nincs mit tenni… Ugyanakkor nyilván szituáció válogatja, de nem az a legfőbb vágyam, hogy a szüleim házában, a gyerekszobámban történjen meg egy ilyen intim dolog. Szerintem főleg a nőnek nagyon nagy biztonság kell ahhoz, hogy át tudja élni és élvezni a szexet és a házassággal történő elköteleződés nagyon jó alapként szolgál erre.” 2. A hűség és a türelem gyakorlása “A várakozással egészen hihetetlen szintekre emeltük a türelem gyakorlás (777blog.hu)

Kisgyermekes anyukák, a szívemen vagytok!

Anyukának lenni nehéz feladat. Jó anyukának lenni azonban talán az élet egyik legnehezebb kihívása. Szeretnék most szólni Hozzád. Fontos, amit csinálsz! Lehet, hogy nem ezt érzed, amikor huszadjára mosol fel, cseréled a gyerek pelusát – meg úgy az egész ruházatát -, főzöl, altatsz, mosol, miközben takarítasz. Fáradt vagy. Erődön felül teljesítesz, amit persze néha észre sem veszel, mert a gyermeked van előtérben. Talán ez az, amit a legjobban tisztelek Benned… ahogy magad elé helyezed azt, aki utánad jött. Csak néha “kölcsönzöm” az anyukák munkakörének egy részét… felnézek Rád, amiért Te ezt 0-24-ben csinálod! Nem baj, ha néha kiborulsz… amikor Föléd tornyosulnak a teendők, nem viselkedik jól a gyerek, és még a Te személyes problémáid is csak ezután jönnek… megvan ennek az ideje. Inkább engedd ki! És engedd el! Mert azért azt tudnod kell, hogy… nem vagy tökéletes. Ahogy egyikünk sem. Még mindig ember (777blog.hu)

Downos és gyönyörű címmel nyílt fotókiállítás

Egy apró kedveskedésből hatalmas csoda is lehet. Ezt tanúsítja a Nem Adom Fel kávézóban megnyílt kiállítás, mely Down-szindrómás gyermeket nevelő családokról készült képekből áll. Március 21-én volt a Down-szindróma világnapja, melynek alkalmából Honti Nikolett fotós felajánlott egy ajándék fotózást egy Downos kisgyermek családjának. Hamarosan több fotós is csatlakozott a kezdeményezéshez, mígnem több, mint 150 felajánlás érkezett. Nikolett és Polacsek Eszter fotóművész együtt igyekeztek összehozni a felajánló művészeket és az érintett családokat. „Feldobtam a Facebookon egy ajándék fotózás lehetőségét a Down-szindróma világnapja alkalmából. Találtam is egy családot, amely nyitott volt a lehetőségre, Eszter kolléganőm pedig rögtön mondta, hogy szívesen csatlakozna hozzám. Agyaltunk egy picit, és kitaláltuk, hogy ha húsz-harminc fotós összeállna, akkor ebből egy nagyobb kampány is lehetne. A kiál (777blog.hu)

Lélek, föld, pénz áldáshozó találkozása Kert-Magyarországért

Lélek, föld, pénz áldáshozó találkozása  Kert-Magyarországért Az agrártárca kétmilliárddal segíti a zártkertek felvirágoztatását – és mit tehetünk mi? Azóta, hogy a református Móricz Zsigmond Trianon után egy évvel elkezdte írni és 1921-ben meg is jelentette háromkötetes Erdély-sorozatának első kötetét Tündérkert címmel, majd az e szóban rejlő lelki és szellemi töltést a szintén református Németh László tovább vitte, s már Kert-Magyarországról álmodozott, tény, hogy a reformációtól a mai napig, az Agrárminisztérium zártkertek újravirágoztatási programjáig egyenesvonalú, szerves és szép kapcsolatot lehet találni. Július elején tette közzé az agrártárca azt a programját, amelynek keretében két milliárd forint keretösszegből lehet pályázni, egyenként mintegy 10 millióra zártkertek újraélesztése céljából. Dr. Nagy István agrárminiszter főként őshonos gyümölcsfajták telepítés (Békefy Lajos blogja)

Misszió

Van, aki a beteg mellett van, meghallgatja őt, beszélget vele, olvas neki. Van, aki inkább a kórházi istentiszteletekre és szentmisékre hívogat. Van, aki szűrésre visz szervezett csoportokat. Van, aki az adminisztrációba és az archiválásokba segít be. És akad, aki ezek közül több mindent is vállal. Az önkéntes beteglátogatók sokféle feladatban tudják segíteni az egészségügyi intézmények betegeit és a kórházlelkészeket. Többségük úgy véli, hogy a maguk erejéből erre nem lennének képesek, és nem csak elhívásukat, de a hozzá szükséges erőt is Istentől kapják. Ez a fajta mentalitás nem mindegyiküknél jár együtt intézményesített egyháztagsággal; de talán nincsen még egy ilyen önkéntes szolgálat, ahol ennyire erős lenne az ökumenikus együttműködés a keresztyén felekezetek között. A jelenlét segítsége – parokia.hu Június 28-án, országos önkéntes találkozón vehettünk részt. Erről a napról szül (reposzt.hu)

Két jelentős amerikai felekezet a Nashville-i Nyilatkozat mellett

Jó hír, hogy az elmúlt hetekben két jelentős amerikai protestáns felekezet is kiállt a Nashville-i Nyilatkozat mellett. A Nashville-i Nyilatkozat szerény célja mindössze annyi, hogy megerősítse a házasságról és a szexualitásról szóló kétezer éves keresztény tanítást, mégis a nyugati kereszténység egyik legfontosabb dokumentumává nőtte ki magát, mert hitvallásos helyzetben (status confessionis) korunk egyik leggyorsabban terjedő herezisére […] (Szabados Ádám blogja)

Ha nő a pap – egy ordinációs vita hatása és története

Milyen szerepet szán a nőknek az egyház? Hogyan pozicionálja a női lelkészséget, a női papság lehetőségét a szélesebb nyilvánosság? Lehetséges-e nem szükségszerűen különbözőként, hanem ugyanazon hivatás képviselőjeként tekinteni a nőkre? Mennyiben segíthetik vagy hátráltathatják a női lelkészségről, papságról szóló világi médiamegjelenések az egyházban szolgáló nők helyzetét? Az anglikán lelkésznők pappá szentelésének lehetőségét övező, egykori brit sajtóvita választ adhat ezekre a kérdésekre. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2019.07.05.] "Féld Istenedet, az URat, és tartsd meg minden rendelkezését és parancsolatát!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Péntek [2019.07.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ézs 10,24 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jer 31,1   Ezért így szólt az Úr, a Seregek URa: Ne félj népem, Sion lakója, Asszíriától, ha megver bottal, és rád emeli vesszejét, mint Egyiptom tette.   Abban az időben - így szól az ÚR - Izráel minden nemzetségének Istene leszek, ők pedig népemmé lesznek.   Azért így szól az Úr, a seregeknek Ura: Ne félj népem, Sionnak lakosa, az A (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.07.05.] "Felüdítem a fáradt lelket, és megelégítek minden elcsüggedt lelket."

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Péntek [2019.07.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mt 11,28   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jn 6,40 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.     Mert az én Atyámnak az az akarata, hogy annak, aki látj (Örömüzenet)

- Péntek [2019.07.05.] "Te ismersz engem, Uram! Látod, mert megvizsgáltad, hogy tied a szívem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.07.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 139,1-2 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: ApCsel 17,28a A karmesternek: Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk. Az éneklőmesternek, Dávid zsoltára.Uram, megvizsgáltál engem, és ismersz. Te ismered ülésemet és felkelésemet, messziről érted gondolatomat.  Mert ő benne élünk, mozgunk és vagyunk; (Útmutató)

07.04 Adjatok, és nektek is adatik!

„A jókedvű adakozót szereti az Isten" (2Kor 9,7). tovább (Velünk az Isten!)

Megkeresztelkedett a Jordánban az NFL egyik sztárirányítója

Különleges élményben volt része az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Houston Texans irányítójának, Deshaun Watsonnak. A 23 éves játékos a Szentföldön töltötte szabadságát, ahol megkeresztelkedett a Jordán vizében. Az NFL egyik legígéretesebb tehetségét, Deshaun Watsont az „Amerikaiak Hangja Izraelben” nevű csoport hívta meg a Szentföldre. Ez a csoport utazásokat szervez latin és afroamerikai hírességek számára, hogy megismerjék az ősi, bibliai régiót. A 23 éves irányító Instagram-oldalán tett közzé néhány fotót utazásáról, valamint a Relevant Magazinnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy mély hatással volt rá Izrael megismerése. „A világnak ezen része nagy nemzetközi figyelmet kap. Ez a kirándulás számomra egy esély, hogy túllássak a szalagcímeken és többet megtudjak e föld történelméről és kultúrájáról.”           A bejegyzés megtekintése az Instagramon     (777blog.hu)

Ferenc pápa Putyinnal találkozott

Ötvenöt percig tartott a zárt ajtók mögötti megbeszélés Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin között csütörtökön a Vatikánban, ahol az orosz elnököt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár is fogadta. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Homokozós teológia – Gyerekszáj

Nagy igazságok tudnak elhangzani a játszótéren. – Én vagyok a legnagyobb király. – állapította meg egy ötévesforma kisfiú a strandon a homokozó szélén állva, miközben hosszú ideje csinosítgatott impozáns árokrendszerét csodálta. Erre a mondatra felkapta a fejét egy nagyobbacska, hét körüli kissrác. – Nagyon nagyot tévedsz. – Miért, szerinted ki a király… Vagy a főnök? Talán te? – Nem. Nem én és nem te. A kicsi elgondolkodott, komolyabb hangra váltott: – Jó. Akkor senki nem a főnök. A világ a főnök. – Nem. Nem a világ a főnök, hanem Isten. – Jó. – gondolkodott a pici, hajlott a kompromisszumra – Akkor Isten, a világ, az angyalok és a Mikulás. A nagyobb legyintett. – Csak Isten. The post Homokozós teológia – Gyerekszáj appeared first on 777. (777blog.hu)

Értékes vagy!

Nem fogok hazudni, piszok nehéz egy olyan világban értékesnek tartani magadat, ahol még a csapból is a bombanők/ alfa-hímek éltetése folyik. Nekem mikor lesz olyan testem? Mikor leszek olyan sikeres? Íme néhány tipp, hogyan tudj túllendülni ezen, és kezdd el szeretni azt az embert, akinek Isten teremtett téged. Elfogadni az öregedést Olyan büszke vagyok a nagymamámra! Fiatalkorában ahhoz szokott hozzá, hogy mindenki el van ájulva tőle. Ő volt a szépség, a faluban a legdivatosabb, és olyan meredek dolgokat is bevállalt a külső érdekében, mint a hegymászást platformos szandálban. (Amikor rákérdeztem miért tette, csak annyit mondott: Ez a cipő ment a szoknyámhoz.) A nagy szépségideálok példáján láthatjuk, hogy nehezen fogadja el az öregedést egy olyan ember, akit mindenki a külseje miatt éltetett. (Nézzük csak meg olyan nagy sztárok öregkori képeit, mint Sophia Loren vagy Elizabeth Taylor…) A nagymamám mégis olyan szépen a he (777blog.hu)

A digitális világ tízparancsolata

A közösségi média megjelenésének köszönhetően az online életünk szépen lassan összefolyt a valósággal. Órákig, sőt, napokig tudunk bosszankodni egy-egy kommenten vagy poszton. A másfajta kommunikációs tér miatt levetkőzzük az alapvető kedvességet és tiszteletet, arctalanul sértegetünk vagy nyilvánítunk véleményt. Ezt felismerve Justin Welby Canterbury érseke tíz jó tanácsot fogalmazott meg a digitális kor emberének. Az anglikán érsek arra szeretné ezzel felhívni a figyelmet, hogy online cselekedeteinkért is felelősséggel tartozunk. Forrás: The Sun   1. Ne rohanj! Gondolkozz egy kicsit, mielőtt kommentelsz. 2. Gondolj arra, hogy ha valamit kiírsz az internetre, az örökre ott marad! 3. Ha egyházi dolgokról beszélsz, tedd világossá, hogy az a saját véleményed, nem feltétlenül az egyházé. 4. Ne bujkálj! Az anonimitással visszaélni nem szép dolog. 5. Óvatosan a személyes véleményekkel, amiket hivatalos közle (KötőSzó)

Te ismered Avril Lavigne Istenhez kiáltó dalát?

Avril Lavigne Kanada harmadik legnagyobb énekesnője Céline Dion és Shania Twain után. Beceneve – „ Pop Punk Királynő” – sokat elmond karrierjéről. Korábban még soha egyetlen dalában sem említette Istent, ám ez tavaly megváltozott. Az énekesnő közel öt év kihagyás után tért vissza a színpadra, méghozzá egy olyan dallal, amelynek címe a dicsőítő dalokéra emlékeztet, és amelyben elmondja, hogyan kérte Isten segítségét a nehézségekben. A Lyme-kórban szenvedő Avril Lavigne joggal hihette, hogy napjai meg vannak számlálva. Reménytelenségében Istenhez kiáltott, erről szól dala, a „Head Above Water” Megtartom a nyugalmat a vihar előtt Nem akarok sem többet, sem kevesebbet Le kell zárnom az ablakokat és az ajtókat, Hogy biztonságban és melegen tartsam magam Igen, az életemért harcolok Nem tudok eltávolodni a tengertől és elérni a partot És a hangom válik a vezető erővé Nem engedem, hogy ez kidobjon a hajóból Isten (777blog.hu)

Találó gondolatok hitről és életről

Tíz idézet Fulton J. Sheen érsektől A megtérés előtt többnyire a viselkedés határozza meg a hitet; a megtérés után a hit határozza meg a tetteket. (Peace of Soul) Isten jósága azt jelenti, hogy Istent mindent megad, amire szükségünk van a tökéletesedéshez – de nem mindazt, amit élvezetünk érdekében akarunk, s ami olykor romlásunkat szolgálná. Ha […] (Christianae)

Szerepcsere

Gyerekkora óta rettegésben élt az a fiú, akinek a húga megölte az apjukat néhány napja. A 13 éves lány kést szúrt az apja hátába. A férfi előtte még megvágta a felesége nyakát, és kis híján halálra szurkálta a fiút. A lány három életet mentett meg, azóta azonban pszichológus kezeli. Megszólalt az apját megölő 13 éves lány bátyja - origo.hu Az elmúlt napokban ismét többször szóba került a gyermekbántalmazás kérdése. Különböző vélemények láttak napvilágot, amelyek alá kommentek íródtak. Gyermeket bántani – neki fizikai vagy lelki sérülést okozni – soha nem igazolható, hanem elítélendő cselekedet. Meg kell akadályozni. Nincs rá elfogadható magyarázat. Csak sajnos, sokszor nem derül ki, ha bántalmaznak valakit. Akár évek telhetnek el a nélkül, hogy a bántalmazott kiszabadulhatna ebből a helyzetből. Az áldozatok sokszor titkolják, mi történt velük, mi mindennek voltak átélői és elszenvedői. H (reposzt.hu)

Párkeresők: létezik valaki, akit az Isten csak nekem teremtett?

[...] Bővebben! (Szemlélek)

- Csütörtök [2019.07.04.] "Sion ítélettel váltatik meg, megtérői igazság által!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Csütörtök [2019.07.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ézs 9,6 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jer 31,9   Uralma növekedésének és a békének nem lesz vége a Dávid trónján és országában, mert megerősíti és megszilárdítja törvénnyel és igazsággal mostantól fogva mindörökké. A Seregek URának féltő szeretete viszi véghez ezt!   Sírva jönnek, és fohászkodnak, miközben vezetem őket; folyóvizekhez vezetem egyenes úton, nem botlanak me (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.07.04.] "Mindnyájan ettek, és jóllaktak!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR       - Csütörtök [2019.07.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Mt 11,28   (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 15,30 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.     Nagy sokaság ment hozzá, és bénákat, nyomorékoka (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.07.04.] "Én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.07.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  Zsolt 80,20 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  2Thessz 2,16-17 Uram, Seregek Istene, újíts meg bennünket! Ragyogtasd ránk orcádat, hogy megszabaduljunk! Maga pedig a mi Urunk Jézus Krisztus és Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket, és kegyelméből örök vigasztalással és jó reménységgel ajándékozott meg, vigasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden jó cselekedetben és beszédben.  Seregek Ura, Istene! állíts helyre (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság után 3. hét

„Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19,10) Szentháromság ünnepe után a 3. héten az Útmutató reggeli s heti igéiben Isten bűnösöket hív! „Jó és igaz az Úr: útbaigazítja a vétkezőket.” (Zsolt 25,8; LK) Kérhetjük őt: „A te Szentlelked vezessen helyes úton!” (GyLK 774) „Hiszen nem kívánom a halandó halálát – így szól az én Uram, az Úr –, térjetek hát meg, és éljetek!” (Ez 18,32) A bűnösök barátja; meghalt bűneinkért, hogy Istenhez vezessen minket! Mi ne akarjuk kizárni magunkat az öröklét ünnepi lakomájáról, mint az idősebb, elveszett fiú; őt így kérlelte tékozló szeretetű atyja: „fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tied. Vigadnod és örülnöd kellene, hogy ez a te testvéred meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott.” A fiatalabb, elveszett fiú nem tudta végig mondani bűnvallását: „Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened, és nem (Útmutató)

Horgászat, videojátékok, síelés: ezek a szentek tudták hogyan kell szórakozni!

Sokszor úgy tekintünk a szentekre, mint „csodabogarakra”, pedig a hétköznapokban hasonlóan kapcsolódtak ki, mint a mai emberek. Íme, néhány szent életű személy és a kedvenc szabadidős tevékenységeik! Gyakran a fiatalok „unalmas” emberekként tekintenek a szentekre. Azt gondolják róluk sokan, hogy napi 24 órában csak imádkoztak és nem is volt normális életük. Miközben egyes szentek minden bizonnyal valóban imádságban töltötték mindennapjaikat, sokan közülük hasonló dolgokat csináltak szabadidejükben, mint akár amit mi is szoktunk. A szentséget nem abban mérik, hogy ki mennyi időt volt a templomban. Az ember képessége az, hogy minden tevékenységet felemeljen Isten dicsőségére. Íme, néhány szent, főként a múlt századból és az ő kedvenc szabadidős tevékenységük. Az ő példájuk ösztönözzön bennünket arra, hogy mindent Krisztusért tegyünk, és ne féljünk szenteknek lenni a hétköznapi életünkben. Szent (II. (777blog.hu)

Isten színes égi festővászna szívemre borult - 70 éve nem láttam ilyet

 Isten színes  égi festővászna szívemre borult 70 éve nem láttam ilyet  Szent ámulással írja: Dr. Békefy Lajos Gyönyörű budaörsi július eleji naplemente, áldom Alkotódat! Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny.  Nappal a nappalnak adja át e szót,  éjjel az éjjelnek adja tudtul. Nincs szó és nincs beszéd, hangjuk sem hallatszik, mégis eljut hangjuk az egész földre, szavuk a világ végéig. Sátrat készített a napnak, amely mint vőlegény jön ki szobájából, örül, mint egy hős, hogy futhat pályáján. Elindul az ég egyik szélétől, átível a másik széléig, nincs rejtve melege elől semmi. Zsolt 19,1-7 Égbolt, az egyetlen szeplőtlen fátyol, felhővitorlák, halk neszek, varázsoljatok magatok közé! ...Talán otthonabb leszek. Olosz Lajos Mily csudálatosak a te műveid... Az egész föld leborul előtted; énekel néked, énekli a te nevedet. Zsolt 66,3-4S (Békefy Lajos blogja)

El mered engedni?

Görcsösen akarni valamit. Ismerős? Amikor azt érzed, hogy az életed egyszerűen nem folytatódhat anélkül, hogy megkapd azt az áhított dolgot. Az Isten kezébe való átengedés sokszor fájdalmas, de legalább annyira felszabadító útjáról szóló írást szemlézzük a TeSó blogról, ezúttal Papp Adrienn tollából!  Az nem lehet, hogy épp te maradj egyedül. Az nem lehet, hogy épp nektek ne működjön az a kapcsolat. Az nem lehet, hogy az a barátság szép lassan elhűljön épp köztetek. Az nem lehet, hogy épp te ne gyógyulj meg. Az nem lehet, hogy épp neked ne sikerüljön az a munka, ösztöndíj, előrelépési lehetőség, életszínvonal, amire úgy vágysz. Az nem lehet, hogy épp nektek ne jöjjön a baba. Az nem lehet, hogy éppen neked ne sikerüljenek a szorongatott álmaid… És ha mégis? Belegondoltál már abba, hogy mi van, ha ezek az oly nagyon vágyott dolgok nem lesznek benne az Isten rólad szóló tervében? Hát persze, hogy (777blog.hu)

Egy embertársam halálára

Egy abszurd halál és annak még abszurdabb fogadtatása a magyar interneten – avagy a fotelek kényelmessége így veszi el józan eszünket. Megrázó hírre kaptam fel a fejemet a napokban: egy kenyai férfi a jobb élet reményében úgy döntött, hogy Európában próbál szerencsét, elhagyva ezzel hazáját, ahol negyven százalékos a munkanélküliség. A fiatalember – jó kérdés hogyan – egy Londonba tartó repülőgép futóműjébe bújt el, ahol azonban esélye sem volt a túlélésre. A felszállást követően halálra fagyott, majd amikor a repülőgép megkezdte az ereszkedését, akkor kizuhant a repülő alján és a holttest ezer méterről csapódott egy londoni ház kertjébe. Döbbenetes és persze elkerülhető haláleset: a férfi álmából egy kegyetlen tragédia történt.  A cikket az egyik online hírlap – teljesen lényegtelen melyik – felületén olvastam, ahol a kommentekhez érve hitetlenül néztem a monitort. Idézek néhány hozzász (777blog.hu)

Műanyagmentes július

180 éve még műanyagmentes volt a világ. Most egyetlen hónapot próbáljunk meg azzá tenni! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ördögűzés helikopterről

A kolumbiai katolikus püspök helikopterről akarja megáldani a várost szentelt vízzel, hogy kiűzze a város démonait. [...] Bővebben! (Szemlélek)

07.03 Odaszánás

„Titeket pedig kézen fogott az Úr, és kihozott titeket a vaskemencéből, Egyiptomból, hogy legyetek neki örökös népe" (5Móz 4,20). tovább (Velünk az Isten!)

#csakegygondolat – Isten tenyerén

A nyaralásból mindenki szeretné kihozni a legtöbbet, hiszen olyan rövid kis időről van szó! Betáblázzuk a napot múzeummal, strandolással, nevezetességek felkutatásával. Ilyen sűrű program mellett azonban nehéz a megszokott napi csendességet beiktatni. Vagy mégsem?  Nyáron sem kell lemondanunk a csendességről, az Istennel töltött időről. Elmesélem azt az imaformát, ami számomra mindig katartikus élményt jelentett, mindamellett, hogy nagyon egyszerű dologról van szó. Az úszás számomra mindig is egy csodálatos és megnyugtató sport volt, főleg a Balatonban. Az ember beúszik a parttól messze, elhagyja a hangos, sikítozó tömeget, és hirtelen: megtalál a békesség. A víz és az ég összemosódik, mintha egy hatalmas burokba kerülne az ember, alul a hullámok simogatnak, fölül betakar a mindenség. Ilyenkor mindig úgy érzem, hogy az Isten tenyerén vagyok. A szavak szabadon ömleni kezdenek, nem hallja más, csak Ő. Annyi titkot, fáj (777blog.hu)

Ferenc pápa Konstantinápolynak ajándékozta Szent Péter apostol pápai ereklyéit

A június 29-én, Szent Péter és Szent Pál ünnepén celebrált pápai szentmisén a tavalyi évhez hasonlóan részt vett a Konstantinápolyi Ortodox Egyház küldöttsége is. A szentmise után Ferenc pápa arra hívta az I. Bartholomaiosz pátriárkát képviselő Job Getcha ortodox érseket, a katolikus és ortodox egyház közötti teológiai párbeszédért felelős nemzetközi bizottság alelnökét, hogy közösen imádkozzanak Szent Péter sírjánál. Az ima után Ferenc pápa azt mondta Job érseknek: "Van egy másik ajándékom is a konstantinápolyi egyháznak." - majd arra kérte, hogy kövesse őt. A pápa és az érsek együtt felmentek az Apostoli Palota harmadik emeletére, ahol a mindenkori pápa hivatalos rezidenciája található a 17. század óta. Mint ismeretes, Ferenc pápa sohasem költözött be ide, inkább a konklávén a pápaválasztó bíborosok lakhelyéül szolgáló Szent Márta Házban foglalt magának állandó szállást. Az immár elhagyott (Katolikus Válasz)

10 tanács a digitális kor emberének

Justin Welby, Canterbury érsek 10 jó tanácsot fogalmazott meg a digitális kor emberének. Az Anglikán Egyház azt reméli, ezek a parancsolatok segítenek majd eligazodni a híveknek közösségi média világában. “A közösségi média átformálta azt, ahogyan éljük az életünket. Keresztényként arra vagyunk elhívva, hogy Jézus példája szerint éljünk. Ha Jézus tanúi akarunk lenni ebben a világban, akkor vizsgáljuk meg azt is, hogyan képviseljük ezt a tanúságot az online világban is.” – idézi az érsek szavait a Sun. Fontoljuk meg ezt a tíz pontot, és vizsgáljuk meg saját online kommunikációnkat! Vajon ezek alapján hogyan képviseljük a hitünket a közösségi médiában?   Ne rohanj! Gondolkozz egy kicsit, mielőtt kommentelsz. Gondolj arra, hogy ha valamit kiírsz az internetre, az örökre ott marad! Ha egyházi dolgokról beszélsz, tedd világossá, hogy az a saját véleményed, nem feltétlenül az egyházé. Ne bujkálj! Az anonimit (777blog.hu)

Kis vidéki abszurd

Úgy tűnik, hogy az egykori tyúkperek a modern korban is visszaköszönhetnek. Egy délkelet-franciaországi település lakói panaszkodnak, hogy a hajnali kakaskukorékolás, valamint a tehenek bőgése és kolompja zavarja a nyugalmukat. ... Mielőtt azonban a lakók bíróságra vitték volna az ügyet, a település polgármestere hivatalosan kezdeményezte, hogy a helyi harangszót az állattartás zajaival együtt nyilvánítsák a kulturális örökség részének  Betiltható a kakaskukorékolás és a tehénbőgés? agroinform. A polgármester szerint a felvetés abszurd, mivel a vidéki településeket a földművelő népesség évszázadokkal ezelőtt a saját megélhetése céljából hozta létre, és az ott élő emberek számára az állattartás és egyéb mezőgazdasági tevékenység létszükségletet jelentett. Az természetes dolog, hogy ma már ... a falvakban nem csak földművelésből élő emberek laknak, de a falusi állatok hangját végérvény (reposzt.hu)

1. oldal a 325-ből. || Következő oldal