Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 29792 || 1. oldal a 298-ből. || Következő oldal

Eucharisztia és közösség (III. rész): Az Eucharisztiából születő Egyház

A II. vatikáni zsinat óta a teológiában az eucharisztikus egyházszemlélet került előtérbe. E szerint az Eucharisztia nem pusztán az Egyház tanításának egy kiemelkedő vonatkozása, nemcsak egy, még ha legfontosabb is a szentségek között, nem is csak az Egyház középpontjában áll, hanem az Eucharisztia hozza létre az Egyházat. Henri de Lubac így foglalja össze a keresztény hagyomány alapján az Egyház és az Eucharisztia kapcsolatát: „Az Egyház hozza létre az Eucharisztiát, az Eucharisztia pedig az Egyházat.”[1] Milyen kapcsolatban áll mégis e két mondatrész egymással? Az eucharisztikus ünneplés nyilvánvalóan feltételezi az Egyházat, amelynek éppen ez a legfontosabb tevékenysége. Szükséges a felszentelt pap, a hívek közössége. Van olyan oldala az ünneplésnek, amiből az látszik, hogy mi csináljuk a dolgokat, hiszen „misézünk” – ahogy mi, papok mondani szoktuk. Ugyanakkor ott a második mondatrész, ami azt fejezi k (Jezsuita blog)

Nyíltan kérdezhetsz az abortuszról!

Életbevágó rovatunk közössége, a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) tagjai filmbemutatóval egybekötött beszélgetést szerveznek az abortuszról. Mi járhat egy lány fejében, amikor azzal szembesül, hogy terhes, a gyerek apja kihátrál a történetből és ő teljesen egyedül marad? Hogyan tud megküzdeni a saját érzéseivel, a környezete nyomásával és a magánnyal? Hogyan vívódik és miért nem tud beszélni mindarról, ami vele történik? Ezen gondolkodott el Dubinyák Réka rendező, aki a FÉSZ megrendelésére igaz történet alapján rövidfilmet forgatott egy lányról. Júlia szerepét Mészáros Blanka alakítja. Vajon megmarad a baba vagy végül az abortusz mellett dönt? A FÉSZ megrendelésére Joós Andrea művészi képsorozatot rajzolt az ember méhen belüli fejlődéséről. A képeket most először lehet élőben megtekinteni. Január 28-án 15 órától kerekasztal beszélgetésben vitatjuk meg a kérdéseket, amelyeket a film felvet, (777blog.hu)

4+1 ok, amiért szeretek ifjúsági találkozókon részt venni

A Panamai Ifjúsági Világtalálkozó és a magyar Panama-nap közeledtével elgondolkodtam azon, hogy miért is érdemes ilyen ifjúsági találkozókra menni. Hogy miért nem kérdés, hogy én megyek, hogy miért szeretek ilyen eseményekre járni. (777blog.hu)

6 tipp, hogyan éld túl a határátkelést keresztyénként

„Odabent nincsenek se sárkányok, se vízi szörnyek. Helyettük egy sokkal nehezebb akadály vár rátok, ugyanis odabent megváltoznak az emberek. (…) Jól vigyázzatok, hogy el ne veszítsétek közben önmagatokat!” (Albus Dumbledore) Drága TeSók! Dumbledore Professzor szavai most hozzátok szólnak, akik ugyan nem labirintusba készültök bemenni, de az ukrán-magyar határon át szeretnétek kelni. Nektek, mert (ahogyan a […] The post 6 tipp, hogyan éld túl a határátkelést keresztyénként appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Egy divatkampány a valóságtorzítás ellen?

Pár éve még elképzelhtetlen lett volna, hogy ne egy tökéletes és egészséges nőről készült divatfotóval akarjanak eladni egy szemceruzát.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Genetikailag meghatározott a homoszexuális hajlam?

A 20. század utolsó évtizedében fontos tudományos projektté vált, hogy megvizsgálják, vajon a homoszexuális hajlam genetikailag meghatározott-e. Az egyik lehetséges kutatási irány az volt, hogy megtalálják a homoszexuális hajlam kialakulásáért felelős „gént”. Időnként felröppentek hírek ennek a bizonyos „génnek” a megtalálásáról, ezek nagy utat is jártak be a médiában, a tudósok többsége azonban ma már […] (Szabados Ádám blogja)

In memoriam Örsi Anikó

A nevelőtanárságra néha azt mondják, hogy „csak”, de nekem ez a legtöbb, az én személyemhez ez áll legközelebb. Kiteljesedés. Ezért nem nagyon foglalkozom azzal, hogy mások hogyan gondolkodnak erről. Persze nincsenek illúzióim, tisztában vagyok azzal, hogy a tengerből kiskanállal merem a vizet, de ha csak egy viselkedési mintát tudok adni valamilyen élethelyzetre, vagy egy tisztázó beszélgetést, amikor össze van valaki zavarodva… Minden napnak rácsodálkozom a terhére és örömére. Boldog vagyok és megelégedett, mert úgy érezhetem, valamit akar velem az Úristen, és én a magam képességei szerint igyekezhetek ezt elvégezni. Annak ellenére, hogy sokat temettem, nem veszteségként élem meg, hanem azokon keresztül is lehet még inkább Istenhez kötődni. Nem is tagadom, hogy boldog vagyok. Egyetlen kép példaként: amikor vége a téli szünetnek, ott vagyok az ONCSA-ban, jönnek vissza a lányok a szünet boldogságával, és becsi (reposzt.hu)

- Péntek [2019.01.18.] Isten népét; Jézus követőit elengedi a gonosz ellenség!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html         - Péntek [2019.01.18.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 15,16 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 18,8   Rettentő félelem szakad rájuk, hatalmas karodtól néma kővé válnak, míg átvonul a néped, URam, míg átvonul ez a nép, amelyet szerzettél.   Jézus így szólt: „Megmondtam nektek, hogy én vagyok: ha tehát engem kerestek, engedjétek ezeket elmenni!”   Félelem és aggodalom lepi meg őket; karod hatalmától elnémulnak mint a kő, míg átvonul néped, Uram! Míg átvonul (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.01.18.] "Többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html      - Péntek [2019.01.18.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Kol 2,6 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne.       Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.      (Örömüzenet)

- Péntek [2019.01.18.] "És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.01.18.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 18,7 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 9,29-30a Nyomorúságomban az Úrhoz kiáltottam, segítségért kiáltottam Istenemhez. Meghallotta hangomat templomában, kiáltásom a fülébe jutott.  Ekkor megérintette a szemüket, és ezt mondta: Legyen a ti hitetek szerint! Erre megnyílt a szemük. Szükségemben az Urat hívtam, és az én Istenemhez kiáltottam; szavamat meghallá templomából, és kiáltásom eljutott f (Útmutató)

Egy kép, és más minden

Te mit látsz ezen a fotón? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Erő a keresztben

Krisztus ereje a keresztben volt. A mi erőnk is a keresztben van. Csak azok tudják legyőzni a világot, akik fel tudják venni érte a keresztet. Lk 14. 27 Aki nem veszi vállára a keresztjét, és nem azzal együtt követ engem, az nem lehet a tanítványom! 2Tim 3. 5 Eközben megtartják ugyan a vallásosság külső látszatát, de a valódi istenfélelem erejét elutasítják. Maradj távol az ilyen emberektől, Timóteus! (Velünk az Isten!)

01.17 Megtérés és ajándékok

„Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztus nevére, bűneitek bocsánatára, és veszitek a Szent Szellem ajándékát" (Csel 2,38). tovább (Velünk az Isten!)

A vallástalanság mítosza

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (European Network Remembrance and Solidarity – ENRS) éves emlékezetkutatási konferenciájának rezüméje szerint a valóságunk múlttal és jövővel kapcsolatos vágyai, azaz a társadalmi képzelet terén sosem voltunk szekulárisak. (KötőSzó)

„Köszönöm Istenem” – öt éve hunyt el a „mennyország kapusa”

Rakaczki Bence. A név, amely minden túlzás nélkül hosszú évtizedekre beíródott a magyar labdarúgást kedvelő emberek szívébe. Csodagyerekként robbant be ebbe a közegbe, hogy öt évvel ezelőtt csodálatos emberként térjen vissza Teremtőjéhez. Kivételes, nagybetűs egyén képe rajzolódik ki előttünk, aki minden örömét és szenvedését Istennek ajánlotta, akinek halálos ágyán utolsó mondata ez volt:  „Köszönöm, Istenem!” Rakaczki Bence 1993 májusában született Miskolcon: a magasra nőtt gyermek hamar a labdarúgópályán, azon belül pedig a kapuban találta magát. Tehetségét bizonyította, hogy a város emblematikus csapata a Diósgyőri VTK vette szárnyai alá.  Végigjárta a klub ranglétráját, hogy 2012-ben, 18 évesen bemutatkozzon az élvonalban, mint a klub saját nevelésű játékosa. Egy kapus esetében ez különösen fiatal kornak számít, nem beszélve arról, hogy Bence ekkor még az érettségije előtt állt. Csapatt (777blog.hu)

Mitől vitatott egy személyiség?

Három magyar orvos arra vállalkozott, hogy műtétek sorozatával megpróbáljon szétválasztani egy fejüknél összenőtt bangladesi ikerpárt. A végső, szétválasztó műtétet várhatóan tavasz végén, nyár elején végrehajtó idegsebész, a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának főorvosa, Csókay András szaktekintély, ám a szakmán belül is vitatott személyiségnek számít: nyíltan hangoztatja vallásosságát és az abortuszellenességét. Meggyőződése, hogy imádság és bonctermi gyakorlás nélkül a számára nincs sikeres nagyműtét. „Nagy műtéteket istenhit nélkül nem tudnék megoldani” – interjú a sziámi ikreket operáló orvoscsapat idegsebészével - hvg.hu Dr. Csókay András idegsebésszel készített interjút Csatlós Hanna, a Hvg riportere. A beszélgetés apropóját az adta, hogy Magyarországra érkezett az a bangladesi sziámi ikerpár, akik szétválasztását az elmúlt évben kezdte egy magyar orvos csapat, melyne (reposzt.hu)

Kritikus pontot lépett át az emberiség tavaly ősszel

A hír nem rengette meg a világsajtót, nem vonultak ezrek az utcára, mégis nagy dolog történt 2018 szeptemberében. Csendesen és minden felhajtás nélkül az emberiség egy igazán csodálatos küszöböt lépett át. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Csütörtök [2019.01.17.] Jézus a mi szabadító nagy királyunk!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Csütörtök [2019.01.17.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 14,13 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jn 18,37   De Mózes így felelt a népnek: Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg ma az ÚR benneteket! Mert ahogyan ma látjátok az egyiptomiakat, úgy soha többé nem fogjátok látni őket.   Pilátus ezt mondta neki: „Akkor mégis király vagy te?” Jézus így válaszolt: „Te mondod, hogy király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem a világba, hogy (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.01.17.] "Jézusban van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelme gazdagságából!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Csütörtök [2019.01.17.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  Ef 1,5  (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint,   Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.   Eleve elhat (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.01.17.] "Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.01.17.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Józs 5,14b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 13,16 Ekkor Józsué arccal a földre borult előtte, meghajolt, és ezt kérdezte tőle: Mit akar mondani szolgájának az én Uram? A ti szemetek pedig boldog, mert lát, és fületek boldog, mert hall.  És leborula Józsué a földre arczczal, és meghajtá magát, és monda néki: Mit szól az én Uram az ő szolgájának? A ti szemeitek pedig boldogok, hogy látnak; (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Vízkereszt után 2. hét

A törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jött el.” (Jn 1,17) Vízkereszt ünnepe után a 2. héten az Útmutató reggeli s heti igéi Isten törvényében és evangéliumában közölt akaratát állítják elénk; ő minden ember üdvösségét akarja (lásd 1Tim 2,4)! Jézus Krisztusban látható Isten akarata; aki világosságul jött el e világba és örök életet hozott az embereknek. „Jézus Krisztus a láthatatlan Isten képe: minden őáltala és őérte teremtetett, és őbenne áll fenn minden.” (Kol 1,15–17; LK) „Örvendezzetek Istennek, minden földek!” (GyLK 718) A kánai menyegzőn, első jelként Jézus borrá változtatta a vizet, mert elfogyott a bor. „Amikor a násznagy megízlelte a vizet, amely borrá lett,” ezt mondta a vőlegénynek: „te pedig mostanáig tartogattad a jó bort.” Jézus, „így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne.” (Jn 2,9.10.11) „A víz borrá változ (Útmutató)

Titkos hely

Szerző:  Pintér Béla Ajánlás típusa:  zene Video:  Egy különös dallam ég szívem legmélyén Amit senki más nem tudhat, és nem érthet. Ezt már dúdoltam kicsi gyermekként Olyankor Földöntúli világ nyílt előttem. Ref.:Tudom hogy ott vársz rám, annál a Forrásnál Amiről nem tud más, nem járt ott más, csak mi ketten. Ez az a titkos hely, ami lelkemnek most is kell Ide ha eljövök, itt legördül a terhem. Szerelmed minden másnál többet ad Én nem hittem hogy ilyen létezik A szívem mélyén ott van az a dal Amihez hasonló nincs e Földön itt Hozzád hasonló nincs e Földön itt. tovább (Velünk az Isten!)

Cél a mennyország

Vedd célba a mennyországot, és megkapod a földet ráadásként, de ha a föld a célod, egyik sem lesz a tiéd! (Velünk az Isten!)

01.16 Kiálts szívből

„De mindaz, aki az Úr nevét segítségül hívja, üdvözül." (Csel 2,21). Ez hogy lehetséges? Mert Isten beteljesítette a jóeli prófécia egy részét: „Kiöntöm Szellememet minden testre." (Jóel 2.28) A Szent Szellem kitöltetése óta elegendő a bűnös ember egyetlen kiáltása Isten felé. tovább (Velünk az Isten!)

Nemzetromboló trágárkodás, nem középiskolás fokon

Van-e különbség egy diáklány és egy médiaszereplő mocskos káromkodása között? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Irány Panama! – interjú Bese Gergő atyával

Hamarosan kezdetét veszi a 34. Ifjúsági Világtalálkozó Panamában. Ahogy már korábban beszámoltunk róla, Bartos Lídia Lelle szerkesztőnkkel ti is találkozhattok idehaza a Panama-napon. Az Ifjúsági Világtalálkozók sorozatát Szent II. János Pál pápa indította útjára 1984-ben. Az első három alkalmat Rómában tartották, majd a fesztivál elindult a világ más tájai felé. Világtalálkozó nem csak egyházi, hanem világi tekintetben is; a legnagyobb tömegeket mozgató rendezvények közé tartozik. 1995-ben Manilában ötmillió hívő előtt mutatták be a záró szentmisét, de 2013-ban Rio de Janeiróban több, mint 3,5 millió fiatal akarta látni a pápát és ünnepelni a 180 országból érkezett kortársaival. A szokáshoz híven idén is a záró szentmise alkalmával jelenti be az egyházfő a következő helyszínt, mely 3 év előkészület után várja a találkozóra érkezőket. Idén Panamában kerül sor a Világtalálkozóra. A nagy távo (777blog.hu)

Pizzában mérhető a kollegák közti szolidaritás

Megesett a kanadai légiforgalom irányítók szíve amerikai társaikon, ezért államokon átívelő összefogással segítik kollégáikat, akik hetek óta fizetés nélkül teljesítik munkájukat. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ezt a lányt csodálja most a fél világ. Vajon mi a titka?

A 21 éves tornászlány hibátlan talajgyakorlatáról készült videó bejárta a világot. A kifogástalan tornabemutató azonban jóval többre tanít a közösség erejéről, mint elsőre gondolnánk! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Sokszínűség, egyformaság, és a sytkaizmus...

Az előző bejegyzés kapcsán, a hozzám érkezett reakciók között (a poszt Facebook oldalán) Szikszai Szabolcs feltett nekem egy jogos kérdést: ha jelenleg "kereszténységekről" beszélhetünk, mi az én álláspontom? És ha én állást foglalok arról, milyen a kereszténység, vajon nem lesz ez csupán egy újabb verzió, ha úgy tetszik egy "Sytka-féle kereszténység"? A kérdés jogos. Ráadásul ha létezik "sytkaizmus", akkor engedtessék meg Ákosnak is, hogy úgy értse a kereszténységet, ahogy ő szeretné, vagyis adjunk teret az "ákosizmusnak" is. Jó úton haladunk, ha így teszünk? Szerintem mindannyian érezzük, hogy miféle dilemmával állunk szemben, hiszen ez a teoretikusnak  tetsző kérdés újracsomagolva mindig előkerül. Magát a problémát két, egymással szemben álló erő hatásaként tudnám a legjobban felvázolni. Eszerint a keresztény hit... ... (1) sajátosan egyéni jelenség. Magyarul, ahányféle ember létezik, annyiféle (Megint Megmondom)

Gluténmentes diótorta citromkrémmel 2. Cukortakarékos

 Sütivasárnap volt a gyülekezetben. Nagy lelkesedéssel készültünk. Ez már a második ilyen alkalom, mióta ide kerültünk. Múltkor csak bodzaszörpöt vittem, most viszont mindenképpen szerettem volna én is kivenni a részemet a vendéglátásból. Jó lehetőség ez arra, hogy egy kicsit jobban megismerjük egymást, az újonnan érkezőket pedig oldottabb légkörben tudjuk megismertetni a közösséggel istentisztelet után. Ha tél, akkor nálunk a diótorta a nyerő. Diókrémmel, vagy esetleg diókrémmel. A citromkrémest kicsit hűvös távolságtartással kezeli a család, én viszont rajongok érte. Szerintem üdítően hat a dió telt, komoly íze mellett a citrom frissessége, derűje. Általában gluténmentesre készítem, de a legutóbbi diótortába tettem egy evőkanál búzalisztet és sütőport, hogy magasabb legyen.  Ez csupasz torta lett az új divat szerint. Egyszer szilvalekvárral töltöttem. Na, szóval most ezt a tortán vittem. Formabontó (A parókia konyhájából)

3 zenész fivér gyerekdalt rappel az autóban

Megmutatjuk a SZEMlélek gördülékeny műsora, az Útitárs 2. adásának beharangozóját. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ferenc pápa: „Veszekedni természetes, de ne a gyerekek előtt!”

„Megengedek magamnak egy tanácsot, bocsássatok meg nekem: sose veszekedjetek a gyerekek előtt. Soha!” Ferenc pápa ezeket a szavakat a múlt vasárnap mondta, amikor az egyház Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedését ünnepelte. A pápa ez alkalomból a Sixtus-kápolnában (Michelangelo híres freskói alatt) megkeresztelt 27 újszülöttet: 15 leány- és 12 fiúgyermeket. A prédikációban pedig újra szabadon, papír nélkül beszélt: „Természetes dolog, ha a házasok veszekednek, természetes. Az volna furcsa, ha nem csinálnák”. A jelenlévő apukáknak és anyukáknak azonban okosságot, óvatosságot javasolt: „Csináljátok, de a gyerekek ne lássák és ne hallják. Nem tudjátok elképzelni, milyen szorongást vált ki egy gyermekből, ha a szüleit veszekedni látja.” [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

A helyettes bűnhődés ószövetségi előképei: a bőrruha

Amikor az egyházatyák Jézus Krisztus halálát helyettes bűnhődésként értelmezték (l. itt), az apostoli tanításra hivatkoztak. Azért értelmezték a Megváltó halálát a bűneink büntetésének elhordozásaként, mert ezt olvasták az apostolok írásaiban, és ezt olvasták azokban az ószövetségi iratokban is, amelyek az apostolok teológiáját meghatározták. Az apostolok nem légüres térben értelmezték Jézus halálát, hanem azoknak az ószövetségi […] (Szabados Ádám blogja)

Brandmüller bíboros: "Van az Egyházban még bármiféle irány?"

Az alábbiakban részletet közlünk egy interjúból, amit a Catholic News Agency német nyelvű kiadása (CNA Deutsch) készített a német egyháztörténész bíborossal, az idén 90 éves Walter Brandmüllerrel. [...] Brandmüller: Az Egyház jelenlegi válságán csak úgy juthatunk túl, ha azt a püspökök mindenekelőtt felhívásként és ösztönzésként fogják fel egy olyan, új lelki ébredésre, ami a hitünk gyökereiből táplálkozik. Vajon nem meglepő az, hogy az úgynevezett tradicionalista közösségek "hagyományos" szemináriumaiban - különösen Franciaországban, de nem csak ott - egyáltalán nincs hiány papnövendékekből? Akkor miért nem alkalmazzuk a sikernek ezt a modelljét? CNA: A jelenlegi válságot tekintve, az Egyház, mint erkölcsi intézmény hitelessége sokak szemében súlyosan megingott. Mi több, a katolikusok azt kérdezik maguktól, vajon milyen irányba is tart az Egyház? Brandmüller: Amit én kérdezek magamtól az az, ho (Katolikus Válasz)

"Ajánlja fel a nyilvános bűnbánatát!" - Viganò érsek nyílt levele Theodore McCarrickhez

Nyílt levélben kérte bűnbánatra az egykori bíboros Theodore McCarrick érseket Carlo Maria Viganò érsek, az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa. Viganò érsek nagy vihart kavart az Egyházban, amikor először augusztusban, majd azóta több alkalommal is nyílt levelekben részletezve vádolta meg az Egyház egyes vezető személyiségeit, köztük magát Ferenc pápát, hogy az LMBT-lobbi tevékenységét segítik az Egyházban, és hogy szexuális visszaélések eltussolásában vettek részt. Az érsek szerint annak ellenére, hogy Ferenc pápa tudott McCarrick papokkal és papnövendékekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléseiről, fedezte őt az Egyház közössége és a nyilvánosság előtt, XVI. Benedek pápa korábban rá kiszabott szankcióit pedig visszavonva, magas, bizalmi pozícióba helyezte őt. McCarrick érseket az egyházi és civil hatóságok mostanra már több kiskorú megrontásával is vádolják, amely bűntettei azonban 2018 el (Katolikus Válasz)

Kéne egy jó nagy narratíva

Kínában éltél volna 1018-ban, akkor azt tudtad volna, hogy 1050-re talán összeomlik a Szung-birodalom, hogy a kitajok észak felől fognak betörni, és hogy a pestisjárványok milliók életét fogják elvenni. Ugyanakkor biztos lehettél abban, hogy az emberek többsége még 1050-ben is farmer vagy takács lesz, az uralkodók még mindig az emberekre lesznek utalva hadseregeik és közigazgatásuk feltöltéséhez, a férfi még mindig uralkodni fog a nő fölött, a várható élettartam még mindig 40 év körül lesz, és az emberi test mit sem változik. Így 1018-ban a szegény kínai szülők arra készítették fel gyermekeiket, hogyan kell rizst ültetni vagy selymet szőni, míg a jobb módú szülők arra tanították a fiúkat, hogyan kell konfuciánus klasszikusokat olvasni, hogyan kell kalligrafikusan írni és lóháton harcolni – a lányokat pedig arra, hogyan kell szerény és engedelmes feleséggé válni. Nyilvánvaló volt, hogy ezekre a készségekre (reposzt.hu)

- Szerda [2019.01.16.] Emberektől, vagy Istentől félünk - de kit félünk?!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Szerda [2019.01.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":   2Móz 14,10 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   ApCsel 7,32   A fáraó közeledett. Izráel fiai pedig föltekintettek, és látták, hogy az egyiptomiak utánuk eredtek. Ekkor nagy félelem fogta el őket, és segítségért kiáltottak Izráel fiai az ÚRhoz.   Én vagyok a te atyáid Istene, Ábrahám, Izsák és Jákób Istene. Mózes megrémült és nem mert odanézni;   A mint közeledék a Faraó, Izráel fiai felemelék szemeiket, és ímé (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.01.16.] "Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Szerda [2019.01.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  Róm 8,30 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.    Mert a kiket Isten Lelke (Örömüzenet)

- Szerda [2019.01.16.] "Ne imádj másik istent, mert az Úr, akinek Féltőn-szerető a neve, féltőn szerető Isten!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.01.16.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 13,7.9 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Gal 5,1 Ha testvéred – még ha anyád fia is – vagy a saját fiad, leányod, a feleséged, akit karjaidba zársz, vagy testi-lelki jó barátod titokban így csábítgat: Menjünk, és tiszteljünk más isteneket, akiket nem ismertél sem te, sem atyáid, ne engedj neki, és ne hallgass rá,... Krisztus szabadságra szabadított meg minket, álljatok meg tehát szilárdan, és ne engedjétek magat (Útmutató)

Deák Bill Gyula: A tengernyi szeretet tart életben

Pár hónapja múlt 70 éves a magyar blueskirály, akit a legfeketébb hangú fehér énekesnek nevezett Chuck Berry. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Tudtad, hogy J.R.R. Tolkien Bibliát is fordított?

A Gyűrűk Ura regénytrilógia szerzője, J.R.R. Tolkien egyben szerkesztője is volt a Jeruzsálemi Biblia angol fordításának és ő fordította bele Jónás könyvét. A Biblé de Jerusalem azért volt mérföldkő a katolikus világban, mert a fordítás alapjául többé már nem a latin szöveget használták, hanem héber és görög eredetit. A szükséges szövegkritikai munkát is a legújabb tudományos követelményeknek megfelelően készítették a jeruzsálemi École Bibliqueben. Bár a bibliafordítás főszerkesztője azt akarta, hogy Tolkien több ószövetségi könyvet fordítson, köztük az eposzba illő Bírák könyvét is, de időhiány miatt csak a Jónás könyvét ültette át angolra. Dinamikus fordítását azóta néhol átdolgozták, de azért maradtak tolkienizmusok a szövegben. A Gyűrű szövetsége c. kötetben, amikor Frodó a Ködhegységben találkozik Gollammal, arról olvassunk, hogy a gyűrűhordozó a nagy hegyeket szemlé (#BIBLIAKULTÚRA)

01.15 Az ÚR gondoskodik

„És nevezte Ábrahám annak a helynek nevét Jahve-jire-nek. Azért mondják ma is: az Úr hegyén a gondviselés" (1Móz 22,14). tovább (Velünk az Isten!)

Cserben hagy

A világ olyan, mint Absolon öszvére. Amikor legnagyobb szükséged lenne rá, kiszalad alólad, cserben hagy. (Velünk az Isten!)

Maga kommunista? Nem. Szóval fasiszta!

Különleges történelmi kalandtúrán vehetett részt a Budavári Evangélikus Szabadegyetem hallgatósága, a kalauz Bibó István fia volt. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Megalakulóban van a világ első keresztény légitársasága

Amerikában a ’90-es években egy ideig népszerű volt a keresztény könyvesboltok körében, hogy a menő divattermékeknek a saját ízlésükre alakított, megszentelt változatát árulják. Ez a törekvésük sejthető volt, hogy nem áll meg majd a pólóknál és a divatsapkáknál. Készüljünk fel a Judah 1 (Júda 1) érkezésére: egy magánszemély 2018. decemberében bejelentette, hogy az FFA (Szövetségi Légügyi Hivatal) elfogadta arra vonatkozó kérelmét, hogy elindíthassa “az első és egyetlen Keresztény repülőjáratot!” Szóval, miben különbözik egy keresztény légitársaság a félelmetes légi ipar csökönyös légitársaságaitól? Nos, Everett Aaron vezérigazgató és alapító véleménye szerint a Judah 1 kifejezetten a misszionáriusokat és a „missziós gondolkodású” embereket fogja ellátni, és nem számol fel majd semmiféle poggyászdíjat, amely szinte mindenütt szokás a légitársaságok körében. Everett azt is célul t (777blog.hu)

Istenem, köszönöm, hogy vagy nekem!

Keresztény életünk során vannak időszakok, amikor nagyon átérezzük Isten jelenlétét az életünkben, de vannak olyan pillanatok is, amikor minden erőnket össze kell szednünk ahhoz, hogy imára kulcsoljuk a kezünket. Mégis, egy valami biztos és ez mindig is igaz marad: Isten mindig velünk van, függetlenül attól, hogy átérezzük-e ezt vagy sem. Isten különös áldása, ha valaha megtapasztalhattuk azt az érzést, amikor annyira átérezzük a szeretetét, hogy majd kiugrunk a bőrünkből. Ekkor igazi öröm számunkra az imádkozás, legszívesebben minden egyes percünket imával töltenénk és sokkal könnyebben meg tudunk nyílni Istennek saját szavainkkal is. Szinte úgy érezzük, hogy ott ül velünk szemben, ránk néz és hallgatja minden szavunkat, sőt még a ki nem mondottakat is. Ezáltal az imádkozás is olyan dologgá válik számunkra, mintha a legbensőségesebb barátunkkal beszélgetnénk. Vasárnap lelkesen megyünk templomba, és ott is f (777blog.hu)

A boldog keresztyének 12 szokása

Távol álljon tőlem, hogy sikerkönyvszagúan megpróbáljam megadni a boldogság, pardon, keresztyén boldogság titkát. A boldogság egy nagyon összetett, szubjektív és megfoghatatlan dolog, ezért az alábbi soroknál inkább a kiegyensúlyozottság az, amire ez alatt gondoltam. (TeSó blog)

Hinni – de miben? Kiben? Ez itt a katolikus válasz!

„A hit az élet ereje: az ember, ha egyszer él, akkor valamiben hisz. . . Ha nem hinné, hogy valamiért élnie kell, akkor nem élne ...” Lev Tolsztojnak ezeket a szavait idézte Babits Mihály élete delelőjén a Sziget és tenger című kötete vallomás-nyitányában, amikor azt vizsgálta, mit is hisz: „Mi tart fönn? Mi a gyökér, mely nem szakad el? mely elpusztíthatatlan táplál valami kimeríthetetlen erővel?” (Jezsuita blog)

Van egy filmötleted? Most megvalósulhat!

Mindannyiunk életében van legalább egy film, amely elhozta azt a bizonyos "aha"-érzést, amelyhez tudtuk kapcsolni az életünket, vagy éppen segített, hogy egészen másként tekintsünk rá egy problémára. Ha van olyan filmötleted, amely szerinted másoknak sokat adhat, akkor ez a Te pillanatod! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Kérdések az emlékévről

– Emlékévet indít a kormány 30 éve szabadon elnevezéssel – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az emlékidőszak 2019. március 15-től 2021. június 19-ig tart majd. Az emlékév kezdő eseménye a kommunista diktatúra halotti mentének is nevezett, ellenzékiek által szervezett százezres, 1989. március 15-i ünnepségre fog emlékezni, a rendezvénysorozat pedig az ország szuverenitásának visszanyerését jelentő, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonásának 30. évfordulójával ér véget. (…) A kormányhatározat külön hangsúlyozza: az emlékév programjait úgy kell kidolgozni, hogy megismertesse az 1989–1990-es évek eseményeit, különös tekintettel a rendszerváltás időszakában már aktív korosztályokra, illetve azokra is, akik életkoruknál fogva még nem tapasztalhatták meg Magyarország szabaddá válását. HARMINC ÉVE SZABADON - (reposzt.hu)

- Kedd [2019.01.15.] "Jézus: a Krisztus!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Kedd [2019.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 9,30 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  ApCsel 9,5   Tudom ugyan, hogy te és szolgáid még mindig nem féltek az ÚRistentől.   Ő pedig megkérdezte: „Ki vagy, Uram?” Az így válaszolt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl.   De tudom, hogy te és a te szolgáid még nem féltek az Úr Istentől.   És monda: Kicsoda vagy, Uram? Az Úr pedig monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz: nehéz néked az ösztön ellen rúgódoz (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.01.15.] "Akik pedig befogadták az Igét, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Kedd [2019.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  1Kor 2,12 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk.   Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai. (Örömüzenet)

- Kedd [2019.01.15.] "Menjetek el szerte az egész világba, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 22,23 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 28,8 Hirdetem nevedet testvéreimnek, dicsérlek a gyülekezetben. Az asszonyok gyorsan eltávoztak a sírtól, félelemmel és nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. Hadd hirdessem nevedet atyámfiainak, és dicsérjelek téged a gyülekezetben. És gyorsan eltávozván a sírtól félelemmel és nagy örömmel, futnak vala, hogy megmondják az ő tanít (Útmutató)

A Papp válaszol – nehéz házasság, háború, hivatás

Csilla (Dad) Kérdésem röviden ez lenne: Mindenkinek van Isten által elrendelt hivatása? És itt most a szakmára/munkára vonatkoztatva értem a kérdést, nem a házasságra/papi életre. Kicsit kifejtve magamra nézve: 30 évesen, egy diplomával és 2 OKJ-val a kezemben, 6 évnyi munka után még mindig nem látom, hol lenne a helyem a munka világában.A munkámat nem különösebben szeretem: szakmailag értek hozzá és elvégzem, de csak mert dolgozni kell. Keresztényként feladatom lenne, hogy gyümölcsöző legyen a munkám is, Istennek tetsző és ne csak túl legyek a napi roboton? Sokszor eszembe jut, hogy fel kellene hagynom a kereskedelmi munkámmal és embereken segítő munkát keresnem, mert keresztény vagyok-de úgy érzem, nem vagyok hozzá elég erős lelkileg, nem vagyok rá alkalmas. De annyi feladat van amit el kell végezni, nem lehet mindenki tűzoltó vagy orvos. Valakinek a postán is kell dolgoznia, vagy a hivatalban és ez ugye nem olyan izgalmas m (777blog.hu)

Bese Gergő: a magközösségek fogják megmenteni a kereszténységet

Mit hoz a következő egy év az egyetemes kereszténység számára? – tette fel a kérdést az Isten kezében című műsor szerkesztősége, a választ pedig három megszólaló segítségével keresték: Bese Gergő atya, a 777 bloggere, Sajgó Szabolcs jezsuita és Maróth Miklós orientalista mondta el, mit vár ettől az évtől. Bese Gergő atya, a 777 munkatársa kellő öniróniával rámutatott: minden év elején megfogalmazzuk, hogy ez egy újabb, nehéz esztendő lesz, és nem is lövünk nagyon mellé – tette hozzá. Azzal, hogy a világ figyelmét egyes keresztény közösségek nehéz helyzetére irányítják, a ’19-es év lehetőséget nyújthat arra, hogy a jó körülmények között élők szolidaritást vállaljanak üldözött testvéreikkel.  A katolikus iskolalelkész egy másik társadalmi problémára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a családdal foglalkozni kell, nem tehetjük meg, hogy évtizedekig kihagyjuk egy nemzet életéből a család (777blog.hu)

Ferenc pápa személyes kérése volt, hogy Csíksomlyót felkeresse

Ferenc pápa személyes óhaja volt, hogy valamennyi katolikus hívő közösségét felkeressen Romániában – jelentette ki a g4media.ro-nak bukaresti római katolikus érsekség szóvivője. Az már ismert, hogy a katolikus egyházfő Iaşi-t, Balázsfalvát és Csíksomlyót is felkeresi. Francisc Dobos szerint a helyszíneket a pápa óhaja szerint választották ki. Ezzel magyarázható, hogy a pápa négy helyszínt keres fel. A fővárost, mert állami látogatása keretében hivatalosságokkal is találkozik, Balázsfalván ellátogat a görögkatolikusokhoz, míg Iaşi-ban a román ajkú katolikusokkal, Csíksomlyón pedig a magyar katolikusokkal találkozik” – jelentette ki Francisc Doboş. A szóvivő szerint nem kizárt Ferenc pápa szegényekkel, hajléktalanokkal is találkozni fog – írja a maszol.ro. A pápalátogatásról Böcskei László nagyváradi püspök nyilatkozott a Bihari Naplónak: “Amikor ezt úgy magamban igyekszem átgondolni, hogy miként is (777blog.hu)

Német papok lemondásra szólították fel a püspöki konferenciájuk elnökét

Nyílt levélben bírálja a német paderborni érsekség papjaiból szerveződött ún. Communio Veritatis közösség Reinhard Marx bíborost, amiért a német püspöki konferencia elnökeként szerintük méltatlan módon vezeti a német egyházat. A papi közösség a bírálataikra hivatkozva az elnöki tisztségről való lemondásra is felszólította Marx bíborost. A Communio Veritatis 2018. februárjában alakult, Szent II. János Pál pápa védelmébe ajánlva. A tagjai a paderborni érsekség olyan papjai, akik kölcsönös segítségnyújtást és támogatást kínálnak egymásnak, valamint szabad fórumot az eszmecserére az Egyház (különösen a német egyház és a paderborni érsekség) jelenlegi nehéz helyzetében. A közösség tavaly júniusban - az Egyháznak a püspököket is kötelező, magasabb rendű tanításából és jogrendjéből levezetve - ellenállást hirdetett meg a paderborni érsek azon instrukciójával szemben, amely arra kötelezné az (Katolikus Válasz)

Gusztustalan kommentekkel támadják a hitéről beszélő Csókay Andrást

Újabb interjúban beszélt hitéről Csókay András: a világhírű idegsebész a HVG-nek nyilatkozott. Csókay András több témát érintő interjújában először a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról beszélt: “Bízom az új módszerben, amit a Jóisten segítségével sikerült megtalálnunk, hogy felosztjuk a műtétet, és nem egyben, 30-50 óra alatt csináljuk meg. A beavatkozások között van idő a gyerekek szervezetének a regenerálódásra. Az operációból már megvan 14 óra, most lesz számos kisebb műtét, és bízom benne, hogy a végső nagy műtétet 15-20 órán belül tudjuk majd megcsinálni. Remélhetőleg ezzel az új módszerrel lényegesen nő a túlélés esélyük.” Majd a tudomány és a hit kapcsolatáról: “Ha megnézzük a Nobel-díjasokat: sokan közülük az életük végén tanúságot tesznek, hogy ők csak benézni tudtak egy kulcslyukon, és rájöttek, hogy keveset tudnak. Ez nagy alázatra neveli az embert. Heisenberg, (777blog.hu)

Közlemény adott ki a KÉSZ a közbeszéd tisztasága védelmében

A magyar közbeszéd további eldurvulása ellen lépett fel közleményével a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. [...] Bővebben! (Szemlélek)

01.14 Képes látni

„Termékeny fa József, termő ág a forrás mellett, ágazata meghaladja a kőfalat. Keserítik, lövöldözik és üldözik a nyilazók: De mereven marad kézíve, feszülten keze karjai" (1Móz 49,22-24). tovább (Velünk az Isten!)

Vácott vendégeskedik a 777

Január 17-én, csütörtökön 18 órától a váci Credo-házban faggatja Vágvölgyi Gergelyt és Martí Zoltánt Jákfalvy Kata, a Bonum TV ismert műsorvezetője – akivel egyébként mi magunk is készítettünk interjút.  Mindig nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, amikor a 777 történetéről, missziójáról és szerepéről faggatnak bennünket – hála Istennek az elmúlt három évben alaposan bejárhattuk és megcsodálhattuk a Kárpát-medencét.  Most csütörtökön Vácott találkozhatsz a 777 népes csapatának két tagjával, Vágvölgyi Gergellyel és Martí Zoltánnal, a beszélgetés címe: “Ifjú apostolok a médiában”. A 18 órakor kezdődő esemény témái többek között a következők: Milyen a mai média világa? Beszélhetünk-e keresztény médiáról? Van-e helye és ha igen, mi a szerepe a keresztény médiafelületeknek? Miért fontos az apostolkodás? Megvalósulhat-e a szinergia a keresztény tartalmú médiumok között? Érdeke (777blog.hu)

Don

Berlin azonban Hitler parancsára hivatkozva megtagadta a több mint indokolt kérést, egyben továbbította a Führer direktíváját; a 2. magyar hadseregnek az utolsó emberig ki kell tartania állásaiban. Jány a "Führer befell" hallatán összeomlott, és megpróbálta szó szerint tartani magát Hitler parancsához, annak ellenére, hogy Von Witzleben vezérőrnagy azt tanácsolta neki; ne törődjön Berlin ostoba utasításával, hanem cselekedjen a helyzetnek megfelelően, saját belátása szerint.Elter Tamás: Fagyos orosz hómezőkre terítette ki sötét szárnyait a végzet, origo.hu, 2019. január 12. A mohácsi vésznél is nagyobb emberveszteséget okozó, 1943. január 12-én, a Don folyónál indított szovjet offenzívára emlékeztek hétvégén országszerte. A 76 évvel ezelőtti tragédiáról évről-évre számos cikk lát napvilágot. Bár a pontos áldozatok számát a mai napig nem ismerjük, újabb és újabb részletekkel gazdagodunk. A jelenlegi (reposzt.hu)

Albert Schweitzer, a szenvedők tudós szolgája

(KötőSzó)

Méltóság a hajléktalanoknak, párbeszéd a menekültekkel

Szalma Balázs a Jezsuita Menekültszolgálat szociális programokért felelős koordinátora a hajléktalanok közterületi tartózkodását szabályozó rendeletről és a menekültügy jelenlegi helyzetéről nyilatkozott. [...] Bővebben! (Szemlélek)

3 hely, ahol Jézussal találkozhatunk

Az idős János apostol élete vége felé így vallotta meg hitét és reményét a Mesterével való újbóli találkozással kapcsolatban: “…amikor meg fog jelenni…, látni fogjuk őt, amint van” (1Jn 3:2). Bár arra a napra még várnunk kell, de a Jézussal … Bővebben... → (Infaustus 2.0)

Becsípődve

Nem tudom, hányan olvassák az Amerikai Népszavát (én nem), de hadd osszak meg egy részletet az online újság friss cikkéből, ami hozzám tegnap jutott el. Íme: „Néhány éve elkövettem azt a hibát, hogy leálltam vitatkozni a Szabados Ádám-féle blogban, ahol Szabados azt állította, hogy egy lelkészt börtönre ítéltek azért, mert kiállt a Biblia igazsága mellett, […] (Szabados Ádám blogja)

- Hétfő [2019.01.14.] Istenfélő bábák - istenfélő nép!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Hétfő [2019.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 1,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   ApCsel 18,10   De a bábák félték az Istent, és nem cselekedtek úgy, ahogyan Egyiptom királya meghagyta nekik, hanem életben hagyták a fiúgyermekeket.   mert én veled vagyok, és senki sem fog rád támadni és ártani neked, mert nekem sok népem van ebben a városban.”   De a bábák félék az Istent és nem cselekedének úgy a mint Égyiptom királya parancsolta vala nékik, hanem életben (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.01.14.] "Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html        - Hétfő [2019.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  ApCsel 10,45 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       És elámultak a zsidó származású hívők, akik Péterrel együtt jöttek, hogy a pogányokra is kitöltetett a Szentlélek ajándéka.     (Örömüzenet)

- Hétfő [2019.01.14.] "Krisztus eljött, békességet hirdetett nektek, a távoliaknak, és békességet a közelieknek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 24,7b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: ApCsel 10,36 Az én népem lesznek, én pedig Istenük leszek, mert teljes szívükkel megtérnek hozzám. Ezt az igét küldte Izráel fiainak, amikor békességet hirdetett Jézus Krisztus által. Ő a mindenség Ura!  és ők én népemmé lesznek, én pedig Istenökké leszek, mert teljes szívökből megtérnek hozzám. Azt az ígét, melyet elkülde az Izráel fiainak, hirdetv (Útmutató)

Amerikai lap: A pennsylvaniai ügyészségi jelentés "pontatlan, igazságtalan, és megtévesztő"

A vizsgálati szakasz lezártával, augusztus 14-én adta ki az USA Pennsylvania államának ügyészsége azt a jelentést, amely a helyi katolikus egyházmegyékben kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket tárta fel. A jelentést az államügyész, Josh Shapiro (ld. a képen) mutatta be egy sajtótájékoztatón, elborzasztó részleteket ismertetve a közvéleménnyel. Az ügyészség az áldozatokra hivatkozva ugyanakkor lemondott arról, hogy az ügyekben bírósági eljárásokat indítson az elkövetőkkel és állítólagos bűnpártolóikkal szemben - egyúttal megfosztva ezzel a nyilvánosan megvádoltakat a fair tárgyaláson történő védekezés lehetőségétől. Most azonban újabb kritikák merültek fel a jelentéssel kapcsolatban. Az amerikai Commonweal lap egyik újságírója a héten arra mutatott rá, hogy a jelentés összeállításának módszerei nem is ütötték meg a bírósági eljárásokhoz szükséges, tisztességes bizonyítási el (Katolikus Válasz)

01.13 Ő megőrzi

"Mondta azért Ábrám Lótnak: Ne legyen versengés közöttem és közötted, se az én pásztoraim között és a te pásztoraid között; hiszen testvérek vagyunk. Avagy nincsen-é előtted mind az egész föld?" (1Móz 13,8). tovább (Velünk az Isten!)

Ragaszkodás bűneinkhez

Sok embernek olyan a kedvenc bűne, mint Jákobnak Benjámin; nem engedi el, mert azt hiszi nem élhet nélküle. (Velünk az Isten!)

Jelennek él

Aki csak a jelennek él – akár Ézsau –, eljátssza a jövőjét. (Velünk az Isten!)

Emeld a fénybe a rólad mondott átkokat! - Lélekemelő #41

Ezen a héten Varga László az igazság szeretetéről, halálfélelemről és halálvágyról is megosztotta gondolatait. [...] Bővebben! (Szemlélek)

PROTESTÁNS VILÁGABLAK - KÉT KÖTET 66 BIBLIAI ARCKÉPPEL

PROTESTÁNS VILÁGABLAK KÉT KÖTET 66 BIBLIAI ARCKÉPPEL  Nagyszerű és hasznos, a hitoktatásban és a gyülekezeti munkában, de az általános vallási műveltség bővítéséhez is kitűnően használható két kötetet adott ki a Bajor Evangélikus Egyház Sonntagsblatt/Vasárnapi Lap Kiadója. 66 bibliai portré színes illusztrációkkal mutatja be a legfontosabb bibliai személyeket, feldolgozást segítő, visszaigazoló kérdésekkel minden portré végén. A két kötetet Heinrich Bedford-Strohm, a Német Protestáns Egyház, az EKD elnök-püspöke szerkesztette.  Kötetenként közel 200 oldalon olvashatjuk újra azokat a portrékat, melyek az elmúlt években a bajor protestáns lapban, a Sonntagsblatt-ban hitkurzus cím alatt jelentek meg. Minden portréhoz megragadó művészettörténeti illusztrációk kapcsolódnak, több, mint 150 illusztráció az egyetemes művészettörténet alkotásaiból, láttató kincseiből. A zárókérdések mell (Békefy Lajos blogja)

Bűnös vagyok? (prédikáció, Vízkereszt ünnepe utáni 1. vasárnap, 2019.01.13.)

textus: Ézs 48,6b-11 „De mostantól fogva új dolgokat hirdetek neked, rejtett dolgokat, melyekről még nem tudsz. 7 Most teremtem őket, nem pedig régen, ezelőtt nem hallottatok róluk; nem mondhatod, hogy tudtál róluk. 8 Nem hallottad, nem is tudtad, sohasem volt nyitva a füled. Tudtam én, hogy milyen hűtlen vagy, születésed óta hitszegőnek hívnak. 9 Csak nevemért tűrtem ilyen sokáig, dicsőségemért fékeztem magam, és nem pusztítottalak el. 10 De megolvasztottalak, mint az ezüstöt, a nyomorúság kohójában próbára tettelek. 11 Önmagamért, önmagamért cselekszem, hogy engedhetném, hogy gyalázzanak? Nem adom másnak dicsőségemet!” Meghallgatnád? Katt ide! A 21. század embere nem nagyon tud mit kezdeni a bűnnel, mint olyannal. Persze – úgy gondoljuk – értjük a fogalmat: valami rosszat tenni. Bár ez a meghatározás „több sebből is vérzik”, ugyanis rögtön eszünkbe juthatnak Babits halhatatlan sorai: „vétkesek közt cink (Gyülekezetépülő)

Nem tévedés: Bibó István tart előadást 1956-ról

Január 14-én 19 órai kezdettel ifj. Bibó István művészettörténész, iskolaigazgató fog beszélni édesapjáról egy különleges programon. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ima Kárpátaljáért

Atyám! Hiszem és vallom, hogy Te vagy a mi hajlékunk. Hiszem, hogy Te akkor sem hagytál magunkra, amikor elszakítottak bennünket anyaországunktól, s hogy most is Te vagy oltalmunk, amikor mindenhonnan kitaszítottnak érezzük magunkat. Hiszem, mert Te azóta is megőriztél bennünket, nyelvünket, hitünket.   Minden hitemmel együtt mégis megrendülök, amikor magam körül végignézek. Megrendülök, hogy testvér […] The post Ima Kárpátaljáért appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Küzdelem a múltért

Orbán helye nem a kereszténydemokrata pártcsaládban, hanem a 20. századi történelem legsötétebb idejéből ismerős szélsőjobboldalon van. A Demokratikus Koalíció levele Manfred Weberhez - MTI-OS/Mandiner Azt tudják, hogy a kommunizmus nem szexi, ezért egy elnyomó rendszerrel korábbra nyúlnak vissza és merőben küldőleges dekorációként átemelnek néhány díszletet a ’45 előtti korszakból, hogy ne tűnjenek annyira komcsinak mint amennyire ösztönösen azok. Gomperz: Vánszorgunk a forradalomba - HVG Olvasom a DK Manfred Weberhez írt levelét. Eszerint „Orbán helye nem a kereszténydemokrata pártcsaládban, hanem a 20. századi történelem legsötétebb idejéből ismerős szélsőjobboldalon van.”  Aztán olvasom Gomperz Tamás írását, aki szerint Orbán flörtöl a horthyzmussal, de valójában kommunista: „Nem messze, a Szabadság téren is egy horthyzmust mosdató ótvart avattak fel, szintén az éj leple alatt, mert amikor más (reposzt.hu)

01.12 Zsengék

„Ezek áron vétettek meg az emberek közül Istennek és a Báránynak zsengéiül" (Jel 14,4). tovább (Velünk az Isten!)

Csak egyet adhat

Istennek nem kell már semmi többet nekünk adnia, hiszen már mindent ideadott. De amit Isten adott, csak az új ember számára adta. Az óember számára csak egy valamije van: a kereszt. (Velünk az Isten!)

Vízkereszt u. 1.

Isten Fia most téged keres! Beengeded őt az életedbe?   Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. (Róm 8,14) S ki lehet Isten gyermeke? Aki hisz a Fiúban!                                                                                                                              ÉBRESZTŐ!                                                                   Ébredj alvó, ébredj már,                            a nap, rég magasan jár,                            sugároz fényt, meleget,                             nyisd ki hát a szemedet.                                               Elmúlt a bűn éjjele,                        (Bátorító blognapló)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                             ISTEN SZÓL!   Isten szól mihozzánk események által. Ki félvállról veszi, megbánja: mert kárt vall. Testi fül számára szava nem hallható, villámló viharban szól: a Mindenható! Ha vihar elvonul, viharvert lesz a táj, betört ablakok és ketté tört fák nyomán. Határban a termést, letarolta a jég, sokszor viharfelhős felettünk a nagy ég. Isten szelíd hangon akar szólni nekünk, de nem figyelünk rá, bár jót akar nekünk. Így sokszor félelmes dörgő hangon beszél, s tomboló viharrá válik, az enyhe szél. Bárcsak meghallanánk, Isten szelíd szavát, életet formáló eseményeken át. Elszakadtunk Tőle, szava: hív bennünket, Vele tölthessük el, örök életünket.                 Pecznyík Pál               Megjegyzés: A vers a szerző álta (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.01.13.] Minden megtérés ma is: pálfordulás; hátra arc!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html    - Vasárnap [2019.01.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":   1Móz 50,21 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   ApCsel 22,8   Most hát ne féljetek, eltartalak én benneteket és gyermekeiteket! Így vígasztalta őket, és szívhez szólóan beszélt velük.   Én pedig megkérdeztem: Ki vagy, Uram? És ő így szólt: Én vagyok a názáreti Jézus, akit te üldözöl.   Most annakokáért ne féljetek: Eltartalak én titeket és a ti gyermekeiteket. És megvígasztalá őket és szívökre beszéle.   (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.01.13.] "Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html       - Vasárnap [2019.01.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 3,17 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       És hang hallatszott a mennyből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”       Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istenne (Örömüzenet)

2019.01.13. "Önmagamért, önmagamért cselekszem, hogy engedhetném, hogy gyalázzanak? Nem adom másnak dicsőségemet!"

Az igehirdetés alapigéje: Ézs 48,6b-11 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/48/#6 (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Jézus Krisztusban látható Isten dicsősége Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 2,41-52   http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/2/#41 Róm 12,1-5  http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/12/#1 Ézs 42,1-9  http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/42/#1 Zsolt 19,2-5a   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/19/#2 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. (Róm 8,14) http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/8/#14 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek371.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek361.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

- Vasárnap [2019.01.13.] "Mert nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2019.01.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 54,8 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Róm 2,4 Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked – mondja megváltó Urad.  Vagy megveted jóságának, elnézésének és türelmének gazdagságát, és nem veszed tudomásul, hogy téged Isten jósága megtérésre ösztönöz? Búsulásom felbuzdultában elrejtém orczámat egy pillantásig előled, és örök irgalmas (Útmutató)

Legutóbb milyen szenvedésnél dobtad le teljesen a láncot?

Martin Scorsese - Némaság Vigasz és vigasztalanság dinamikában tisztulunk Lukács evangélium 3,15-16. 21-22 Abban az időben: A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: „Én csak vízzel keresztellek benneteket. De eljön, aki hatalmasabb nálam, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni.” Ekkor történt, hogy amikor a nép keresztelkedni ment, Jézus is megkeresztelkedett. Miközben imádkozott, megnyílt az ég, és a Szentlélek leszállt rá látható alakban, mint egy galamb. Szózat is hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.” Ezek az evangélium igéi! Kedves Testvérek! Amikor most Jézus imádkozik, halljuk, hogy miközben imádkozott, megnyílt az ég és az Atya szólt hozzá, te vagy a szeretett Fiam, benned telik kedvem. Amikor azonban az Olajfák heg (Péter atya kérdez)

9 ok, amiért Jézust követem

Tóth-Simon Károly első írását a 777-en – amelyben a rózsafüzérrel való kapcsolatáról mesélt – több ezren olvastátok el. Újabb írásáról 9 okot sorol fel, amiért Jézust követi, és a legvégén egy nagyon fontos kérdést tesz fel: Te miért követed Jézust? Egy alkalommal, amikor Jézus nagy tömeg felé szolgált, a tanítása után sokan megbotránkoztak a szavain, és úgy döntöttek, hogy nem követik őt többé. Az evangélium így összegzi a történetet: „Ettől fogva a tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és már nem jártak vele.” Ekkor Jézus fontos kérdést tett fel az apostoloknak, mely a vele való kapcsolatuk alapjait igyekezett feltárni: „Talán ti is el akartok menni?” E kérdés hallatán Péter – a rá jellemző módon – azonnal magához ragadta a szót, és így vallotta meg a hitét: „Uram, kihez mennénk? Az örök élet igéi a tieid. Mi hittünk, és megismertük, hogy te vagy az Isten Szentje” (Jn 6:66- (777blog.hu)

“A keresztények véglegesen eltűnhetnek Szíriából” – interjú Hanna Ghoneim szíriai atyával

Két egymástól távol álló, különböző valóság rajzolódik abból, amit Hanna Ghoneim szíriai atya mond el hazájáról és a Közel-keleti keresztény közösségekről a 777-nek adott elektronikus interjúban. A jelenleg Bécsben élő atya eltökélt szándéka, hogy olyan projekteket indítson, amelyek Szíria újjáépítését célozzák. Ahogy mondja, a nyugati ember nincs teljesen tisztában azzal a földi pokollal, amin az ország keresztülment a polgárháború során, mert azt csak az láthatja, aki saját szemével győződik meg a helyi viszonyokról. Hanna Ghoneim a 777-nek elmondta azt is, hogy miért hagyta el sok szíriai az országát és mit lehetne tenni a hazatérésük érdekében. Hogy voltak képesek a szíriaiak túlélni egy olyan időszakot, amelyben a polgárháború, az üldöztetés és a terror a mindennapok részét képezte? Mára, úgy tűnik, sokat javult a helyzet. Ez egy jó kérdés. Úgy gondolom, hogy szilárd, Istenbe vetett hit nél (777blog.hu)

Ha a magyarok nem mennek Panamába, Panama jön a magyarokhoz!

Kevesebb mint 2 hét és kezdődik a 34. Ifjúsági Világtalálkozó (IVT), melyet idén a közép-amerikai Panamavárosban rendeznek meg. S mi lesz az itthon maradó fiatalokkal?! Várja őket a Panama-nap! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Hit és jazz | Hangolódó #103

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs kedved. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. (KötőSzó)

The Baptism of the Lord “C” Year (2019)

13TH JANUARY 2019. The Baptism of the Lord – „C” year The Holy Spirit descended upon him in bodily form The people were filled with expectation, and all were asking in their hearts whether John might be the Christ. John answered them all, saying, “I am baptizing you with water, but one mightier than I […] (Kiss Ulrich blogja)

Ne menjünk el szó nélkül!

»A miniszterelnök nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba«. Az »ilyen« alatt azt értjük, hogy általában vàlaszba. Legalább ennyi elhangzott. Meg hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, ami igaz is, a lopás ugyanis nem üzlet. Illetve még az is, hogy olyan szituációkat nem vállal, amelyekben »eleve rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket tesz fel«. Vagyis gyáva szar. Köszönjük, maradjunk ennyiben. A miniszterelnök nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba – mandiner.hu   Az internetnek megvan az az előnye, hogy pillanatok alatt eljut hozzánk bármi: információ, hír, vélemény, sületlenség. Hont András hvg-s megmondó ember nem igazán tartozik a megkerülhetetlen közszereplők táborába, így sommás megállapítását akár még a lényegtelen vélemények közé is sorolhatnánk, amivel nem érdemes foglalkozni. Mégsem szeretnék szó nélkül elmenni amellett, amit Hont András írt – nem, nem szabad legyinteni, (reposzt.hu)

A holland ügyészség vizsgálja, hogy a Nashville-i Nyilatkozat sérti-e a holland törvényeket

Friss fejlemény, hogy a holland ügyészség vizsgálatot indított, hogy a házasságról és szexualitásról szóló 2017-es Nashville-i Nyilatkozat (Nashville Statement) beleütközik-e a holland törvényekbe és akik aláírják, törvényszegést követnek-e el. A Nashville-i Nyilatkozat (amelyről itt és itt írtam, és amelyet magam is aláírtam) a kereszténység hagyományos, kétezer éves tanítását foglalja össze, olyan állításokat és tagadásokat fogalmaz […] (Szabados Ádám blogja)

- Szombat [2019.01.12.] Ne menekülj Urad elől és ne is üldözd!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html   - Szombat [2019.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 50,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  ApCsel 26,15   De József így szólt hozzájuk: Ne féljetek! Vajon Isten vagyok én?   Erre ezt kérdeztem: Ki vagy, Uram? Az Úr pedig így válaszolt: Én vagyok Jézus, akit te üldözöl.   József pedig monda: Ne féljetek: avagy Isten gyanánt vagyok-é én?   Én pedig mondék: Kicsoda vagy, Uram? És az monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz.     De József így beszélt ho (Bátorító blognapló)

- Szombat [2019.01.12.] "Hadd tartsunk veletek, mert hallottuk, hogy veletek van az Isten!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html     - Szombat [2019.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL                    Heti igevers:   1Jn 2,8            (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Zak 8,22 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.     Nagy népek és erős nemzetek jönnek Jeruzsálembe (Örömüzenet)

- Szombat [2019.01.12.] "A dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2019.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 18,14 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Kol 1,9-10 Mert ezek a népek, amelyeknek a földjét birtokba veszed, varázslókra és jósokra hallgatnak, de neked ezt nem engedi meg Istened, az Úr. Ezért tehát attól a naptól fogva, amelyen ezt meghallottuk, szüntelenül imádkozunk és könyörgünk értetek, hogy tökéletesen megismerjétek az ő akaratát minden lelki bölcsességgel és belátással, hogy élhessetek az Úrhoz méltó (Útmutató)

1. oldal a 298-ből. || Következő oldal