Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 35180 || 1. oldal a 352-ből. || Következő oldal

Mélységbe, megtart hited

Hatvan éve 1960. január 23-án Jacques Piccard és Don Walsh egy különleges expedíció keretein belül elérte a Föld legmélyebb pontját, a Mariana-árok déli részén, a több mint 11 000 méter mélyen található Challenger-szakadékot. A Holdraszállás egy mindenki számára köztudott tény (a maga összeesküvés elméleteivel együtt), de a Föld legmélyebb pontjára való eljutás már koránt sem ennyire ismert. A mélységben 1,25 tonna / négyzetcentiméteres (110 MPa) nyomás van, amit nem igazán tudunk felfogni. De gondoljunk bele, ha testünkön kijelölünk egy 1×1 centiméteres kis négyzetet és gondolatban ráteszünk egy ekkora súlyt, akkor gyorsan belátható, hogy fájna. Ha pedig ezt testünk minden négyzetcentiméterére elképzeljük, nem kell hozzá nagy tudósnak lenni: meghalnánk. Tehát kell egy szerkezet, ami lent a mélyben elbírja ezt a nyomást, egy tengeralattjáró. 60 évvel ezelőtt a merülést úgy támogatták, hogy 9 tonnányi m (777blog.hu)

Imádni csak Istent szabad

Tizenegy-tizenkét éves lehettem, amikor az egyik iskolatársam épp nagy lelkesen mesélt egy könyvről, amit akkoriban olvasott. Kérdezte, hogy ismerem-e, én pedig mondtam, hogy igen, én is olvastam és imádtam! „Imádni csak Istent lehet” – hangzott a válasz. „Jó, jó, persze, hogy csak Istent lehet” – kezdtem, mert valahol már hallottam erről a szabályról, „nem úgy […] The post Imádni csak Istent szabad appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

- Péntek [2020.01.24.] Emberfélelem helyett: istenfélelem!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html    - Péntek [2020.01.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  4Móz 14,9a S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jn 17,12   Csak az ÚR ellen ne lázadjatok, és ne féljetek a föld népétől, mert megesszük őket.   Amikor velük voltam, én megtartottam őket a te nevedben, amelyet nekem adtál, és megőriztem őket, és senki sem kárhozott el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az Írás.   Csakhogy ne lázongjatok az Úr ellen, se ne féljetek annak a földnek népétő (Bátorító blognapló)

- Péntek [2020.01.24.] "Az elnyomottak menedéke az ÚR, menedék a nyomorúság idején!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Péntek [2020.01.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Jer 14,8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Ó, Izráel reménysége, szabadítója a nyomorúság idején! Miért lennél olyan az országban, mint egy jövevény, aki vándorként csak éjjelre tér be? És az ő te (Örömüzenet)

- Péntek [2020.01.24.] "Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2020.01.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 2,11 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Gal 6,7a Megalázza a kevély tekintetű embert, a halandók nagyságát porba hajtja. Csak az Úr magasztaltatik föl azon a napon. Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. A kevély szemű közember megaláztatik, és a főemberek magassága porba hajtatik, és csak az Úr magasztaltatik fel ama napon. Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg; (Útmutató)

Érzelmi intelligencia fejlesztése, avagy hogyan kapcsolható egy modern pedagógiai rendszerhez a társadalmi szemléletformálás szándéka?

The post Érzelmi intelligencia fejlesztése, avagy hogyan kapcsolható egy modern pedagógiai rendszerhez a társadalmi szemléletformálás szándéka? appeared first on sikerül.com. (Sikerül)

Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás

A segítségre szorulók számára gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást, de a mentők munkáját is segíti a most elindult ÉletMentő elnevezésű mobilapplikáció. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Szuperhősök kerestetnek

Január vége felé közeledünk. Az újévi fogadalmak egyeseknél talán még tartanak, másoknál viszont máris kifulladtak, ahogy az lenni szokott. Talán akad olyan is, aki még el sem jutott a megfogalmazásáig, és olyanok is – bizonyára a legtöbben – , akik szerint a fogadkozás hasztalan, hisz úgysem lehet tartós. Szerző: A. B. Lehet, hogy az újévi fogadalmak hagyománya kopik, lehet, hogy nem, de a magunkkal szembeni elvárások, az új évi célok átgondolása továbbra is fontos. Egy új év kezdete szimbolikus: tiszta lap, újabb lendület, új remény. Ahogy az élet bonyolódik, még komplexebbé válik, a magunkkal és (sokszor másokkal) szembeni elvárások is egyre csak nőnek-nőnek. (KötőSzó)

Zarándokvonatok indulnak Csíksomlyóra, Czestochowába és Medjugorjéba

Három zarándokvonatot indít idén a MÁV a Misszió Tours utazási irodával közösen: májusban az erdélyi Csíksomlyóba, júniusban a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre, októberben pedig a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Van, aki az Iron Maiden koncert helyett inkább velük beszélget – bemutatjuk a fesztiválmissziót

Lehet-e sikeresen evangelizálni az ország legnagyobb fesztiváljain? A válasz határozott igen: a KözösPont keresztény fiatalokból álló csapat, akik olyan népszerű helyszíneken beszélgetnek hitről, életről korukbeliekkel, mint például a VOLT Fesztivál. Teljesen ökumenikus összefogás az övék: a Katolikus, Református és Evangélikus egyházak nagyszerű kezdeményezése. Beszélgetés Decmann Ábel orvossal és Németh Tamás református lelkésszel misszióról, sztereotípiákról, fiatalokat foglalkoztató témákról. Hogyan csöppentetek bele a KözösPont missziójába? Decmann Ábel: Én huszonhárom évesen csöppentem bele a KözösPontba, a mostani menyasszonyomnak köszönhetően, aki akkor a VOLT Fesztiválon sátorvezetőként vett részt. Egészen fiatalon kérték fel erre a feladatra, és úgy érezte, szüksége van a támogatásomra, így a háttérből segítettem a csapatot. Akkor nagyon megragadott a sátor légköre. Mindenki önkéntesen, (777blog.hu)

Magyarországon volt először vallási béke

Az 1568-ban Vizkereszt ünnepével kezdődött a tordai országgyűlés. kimondták négy vallás – a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius – szabadságát és egyenjogúságát, és ezzel a világon elsőként hirdették meg a keresztény felekezetek közötti békét és türelmet. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Menet az életért: Donald Trump is részt vesz a megmozduláson

A pro-life hozzáállást a Nők Menetén tavaly nem nézték jó szemmel – állítja egy életvédő szervezet igazgatója. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Partnerségben

Szakmai előrelépés számunkra ez a kapcsolat, kollégáim pedig szívesen adják át tudásukat, az a célunk, hogy a hallgatók ne csak nagy létszámú iskolákban tanulják meg a szakmát, hanem lássanak bele a kisebb iskolák működésébe, a problémás területeken való helytállást is megtanulják – mondta el az igazgató. Hetesi iskola lett a PTE tagintézménye - sonline.hu Egyetemünk 2019 nyarán pályázatot hirdetett olyan intézmények részére, akikkel évek óta szoros együttműködés jött létre egyetemünk Pedagógiai Karával. Célunk volt olyan partnerintézményi kör kialakítása, melyben a résztvevők elkötelezettek a pedagógusjelöltek szakmai fejlődésének segítésében, mentorpedagógusai pedig elhivatottak a hallgatók felkészítésében. A sikeres pályázat feltétele a kritériumoknak való megfelelés és az együttműködés vállalása volt. Az elnyert cím határozatlan időtartamra szól mindaddig, amíg a pályázatban fo (reposzt.hu)

Luther Márton reggeli imája

Luther Márton rövid reggeli imádsága nemcsak egy szokványos napindító fohász Isten felé, hanem egy élet átadásának az imája. Érdemes elgondolkodni ezeken a kéréseken és felajánlásokon. (777blog.hu)

Élet a halál világosságában – vendégposzt Hamar Dánieltől

(Hamar Dani barátom írását közlöm. Dani az XCC magyarországi vezetője. A jelenlegi kulturális közegben nagyon fontosnak és időszerűnek tartom az alábbi gondolatait.) Egyszer egy temetést – talán elsőre otrombának tűnő módon – a Biblia egy olyan részletével kezdtem, ami azt sugallta, jobb az ott állóknak ezen a temetésen részt venni, mint egy lakodalmon. A Prédikátor […] (Szabados Ádám blogja)

- Csütörtök [2020.01.23.] "Ne csodálkozzatok, testvéreim, ha gyűlöl titeket a világ!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html   - Csütörtök [2020.01.23.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  3Móz 25,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 17,14   Ne csalja meg senki a honfitársát. Féld Istenedet. Én, az ÚR, vagyok a ti Istenetek!   Én nekik adtam igédet, és a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való.   Egymást azért meg ne csaljátok, hanem félj a te Istenedtől: mert én vagyok az Úr, a ti Istenetek.   Én a te ígédet nékik adtam; és (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2020.01.23.] Az első apostoli gyűlés határozatai

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Csütörtök [2020.01.23.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: ApCsel 15,28-29 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   Mert a Szentlélek jónak látta, és vele együtt mi is úgy láttuk jónak, hogy ne tegyünk több terhet rátok annál, ami föltétlenül szükséges: hogy tartózkodja (Örömüzenet)

- Csütörtök [2020.01.23.] "Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2020.01.23.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 116,8 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 2,15 Megmentettél engem a haláltól, szememet a könnyhullatástól, lábamat az elbukástól, és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak. Minthogy megszabadítottad lelkemet a haláltól, szemeimet a könyhullatástól és lábamat az eséstől: És megszabadítsa azokat, a kik a haláltól való félel (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Vízkereszt után 3. hét

 „Akkor eljönnek napkeletről és napnyugatról, északról és délről, és asztalhoz telepednek az Isten országában.” (Lk 13,29) Vízkereszt ünnepe után a 3. héten az Útmutató reggeli s heti igéi hirdetik: e világban; Jézus Krisztusban látható Isten szeretete (Jn 3,16). „Az egek hirdetik igazságát, és minden nép látja dicsőségét. Örüljetek, ti igazak, az Úrban, magasztaljátok szent nevét!” (GyLK 736,6.12) Jézusban; „már fénylik az igazi világosság, és aki szereti az ő embertársát, az a világosságban marad” (1Jn 2,8.10; LK)! Mindenféle nép jöhet Isten örök országába; az evangélium zsidóknak, pogányoknak egyaránt hirdettetik! Ám Jézus, heti igénk ígéretéhez figyelmeztetést is fűz (lásd Lk 13,30)! Ő Kapernaumban, meggyógyította a pogány százados béna szolgáját; aki elismerte Jézus isteni hatalmát. És elcsodálkozva mondta: „senkiben sem találtam ilyen nagy hitet Izráelben.” Csak egy szót szólt, (Útmutató)

A Papp válaszol – a hit kegyelme, ezoterika, “balek kereszténység”

Újabb hét – újabb három kérdés Papp Miklóshoz: a 777 kérdés-felelet rovatában  ezúttal a hit kegyelméről, az ezotériáról, valamint a “keresztény balekságról” kérdeztetek. Ádám (Budapest) Régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy ha a hit kegyelemből származik, akkor Isten mi alapján adja meg valakinek azt a kegyelmet, hogy mondjuk olyan közegbe születhet, ahol könnyen megismeri Őt, vagy Isten mutat neki valami csodát, ami által megismerheti. Mi van azokkal akik nem kapják meg a hit kegyelmét, és miért pont ők nem kapják meg? Mindig merészség azt kémlelni, vajon hogyan „gondolkodik” Isten, hogyan „keveri az üdvtörténet kártyáit”, mert nyilván túl sok emberit vetítünk bele. Mégis, ha már kaptunk értelmet, nem dobhatjuk sutba, alázatosan tapogatóznunk kell Isten „gondolkodásmódja” felé. Könnyű kizárni a két végletet, s sokkal nehezebb az igaz utat megtalálni. Az egyik véglet szerint Isten csak egyeseknek a (777blog.hu)

01.22 Jézus Krisztus szenvedései

OLVASNIVALÓ:  Máté 16,13-28 JÉZUS SZEMÉLYE nyilvánvalóan mély benyomást gyakorolt napjainak embereire. Kétségtelenül megláttak olyan tulajdonságokat az Úrban, amelyek arra a következtetésre vezették őket, amit mondtak (14. v.). Az Úr osztozott Bemerítő Jánossal a bűn és a képmutatás meg nem alkuvó elítélésében; ugyanazt a megingathatatlan és félelem nélküli bátorságot mutatta, amelyet az emberek Illésnek tulajdonítottak, és a szánakozásnak hasonló érzéseivel rendelkezett, mint amilyen a síró prófétáé volt. Péter azonban tudta, hogy a múlt és annak jeles alakjai már nincsenek. tovább (Velünk az Isten!)

Oszd meg, és uralkodj! - az ökumenikus imahétre

A keresztény felekezetek vezetői sok esetben egy elképzelt patikamérleg serpenyői mellett állnak, és nem engednek sem a 48-ből, sem a hitvallásból, sem semmiből! Teszik ezt többnyire úgy, hogy nem is tudják, hogy a másik közösség mit tanít erről vagy arról, csak visszaidézik a 16-17. század vitáit. De a legtöbb ember ebből az egészből egy szót sem ért. (Szemlélek)

Egy orvos, akit már életében szentként tiszteltek

Nyolcvankilenc esztendeje hunyt el Boldog Battyhány-Strattmann László, akit sokan csak a “szegények” orvosának neveznek – ezt a jelzőt onnan kapta, hogy a szegény betegeket ingyen gyógyította. A mélyen vallásos orvos. Hatalmas Isten – és emberszeretete, irgalmassága igazi példaképpé tette. Előbbit bizonyítja ez az írása is, amely igazi lelki útravaló! Szombathely, 1928 “Akarsz-e megismerni egy olyan eszközt, amelynek segítségével a Jóistennél mindent elérhetsz? Ez az eszköz: az imádság. Az imádság által részt nyerhetsz Isten mindenhatóságából. Erről Jézus biztosít bennünket: Bizony, bizony, mondom nektek, … bármit kértek az Atyától az én nevemben megteszem nektek  Hiszen már ez a szó: Mi Atyánk is mutatja, hogy gyermeki szeretettel és bizalommal kell őhozzá fordulnod. Az imádságra kivétel nélkül mindannyiunknak feltétlenül szükségünk van. Maga az Üdvözítő jelenti ki: Kérjetek és adnak nektek (Lk 11, 9) (777blog.hu)

Az állatok tudnak szeretni

Egy holland fotós, Dick van Dujn lefényképezett egy mókust, ahogyan átölel egy virágot.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Menekülés vár a megtért iráni keresztényekre

Egyre több iráni keresztény érkezik Európába. Általában nem kérkednek hitükkel, bizalmatlanok. Attól félnek, hogy az iszlám titkosrendőrség Irán határain túl is megfigyelheti őket. Erre mutatott rá Jean-Marie Humeau atya, aki iráni keresztényekről gondoskodik Franciaországban. A Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatát több lengyel oldal is szemlézte, írásunk a GOSC cikkén alapul. A vatikáni-iráni együttműködés erősödése ellenére  is romlik a Krisztus követők helyzete a perzsa államban – erről beszélt Jean-Marie Huemau francia pap a Vatikáni Rádiónak. Legutóbb például a kormány egy olyan rendelkezést hozott, mely szerint a muszlimok nem foglalkoztathatnak cégükben keresztényeket. A legnehezebb helyzetben azonban azok a muszlimok vannak, akik áttérnek a kereszténységre. Paradox módon a kedvezőtlen körülmények ellenére erre egyre több példa akad – mondja Humeau atya. Mivel a pap nyilatkozata kapcsán a lengyel újs (777blog.hu)

Unitáriusok Budapesten

Könyvbemutatóra hívogatnak a Pesti Evangélikus Egyház termébe. A Zwingli Kiadó három új kötetét mutatják be. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Cserkész tokány

Felavatott cserkész vezetők vagyunk a férjemmel. Az első gyülekezetben kaptuk ezt a szolgálatot, de igazából be sem melegedtünk, amikor már el kellett onnan mennünk. Barátnőm és férje foglalkoznak a cserkészekkel azóta is. Nagyszerű táborokat szerveznek, ahol sátoroznak, szinte nomád körülmények között. Jó is az. Nekem is a legkedvesebb emlékem a gyerekkoromból egy olyan tábor, ahol katonai sátorban aludtunk, és egyszer akkora eső volt, hogy hömpölygött a víz a vaságyak alatt, a békák meg felmásztak rá. Volt sikítozás! A cserkészet nagyon jó dolog, önállóságra, felelősségre, egymásra figyelésre nevel. Az Ichtüsz ága pedig ápolja az istenkapcsolatot is. A többi ága is, de nem ennyire intenzíven. A cserkészetről bővebben itt olvashatnak. Az Ichtüszről itt kicsit legörgetve.Misi fiam egyszer azzal állt elő, hogy cserkész lesz, és hűségesen elbuszozott minden szombaton a foglalkozásokra.  A szabad téri helysz (A parókia konyhájából)

A legbefolyásosabb emberek Davosban találkoznak

A svájci Davosban ma megkezdődik az 50. Világgazdasági Fórum, amelyen az egyik legfőbb téma a környezetvédelem, a klímaváltozás lesz. A világ elitje gyűlik össze, akik eszmét cserélnek. Jelen lesznek a kormányok nemzetközi szervezetek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői is.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Először rosszul idézték a Himnuszt

Bártfay László, Kölcsey barátja idézte először a mű születése után tíz évvel a Himnuszt, azt is hibásan: Áld meg Isten a Magyart.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Így élem meg az ökumenét a házasságomban

Ahogy az sok más szerelmespárral is megesett, mi is rengeteget beszélgettünk kapcsolatunk kezdetén. Pillanatoknak tűntek az órák egymás – máig – megunhatatlan társaságában, esetünkben pedig egy téma örökzöldnek bizonyult, ez pedig az ökumené. Mindketten mélyen hívő családból származunk, gyönyörű szülői példát láthattunk gyermekkorunk óta. Felekezeti identitásunk is szilárdnak bizonyult, evangélikusként és katolikusként. Nagy volt a szerelem, de nem kerülgettük a forró kását. Egyik első randink egy öt órán át tartó szenvedélyes hangvételű vita volt. Pápaság és szentségek, szenthagyomány, egyháztörténelem és még sorolhatnám a felmerülő címszavakat. Emlékezetes beszélgetés volt. Két gimnazista a rózsaszín ködben tapogatva kutat a megoldás után. Persze nem találtuk fel a spanyolviaszt. Ami viszont minden különbséget számbavéve megalapozta közös utunkat, az a felismerés,  hogy mikor indokolni kezdt (777blog.hu)

Norbi evangéliuma

Tele van az internet Schobert Norbival, aki azt mondta, a nők lelki alapon, a férfiak pedig a nők külseje alapján tartják kívánatosnak a párjukat. És ha a nő nem fogy le szülés után, ne csodálkozzon ha a férje otthagyja. Vajon észrevette-e bárki, hogy a legfelháborítóbb Norbi véleményével kapcsolatban az, hogy igaza van? Mert mondjuk ki igen nagy határozottsággal, hogy ennek a Norbinak most tényleg igaza van! Hajszálpontosan fogalmazott, fején találta a szöget, kertelés nélkül belevágta a fejszét a dolgok közepébe. Ugyanis pontosan úgy működik a férfiak jó része, ahogyan Norbi beszélt róla: komoly hányaduk a szemének engedve dönt a társa melletti hűségről. Hihetetlenül sokat tudnék erről mesélni a környezetemben élő, többnyire fiatal vagy középkorú férfiak alapján - beleértve sajnos több keresztényt is. Mesélhetnék például arról, ezek a férfiak hogyan flörtölnek jó alakú és csinos csajszikkal - miközben (Megint Megmondom)

Dicsőítés, amikor csak 1 szó marad

Gyakran hallok egészen komoly vitákat, de legalábbis érveléseket arról, hogy milyen a jó dicsőítés. Legyen pezsgő, lüktető, a végére mélyüljön el, legyen minden dal közismert és így tovább. Bizonyára én sem tudok mindenkinek a kedvére tenni az alábbi dicsőítő énekkel, számomra mégis ez az egyik legmeghatározóbb mostanában. A Worship Moments egyik spontán dicsőítését mostanában nagyon sokat hallgatom. Érdekes, mert az énekben szinte csak Jézus nevét éneklik vagy csak dallamokat mindenféle szöveg nélkül. Mégis, az egész felvételen az látszik, hogy a jelenlévők teljesen elmélyültek a dicsőítésben, sőt talán inkább az imádatban. Az utóbbi időben gyakran tűnődöm azon, hogy minél mélyebben dicsőítem Istent, minél inkább átadom magam az imádatnak és a hódolatnak, annál inkább elfogynak a szavaim. A több versszakból álló énekek után már csak mondatokat ismételgetek, majd csak szavaim maradnak: Szent, Jé (777blog.hu)

Ma van a Himnusz születésnapja, a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte a magyar kultúra napját. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Bajnok

Csodák léteznek, de nem az esetemben, a gyógyulásom esélye nulla. Bármennyire is szeretném, nem tudnak meggyógyítani, csupán az életminőségemen lehet javítani. A kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes kenusnál 2017 őszén fedeztek fel rákot az orvosok. A gyilkos kór több szervét is megtámadta, eddig összesen 38 kemoterápiás kezelésen esett át. Mára azonban beletörődött, hogy az orvosok nem tudnak segíteni rajta. Amit lehet, megteszek. Nagyon sok gyógyszert szedek. Amikor szükséges, vizsgálatra is megyek. Most már csak azt szeretném, minél szebb legyen a hátralévő időm   Wichmann Tamás: A gyógyulásom esélye nulla 24. Rengeteg szeretetet kapok, ami nagyon jólesik. Elmondani sem tudom, hogy ebben a nehéz helyzetben ez milyen sokat jelent. ... Wichmann Tamásról készült egy dokumentumfilm is, a Magyar lapát című alkotást az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be. A telt há (reposzt.hu)

- Szerda [2020.01.22.] Istenfélelem és emberszeretet

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Szerda [2020.01.22.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  3Móz 19,14 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 17,16   A süketet ne ócsárold, a vak elé gáncsot ne vess! Félj Istenedtől! Én vagyok az ÚR!   Nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való.   Siketet ne szidalmazz, és vak elé gáncsot ne vess; hanem félj a te Istenedtől. Én vagyok az Úr.   Nem e világból valók, a mint hogy én sem e világból vagyok.     Ne átkozd a né (Bátorító blognapló)

- Szerda [2020.01.22.] "Mi ugyanis a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Szerda [2020.01.22.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Gal 5,4 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   Akik törvény által akartok megigazulni, elszakadtatok a Krisztustól, a kegyelemből pedig kiestek. És az ő teljességéből vettünk mindnyájan kegyelmet is keg (Örömüzenet)

- Szerda [2020.01.22.] Az evangéliumban: "Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki hitből hitbe, amint meg van írva: „Az igaz ember pedig hitből fog élni.”"!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2020.01.22.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  Ézs 7,9b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  1Tim 6,12 De ha nem hisztek, nem maradtok meg!  Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt. ha nem hisztek, bizony meg nem maradtok! Harczold meg a hitnek szép harczát, nyerd el az örök életet, a melyre hívattattál, és szép vallástétellel vallást tett (Útmutató)

Odaadnád a kabátod egy vacogó kisfiúnak? – VIDEÓ

Megható, rendkívül emberséges videó söpört át a közösségi médiában, avagy tényleg vannak még önzetlen, segítőkész emberek. Ismét felkapta a közösségi média azt a norvég nyelvű rövid kisfilmet, amely során azt “vizsgálták”, hogy az utca embere mit tenne, ha egy vacogó kisfiú lenne mellette a megállóban. Az összevágott videó számtalan megható pillanatot tartalmaz, voltak olyanok, akik nem csak a kabátjukat adták oda, hanem emellett érdeklődtek is a fiatalembernél, hogy például melyik iskolába jár.  Nagy valószínűséggel a rejtett kamerás felvételek Oslo egyik villamosmegállójában lettek rögzítve. A videót ha a szoba melegében nézi az ember, akkor könnyen rávághatja, hogy ő is biztosan szívesen odaadná a kisfiúnak a kabátját, de érdemes pár percre elcsendesedni és tényleg átgondolni a kérdést. Ott, a hidegben, ez egy igazán nemes és sokatmondó emberi gesztus, a kisfilm megerősít bennünket, hogy minden (777blog.hu)

A hallgatás értéke

“Uram, állíts szájam elé őrséget, és ajkam kapujához rendelj védelmet” (Zsolt 140,3)   A hallgatás szelídség, amikor nem szólsz, ha bántanak, amikor nem keresed a magad igazát, amikor hagyod, hogy Isten védelmezzen téged. a hallgatás szelídség. A hallgatás irgalom, amikor nem feded fel testvéreid hibáit; amikor készségesen megbocsátasz anélkül, hogy a történteket felemlegetnéd, amikor nem ítélsz, hanem imádkozol, a hallgatás irgalom. A hallgatás türelem, amikor zúgolódás nélkül fogadod a szenvedést, amikor nem keresel emberi vigaszt, amikor nem aggódsz, hanem türelmesen várod, hogy “a mag” kicsírázzék, a hallgatás türelem. A hallgatás alázat, amikor nincs versengés, amikor belátod, hogy a másik jobb nálad, amikor hagyod, hogy testvéreid kibontakozzanak, növekedjenek és érlelődjenek, amikor örvendezve mindent elhagysz az Úrért, amikor cselekedeteidet félreértik, amikor másoknak hagyo (Lázárné Skorka Kata blogja)

Tudod, mit hisznek a görögkatolikusok?

A görögkatolikus liturgiáról, az Eucharisztiáról kevesen tudják pontosan, hogy mit is kellene tudnunk. Egy nagyon izgalmas előadássorozat lesz a Sapientia Főiskolán, melyet a keleti egyházi hagyományban jártas teológusok tartanak. Az első előadást február 10-én 17 órakor tartják. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Egység a láthatáron?

Az oltárközösség iránti vágyban már nagyjából közös nevezőre jutottak a keresztény felekezetek – ez értékelendő eredmény, ám sok még a tennivaló. [...] Bővebben! (Szemlélek)

01.21 Teljes odaszentelés

OLVASNIVALÓ:  Máté 15,32 - 16,12 EZ VOLT a második alkalom, hogy Jézus, csupán néhány kenyérrel és hallal nagy sokaságot elégített meg. Jól ismert az elmélet, hogy a kosarak, amelyeket megtöltöttek a maradék darabokkal ebben a második esetben, nagyobbak voltak, mint azok, amelyeket az első esetben töltöttek meg. Mindenesetre a kosarak számának van egy egyszerű, de értékes tanulsága számunkra. tovább (Velünk az Isten!)

#csakegygondolat – Jézus nyomában, Isten társaságában

Napok óta lesem az időjárásjelentést. Gondolatban már szelektálom a ruhákat, hogy melyikek lesznek praktikusak AZ utazáshoz. Minden képre, videóra ugrom, ami a megnézendő helyeket ábrázolja. Kellemes izgatottság lesz rajtam úrrá, ahányszor csak arra gondolok, hogy hamarosan Szentföldön járhatok, Jézus nyomában. Komolyan mondom, soha egyetlen utazásra nem készültem ilyen izgalommal, ennyi hónapon át! A legapróbb részletek kigondolásával is örömmel foglalkozom, sőt még a teljesen prózai szállásfoglalás is jóleső bizsergéssel tölt el. Minden ruhadarabon képes vagyok órákat gondolkodni, hogy valóban szükséges-e az útra. Gondosan mérlegelem, mivel lehetne még jobban készüli lelkiekben. Mindezt miért? Mert a Szentföldre megyek, találkozni Jézussal. Bár ez különleges esemény és szerintem semmi furcsa nincs benne, hogy ilyen izgalommal és aprólékos műgonddal készülök az útra és az ott várható lelki élményekre, mégi (777blog.hu)

Isten nem teremt selejtet – válasz Schobert Norbinak

Schobert Norbi hétfői videójában közzétett gondolatai, melyben a szülés következtében plusz kilókat felszedő nőket hibáztatja a házasságok megromlásáért, villámgyorsan söpört végig az interneten. Gersei Csenge, OFFLINE vendégünk mindig őszintén mesélt korábbi evészavarairól, és odaadóan segít a hasonló problémákkal küzdő lányokon. Kérésünkre most írásban reagál Norbi állításaira. “Sajnos a nők a szülésnél cseszik el, mert úgy gondolja, hogy értéket adott a férfinek, a családnak. Tényleg adott értéket, csak a férfi szexualitása ezt az értéket nem tudja értékelni. És amikor az 58 kilós nő helyett a 78 kilós vagy 88 kilós hölgy érkezik meg döngő léptekkel a hálószobába, a férfiak számára kínszenvedés. Egy darabig megy a pornófilmnézés, de nem tudja megkívánni és itt mennek tönkre az emberi kapcsolatok és így lesznek a gyerekek félárvák, mert a nők felszedik azt a 20-30 kilót és nem tudj (777blog.hu)

Szabadon engedték az egyik elrabolt nígériai szeminaristát

Három társa még foságban van. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Nem csökkent a papok összlétszáma tavaly hazánkban

Mindössze egyetlen fővel nőtt az aktív katolikus lelkipásztorok száma, miközben egyre kevesebb a papnövendék. [...] Bővebben! (Szemlélek)

“Nem miattuk mentem misére” – a romantika határai a templomban

Vitaindítónak is beillő vendégírás érkezett hozzánk: Széna Zsófiát annyira felbosszantotta a misén előtte duruzsoló és romantikázó ifjú pár, hogy billentyűzetet ragadott. Írásában sok igazságot véltünk felfedezni, ezért megosztjuk, ugyanakkor szeretnénk bátorítani arra is titeket, hogy a párotokkal együtt menjetek misére/istentiszteletre – és segítsétek egymást az elmélyülésben! Lehet, hogy a téma, amit felhozok, feltételezi majd, hogy maradi, konzervatív vénkisasszony vagyok, de előre leszögezem: még a harmincon innen vagyok… És mégis van, ami nagyon zavar. Vasárnap ültem a templomban, amikor a bevezető ének után öt perccel beült elém egy pár. A lány tetőtől talpig pirosban nagyon elegáns volt, a fiú is illett hozzá. Jobbukon követte őket egy idősebb hölgy, talán a fiú édesanyja lehetett. A mise első felében nem történt semmi rendhagyó. Aztán ahogy elhagytuk a hívek könyörgéseit, a lány belekarolt a (777blog.hu)

Megjelent: a hazai orvosi szakmák helyzete és perspektívái

A hetvenhárom szerző mindegyike évtizedeket töltött a klinikai gyakorlatban, szakmai tapasztalata, rálátása révén kompetens szakterülete egészéről átfogó képet adni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Martin Luther Kingre emlékeztek Amerikában

A megbékélésről és a fajgyűlölet elleni harcról mondott beszédekkel emlékeztek amerikai politikusok ifjabb Martin Luther Kingre hétfőn, a meggyilkolt polgárjogi harcos emléknapján. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A hazai orvosi szakmák helyzete és perspektívái a 21. század elején I. címmel rendhagyó kötetet jelentetett meg a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallásuk miatt

  ORIGO 2020.01.17. 16:07 Elkészült a „Portes Ouvertes" francia evangélikus egyesület legfrissebb jelentése, melyből kiderül, hogy évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallásuk miatt. 2019-ben naponta nyolc keresztény esett áldozatul az ellenük irányult támadásoknak, és egyre több templomot zárnak be vagy rongálnak meg - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A kereszténység már évek óta vezeti az üldözött vallások listáját a nagyvilágban, sőt, minden évben egyre jobban elhúz a többi vallástól. A "Portes Ouvertes" (Nyitott Kapuk) francia evangélikus egyesület minden évben statisztikát készít a világszerte a vallásuk miatt inzultált, illetve megtámadott hívekről, és a számadatokból kiderül, hogy a kereszténység magasan a legüldözöttebb vallás, évről évre egyre több, sok esetben halálos támadás éri őket. A Portes Ouvertes civil szervezet adatai szerint 2018-ban vilá (Közbenjáró Blog)

Az Instagramon keresztül buzdít a rózsafüzérezésre egy hétgyermekes anyuka

A közösségi média használatával szeretné elérni, hogy 100 millió ember imádkozzon. Minden reggel ezreket vezet az imádságba. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A harmadik sarokpont, a lelki kísérés!

„E kötetben a szerző a lelkipásztori szolgálat egészének ábrázolására a háromszög képét használja. Ennek három csúcsa az imádság, a Szentírás olvasása és a lelki kísérés. A csúcsok szögei határozzák meg a háromszög oldalait is. A szerző szerint a lelkész fő felelőssége, hogy segítse a keresztyéneket Isten felé fordulásukban, és ehhez szükséges a három sarokpont gyakorlása. A lelkészi munka sokféle egyéb eleme, mint például az adminisztráció, a prédikáció, a gyülekezeti szükségletek kielégítése és a szervezés mind azon múlik, hogy folyamatosan Isten szavára és lényére irányul-e a lelkész figyelme.” Vissza a sarokpontokhoz - parokia.hu Keresztyén életünknek, s különösen a lelkészi szolgálatnak a sarokpontjairól szóló mini sorozatunk harmadik részéhez érkeztünk. Úgy gondolom, az első kettő egyértelmű: a bibliaolvasásban Isten szól hozzám, az imádságban pedig én beszélek Istenhez! A (reposzt.hu)

- Kedd [2020.01.21.] "Imádom azt a nagy szerelmet, Jézusban mely felém hajolt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Kedd [2020.01.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 34,14 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jn 17,24   Nem szabad leborulnod más isten előtt, mert az ÚR, akinek Féltőn-szerető a neve, féltőn szerető Isten.   „Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, azok is ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák az én dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem már a világ kezdete előtt.   Mert nem szabad imádnod más istent; mert az Úr, a kinek neve (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.01.21.] "Mert a törvény végcélja Krisztus, minden hívő megigazulására!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Kedd [2020.01.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Róm 10,8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Hanem mit mond? „Közel van hozzád az ige, a te szádban és a te szívedben”, mégpedig a hit igéje, amelyet mi hirdetünk. (Örömüzenet)

- Kedd [2020.01.21.] "Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2020.01.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség:  3Móz 26,13 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség:  Gal 5,1 Én, az Úr vagyok a ti Istenetek, aki kihoztalak benneteket Egyiptomból, hogy ne legyetek többé azoknak a szolgái. Összetörtem igátok jármát, hogy fölegyenesedve járhassatok. Krisztus szabadságra szabadított meg minket, álljatok meg tehát szilárdan, és ne engedjétek magatokat újra a szolgaság igájába fogni. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek, a (Útmutató)

Ezt gondolják a 777 olvasói az ökumenéről!

Neked mit jelent az ökumené? Ezt a kérdést tettük fel a 777 Instagram-oldalán, amelyre rengeteg válasz érkezett, amelyek szinte kizárólag egy irányba mutatnak. A 777 olvasóit az Ökumenikus Imahét kapcsán kérdeztük arról, hogy mit gondolnak az ökumenéről. Válaszaik megerősítették a mi vágyainkat, amelyet indulásunk óta képviselünk: sokkal több az, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt!  Neked mit jelent az ökumené? “Hogy Krisztusban a különbségek ellenére testvérek vagyunk!” “Egy az Isten!”  “Istenben egységet, mert belőle csak egy van, és akik benne hisznek, azok egyek.” “Azt, hogy az egyház egy, mert egy Krisztusunk van.”  “Azt, hogy lehetünk akármilyen sokan, sokfélék, viszont ha akarunk, akkor össze tudunk fogni.” “Az ifinkben vagyunk metodisták, reformátusok, baptisták egy újoncok. És nagyon joooooo!” “Összetartást, testvériséget!” “Egységet.” “A különbségek tiszteletét é (777blog.hu)

01.20 Nagy hit

OLVASNIVALÓ:  Máté 15,1-31 A KÁNAÁNI ASSZONY nyilvánvalóan valódi szükséget szenvedett; lányát kegyetlenül gyötörte egy démon. Első látásra mégis úgy tűnt, nem kap segítséget. Kérése először az Úr hallgatásával találkozott, és amikor később beszélt vele, megállapításai egyáltalán nem voltak bátorítóak. Tanítványainak, akiket foglalkoztatott az asszony ügye, ezt mondta: „Nem küldettem..."; neki pedig további könyörgésére így válaszolt: „Nem jó..." Nem arról van szó, hogy hiányzott nála valahogyan a szánalom az asszony vagy gyermeke iránt. tovább (Velünk az Isten!)

Aki világhírűvé tette a gyulai kolbászt

(KötőSzó)

Erdő Péter megnyitotta a Boldog Özséb-emlékévet

Alapítójára, Boldog Özsébre emlékezik halála 750. évfordulója alkalmából egy éven át a Magyar Pálos Rend. Az emlékévet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg hétfőn a budapesti Szent István-bazilikában szentmise keretében. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Bíborosok bábszínháza – és ami mögötte van

A cölibátusról szóló párbeszédnek nem kellene botrányosnak lennie, némelyek mégis azt szeretnék, ha pártoskodássá fajulna ez a dialógus. Segítünk a tisztánlátásban. [...] Bővebben! (Szemlélek)

egyuttahitutjan.jpg

(Velünk az Isten!)

Együtt a hit útján

Szerző:  Siba Balázs Gyülekezetpedagógiai kézikönyv tovább (Velünk az Isten!)

Isten jelenléte vs. lelkesültségünk

Hányszor hallom lelkes hívő emberektől, hogy "mennyire jelen volt Isten" egy-egy keresztény tömegrendezvény, fölfokozott hangulatú dicsőítő alkalom, vagy lelkesítő prédikáció után. Nyilván a tanítványok is csodálatos istenélményekkel gazdagodtak, amikor látták a tengert lecsendesedni, a betegeket meggyógyulni, a sántákat újra járni, a vakokat újra látni, ahogy Péter is szívesen épített volna sátrat a megdicsőülés hegyén. tovább (Velünk az Isten!)

Szegregált oktatás: bűnbak vagy tabu?

Felelős-e minden szülő azért, hogyan tanul, meddig jut a gyermeke az iskolában? Felelős-e minden közösség azért, hogy megbecsüli és megvédi-e a tanárait, iskoláját? Felvethető-e annak a kérdése, hogy minden gyermektől és családtól elvárható az, hogy kövesse a többségi közösségi normákat iskolában, közösségi térben, és óvja, becsülje meg a saját közösségét, települését? Felelős-e minden pedagógus minden gyermekért, akit oktat? Felelős-e az állam azért, hogy megadjon mindent a tanulni akaró gyerekeknek és a tanítani akaró pedagógusoknak? Forgács István: Gyöngyöspata – ki vállalja holnap a felelősséget? (mandiner, 2020. január 19.) Szeptemberben állványozták körbe a templomunkat. Az állványos alvállalkozó Borsodból jött ide a Dunántúlra, a munkások, beleértve a brigádvezetőjüket is, cigányok voltak. Gyorsan, fegyelmezetten dolgoztak, pár nap alatt végeztek is. Amikor befejezzük a tetőf (reposzt.hu)

Ismét lesz házasság hete

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a házasság hetét Magyarországon február 9. és 16. között - közölte a mozgalom országos koordinátora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Isten kontra Darwin? Teremtés vagy nem teremtés (Evlelkész podcast #4)

Tudomány és vallás egymással szemben állnak? Mindkettőnek van mondanivalója a világ keletkezéséről, de úgy tűnik, hogy az egyház vesztett. Teremtés vagy keletkezés. Van értelme egyálttalán ennek az egész vitának? És különben is, mit mond a Biblia a világ eredetéről és benne az ember helyéről? Az adás háttérben hallgatható és letölthető formában: Az adás a Youtube-on: Evlelkész a Spotify-on (ide katt) (Gyülekezetépülő)

A két pápa című fimről: mítoszok és valóság

Amikor először láttam A két pápa című filmet, jó ideig erős ellenállást tapasztaltam magamban, ami aztán fokozatosan enyhült, végül rokonszenvvé alakult. Már az első vetítés után úgy álltam föl, hogy összességében szép alkotást láttunk, ami mégsem lett valami botrányfilm, hanem egész jó népszerűsítője a katolikus egyháznak. A komoly dolgok mellett szórakoztató, van benne játék és humor. A két egyházfő kezdeti konfliktusos szembeállítása fokozatosan enyhül, a szenvedélyes vita testvéri találkozássá alakul, ellenfelekből társak lesznek, így a film a vezetésről való lemondás és átadás példabeszédévé válik. Ahogy a 444 újságírója, Urfi Péter fogalmaz: a mű azzá válik, „aminek az ötletgazda-forgatókönyvíró szánta: »a tolerancia, az egymásra figyelés, a megértés iránti egyetemes vágy« történetévé”. A nézőben mégis felmerül a kérdés, hogy a látottakból mi valósághű, mi fikció (Jezsuita blog)

Heti ige – Vízkereszt utáni 2.

Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Jn 1.16 A halmozódás? Nagyon is ismerjük. Amikor az elrontott dolgok maguk után rántják a többi átkot, aztán még átkot. A hazugság egyik jellemzője, hogy újabb hazugságot követel, végül hazugság borít be mindent. Bár az áldások is ilyen könnyen halmozódnának! De azok nagyon törékenyek. Csodájára járunk … "Heti ige – Vízkereszt utáni 2." bővebben (Ferencvárosi blog)

Az öt ujj imája

 A hüvelykujjad van hozzád legközelebb. Ezért imádat azokért kezdjed, akik legközelebb vannak hozzád. Azok a személyek ezek, akiket a legkönnyebb megjegyezni. Szeretteinkért imádkozni „édes kötelesség”. Következő ujjad a mutatóujj. Imádkozz azokért, akik utat mutatnak, tanítanak és gyógyítanak. Ide tartoznak tanáraid, mestereid, orvosaid, papjaid és szerzeteseid. Nekik támogatásra és bölcsességre van szükségük, hogy másoknak utat tudjanak mutatni. Legyenek mindig jelen imáidban. Következő ujjad a középső, amely a legmagasabb. Ez vezetőinkre emlékeztet. Imádkozz országod elnökéért, a kongresszusi tagokért, a vállalatvezetőkért és igazgatókért. Ezek az emberek irányítják hazád sorsát és alakítják a közgondolkodást. Szükségük van Isten vezetésére. A negyedik ujjad a gyűrűsujj. Bár sokan nem tudják, de ez a leggyengébb ujjunk, bármelyik zongoratanár megmondja neked. A leggyengébbekre emlékeztet, akiknek (Lázárné Skorka Kata blogja)

Karaktergyilkosság kísérlete Robert Sarah bíboros ellen

Örömhír helyett botrány: a XVI. Benedek pápával közösen írt könyv ünneplése és megvitatása helyett az eddigi legsúlyosabb lejárató kampány zajlott le az elmúlt héten Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa ellen. Az események kibontakozásáról a Facebook oldalunkon tájékoztattuk folyatamosan olvasóinkat. Az alábbiakban ezeket a tudósításainkat gyűjtöttük egybe, időrendi sorrendben. A következtetések és tanulságok levonását olvasóinkra bízzuk, az ügy további fejleményeiről pedig szintén tudósítani fogunk. [Kezdőkép forrása: LifeSiteNews] Csúcsra járatott álhírgyártás és manipulációk, Egyházon belül Kiemelten ajánljuk:- Meghamisították XVI. Benedek emeritusz pápa levelét- Cáfolták Benedek pápa nyilatkozatát? - Megint hazugságot vett át a Magyar Kurír- Egy álhír álcáfolatairól (XVI. Benedek) További kapcsolódó cikkeink:- Már a családi szennyest teregetik Viganò érs (Katolikus Válasz)

Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (26) – A halál kiegyenlít

„Fiai, Izsák és Izmael temették el a makpélai barlangban… Izsák a Lahajrói-kútnál lakott… Izmael… elődei mellé került.” (1Móz 25,9.11.17) Ábrahám Sára halála után újraházasodik és további hat gyermeket nemz. Majd őket ugyanúgy elküldi maga mellől, ahogy annak idején Izmaelt (Ismáélt vagy Jismáélt), világossá téve, hogy egyetlen örököse van, és az Izsák, az ígéret gyermeke. Ábrahám […] (Szabados Ádám blogja)

- Hétfő [2020.01.20.] Ne vétkezz Jézus elárulásával, megtagadásával!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Hétfő [2020.01.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 20,20 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Jn 18,5   Mózes azonban így felelt a népnek: Ne féljetek, mert azért jött Isten, hogy próbára tegyen benneteket, és hogy őt féljétek mindig, és ne vétkezzetek!   Azok pedig így feleltek: „A názáreti Jézust.” „Én vagyok” - mondta Jézus. Ott állt velük Júdás is, aki elárulta őt.   Mózes pedig monda a népnek: Ne féljetek; mert azért jött az Isten, hogy tite (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2020.01.20.] "Isten átadta Mózesnek a bizonyság két tábláját, az Isten ujjával írt kőtáblákat!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Hétfő [2020.01.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 5Móz 4,12-13 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   A tűz közepéből az ÚR beszélt hozzátok. Szavának hangját hallottátok, de alakot nem láttatok, csak hangot hallottatok. Kijelentette nektek szövetségét, amikor megp (Örömüzenet)

- Hétfő [2020.01.20.] "Nincsen azért most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik Krisztus Jézusban vannak!"

https://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/1/#16 * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2020.01.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 32,2 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 5,17-18  Boldog az az ember, akinek az Úr nem rója fel bűnét, és nincs lelkében álnokság. Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre. Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát.  B (Útmutató)

01.19 A sokaság megelégítése

OLVASNIVALÓ:  Máté 14,1-36 A HANGOT, amely egykor kiáltott a pusztában, erőszakkal elhallgattatták. Amikor Heródes hallott Jézusról, rossz lelkiismerete arra a gondolatra vezette, hogy János visszajött a halálból, és feltámadásában csodákat tesz, amit életében sohasem tett (Jn 10,41). Jézus, meghallva János vértanúhalálát, a magányt kereste. Nem hagyták azonban békén. A sokaság követte, és tapintatlanul megszakította elmélkedését. Gyönyörű megfigyelni, ahogyan az Üdvözítő fogadta őket. Nyoma sem volt benne a haragnak; nem volt jele bosszankodásnak. tovább (Velünk az Isten!)

Miféle eledel ez?

Közben kérték őt a tanítványai: „Mester, egyél!” 32 Ő pedig azt mondta nekik: „Nekem van eledelem, amit egyem, amiről ti nem tudtok.” 33 A tanítványok erre egymást kérdezték: „Valaki talán hozott neki enni?” 34 Jézus ezt mondta nekik: „Az én eledelem az, hogy teljesítsem annak akaratát, aki elküldött engem, és bevégezzem az ő munkáját. 35 Vajon nem ti magatok mondjátok-e, hogy még négy hónap, és jön az aratás? Íme, mondom nektek: emeljétek fel a szemeteket, és lássátok meg, hogy a mezők már fehérek az aratásra. 36 Az arató jutalmat kap, és begyűjti a termést az örök életre, hogy együtt örüljön a vető és az arató. 37 Mert ebben az esetben igaz a közmondás, hogy: más a vető, és más az arató. 38 Én elküldtelek titeket, hogy azt arassátok, amiért nem ti fáradtatok: mások fáradoztak érte, ti pedig az ő munkájukba álltatok be. ( János 4, 31-38)  ( Kép: Pita vs pászka. Forrás Izraelinfo)  Jézus k (Lázárné Skorka Kata blogja)

Te mit cipelsz magaddal?

Meddig cipeljük még magunkkal a kacatokat életünk hátizsákjában? Az évek alatt felgyülemlett hibákat és bűnöket vajon mikor vesszük észre? Ha észrevettük, akkor vajon hajlandóak vagyunk-e változtatni? (KötőSzó)

Legyen érdemi társadalmi vita a nemzeti alaptantervről!

15 "élenjáró gimnázium" vezetője kéri, hogy mielőbb megismerhessék az érintettek az új NAT aktuális tervezetét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Egyél valamit (prédikáció, Vízkereszt utáni 2. vasárnap, 2020.01.19.)

textus: Jn 4,31-38 „31Közben kérték őt a tanítványai: Mester, egyél! 32Ő pedig azt mondta nekik: Nekem van mit ennem, amiről ti nem tudtok. 33A tanítványok egymást kérdezgették: Valaki talán hozott neki enni? 34Jézus ezt mondta nekik: Az én eledelem az, hogy teljesítsem annak akaratát, aki elküldött engem, és bevégezzem az ő munkáját. 35Vajon nem ti magatok mondjátok-e, hogy még négy hónap, és jön az aratás? Íme, mondom nektek: emeljétek fel a szemeteket, és lássátok meg, hogy a mezők már fehérek az aratásra. 36Az arató jutalmat kap, és begyűjti a termést az örök életre, hogy együtt örüljön a vető és az arató. 37Mert abban igaza van a mondásnak, hogy más a vető, és más az arató. 38Én elküldtelek titeket, hogy azt arassátok, amiért nem ti fáradtatok: mások fáradoztak érte, ti pedig az ő munkájukba álltatok be.” Számtalan könyvben, filmben, de saját élettörténetünk mesélése közben is, mindig (Gyülekezetépülő)

Az összetört szív olyan, mintha kimetszették volna

Századunk egyik legnagyobb problémája, hogy rengeteg a válás.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

A Találkozás Helye elpusztítása

Miközben durván olvad a jégsapka, állatmilliók pusztulnak el az ausztráliai tűzvészben, és a világ legidősebbnek gondolt élőlényei is idő előtt távoznak az élők sorából, gyakran hallom, hogy az egész klímaváltozást politikai hisztériának állítják be egyesek. Sajnos, az egyesek között sok a keresztény is. Azt hiszem mi keresztények hajlamosak vagyunk a bibliai Édenkertet valamiféle színes képeskönyv egyik illusztrációjaként elképzelni. Az Édenkert olyan a fantáziánkban, mint egy telek, ahol nagyra nőnek a dinnyék, roskadoznak a hatalmas almafák a sok gyümölcstől, és ahol persze egymásra borulva szunnyadnak az oroszlánok és a gazellák. Mindennek a közepén pedig ott áll Ádám és Éva meztelenül, és mélyen egymás szemébe nézve huncutul egymásra mosolyognak. Ez a pillanatkép a bibliaköri gyermek-képeskönyvek aranyos ábrázolásainak, esetleg Jehova Tanúi émelygős rajzainak felel meg. De már annak sem, ahogyan (Megint Megmondom)

Keresztényüldözés 2020

Tudtad, hogy ma is a legüldözöttebb vallás a kereszténység? Több, mint 260 millió embert üldöznek azért, mert követi Jézus Krisztus tanítását. Az OpenDoors nevű szervezet időről időre elkészíti azoknak a helyeknek a listáját, ahol a keresztényként igen veszélyes élni. 2020-ban is készült egy lista A 3 legveszélyesebb ország a keresztények számára jelenleg:  1, Észak-Korea Üldözés típusa: Kommunista és poszt-kommunista elnyomás Üldözöttek becsült száma: 300.000 Fő Hogyan szenvednek? Ha valakiről megtudják, hogy keresztény, akkor deportálják egy munkatárborba, börtönbe zárják, de akár ki is végezhetik őket.  2, Afganisztán Üldözés típusa: Törzsi és etnikai ellentétek  Üldözöttek száma: Több ezer  Hogyan szenvednek? Egy iszlám országban, ahol a törzsi és családi kapcsolatok rendkívül fontosak, ráadásul a "harcos" iszlám érvényesül, az aki Krisztust akarja követni csak titokban tehet (Gyülekezetvezetés)

Veszekedés helyett

A valóság Krisztusban van. Te jutalmazod vagy bünteted magad azáltal, ahogyan a Valósághoz viszonyulsz!  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Hogyan árulja el magát az "értékelvű" liberalizmus?

Elkészült a „Portes Ouvertes" francia evangélikus egyesület legfrissebb jelentése, melyből kiderül, hogy évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallásuk miatt. 2019-ben naponta nyolc keresztény esett áldozatul az ellenük irányult támadásoknak, és egyre több templomot zárnak be vagy rongálnak meg - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A kereszténység már évek óta vezeti az üldözött vallások listáját a nagyvilágban, sőt, minden évben egyre jobban elhúz a többi vallástól. A "Portes Ouvertes" (Nyitott Kapuk) francia evangélikus egyesület minden évben statisztikát készít a világszerte a vallásuk miatt inzultált, illetve megtámadott hívekről, és a számadatokból kiderül, hogy a kereszténység magasan a legüldözöttebb vallás, évről évre egyre több, sok esetben halálos támadás éri őket. A Portes Ouvertes civil szervezet adatai szerint 2018-ban világszerte 245 millió keresztényt üldöztek (reposzt.hu)

Vízkereszt u. 2.

 Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. (Jn 1,16) Mit a törvény rendelt nekünk, Nem tudtuk betölteni; S kárhozatot érdemeltünk Mi, harag gyermekei. - De Isten elküldte Fiát, Ki emberré lett értünk. A törvénynek eleget tett, És a veszélyből kimentett, Kiengesztelt Istennel. - Eljött hozzánk az üdvösség, Mely kegyelemből árad; Jóra nincs bennünk tehetség, Erőnk hiába fárad. De a hit Krisztusra tekint, Ki örök érdeme szerint Közbenjáró lett értünk. (EÉ 320) - "Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jött el." (Jn 1,17)                      Isten népe a világban János 17, 15.   Kedves hallgatóim! János evangéliumából, Jézus főpapi imájából olvasok fel 1 verset, a 17-ik fejezet 15-ik versét, Jézus szavait: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól”. Isten megváltott nép (Bátorító blognapló)

VÍZKERESZT U. 2.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                           ZENGJEN ÉNEK!   Zengjen ének minden ajkon, kies völgyön, hegyen, halmon. Istenhez szálljon a hála, Őt dicsérje kürt és hárfa. Hiszen oly sok jót tesz velünk, óvja, védi az életünk, gyermek, felnőtt ismert nála, gondozást nyer beteg, árva.   Felsorolni lehetetlen, Szent munkáját földön, mennyben. Seregei szent honának, parancsára készen állnak. Légy kész te is, hívő népe, érted is hullt Fia vére! Áldozatod legyen hála, helyezd Urad oltárára.                              Pecznyík Pál                            Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett új, máshol még nem publikált írása.  (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.01.19.] Ne légy bálványimádó!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html          - Vasárnap [2020.01.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t   B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 20,5 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Jn 18,6   Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem.   De még ha ítélkezem is, igaz az én ítéletem, mert nem egyedül vagyok, hanem én és az Atya, aki elküldött engem.   Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.01.19.] "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Vasárnap [2020.01.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Jn 1,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Jn 2,11 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.   Ezt tette Jézus első jelként a galileai Kánában, így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne. És az ő teljességéből vettünk mindnyá (Örömüzenet)

2020.01.19. "Jézus ezt mondta nekik: Az én eledelem az, hogy teljesítsem annak akaratát, aki elküldött engem, és bevégezzem az ő munkáját!"

Az igehirdetés alapigéje: Jn 4,31-38 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/4/#31 (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 2.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Jézus Krisztusban látható Isten akarata Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Jn 2,1-11   http://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/2/#1 Róm 12,6-16  http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/12/#6 2Móz 33,17b-23   http://abibliamindenkie.hu/uj/EXO/33/#17 Zsolt 112,1-9   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/112/#1 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 2.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.  (Jn 1,16) https://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/1/#16 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek331.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek437.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Vasárnap [2020.01.19.] "Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet!"

https://abibliamindenkie.hu/uj/JHN/1/#16 * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2020.01.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ez 18,27 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 1,15 Ha pedig a bűnös megtér, és nem követi el többé a bűneit, hanem törvény és igazság szerint él, akkor megmenti az életét. Igaz az a beszéd, és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok. És ha a gonosztevő m (Útmutató)

01.18 A menny királysága

OLVASNIVALÓ:  Máté 13,24-58 AZ OLVASNIVALÓ hat példázatot tartalmaz. Az első három példázatot, ahogyan a magvetőét is, szabadban mondta el Jézus egy sokaságnak (1-3. v.). Az utolsó három példázatot a házban mondta el, és a tanítványoknak szánta (36. v.). Az első három példázat azzal foglalkozott, milyen a menny királysága külsőképpen. Az utolsó három Isten gondolatait tárja fel a királyságról, és megmutatja, hogy neki van válasza minden gonoszságra és bűnre, amely a hamis vallásossággal van kapcsolatban, amelyet a három nyilvános példázat írt le. tovább (Velünk az Isten!)

DRÁMAIAN FOKOZÓDIK A KERESZTYÉNÜLDÖZÉS (I.)

DRÁMAIAN FOKOZÓDIK A KERESZTYÉNÜLDÖZÉS DRÁMAIAN FOKOZÓDIK A KERESZTYÉNÜLDÖZÉS  AZ OPEN DOORS 2020 SZERINT (I.) 50 országban 640 millió keresztyén, közülük 260 millióan  szélsőséges üldözésben Az Open Doors (Nyitott ajtók) nevű szervezet 28 éve gyűjti, elemzi és dokumentálja világméretekben a keresztyénüldözés helyzetét, az üldözöttek szenvedéseit. Az adatgyűjtés soha nem volt öncélú, nem afféle semleges kívülállóként készülnek a jó 600 oldalas, ma már közel 700 oldalt számláló jelentések. Ezek célja az üldözések okainak és hátterének megismerése, az áldozattá vált személyek minél nagyobb számának a megismertetése a világ közvéleményével, illetve jól átgondolt és megtervezett segélyakciók indítása. Végső soron a vallásszabadság helyzetének pontos felmérése, s ennek tudatában nemzetközi politikai és egyházi döntések előkészítése. Az Open Doors évtizedek alatt dolgoz (Békefy Lajos blogja)

A vallás után

kép forrása: internet -Jólvan fiatalok, ideje leválni a központi agyhálóról, a kövektezőkben az én hullámaimra hangolódjanak, nehogy megsérüljön valaki az aktivitás alatt. A mai napon a történelem egy jelentős szakaszáról fogunk beszélgetni, amelyet egy óriás hatalom fogott át. Időszámításunk után a négyszázas években kezdődött, és kitartott egészen a huszonharmadik századig. Ma a nagy keresztény kultúra témájában fogunk elmélyedni. A központi agyhálón minden fontos információt megtaláltak, kértem, hogy otthoni munkaként fogalmazzanak meg kérdéseket, ahogy egy új anyagnál szoktuk. Mire jutottak? -Professzor, tudjuk, hogy számtalan birodalom, királyság és államforma fejlődött és bukott el a nagy keresztény kultúra kétezer éves ideje alatt, és hogy ezen birodalmak, államformák összetartó ereje egy területen, népcsoporton, nemzeten belül nagyobb volt, mint a mai alkalom témája. Hogyan lehet mégis egységké (KÚTKERESŐ)

Fabiny Tamás: Nem hiszek a könnyelmű ökumenében

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnökével az Úrvacsora Évének meghirdetése kapcsán beszélgettünk a keresztény egységtörekvés aktuális témáiról. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Holland püspök: A pán-amazóniai szinódus "előre megírt volt"

Interjú jelent meg január 15-én az il Giornale olasz lapban a hollandiai s-Hertogenbosch egyházmegye segédpüspökével, Robert Mutsaerts-szel. Az alábbiakban az interjúból közlünk részleteket. A [pán-amazóniai] szinódus előre megírt volt, előre meghatározott eredménnyel. A 180 szinódusi atyát Ferenc pápa gondosan választotta ki, és azokat, akik ellenezték a felvetéseket, meg sem hívták. A sok beszéd a környezetről, klímaváltozásról, ökológiáról és Földanyáról mind álca volt a végső célok, vagyis a házas papok és a női diakónusok előtt. A szinódus záródokumentumának kulcsszavai nem a Földanya és az ökoszisztéma voltak, hanem a viri probati, a diakonisszák, és az amazóniai [mise]rítus. Hummes bíboros volt az, aki az eredményeket ebbe az irányba tolta. Ezek az eredmények pedig nem fognak az amazóniai régióra korlátozódni. Pandora szelencéje kinyílt, és ennek következményei lesznek az egész Egyház (Katolikus Válasz)

GyöngyöspaRRRa

"Van jogszerű vagy indokolható elkülönítés és van jogellenes elkülönítés. A jogszerű elkülönítés, amit nagyon sok helyütt tapasztalhatunk az országban az nem feltétlenül rossz. Ezt úgyis hívja, nem mondanám, hogy a köznyelv, de mondjuk a szaknyelv, hogy integrációra felkészítő szegregált oktatás”  – nyilatkozta az Alapjogokért Központ igazgatója. Azokon a településeken, ahol az iskolába járó romák aránya 80-90 százalék, gyakran élnek ezzel az oktatási modellel – tette hozzá a Hír TV. „Ott mondjuk nagyon nehéz megvalósítani integrált oktatást, hiszen az adott településen vagy városrészen a cigányság van számbeli fölényben, az ottani beiskolázott gyermekek vagy az ottani iskolák nyilvánvalóan úgy működnek, hogy a helyi lakossági arányoknak megfelelően a cigány gyerekek is számbeli fölényben vannak, vagy sokan vannak egy iskolában.” – folytatta Szánthó Miklós, aki szerint ebben az esetben a civ (reposzt.hu)

Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (25) – Egy szabad szolga

„Áldott az ÚR, Ábrahámnak, az én uramnak Istene, aki nem vonta meg szeretetét uramtól!” (1Móz 24,27a) A Genezis egyik leggyönyörűbb története az, ahogy Ábrahám szolgája megtalálja Rebekát (Rivkát) Izsáknak (Jicháknak) feleségül. Rebeka szép testű és szép lelkű leány, Izsák is beleszeret, mikor végül meglátja őt. (Lábán kapzsi természete is megvillan, amikor észreveszi az arany karpereceket, […] (Szabados Ádám blogja)

1. oldal a 352-ből. || Következő oldal