Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 33068 || 1. oldal a 331-ből. || Következő oldal

A jezsuiták esete a nőkkel I. – Szent Ignác és kora asszonyai

  Szent Ignác és a nők kapcsolatát tekintve egy olyan férfi alakja tűnik fel, aki fiatalkorában habzsolta az élvezeteket, és szerette a nőket. Talán a leghírhedtebb Katalin volt, V. Károly spanyol király húga, akiről loyolai betegágyán is ábrándozott, és akit feleségül akart venni. („A zarándok”-ban, Ignác életrajzában csak egy magas rangú hölgy nyer említést; a másik lehetséges választott a király másik lánytestvére, Eleonóra lehetett, akivel Valladolidban találkozhatott). Ignác arról álmodott, hogy majd egyszer gazdag és hatalmas férfivá válik, aki elhódíthatja az imádott hölgy szívét. A pamplonai vereséggel tervei füstbe mentek. Bal lábával együtt álmai is széttörtek, árulónak kikiáltva kegyvesztett lett, ugyanis a spanyol király azzal vádolta, hogy nem tett meg mindent, hogy a franciáktól megvédje Pamplona várát. Pedig ha tudta volna, hogy Ignác a végsőkig kitartott ezerfős seregével a tizenkétezr (Jezsuita blog)

Sziámi ikrek: egyikük elhagyhatta az intenzívet, másikuk felépülése kérdéses

Közleményben számolt be a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány a bangladesi sziámi ikrek állapotáról. Rabeye már el is hagyhatta az intenzív osztály, de Rukaya felépülésének esélyeiről nem tudnak felelős nyilatkozatot tenni. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai – Dr. Pataki Gergely, Dr. Csókay András és Dr. Csapody Marcell – szeptember 9-én visszautaztak Bangladesbe, hogy felmérjék az a 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi sziámi ikrek állapotát, valamint megkezdjék az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitációnak és a koponyarekonstrukciónak a tervezését, illetve kivitelezését – kezdődik az alapítvány közleménye. Rabeyán – aki már 5 nap után magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már elhagyhatta az intenzív osztályt – 5 órás plasztikai sebészeti beavatkozást, koponyarekonstru (777blog.hu)

Megjelent a magyar statisztika a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről

A kábítószerrel való visszaélés helyzete az utóbbi években. [...] Bővebben! (Szemlélek)

09.12 Ismerem Istent, ez nekem elég

„Az én fülemnek hallásával hallottam felőled, most pedig szemeimmel látlak téged" (Jób 42,5), tovább (Velünk az Isten!)

09.13 Nem a teljesítményünk számít!

„Járuljunk hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével, mint akiknek szívük megtisztult a gonosz lelkiismerettől" (Zsid 10,22). tovább (Velünk az Isten!)

Őszi ima

Uram, nem tudom, hogy mi van most odabenn. Leginkább igazi ősz: valami új, valami különleges, valami ezerszínű és ezerillatú furcsaság, amit szeretnék eléd hozni, de már nagyon rég nem találok szavakat, amikor Hozzád beszélek.  Rengeteg hála van belül. Most nem az az erőltetett fajta, amit azért érzek, mert megtanultam, hogy minden apróságért hálásnak kell lenni, […] The post Őszi ima appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Egy szülői margójára

…Lassan hömpölyögnek az események, egyre több aggodalmaskodó szülői közbevetés hangzik el. Például, hogy a takarítónő, bizonyos Vera néni miért ütött Bazsika kezére, amikor az belerakta a felmosóvízbe a szalámis szendvicset (szívesen közbeszólnék, talán a neve miatt: „ver a néni”, de félek, nem volnának vevők a humoromra), hogy Lajoska nem szereti a paradicsomos káposztát, hogy lehet-e felmentést kérni kötélmászásból. Egy apuka kikéri magának, hogy matematikából nem hatszor kettőt tanulnak, hanem „a hat kétszer”-t. „De hát még nem is tartanak a szorzásnál” – bátorkodom megjegyezni. „De majd fognak!”, vágja rá a megsemmisítő érvet…. Két szülő, három szülői – kepmas.hu Mostanában szívesebben olvasok vicces anekdotákat vagy mélyen szántó gondolatokat az élet nagy dolgairól, mint például a szeretetről, az egymás megbecsüléséről vagy éppen az elmúlásról. Ezek az írások engem (reposzt.hu)

- Péntek [2019.09.13.] "A bölcsesség kezdete az ÚRnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html         - Péntek [2019.09.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Hós 10,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Bír 6,12   Akkor majd mondják: Nincs nekünk királyunk, mert nem féltük az URat, mit is tehetne értünk a király?   Az ÚR angyala megjelent előtte, és így szólt hozzá: Az ÚR veled van, erős vitéz!   Bizony mondják most: Nincsen királyunk, mert nem féljük az Urat, és a király mit segíthet rajtunk?!   (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.09.13.] "A Seregek URa velünk van, Jákób Istene a mi várunk!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Péntek [2019.09.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 42,3  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Péntek [2019.09.13.] "Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.09.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jób 3,20-21 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 2,18  Miért is ad a nyomorultnak világosságot, és életet annak, aki megkeseredett, akik várják a halált, de hiába, pedig jobban keresik, mint a rejtett kincset, Mivel maga is kísértést szenvedett, segíteni tud azokon, akik kísértésbe esnek. Mért is ad Istena nyomorultnak világosságot, és életet a keseredett szivűeknek? A kik a halált várják, de nem jön az, és szorgalmasabban keresik mint az (Útmutató)

Hétköznapi Zsoltár

Valószínűleg te is voltál már úgy, hogy egy problémád kapcsán olvastad a Bibliát, válaszokat kerestél és találtál benne. De belegondoltál már, hogy egy zsoltár is teljesen alkalmazható a téged ért nehézségekre? Épp ugyanannyira érvényes ma, mint amikor papírra vetették! A TeSó Blogról szemlézzük ezt a remek “hétköznapi” zsoltárt.  Várván vártam az Urat… mikor már kora reggel fáradtan ébredtem, és éjjel álmatlanul forgolódtam; mikor az elvégzett munkámért mást dicsértek meg; mikor mások gondja-dolga az én vállamat nyomta. Várván vártam az Urat… mikor kegyetlenül megbántottak; mikor én gázoltam más lelkébe; mikor a bocsánatkérések elmaradtak, a sebek elmélyültek, a kapcsolatok megszakadtak. Várván vártam az Urat… mikor mindig a sor végére toltak, mindig megvárattak; mikor terhek szakadtak rám, csapások sújtottak; mikor az idő kifolyt a kezeim közül, és a határidők agyonnyomtak. Várván vártam (777blog.hu)

Az élet értékéről szól ez az erőteljes dal – VIDEÓ

Márciusban jelent meg Amerikában az Unplanned című film, mely Abby Johnson életvédő aktivista életét dolgozza fel, aki korábban nyolc éven keresztül vezetett egy abortusz klinikát Texasban. A film hatalmas sikerrel debütált, nyitóhétvégéjén visszahozta az elkészítésére fordított teljes összeget. A filmhez Matthew West énekes hátborzongatóan erőteljes dalt írt az élet értékéről.   Egy remekművet nézek, Egy műalkotást bámulok, Egy szimfóniát hallgatok, Az apró szíved minden ütésével együtt, Téged elterveztek. De most azt hiszem, hogy engem választottál, Mert tíz ujjat, tíz lábujjat látok, Két szemet, és tudom, hogy ennek így kellett lennie.   Ó, nem hiszek a balesetekben, A csodák nem csak véletlenül történnek meg, Mindaddig, amíg az én Istenem a kezében tartja a világot, Tudom, hogy nincs olyan, mint „nem tervezett”.   A törött gyönyörűvé válik, Látlak a szemem előtt, És minden egyes lélegzetet, am (777blog.hu)

Kinek van szüksége az evangéliumra?

Ami kapcsolatban sérült, az csak kapcsolatban tud gyógyulni, ezért van szükség az orvosoknak az evangéliumra. MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜK A PSZICHOLÓGUSOKNAK AZ EVANGÉLIUMRA? - 777.blog.hu A 777.blog.hu oldalon jelent meg egy rövid videó és néhány összefoglaló sor, amelyben Tapolyai Emőke pszichológus arra a kérdésre válaszol, hogy miért van szüksége a pszichológusoknak munkájuk során az evangéliumra? A válasz így hangzik: „A pszichológusok általában sérülésekkel foglalkoznak, ezeknek a gyökere általában kapcsolati sérülésből ered, amely lehet emberi, de akár isteni dimenzió is….. Ami kapcsolatban sérült, az csak kapcsolatban tud gyógyulni, ezért van szüksége az orvosoknak az evangéliumra.”     Ahhoz, hogy egy sérült ember újra teljes legyen és megtapasztalja, hogy életében minden a maga helyére került, szüksége van arra az örömhírre, hogy ez egyáltalán lehetséges és neki is van rá esélye. Az evangéliu (reposzt.hu)

EGY KÜLÖNÖS TALÁLKOZÁS EMLÉKKÉPEI

EGY KÜLÖNÖS TALÁLKOZÁS NYOMÁN Látogatáson Varga Mihály miniszternél a Presbiteri Szövetségből „Néhány pillanatkép a ma délelőtti II. kerületi lakossági fogadóórából. Kis dolgokból (ügyekből) állnak össze a nagyok, ezért ezek a találkozások legalább olyan fontosak, mint egy parlamenti expozé” – írta VARGA MIHÁLY, a Kormány gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettese, pénzügyminiszter facebookján 2019. július 18-án délelőtt megtartott II. kerületi lakossági fogadóórája után kommentként azokhoz a fotókhoz, melyek a látogatókat örökítették meg, amint ővele találkoztak. Kölcsönesen meglepődtünk, amikor nyílt a tárgyaló ajtaja, s kiléptek rajta a Magyar Református Presbiteri Szövetség vezető tisztségviselői: Dr. Viczián Miklósügyvezető elnök úr és Dr. Székely Istvánúr, a Gazdasági Bizottság elnöke. Nagy hirtelenséggel Miniszter úrral egyszerre csak öt református mosolygott egymás (Békefy Lajos blogja)

A MAGYAR EMLÉKEZET ZÖLD TANÚI - AZ ERDŐK KÖLTÉSZETÉRŐL (2.)

AZ ÖKOLÍRA, AZ ERDŐK KÖLTÉSZETÉNEK NYOMÁBAN Ahol élnek a fák, ott rejtőzik a költészet is ágaik, leveleik között! A MAGYAR NEMZETI EMLÉKEZET ZÖLD TANÚI - MIRŐL MESÉLNEK, REGÉLNEK ŐSHONOS FÁINK? AZ ERDŐK HANGJÁT FOLYAMATOSAN JEGYZI A FALEVELEK NÖVEKEDÉSÉVEL ÉS HULLÁSÁVAL SZINKRONBAN DR. BÉKEFY LAJOS Hallgatunk, miközben feljön a nap, s csodáljuk a fény káprázatos táncát, színjátékát a harmatos tájon, hogy Istené legyen az első szó, az Ő Igéjéé. S elhallgatunk, mielőtt aludni térünk, mert az éj sötétjében csak Isten Igéje a mécsvilágunk. (D. Bonhoeffer nyomán dr békefy lajos) A MAGYAR NEMZETI EMLÉKEZET ZÖLD TANÚI - MIRŐL REGÉLNEK ŐSHONOS FÁINK? VAJON magyar-honi, kárpát-medencei erdeink történelmi mese- és regevilágában az ősöreg magyar fák mi mindenről regélhetnének? A több száz éves ősfák? Például a nagykőrösi Basafa, ami kocsányos tölgyként már 400-5 (Békefy Lajos blogja)

CSALÁD-TÖRTÉNETED ÉS A TERMÉSZET - CSALÁD-FA ÜLTETÉS A SZÉPSÉGES BAKONYBÉLI SZENT-KÚTNÁL - ELSŐ HÍVÁS

AZ ERDŐBEN KÖZELEBB VAGY ISTEN SZÍVÉHEZ, MINT BÁRHOL MÁSUTT A VILÁGON (Dorothy F. Gurney) ELSŐ INVITÁLÁS CSALÁD-FA ÜLTETÉSRE A SZÉPSÉGES BAKONYBÉLI SZENT-KÚTHOZ 2019. SZEPTEMBER 07, SZOMBAT, 17 ÓRÁTÓL ÜLTESD EL CSALÁDOD FÁJÁT A CSALÁDOK SÉTÁNYÁN ÉS BESZÉLJ IS CSALÁDODRÓL - MÉG AZ ÜLTETÉS ELŐTT! MESÉL AZ ERDŐ, MESÉLJ TE IS! (Békefy Lajos blogja)

1989 JELENTŐSÉGE A HAZAI ÉS A KÖZÉP-KELET-EURÓPAI SZABADÍTÁSTÖRTÉNETEKBEN

30 ÉVE TÖRTÉNT -  1989 JELENTŐSÉGE A HAZAI ÉS A KÖZÉP-KELET-EURÓPAI SZABADÍTÁSTÖRTÉNETEKBEN NAGY EXODUSOKRA EMLÉKEZÜNK 30 évvel ezelőtt megindult a közép-kelet-európai rendszerváltás olyan nem várt fordulatokkal, amelyek történelmi, világtörténelmi és teológiai jelentőségére nem lehet eléggé odafigyelni. Valójában az NDK menekültek 1989 augusztusi áradatával kezdődött ez a kelet-európai szabadítástörténet, nem pedig felszabadítási teológia (!), majd Gorbacsov szovjet főtitkár, és Kohl német kancellár kőkemény tárgyalásai nyomán a magyar-osztrák határnyitással indult el a visszafordíthatatlan eróziója a szocialista-ateista rendszer le-, és bomlásának. Aztán hazánk, majd különös és páratlan legújabbkori történelmi csodaként, Tőkés László temesvári református lelkipásztor és gyülekezete protestáló lelkészét védelmező ellenállásának, történelemfordító helytállásának, az erdélyi re (Békefy Lajos blogja)

DR. BUSTYA DEZSŐRŐL: NEKROLÓG HELYETT FEHÉR KÖVECSKE

NEKROLÓG HELYETT FEHÉR KÖVECSKE DR. BUSTYA DEZSŐNEK Református lelkipásztorként, a teológia szent tudományának elkötelezett művelőjeként és felelős szerkesztőként sokakkal együtt hálát adok én is Dr. Bustya Dezső Atyánk és hitben előttünk járó Tiszteletes Bátyánk életéért, szolgálatáért. Csendes humora, teológiai éleslátása, nyelvi igényessége, kollegiális tapintata példa volt és marad. Többször találkoztunk szeretett Erdélyében és az anyaországban. Egyik alkalommal Lugoson. A székely asztali áldást mondta el közöttünk, s kértem, jegyezze fel, hogy otthon megjelentethessem. Sok évvel találkozásunk után Presbiter c. lapunk mostani, augusztusi ünnepi számának színes indító oldalára helyeztem el az imádságot. Bizonyára nem véletlenül. Amíg lapunkat olvassák kedves Testvéreink Erdélyben és másutt, a történelmi nagy haza eklézsiáiban, lelkészi hivatalaiban, családi otthonok csendjében, vagy b (Békefy Lajos blogja)

AZ ÁLSÁGOSSÁG ÁLSÁGOSSÁGA AVAGY A TÁJÉKOZATLANSÁG BLAMÁZSA? - ELLENZÉKIEK BÍRÁLJÁK A KDNP-T: NINCS "ZÖLD” VONULATA

NEM "ZÖLDFÜLŰEK" VITÁJA ELLENZÉKIEK BÍRÁLJÁK A  KDNP-T: NINCS "ZÖLD”                                                VONULATA AZ ÁLSÁGOSSÁG ÁLSÁGOSSÁGA AVAGY A TÁJÉKOZATLANSÁG BLAMÁZSA? Nemrég ellenzéki képviselők bírálták a KDNP-t, hogy eddig nem foglalkozott zöld ügyekkel. Köztük Szél Bernadett*** országgyűlési képviselő is, aki álságosnak nevezte, hogy most hirtelenjében mégis foglalkozik ökológiai kérdésekkel a párt. A KDNP Protestáns Műhelye az ilyen megnyilatkozásokat azért tartja álságosnak, mivel a valóság egészen más. Úgy tűnik, hogy az ellenzéki oldal „kritikusai” vagy nem ismerik a tényeket, vagy szándékosan hallgatnak azokról, melyek pontosan a környezetvédelmi felelősség és tudatosság kormányoldali működéséről szólnak. A keresztyén gondolkodás kezdettől fogva bibliailag elkötelezett volt a teremtett világ, azaz a természet és a környezet (Békefy Lajos blogja)

TOVÁBBGONDOLÁST IGÉNYLŐ TŐKÉS ELEMZŐ BESZÉD TUSVÁNYOSON

GONDOLKODJUNK EL MINDARRÓL, AMIRŐL TŐKÉS LÁSZLÓ BESZÉLT TUSVÁNYOSON! EZ A TUSVÁNYOSI BESZÉD OLYAN TARTALMAS ÉS MÉLY ÖSSZEFÜGGÉSEKET TARTALMAZ, HOGY TOVÁBBI ELEMZÉST, RÉSZLETEZÉST ÉRDEMEL. TANANYAG SZINTŰ BESZÉD VOLT. GRATULÁLOK PÜSPÖK ÚRNAK, S MINDEKIT KÉREK ARRA, HOGY SZAKÍTSON IDŐT RÉSZLETEI ÁTGONDOLÁSÁRA. KIÁLTÓ SZÓ EZ ERDÉLYÉRT, A MEGMARADÁSÉRT, MORÁLIS ÜZENET EGY MEGÉLHETÉSI POLITIZÁLÁSSAL KOMPROMITTÁLT KÖZSZEMLÉLET ELLEN. IGAZI PROTESTÁLÓ HANG. PRÓFÉTAI SZÓ, FELRÁZÓ ÜZENET. A NAGY NYÁRI MELEG UTÁN MÉG TÖBB FIGYELMET ÉRDEMEL ELEMZÉSE, A MÚLTBÓL A JÖVŐFÉLTÉSIG ÍVELŐ ERDÉLYFÉLTÉS, MAGYARSÁGFÉLTÉS FELELŐS, MANAPSÁG RITKA MEGNYILATKOZAKÉNT. KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNJÜK! DR. BÉKEFY LAJOS Ph.D. ELÉRHETŐSÉG: https://youtu.be/XeQQWlNwYUY Dr. Békefy Lajos Ph.D. (Békefy Lajos blogja)

Dr. Ursula von der Leyen lelki portréja - EURÓPA ÉLÉN NŐKÉNT, PROTESTÁNS ARCÉLLEL, EVANGÉLIUMI ÉRTÉKRENDDEL

Istennel soha nem vagy egyedül! EURÓPA ÉLÉN NŐKÉNT, PROTESTÁNS ARCÉLLEL, EVANGÉLIUMI ÉRTÉKRENDDEL  NÉHÁNY VONÁS DR. URSULA VON DER LEYEN ARCKÉPÉHEZ Jó látni, hogy a csupa huza-vona és kemény taktikai harcok, pártpraktikák brüsszeli EU Bizottságának, egyáltalán Európának a politikai intézményrendszere élére, csúcsára mosolygó hölgyet választottak. Dr. Ursula von der Leyen belülről és messzi protestáns családi múltjából hozza magával a derűt, a nem kis beleérzést mások sorsába. Hiszen hét gyermek édesanyjának lenni nem kis családi diplomáciai siker. Érzelmi és kommunikációs kultúra kell hozzá. Hit és nagy türelem. Nem véletlen, hogy a későbbiekben felelős miniszteri posztokon nagy odafigyeléssel segítette a fiatalok, a családok és a kis fizetésűek helyzetének a javítását. Olyan családból jött, ahol a keresztyén hit jellemformáló erő is volt és maradt. Szeretet, türelem, megbocsátás (Békefy Lajos blogja)

Ha visszanéztek, csak hálakönnyeket ejtsetek! HÍVOGATÓ HADADI VASÁRNAPRA, TALÁLKOZÓRA SZILÁGYSÁGI HEPEHUPÁS TÖVISHÁTON

Ha visszanéztek, csak hálakönnyeket ejtsetek! HÍVOGATÓ HADADI VASÁRNAPRA, TALÁLKOZÓRA SZILÁGYSÁGI HEPEHUPÁS TÖVISHÁTON  EMLÉKOSZLOP PRÓZAVERS ISTENNEK ÉS VÁNDORLÓ NÉPÉNEK  A HADADI NÉMET EMLÉKMŰ AVATÁSÁRA  HÍVOGATÁS ISTENTISZTELETRE 2019. AUGUSZTUS 04-RE HADADRABár a napok, évek repülnek, ahogyan a zsoltáros írja, de még vagyunk, élünk, s ennek bizonyságaként magasztaljuk is Megtartó Istenünket, Megváltó Urunkat a Lélek örömével. Így, miután egy éve az  emlékmű avató ünnepségen nem lehettem jelen, csak alábbi prózaversemmel és imádkozó szívemmel, most úgy tűnik, megengedi jó Uram, hogy Töttös Beáta hadadi lelkésznő és Almási Csaba gondnok úr, alpolgármester meghívására anyai felmenőim ősi földjén szolgálhassak. A német település történetét rögzítő német nyelvű történelmi visszapillantó (J. u. M. Bappert munkája) feljegyzi, hogy a német telepesek 1749-től kezdték el benépesí (Békefy Lajos blogja)

Emlékezés és jövőérlelés Tövisháton - hadadi képeslap (1.) KITILTÁS EZÉRT A CIKKÉRT?! - HOL ÉLÜNK?!

EZT A CIKKEMET A NEMZETI PLATFORM KITILTOTTA HONLAPJÁRÓL - HOL TARTUNK, ÉDES ISTENEM, ÉDES HAZÁM!? SZŰKKEBLŰSÉG FERTŐZ NEMZETÜNKBEN - PEDIG A NEMZETPOLITIKA SOKUNKBAN MÁR 50 ÉVE ELKEZDŐDÖTT, S NEM PÁRTPOLITIKAI FALAK MÖGÖTT FOLYTATÓDIK - HANEM INGYEN, SZÍVTŐL-SZÍVIG! AMIKOR A MAI KITILTÓK MÉG NEM IS ÉLTEK, MI MÁR TETTÜK AZT, AMIT LEHETETT, AZ EGÉSZ KÁRPÁT-MEDENCÉBEN, S AZON TÚL IS - SŐT MÉG ANNÁL IS TÖBBET! SZÉGYEN EZ A CSŐLÁTÓKRA NÉZVE - MI ISTEN TÁGSZÍVŰSÉGÉVEL TETTÜK ÉS TESSZÜK ILYEN KICSINYES GÁNCSOSKODÁS ELLENÉRE IS A MAGUNKÉT - ÉDES HAZÁNKÉRT - INGYEN! HADADI KÉPESLAPOK (1.) Emlékezés és jövőérlelés Tövishát csendes szigetén A mögöttünk maradt vasárnapon 18. alkalommal gyűlt össze a szilágysági Tövisháton található Hadad/Kriegsdorf apraja-nagyja, hogy falunapjuk keretében adjanak hálát közösségi és egyéni életükért, megtartatásukért. Német, koreai, román szó nyelvi keretét adta (Békefy Lajos blogja)

ALIG EGY HÓNAP ÉS KEZDÜNK: zöld meghívás - szíves invitálás

ALIG EGY HÓNAP ÉS KEZDÜNK  zöld meghívás - szíves invitálás Akármikor jössz, itthon van az Isten  (Kányádi Sándor szavai a Bakonybél/Szent-kút mellett) SZELLEMI-LELKI-TERMÉSZETI-TÁJESZTÉTIKAI ÉLMÉNYEK VÁRNAK, A CSALÁDVÉDELEM ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM ÖLELÉSÉBEN - VÁRUNK SZERETETTEL! ALIG EGY HÓNAP, S ITT VAN A BAKONYBÉL-SZENT-KÚTI SZÉP ZÖLD ÜNNEP Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén valaki jár a fák hegyén ki gyújtja s oltja csillagod csak az nem fél kit a remény már végképp magára hagyott én félek még reménykedem ez a megtartó irgalom a gondviselő félelem kísért eddigi utamon valaki jár a fák hegyén vajon amikor zuhanok meggyújt-e akkor még az én tüzemnél egy új csillagot vagy engem is egyetlenegy sötétlő maggá összenyom s nem villantja föl lelkemet egy megszülető csillagon valaki jár a fák hegyén mondják úr minden porszemen mondják hogy maga a remény mondják maga a félelem 1 (Békefy Lajos blogja)

Tövisháttól a Fekete-erdőig - ZÖLD CSODÁK, MESÉLŐ ERDŐK

Tövisháttól a Fekete-erdőig Róla beszél fű, virág...Rügyező és lombos fák... ZÖLD CSODÁK, MESÉLŐ ERDŐK VENDÉGSÉGÉBEN Lélek-oxigént, történelmet lélegző fák árnyékában írta Dr. Békefy Lajos „Mindannyian erdőt hordozunk magunkban” - írja M. Amos Clifford az erdőfürdőzésről szóló könyvecskéjében. Akár kimozdulunk lakásunkból, akár nem, ezek az erdőélmények, erdőemlékek ott ringanak, zúgnak bennünk valahol nagyon-nagyon mélyen. És amikor kimegyünk a természetbe, erdei túrázunk egy nagyot, ezek az erdők örvendenek bennünk, szinte felujjonganak, mert rajtunk keresztül érzik a „testvéri környezetet”, a hasonló a hasonlót, a zöld a zöldet, az erdő az erdőt. Az sem véletlen, hogy az 1930-as években Dorothy F. Gurney brit költőnő így fogalmazott: „Az erdőben közelebb vagy Istenhez, mint bárhol másutt a világon”. Nem természeti teológia diktálta számára ezt a megállapítást, hanem a cse (Békefy Lajos blogja)

NYÁRI FELISMERÉSEK, ÉS ÖRÖMÖK

NYÁRI FELISMERÉSEK ÉS ÖRÖMÖK NÉMETORSZÁG HOTZENWALD ÉS TÖVISHÁTI ERDÉLY ÖLELKEZIK BENNEM MINDHALÁLIG DRÁGÁIM, HOTZ FELMENŐIM A FEKETE-ERDEI HOTZENWALDTÓL A TÖVISHÁTI/SZILÁGYSÁG HADADIG ÉS VISSZA - ÁLDÓ SZÓVAL KÖSZÖNTELEK TITEKET! Fekete-erdő/Schwarzwald déli részén terül el Hotzenwald, anyai felmenőim (Hotz Teréz és széles rokonsága), a Hotzok ősi földje. Onnan telepedtek el 1750 körül a szilágysági-tövisháti Hadadra, a református báró Wesselényi család hívására, ahonnan aztán a diktatúra idején lassan visszamentek ősi fészkeikbe. Üdvözlet hazáimnak, dél-németföldi és erdélyországi családtörténeti bölcsőimnek! Legyenek áldottak emlékezetükben azok, akik munkájukkal teremtettek mindenütt otthont, házat, egyházat, s egy talpalatnyi vállalt hazát...Ők a kiválóan képzett szakmaiság és alkotómunka Európájának voltak honpolgárai, messze, századokkal megelőzve az EU-t és protestáns p (Békefy Lajos blogja)

CSIHA KÁLMÁNRÓL SZELEKOVSZKY ERNŐ ÉS BÉKEFY LAJOS

CSIHA KÁLMÁNRÓL SZELEKOVSZKY ERNŐ ÉSBÉKEFY LAJOS A FACEBOOKON ELGONDOLKODTATÓ BEJEGYZÉS-VÁLTÁS A KDNP VILÁGHÁLÓ OLDALÁN Lajos Bekefy Kedves Szelekovszky Ernő Úr! Köszönöm az igényes, látó és láttató méltatást. Az számomra külön öröm, hogy rokon lelkéből jönnek a Hozzá illő méltató gondolatok. Ez még nagyobb értéke miniesszéjének. Tartalmilag minden bekezdéséhez tudnék egyetértő és kiegészítő sorokat írni. Ez messze vezetne, így csak néhány mozzanatot, adatot írok itt le. A Magyar Rádió Református Félórájánakegyik szerkesztőjeként 1997-2002 között, közel 25 háromperces áhítatot készítettem Kálmán Bácsival, ezek rendre adásba kerültek, nagy hallgatottsági mutatóval. Néhány interjút is volt alkalmam készíteni Vele. Külön öröm volt, hogy a Fény a rácsokonc. kötetét két különleges módon is felhasználhattam - tudtával. Éppen 1994-97 között voltam Heidelbergben doktori előkészít (Békefy Lajos blogja)

Erdőfürdőzés, csendterápia - jöjj velünk az anyaország egyik legszebb történelmi helyére

TEREMTÉSBELI SZÉPSÉGKERESŐK HALK TOBORZÓJA CSEND- ÉS ZÖLDTERÁPIÁRA SZOMJÚHOZIK A LELKEM,  MIKÉNT A SZARVAS SZÉP HÍVES/HŰVÖS PATAKRA,  ÉN IS KÉSZÜLÖK MÁR NAGYON A CSALÁD-FA ÜLTETÉS SZENT-KÚTI ÜNNEPÉRE BAKONYBÉLBEN -   AHOL A CSALÁDVÉDELEM ÉS A TERMÉSZETVÉDELEM NEM JELSZÓ, HANEM IGAZ TÖRTÉNÉS,   CSELEKVŐ ÉLMÉNYVALÓSÁG LESZ,  OTT SZERETNÉM VELED EGYÜTT MAGAMBA FOGADNI,  ENGEDNI BELÉM ÁRADNI  A ZÖLD-KÉK-SÁRGA-FEHÉR SZÍNEK  SOKÁRNYALATÚ GYÖNYÖRŰ  ÉLŐ HULLÁMZÁSÁT,  PERCENKÉNTI BÁMULATOS VÁLTOZÁSAIT, A TÁJESZTÉTIKA PÁRATLAN ÉLMÉNYKÍNÁLATÁT,  OTT SZERETNÉM LELKEMMEL LEKÉPEZNI, SZÍNES LELKI LENYOMATKÉNT MAGAMMAL VINNI  A GERENCE-VÖLGY HEGYKOSZORÚJÁNAK MOZGÓ SZILUETTJÉT,  HALLGATNI A BAKONYI ERDŐ NARRÁCIÓJÁT, MESÉJÉT, AHOGYAN A LEVELEK ZIZZENNEK,  AZ ÖREG FÁK MÉLY HANGON MEG-MEGRECCSENNEK,  AMINT EGY-EGY MADÁR BELEÉNEKEL A CSENDBE,  S HŰSÍTENI SZÍVEMET A FORRÁSVÍZ, A B (Békefy Lajos blogja)

21. SZÁZADI MAGYAR MI ATYÁNK ELMÉLKEDÉS AUGUSZTUS 20-RA

Egy magyar keresztyén ünnepköszöntője 2019. augusztus 20-ra 21. SZÁZADI MAGYAR MI ATYÁNK ELMÉLKEDÉS NÉHAI JÓKAI ANNA REFLEXIÓJÁVAL Írta Dr. Békefy Lajos MI ATYÁNK! Előtted mi mindnyájan, kik a földön lakunk, Hungáriában vagy messze a nagyvilágban, testvérek vagyunk, mert kezed és Szent Lelked alkotása minden ember, azok is, akik előttünk éltek és akik majd utánunk jönnek, s városainkban és falvainkban talán még ugyanabból a vízből isznak, ha a forrásokat meg nem mérgezzük, s nem temetjük be azokat féktelen pazarlással, ipari ételeink széthányásával,környezet-mostoha gondatlansággal. Azoknak Atyja, akiket mi nevelünk föl, vagy mások, más értékrend szerint, azoké, akik előttünk 1000 évvel jövőt álmodtak e tájon a kereszt jelében, s fognak még utánunk is álmodni és tervezni a történelmi idő végezetéig, míg magyar szív dobog e tájon: gyönyörű, Európát védő Pannóniánkban. Magas szirtekkel hon (Békefy Lajos blogja)

Isten hófehér galambkövete jött el tegnap hozzám

Köszönöm, Uram, értelek. Köszönöm, hogy érthetlek! Isten hófehér galamb követe jött el tegnap hozzám Mennyei jeladástörténeteim Gyorsírással közzéteszi SDG!: Dr. Békefy Lajos Tegnap, a szárszói konferencia megnyitásának óráiban, 2019. augusztusának 22. napján, 17 óra tájékában ideszállt ez a szép fehér galamb a dolgozóasztalom előtti ablakpárkányra. És ott marasztalta magát. Órákon át nézett be rám rendületlenül, még a fotózás sem zavarta (el), bár semmi ilyen szándékom nem volt. Mint lassított felvételeken az emberi mozgás, úgy közelítettem hozzá. Olvasólámpámat leoltottam, laptopomat kikapcsoltam, hogy semmi bentről támadó fény meg ne riassza. És nem riadt meg. Békés nyugalommal tűrte az éjjeli villanófény fényszennyezését is. Különös vendégem hajnalhasadáskor röppent el. Hasonló élményem 22 éve volt. Nem tudom másként leírni, mint így: az szinte misztikus élmény volt, elementáris me (Békefy Lajos blogja)

MIRŐL MESÉL AZ ERDŐ A MAGAS-BAKONYBAN? HALLGASSUK ÉS FEJTSÜK MEG EGYÜTT!

KEDVES TERMÉSZET,- ÉS BAKONYBARÁTOK,  ISTENBARÁTOK, EMBERBARÁTOK, CSALÁDBARÁTOK! SZERETETTEL HÍVOGATUNK MINDENKIT A GYÖNYÖRŰ BAKONYBÉLI SZENT-KÚT VÖLGYBE, AHOL AZ ERDÉLYI ERDŐKTŐL ÁTHATOTT LELKŰ KÁNYÁDI SÁNDOR KÖLTŐNK SZERINT BÁRMIKOR JÖSSZ, ITTHON VAN AZ ISTEN - ABBAN A FENSÉGES KÖRNYEZETEBEN, MELYNEK TÁJSZÉPSÉGI, TÁJESZTÉTIKAI ÉRTÉKE IGEN MAGAS, HOGY ÜNNEPELJÜK EGYÜTT A CSALÁD-FA ÜLTETÉSSEL AZ 1000 ÉVES KÖZSÉGET, SAJÁT CSALÁDUNK TÖRTÉNETÉT, EGYMÁST, GYERMEKEINKET, UNOKÁINKAT, S TANÍTSUK ŐKET A TELJES ÉRTELEMBEN VETT ÜNNEPLÉSRE, ÖRÖMRE, MELYBE A TERMÉSZET ÉS A TÁJ IS BELETARTOZIK, MEG A TÖRTÉNELEM ÉS A HAZAI KERESZTYÉNSÉGTÖRTÉNELEM, ŐK A MI IDŐSEBB TESTVÉREINK, NŐVÉREINK, BÁTYÁINK, S HALLGASSUK EGYÜTT LELKÜNK FINOMHANGOLÁSÁVAL, ELCSENDESEDVE AZ ERDŐ LÉLEGZETVÉTELÉT, SOKFÉLE HANGJÁT, FINOM NARRÁCIÓJÁT, ÉS FIGYELJÜNK MÉG JOBBAN EGYMÁSRA, GYERMEKEINKRE, UNOKÁINKRA, HOGY VELÜK EGYÜTT MÉG (Békefy Lajos blogja)

CSODÁK, TÖRTÉNELMI SZABADÍTÁSOK ÉVE, 1989, KÖSZÖNTÜNK! NÉMETORSZÁG BUDAPESTI NAGYKÖVETÉNEK, VOLKMAR WENZEL ÚRNAK A MEGHÍVÓJA...

CSODÁK, TÖRTÉNELMI SZABADÍTÁSOK ÉVE, 1989.  KÖSZÖNTÜNK!  NÉMETORSZÁG BUDAPESTI NAGYKÖVETÉNEK,  VOLKMAR WENZEL ÚRNAK EMLÉKEZTETŐ MEGHÍVÁSA... Már ez is történelem NÉMETORSZÁG BUDAPESTI NAGYKÖVETÉNEK,  VOLKMAR WENZEL ÚRNAK MEGHÍVÓJA DR. BÉKEFY LAJOSHOZ A MEGHÍVÁS OKA: EMLÉKEZÉS A 30 ÉVVEL EZELŐTTI NAGY SZABADÍTÁSTÖRTÉNETRE, MELYNEK SORÁN HAZÁNKON KERESZTÜL SZEPTEMBER SORÁN SOK EZER NDK MENEKÜLT MEHETETT TOVÁBB AZ NSZK-BA, A KOHL-GORBACSOV SIKERES TÁRGYALÁSOK KÖVETKEZTÉBEN. AKKOR NÉMETH MIKLÓS VOLT A KORMÁNY VEZETŐJE, HORN GYULA A KÜLÜGYMINISZTER, DR. ARNOT ÚR AZ NSZK BUDAPESTI NAGYKÖVETE. A SZABADÍTÁSI CSODÁK, MELYEK 1989-BEN BEKÖVETKEZTEK TÉRSÉGÜNK VOLT SZOCIALISTA ÁLLAMAIBAN, VALÓJÁBAN AZ AUGUSZTUSI SOPRONI PÁNEURÓPAI PIKNIKKEL ÉS A SZEPTEMBER 10-11-I NYUGATI HATÁRNYITÁSSAL KEZDŐDTTEK, MAJD FOLYTATÓDTAK BUDAPESTEN, BERLINBEN, TEMESVÁROTT...A KOMMUNIZMUS FALÁN AZ ELSŐ JAVÍTHATATLAN REPED (Békefy Lajos blogja)

SZÓLÍT A TERMÉSZET, SZÓLÍT AZ ÚR!

A BAKK ENDRE ALAPÍTVÁNY MINDENNEMŰ TÁMOGATÁST, ADOMÁNYT KÖSZÖNETTEL FOGAD A BAKONYBÉL/SZENT-KÚTI CSALÁD-FA ÜLTETÉS ÚJ PROJEKTJÉNEK A TÁMOGATÁSÁRA, AMI BANKSZÁMLÁNKRA UTALHATÓ: Bakk Endre Kanonok Alapítvány - OTP 1174-2173-2016-4722 HÁLÁS KÖSZÖNETTEL: PR BAKK ISTVÁN SZÉKELY PRIMOR, ALAPÍTVÁNYI ELNÖK  SZÓLÍT A TERMÉSZET, SZÓLÍT AZ ÚR! KEDVES TERMÉSZET,- ÉS BAKONYBARÁTOK!  AZ EMBERKÉZ ÁLTAL MEGSEBZETT  TEREMTETT VILÁGBAN MÉG MINDÍG ISTEN GYÖNYÖRŰ ALKOTÁSÁT LÁTÓ TESTVÉREK! SZERETETTEL HÍVOGATUNK MINDENKIT A GYÖNYÖRŰ BAKONYBÉLI SZENT-KÚT VÖLGYBE, AHOL AZ ERDÉLYI ERDŐKTŐL ÁTHATOTT LELKŰ KÁNYÁDI SÁNDOR KÖLTŐNK SZERINT BÁRMIKOR JÖSSZ, ITTHON VAN AZ ISTEN - ABBAN A FENSÉGES KÖRNYEZETBEN, MELYNEK TÁJSZÉPSÉGI, TÁJESZTÉTIKAI ÉRTÉKE IGEN MAGAS, ÜNNEPELJÜK EGYÜTT HÁLÁS SZÍVVEL ÉS CSALÁD-FA ÜLTETÉSSEL AZ 1000 ÉVES KÖZSÉGET, SAJÁT CSALÁDUNK TÖRTÉNETÉT, EGYMÁST, GYERMEKEINKET, UNOKÁINKAT, (Békefy Lajos blogja)

MEGSZÜLETETT A TEMESVÁRI HITVALLÁS TERVEZETE - 1989 - ISTENÜNK PÁRATLAN KÖZÉP-KELET-EURÓPAI SZABADÍTÁSÁRÓL (1. rész)

MEGSZÜLETETT A TEMESVÁRI HITVALLÁS TERVEZETE 1989 - ISTENÜNK PÁRATLAN KÖZÉP-KELET-EURÓPAI TÖRTÉNELMI SZABADÍTÁSÁNAK HITVALLÁSI DOKUMENTUMA   ELKÉSZÜLT A TEMESVÁRI HITVALLÁS TERVEZETE ÉS A 30 ÉVVEL EZELŐTTI ESEMÉNYEK TÖRTÉNELEM-TEOLÓGIAI ELEMZÉSI KÍSÉRLETE 1989 méltán nevezhető a történelmi változások,  csodák évének. Hiszen ekkor volt az előtte elképzelhetetlen soproni határnyitás, a Páneurópai Piknik keretében, majd szeptember 10-11-re fordulva tízezres nagyságrendben az NDK állampolgárok hazánkból Ausztrián keresztül történt kiszabadulása a keleti blokkból. Aztán következett a világ kettéosztottságát sok éven át demonstráló berlini fal gyors és végleges lebontása/leomlása. S jött a temesvári népfelkelés, mely egy magyar református lelkipásztor prófétai szavaival és a körötte védőbástyát alkotó gyülekezet prófétai tettével, bátor helytállásával elindította a romániai diktat (Békefy Lajos blogja)

A KERESZTYÉNSÉG NEM MŰVI ÉLETBENTARTÁSSAL MŰKÖDIK: IMAFÓRUMOT - IMAKONFERENCIÁT!

IMAFÓRUMOT - IMAKONFERENCIÁT IS! A KERESZTYÉNSÉG NEM MŰVI  ÉLETBENTARTÁSSAL  MŰKÖDIK: TÜDEJE AZ IMÁDSÁG,  SZÍVE A BIBLIA  – mi hogyan vagyunk ezzel? A KERESZTÉNY KOMMUNIKÁTOROK  BUDAPESTI  FÓRUMÁNAK MARGÓJÁRA Írta, fordítás: Dr. Békefy Lajos Ph.D. Keresztyén – nem csak római katolikus! Most folyik egy fontos konferencia a Közszolgálati Egyetemen, amit részben a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége szervez. A Budapest Forum for Christian Communicators (Keresztény Kommunikátorok Budapesti Fóruma elnevezésű konferencián szó van sok mindenről: a keresztény újságírás 21. századi hangsúlyairól, a keresztyénüldözésről, a kereszténység 21. századi formáiról és sok másról. A címe szerint keresztyén kommunikátorok részvételétel zajlik a Fórum, magyarul: ténylegesen a római katolikusnál tágabb körből is vesznek részt azon szakemberek, politológusok, kutatók, újságírók. Nem vagyok k (Békefy Lajos blogja)

VISSZA A JÖVŐBE! - CSILLAGUTAZÁS 30 ÉV UTÁN AZ 1989-ES HATÁR NYITÁS EMLÉKEZETÉRE

CSILLAGUTAZÁS 30 ÉV UTÁN AZ 1989-ES HATÁR NYITÁS EMLÉKEZETÉRE SZEMÉLYES ÉLMÉNYEK, HÁLAKÖNNYEK AZ EGYKORI NDK-SOK ÉS A  MAI NÉMETEK SZEMÉBEN Nagyszerű és ötletes csillagtúrát szervezett az 1989. évi nyugati, osztrák-magyar határnyitás emlékezetére és megünneplésére a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Anima Travel utazási iroda szeptember 5-8. között. Mintegy 50 németországi, részben egykori NDK állampolgár 27 Old-timer Trabantban, Wartburgban, Moszkvicsban, Ladában kerekedett fel, hogy végigjárják a 30 évvel ezelőtti közel 48 000 NDK-s menekült táborhelyeit Zugligetben, Csillebércen, Zánkán. A gazdag program részét képezte szeptember 6-án a Budapest, Szarvas Gábor utcában található Befogadás Házában az az ülés, amelynek keretében egykori résztvevők, illetve mai emlékezők tartottak visszatekintő beszédet. Most erről a délelőttről s (Békefy Lajos blogja)

VÉGRE MEGVALÓSULT, AMIT MEGÁLMODTUNK: ORSZÁGSZÉPÍTÉS, CSALÁDÉPÍTÉS BAKONYBÉLBEN

AKI A TEREMTETT VILÁGOT BECSÜLI, TISZTELI, AZ A MÁSIK EMBERT IS MEGBECSÜLI, TISZTELI!   Fotóelőzetes (1.) ORSZÁGSZÉPÍTÉS, CSALÁDÉPÍTÉS BAKONYBÉLBEN AMIKOR EGY KEZDEMÉNYEZÉS VALÓBAN ELÉRI CÉLJÁT CSALÁDVÉDELEM - TERMÉSZETVÉDELEM VOLT A KÖZPONTI GONDOLATA A IV. BAKONYBÉLI TEREMTÉSNAPI ÖKO-ÜNNEPNEK. UGYAN DÖRGÖTT AZ ÉG, ÖMLÖTT AZ ESŐ SZEPTEMBER 7-ÉN, SZOMBATON DÉLUTÁN, DE AZ ÉRDEKLŐDŐK RENDÜLETLENÜL JÖTTEK AZ ÖNKORMÁNYZAT DÍSZTERMÉBE, ÉS ELSZÁNTAK VOLTAK ABBAN, HOGY ELÜLTETIK CSALÁDFÁJUKAT A SZENT-KÚTTAL SZEMBENI, A GERENCE PATAKHOZ VEZETŐ TISZTÁSON KIALAKÍTÁSRA KERÜLT CSALÁDOK SÉTÁNYÁBAN. AZ ÜNNEPI ÉS ÜNNEPÉLYES MŰSORT A 160-165 RÉSZTVEVŐ A DÍSZTEREMBEN HALLGATTA, ÉLVEZTE VÉGIG, OLYKOR MEGKÖNNYEZVE AZ ŐSEIKRE EMLÉKEZŐK SZAVAIT. HALLOTTUNK ÜNNEPI KÖSZÖNTŐT DR. BÉKEFY LAJOS PROJEKTFELELŐSTŐL, A 19. ZSOLTÁR ÜZENETÉNEK MEGSZÓLALTATÁSÁT STEINBACH JÓZSEF DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS PÜSP (Békefy Lajos blogja)

JOGOS KÉRDÉS 30 ÉV UTÁN: részrehajló emlékezés-kultúra Magyarországon? - MA 30 ÉVE TÖRTÉNT

30 ÉV UTÁN JOGOS A KÉRDÉS: részrehajló emlékezés-kultúra Magyarországon?  EMLÉKEZÉS-KULTÚRA KICSIBEN: "Éreztem, hogy Isten maga ír történelmet ezekben a percekben, csodálatos ellentörténetet e menekültek révén..." PONTOSAN MA 30 ÉVE TÖRTÉNT: EUFÓRIKUS, KITÖRŐ ÖRÖM A NÉMET SZÍVEKBŐL  MAGYARORSZÁGON HATÁRNYITÁS AZ NDK-SOK ELŐTT   SZEMÉLYES-SZUBJEKTÍV EMLÉKEZÉSSEL ÉS JOGOS KÉRDÉSSEL AZ EMLÉKEZTETÉS KULTÚRÁJÁÉRT ÉS A TÖRTÉNELEM TEOLÓGIAI SZEMLÉLETÉÉRT  1989 karácsonya előtt levelezőlapot hozott a posta. Stuttgartból jött, az akkor 19 éves Torsten írta, aki a csillebérci NDK-menekültek táborában tagja volt 5-6 fős énekes szolgáló csapatunknak. Gitározott és az imákat olvasta fel áhítatainkon, meg az istentiszteleteken. Ezt írta: „Kedves Lelkész Úr! Megérkeztünk, dolgozunk!... Nagyon éreztem, hogy a táborban és az úton velem volt az Úr. Azt a 14 napot nem lehet feledni. Mintha magunk (Békefy Lajos blogja)

Erdő Péter: Magunknak is át kell éreznünk, hogy mi az üzenet

Szeptember 13-án indul a visszaszámlálás – nem érdemes lemaradni az egy év múlva kezdődő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Csütörtök [2019.09.12.] "Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                       & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Csütörtök [2019.09.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 10,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!": Bír 6,13   és ezt mondta: Ne félj, te kedves férfiú! Békesség neked! Légy erős, légy erős! Amikor így beszélt hozzám, megerősödtem, és ezt mondtam: Beszélj, uram, mert megerősítettél engem!   Gedeon azonban ezt mondta neki: Kérlek, URam, ha velünk van az ÚR, miért ért bennünket mindez? Hol vannak mindazok a csodák, amelyekről atyáink besz (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.09.12.] "Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Csütörtök [2019.09.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 42,3  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.09.12.] "Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! Magasztalnak a népek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.09.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Kir 18,37 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Fil 1,9-10 Felelj nekem, Uram, felelj nekem, hadd tudja meg ez a nép, hogy te, az Úr vagy az Isten, és fordítsd vissza a szívüket! és imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel, hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek Krisztus napjára,  Hallgass meg engem, Uram, hallgass meg engem, hogy tudja meg e nép, hogy t (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság után 13. hét

Jézus Krisztus mondja: „Valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg.” (Mt 25,40) Szentháromság ünnepe után a 13. héten az Útmutató reggeli és heti igéi erre figyelmeztetnek: A hit cselekedetek nélkül halott (lásd Jak 2,17); ám hitből jön a cselekedet, hogy életünk betöltse (lásd EÉ 320)! Jézus, jó cselekedetekre készíti fel Isten gyermekeit. „Az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az ő parancsolatait, az ő parancsolatai pedig nem nehezek.” (1Jn 5,3; LK) „Az Úr törvényében boldog, aki gyönyörködik.” (GyLK 668) Az irgalmas samaritánus példatörténete alapján; Jézus minket is megkérdez: „Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?” S küldő szava ránk is érvényes: „Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!” (Lk 10,36.37) De kinek vagyok én a felebarátja? Heti igénk szerint; Jézus azonosul legkisebb, irgalom (Útmutató)

09.10 Keresztség általi megváltás

„Hitben tisztelte Istent Noé, amikor megintetvén a még nem látott dolgok felől, háznépe megtartására bárkát készített; amely által kárhoztatta a világot és a hitből való igazságosság örökösévé lett" (Zsid 11,7). tovább (Velünk az Isten!)

09.11 Kiálts az Úrhoz

„Térjetek hozzám, hogy megtartassatok, földnek minden határai" (Ézs 45,22). tovább (Velünk az Isten!)

Birsalmás zabkeksz cukorbetegeknek (is)

A sütőtökös zabkeksz recept alapján dolgoztam.  Sütőtökös zabkeksz Birsalma eltevésben vagyok folyamatosan, mert a fánk ontja a termést.  Nagyon sok megrohad sajnos, de a maradék legalább bio, hiszen nincs permetezve. Itt gyűjtöttem össze a birsalmás recepteket. Most ezzel a keksszel bővült a gyűjtemény. Még nyersen is olyan finom volt, hogy majdnem sajnáltam megsütni. Kicsivel több lett a püré, mint amennyit felhasználtam, lehet rákenegetni evés előtt. Hozzávalók:20 dkg zabpehely (nem liszt)10 dkg finomliszt1/2 csomag sütőpor1 csipet só1 evőkanál Sorbitum édesítő+ Süssina1 mokkáskanál őrölt fahéj1 tojás10 dkg margarin30 dkg birspüré citromlé diódarabokElkészítés:A püréhez megfőzzük a birsalmát édesítős vízben, és kevés vízzel botmixerrel pürésítjük.  A héja is bent maradhat, de ha nagyon simára akarjuk a kekszet, akkor áttörhetjük. Néhány csepp citromlé főzéskor segít megőrízni a gyümölcs (A parókia konyhájából)

A Papp válaszol – elváltak áldozása, hivatás, asztrológia

Hosszú nyári szünetet követően ismét folytatódik A Papp válaszol rovatunk, amelyben Papp Miklós görögkatolikus paptól és családapától kérdezhettek tabuk nélkül! Ezúttal a hivatásról, az elváltak áldozásáról és az asztrológiáról kérdeztetek! Áron ( Budapest) Egyszer megéreztem a Jóisten jelenlétét egy kápolnában. Mindaddig nagyon elszállt voltam és élveztem a helyzetet, amíg egy társam mondta, hogy el tud képzelni papnak. Bennem maradt a gondolat és akarva, akaratlanul már mindenben üzenetet találtam, üzenetet mely nem biztosra, de talán azt sugallja, hogy én ezen az úton kell mennem. Nem tudtam elfogadni és emiatt nem tudom eldönteni, hogy bűn, amit teszek vagy sem. Szeretném letisztázni ezt a dolgot. A Biblia egyik legfontosabb tanítása, hogy a személyes Isten személyes hivatásra hív mindenkit. Életutunkat nem a sors, a végzet, a csillagok, de nem is a genetika vagy a pszichés előtörténet determinálja, hanem van s (777blog.hu)

Gettó vagy szekularizáció?

Noha a politika, mint egy gonosz, füstölgő szurokréteg vastagon rárakódott az iszlám európai jelenlétének kérdésére, így erőteljesen zavarja a tisztánlátást, én azért szeretnék erről a dilemmáról mégis szabadon gondolkodni. Miközben féltjük az egyre multikulturálisabb Európát az ide érkező muzulmánoktól, nehezen vesszük észre, hogy az európai muszlimok jó része már nem is muszlim - miközben egy másik részük igyekszik az maradni. De vajon a bezárkózás vagy a világiasodás lesz az európai trend a muszlimok számára? Van esetleg más lehetőségük is? Egyre jobban utálom a nagypolitikát - nem mintha eddig szerettem volna -, mert a vastagkeretes ideológiai szemüvegeket nemcsak a bal és jobboldal teoretikusai hordják, hanem az átlagember orrára is oda akarják tenni, hogy mindenki úgy lássa a nagyvilágot, ahogyan ők látják. Így aztán nagyon nehéz legalább objektivitásra törekvő állításokat megfogalmazni az iszlá (Megint Megmondom)

A mesterséges intelligencia már a spájzban van

A MI és a mi címmel rendezett országos konferenciasorozatot a Református Pedagógiai Intézet. Az előadások és műhelyek fókuszában a mesterséges intelligencia (MI) kihívásai álltak, de sokan a témát kitágítva a digitális oktatással és az álhírek világával is foglalkoztak. A budapesti alkalmon többek között Mérő László matematikus és pszichológus, valamint Németh Balázs mérnök és református lelkész beszélt arról, hogy mi is az a mesterséges intelligencia, hol húzódhatnak a határai, és milyen kérdéseket vethet fel a használata.   Az ember vagy a gép hibája? www.parokia „Ma már az MI terjedésének legfőbb akadálya nem a technológia fejlettsége, hanem az olyan, úgynevezett lágy tudományok, mint a jog. Ki fog ugyanis felelősséget vállalni egy mesterséges intelligencia hibájáért? Ha például egy önvezető autó balesetet okoz, kin lehet ezt számonkérni? A tervezőn? A gyártón? A tulajdonoson?” Egy másik (reposzt.hu)

#imatipp – Futásidő = imaidő?

Be kell vallanom valamit: megtörtem. Annyi év szitkozódás és kellemetlen tapasztalat után rájöttem: futni nem is olyan rossz, sőt, egy futással kezdett nap csak még jobban segít a lelki életem szintentartásában.  Felszabadító élmény rájönni arra, hogy amit eddig az identitásod részének hittél, az valójában nem igaz! Az én esetemben ez azt jelenti, hogy az “utálok futni” mentalitást olyan szinten a személyiségem részeként kezeltem, hogy megmásíthatatlan, velem született tulajdonságként tekintettem rá. Azonban azzal nem számoltam, hogy sokkal többet mozgok, mint a középiskolában, így pár kilóméter lekocogása mindenféle felkészülés nélkül lehetséges. Így vérszemet kaptam, bevásároltam magamnak a szükséges felszereléseket, és uccu neki! Csak a kutyasétáltatók és pár elvetemült koránkelő mászkál a város utcáin hajnali hatkor. A csend megnyugtató, a fáradt fények lassú ébredezése és a csípős levegő o (777blog.hu)

Újabb botlatóköveket helyeznek el Magyarországon

Gunter Demnig német képzőművész holnap Magyarországra érkezik, hogy a következő napokban 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyezzen el. [...] Bővebben! (Szemlélek)

#csakegygondolat – Hol kezdődik a csoda?

Nem olyan régen több ismerősöm is megosztott a Facebookon egy videót, melyben egy futóversenyen különleges dolog történt. Az élen járó futó sem tudott mit kezdeni a helyzettel, ugyanis az operatőr folyamatosan tartotta vele a lépést a hatalmas kamerájával. Futva. A mai technológiával nincs semmi különöes abban, hogy a kamera folyamatosan tudja követni a futókat. Közeli és távoli képek pillanatok alatt váltják egymást. De nem volt ez mindig így. A felvételen egy évekkel vagy inkább évtizedekkel ezelőtti futóverseny látható, ahol még futva követte az operatőr az eseményeket. Az élen járó futó legnagyobb meglepetésére a kamerás férfi lazán tartotta vele az iramot. Ha csak szimplán motivációs videóként nézzük, akkor is van egy megrendítő üzenete a képsornak, hiszen válogatott élsportolókkal vette fel a versenyt a több kilós kamerát cipelő kamerás. Van ebben valami inspiráló, hogy az első látásra lehetetlennek t (777blog.hu)

Mit jelent a tanítványság, és miért van szüksége rá a kereszténységnek?

„És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek” – olvashatjuk 2Tim 2,2-ben Pál Timóteushoz intézett szavait. Az átadás sokféleképpen történhet: az egyéni beszélgetésektől kezdve a bibliaórákon át a gyermekeknek tartott vasárnapi foglalkozásokig. Keresztényként fontos, hogy továbbörökítsük azt, amit az igehirdetésben hallottunk, amiben minket is megerősítettek, azt a krisztusi üzenetet, amely mellett elkötelezett, felnőtt döntést hoztunk. A Timóteus Társaság az ige alapján kifejezetten fontosnak tartja a keresztények felkészítését arra, hogy ők is aktív részesei legyenek a missziói munkának. Hogy mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban, arról főállású szolgálókat kérdeztünk. (KötőSzó)

Fragmentumok fotókiállítás

A „fragmentum” című kiállítás fotóit alapul véve többek között a különböző vallások jelképeiről lesz lehetőség beszélgetni, valamint megnézni, hogy miben különbözik egy katolikus, egy ortodox és egy protestáns templomtér. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Szerda [2019.09.11.] Isten meghallgatja könyörgéseinket - és cselekszik!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                       & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Szerda [2019.09.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 10,12 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Bír 6,16   Majd ezt mondta nekem: Ne félj, Dániel, mert az első naptól fogva, hogy rászántad magad a dolgok megértésére, megalázkodva Istened előtt, meghallotta szavadat Isten, és én a te szavaid miatt jöttem.   Az ÚR így válaszolt neki: Majd én veled leszek, és úgy megvered Midjánt, mintha csak egy ember volna.   És monda nékem: Ne (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.09.11.] "Gyógyíts meg, URam, akkor meggyógyulok, szabadíts meg, akkor megszabadulok, csak téged dicsérlek!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Szerda [2019.09.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 42,3  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Szerda [2019.09.11.] "Élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.09.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 16,19 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Tim 2,19 Ne kerüld meg a törvényt, ne légy személyválogató, és ne fogadj el vesztegetést, mert a vesztegetés elvakítja a bölcseket is, és félreviszi azoknak az ügyét, akiknek igaza van. Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelyre ez van pecsételve: „Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!”   El ne fordítsd az itéletet; személyt se válo (Útmutató)

A nem keresztény imamódoktól óvja a híveket a spanyol püspöki kar

Tanításbeli útmutatót adott ki a spanyol püspöki konferencia a híveknek a keresztény és nem keresztény imamódokról. Az augusztus 28-ai keltezésű, és a püspöki kar honlapján szeptember 6-án közölt dokumentumot a kar hittani bizottsága készítette, és kiadását a püspöki konferencia állandó bizottsága  (lásd a képen) hagyta jóvá. Az újkeletű magyar vonatkozásai miatt az alábbiakban a dokumentum zen meditációval foglalkozó részét közöljük, magyar fordításban. Kapcsolódó bejegyzéseink:- Niklaus Brantschen, a jezsuita zen mester- Niklaus Brantschen a budapesti Párbeszéd Házában- Kritikánk Niklaus Brantschen előadásáról Ajánljuk még:- Az indiai szír-malabár katolikusok szerint a jóga összeférhetetlen a kereszténységgel *** A zen buddhista imamód beolvasztásáról 11. A belső béke megtalálásának vágya a zen buddhizmusból merítkező meditáció elterjedését segítette elő számos helyen a társadalmunkb (Katolikus Válasz)

Ferenc pápa második kérdése Viganò nunciushoz

Azon a bizonyos 2013. június 23-ai találkozón, ahol Ferenc pápa McCarrick bíborosról faggatta az Egyesült Államok akkori pápai nunciusát, Carlo Maria Viganò érseket, a Szentatya egy második kérdésben is kikérte az érsek véleményét - számolt be róla Viganò érsek Robert Moynihannak, az Inside the Vatican online magazin szerzőjének. Az érsek szerint a kérdés így hangzott: "Mi a helyzet a jezsuitákkal az Egyesült Államokban?". Carlo Maria Viganò érsek teljes vallomása magyarul: Első rész és Második rész Ahogy az érsek beszámolt róla, a kérdésre azt válaszolta a pápának: a jezsuita rend az Egyesült Államokban kulcsszerepet játszott az ország befolyásos katolikus egyetemeinek szekularizálásában, és gyakran élen jártak annak igyekezetében, hogy a katolikus tanítást megváltoztassák, olyan irányba, ami ellentétes valamennyi legutóbbi pápa - VI. Pál, I. János Pál, II. János Pál, és XVI. Benedek - kívánságával. (Katolikus Válasz)

Joghurtos kevert több gyümölccsel, csokival

 Az a jó abban, hogy a férjem nyugdíjba ment, hogy nyáron nem is volt szabadságon. :)Hét hónapig egy közeli kisvárosban volt lelkész, amíg végleges kollégát találtak. Aztán mindjárt a következő hónapban egy településsel arrább került szintén hasonló okok miatt. Nem baj, mi vállaltuk, és nagy örömmel segítünk. Mindjárt szeptember elején az ő "színeikben" vettünk részt egy gyülekezeti napon, ahol 17 másik református közösséggel találkozhattunk. Szeretjük az ilyen alkalmakat. A sütivasárnap is nagyon jó ötlet volt az előző helyen. Szép nagy templomkertben kaptunk helyet. A főzésre már előző nap előkészültek a csapatok, itt csak folytattuk a pörköltet, ami a versenykiírás volt. Nálunk borjúból készült. Sütöttünk natúrszeletet is, és a szokáshoz híven volt egy halom sütemény. Hiába! A falusi asszonyok tudják, hogyan kell ünnepelni. Én joghurtos birsest sütöttem, és most leöntöttem étcsokival, mert ez (A parókia konyhájából)

Hat templomot újít fel a Tiszántúli Református Egyházkerület

A jövő év közepéig a templomfelújításoknak köszönhetően létrejön a Reformáció öröksége - Tiszántúli református kulturális attrakció tematikus útvonal. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Az ima ereje – Történet a lánynevelő intézetből

Felvillanyozó történetet osztott meg a napokban Mircsi, aki coachként dolgozik és rendszeresen lánynevelő intézetbe jár önkénteskedni. Sokáig semmilyen hatása nem látszott annak, hogy szereti az ott lévőket és imádkozik értük. Aztán egy nap bebizonyosodott: igenis van értelme. A Lánynevelő- és javítóintézetbe járok önkénteskedni. Beszélgetek a lányokkal, imádkozom értük, egy-egy gyakorlattal próbálom fejleszteni őket (ha hagyják). Nagyon nehéz ez a terep, nagyon kiszámíthatatlan – sokszor vannak csoporton belüli konfliktusok, a lányok kedve ingadozó, sokszor van, hogy épp nem akarnak beszélgetni. Ráadásul nehezen mérhető, hogy elértünk-e bármit is. Csak jártatjuk a szánkat, vagy van-e bármi hatása annak, amit mondunk? Az elsődleges célom beleszeretni ezeket a lányokat Isten Királyságába. Azt szeretném, ha látnák, hogy van, aki szereti őket, nem számít mit tettek, nem számít, hogy viselkednek. Ha hússzor is elk (777blog.hu)

Öt ok, hogy miért jó buli előtt imaestre menni

Voltál már korábban buliban? Biztosan. Voltál már imaesten? Reméljük, igen. De vajon voltál-e már buli előtt imaesten? Ha az utolsó kérdésre „nem” a válaszod, akkor ne szomorkodj, mert mi sem. Viszont itt a lehetőség, hogy szeptember 14-én, szombaton este 19 órától mindkettőt megtapasztald. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, szeptember 14-én este hosszú idő után hirdetünk újra közös bulit a ShoeShine csapatával. Azonban nem csak e miatt lesz különleges ez az este hanem, hogy előtte szintén velük közösen invitálunk, a 777 történetének első dicsőítő alkalmára. Ha még nem döntöttél, hogy ott leszel-e, akkor összeszedtünk öt okot, hogy miért jó buli előtt imaestre menni. Szép ruha, tiszta lélek Ha buliba mész, biztos szeretsz szépen felöltözni, a lányok ilyenkor különösen is figyelnek a sminkjükre, vagy éppen a hajukra, de fiúként is fontos, hogy jól állnak-e a hajszálak, vagy éppen a ruhánk. Viszont mi (777blog.hu)

A boldogság nyomában – Karthágóból Hippóba

Augusztinusz Vallomásai az elmúlt kétezer év keresztény irodalmának egyik legcsodálatosabb alkotása, amely ráadásul teljesen korszerű is. Az afrikai egyházatya mai szemmel is lenyűgöző őszinteséggel ír arról, hogy változtatta meg Isten kegyelme az akarata irányát. Augusztinusz életében Karthágó és Hippó egy-egy szimbólum. Karthágó testesíti meg az érzéki szenvedélyeket és az akarat általuk való megkötözöttségét, Hippó azt […] (Szabados Ádám blogja)

Így is lehet – felemelő reklámot készített a Telekom!

Elgondolkodtató, és rendkívül pozitív üzenetű reklámot futtat a Telekom: a távközlési és telekommunikációs társaság a család és az összetartozás fontosságát hangsúlyozza – persze a saját maga oldaláról. Manapság, amikor már egyesek szerint a gyermekvállalás környezetszennyező tevékenység (!), bátor lépésnek számít, ha egy multi úgy dönt, hogy a legkisebb közösséget, azaz a családot támogatja. A reklám nem titkolja a nehézségét a gyermekvállalásnak, de az üzenet egyértelmű: együtt minden akadályt le lehet győzni! Egy édesanyát – és aggódását – állítja a  középpontba a kisfilm, aki hosszú idő után tér vissza dolgozni. A reménytelennek tűnő helyzetben felteszi a kérdést: “Hogyan fogja tudni összetartani a családot?” A válasz pedig felemelő: The post Így is lehet – felemelő reklámot készített a Telekom! appeared first on 777. (777blog.hu)

Végül is, mire jó a cölibátus?

Cseh Péter atya még kispap korában írt felkérésre néhány gondolatot a cölibátusról. Most, hogy már több, mint 10 éve pap hozzátette, pontosan ugyanígy gondolkodik erről a vitatott, rengeteg kritikával illetett témáról. Írását ezzel a bibliai idézettel kezdte: “Nem mindenki érti meg ezt a dolgot.” (Mt 19,11) A folytatás sem kevésbé rendhagyó, hiszen kapásból a házasságról kezdett írni, aminek látszólag nincs sok köze a cölibátushoz: “Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?” Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy “eljött az ideje a házasságnak”, mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a té (777blog.hu)

Költöznek a fecskék

Nos, igen, az ősz újra beköszöntött. Ravaszul kijátszotta a nyarat, és már ő trónol. Befutott az utcába, az udvarra, keresztülszáguldott vékony ruháim szövetén. A fecskék is elköltöztek már. Ódzkodva figyelem a szürkülő eget, a gyarapodó esőfelhőket és tócsákat, a fázós embereket. Zokon esik ez a hűvös. Nem az aranyló ősz csókját érzem, hanem a kellemetlen, […] The post Költöznek a fecskék appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Elrabolták vagy kórházba került a magyar riporter Líbiában

Ellentmondó hírek érkeztek Tripoliból. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Egy mentorprogram áldásai és veszélyei

2019 szeptemberétől mintegy 1000, a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli kistelepülésen élő 7. osztályos kisdiák mellé szegődik „nagy testvérként” egy korban hozzá közelebb álló egyetemista mentor, aki a középiskola elvégzéséig heti rendszerességgel egyengeti majd a hozzá tartozó gyerekek pályáját. A cél, hogy a kistelepüléseken élő tanulók előtt is „kinyíljon a világ”, megismerjék lehetőségeiket, és szert tegyenek a hétköznapi élethez szükséges alapvető ismeretekre, amelyek révén jó esélyük lesz végül szakmát, hivatást találni maguknak.  „A diákoknak valós példaképekre, jó mintára van szükségük!” – Szeptembertől indul a „Tanítsunk Magyarországért” mentorprogram - kepmas.hu Augusztus végén megmutattam gyermekeimnek iskolavárosomat, Debrecent. Rengeteg élmény jött elő belőlem, amit több-kevesebb érdeklődéssel hallgattak... Aztán szeptemberben a nagyl (reposzt.hu)

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elkötel (Péter atya kérdez)

„Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt!” – Hit és foci

Van-e a labdarúgásnak közösségépítő ereje? Volt-e már az életedben olyan, amikor kilátástalannak láttad a céljaidat, később mégis elérted azokat? Elsőre kicsit távolnak tűnő gondolatok, de próbáltam kicsit közelebb hozni őket… Előfordul, amikor úgy érzem, hogy semmi nem sikerül. Amikor mindent megtettem, de mégsem látom az eredményét az erőfeszítéseimnek. De olyan is előfordult már életemben, amikor úgy éreztem, kilátástalan a helyzetem, de egy csoda folytán mégis pozitívan jöttem ki az adott szituációból. Ez a csoda nevesítve, Istent jelenti számomra. Persze sokan vannak, akik nem feltétlenül hisznek az Ő jelenlétében és az Ő munkálkodásában, de én már annyiszor átéltem végtelen kegyelmét, amellyel segített, hogy tudom, az Ő keze van a sikerben is. Ez a gondolatsor a magyar-szlovák Európa-bajnoki selejtező kapcsán jutott most eszembe, mert a magyar válogatott helyzete is elsőnek talán kicsit reménytelenn (777blog.hu)

- Kedd [2019.09.10.] "Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Kedd [2019.09.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 6,27 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Sám 7,3   Elrendelem, hogy birodalmam minden tartományában rettegve féljék Dániel Istenét! Ő az élő Isten, aki megmarad mindörökké. Az ő királysága megdönthetetlen, uralkodása végtelen.   Nátán ezt mondta a királynak: Tedd meg mindazt, ami szándékodban van, mert veled van az ÚR!   Én tőlem adatott ez a végzés, hogy az én birod (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.09.10.] "Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat tenni, életet megmenteni, vagy kioltani?"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Kedd [2019.09.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 42,3  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Kedd [2019.09.10.] "De te, Uram, pajzsom vagy nekem, dicsőségem, aki fölemeled fejem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.09.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 84,12 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Fil 4,19 Mert nap és pajzs az Úr, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Nem vonja meg javait az Úr azoktól, akik feddhetetlenül élnek.   Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel Krisztus Jézusban.  Mert nap és paizs az Úr Isten; kegyelmet és dicsőséget ád az Úr, nem vonja meg a jót azoktól, a kik ártatlanul élnek.   Az én Istenem pedi (Útmutató)

Cukkini krémleves

Egy nagyobbacska, de még zsenge cukkinit meghámozunk, felkockázzuk, annyi sós vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Két-három gerezd fokhagymát, 5-10 zöldborsot teszünk bele, és megfőzzük. Megszórjuk egy kis liszttel, joghurtot vagy tejfölt teszünk bele, és botmixerrel pépesítjük. Pirított zsemlekockával, tésztával vagy levesgyönggyel kínáljuk. (A parókia konyhájából)

ORSZÁGSZÉPÍTÉS, CSALÁDÉPÍTÉS BAKONYBÉLBEN

AKI A TERMÉSZETET BECSÜLI, TISZTELI, AZ A MÁSIK EMBERT IS MEGBECSÜLI, TISZTELI!   Fotóelőzetes (1.) ORSZÁGSZÉPÍTÉS, CSALÁDÉPÍTÉS BAKONYBÉLBEN AMIKOR EGY KEZDEMÉNYEZÉS VALÓBAN ELÉRI CÉLJÁT CSALÁDVÉDELEM - TERMÉSZETVÉDELEM VOLT A KÖZPONTI GONDOLATA A IV. BAKONYBÉLI TEREMTÉSNAPI ÖKO-ÜNNEPNEK. UGYAN DÖRGÖTT AZ ÉG, ÖMLÖTT AZ ESŐ SZEPTEMBER 7-ÉN, SZOMBATON DÉLUTÁN, DE AZ ÉRDEKLŐDŐK RENDÜLETLENÜL JÖTTEK AZ ÖNKORMÁNYZAT DÍSZTERMÉBE, ÉS ELSZÁNTAK VOLTAK ABBAN, HOGY ELÜLTETIK CSALÁDFÁJUKAT A SZENT-KÚTTAL SZEMBENI, A GERENCE PATAKHOZ VEZETŐ TISZTÁSON KIALAKÍTÁSRA KERÜLT CSALÁDOK SÉTÁNYÁBAN. AZ ÜNNEPI ÉS ÜNNEPÉLYES MŰSORT A 160-165 RÉSZTVEVŐ A DÍSZTEREMBEN HALLGATTA, ÉLVEZTE VÉGIG, OLYKOR MEGKÖNNYEZVE AZ ŐSEIKRE EMLÉKEZŐK SZAVAIT. HALLOTTUNK ÜNNEPI KÖSZÖNTŐT DR. BÉKEFY LAJOS PROJEKTFELELŐSTŐL, A 19. ZSOLTÁR ÜZENETÉNEK MEGSZÓLALTATÁSÁT STEINBACH JÓZSEF DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS PÜSPÖKTŐL (Békefy Lajos blogja)

Ne szólalj meg, amikor…

Rengeteg olyan hasznos és fontos tanács szerepel a Bibliában, amelyet nem is gondolnánk. Ki gondolná például, hogy milyen fontos tanácsok vannak arra, hogy “hallgatni arany”? A NiceLife cikkét hoztuk el nektek! Tehát ne szólaljál meg lehetőség szerint, amikor: … dühös vagy “A hirtelen haragú bolondságot követ el, és az alattomos embert gyűlölik.” (Példabeszédek 14:17) … nem áll rendelkezésedre minden információ “Aki arra felel, amit meg sem hallgatott, azt bolondnak tartják, és megpirongatják.” (Példabeszédek 18:13) … a szavaid nehézséget okoznak valakinek: “És így ismereteddel vesztét okozod erőtlen testvérednek, akiért Krisztus meghalt.” (1 Korinthus 8:11) … nem követnéd szavaiddal Jézus példáját. “Hiszen erre hívattatok el, mivel Krisztus is szenvedett értetek, és példát adott nektek, hogy az ő nyomdokait kövessétek: ő nem tett bűnt, álnokság sem hagyta el a száját.” (Péter levele 2:21-22) … (777blog.hu)

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb szobrát Szűz Mária tiszteletére építették

Ami egy fogadalom teljesítésével kezdődött, mára az egész város ikonjává vált. [...] Bővebben! (Szemlélek)

VISSZA A JÖVŐBE! - CSILLAGUTAZÁS 30 ÉV UTÁN AZ 1989-ES HATÁR NYITÁS EMLÉKEZETÉRE

CSILLAGUTAZÁS 30 ÉV UTÁN AZ 1989-ES HATÁR NYITÁS EMLÉKEZETÉRE SZEMÉLYES ÉLMÉNYEK, HÁLAKÖNNYEK AZ EGYKORI NDK-SOK ÉS A  MAI NÉMETEK SZEMÉBEN Nagyszerű és ötletes csillagtúrát szervezett az 1989. évi nyugati, osztrák-magyar határnyitás emlékezetére és megünneplésére a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Anima Travel utazási iroda szeptember 5-8. között. Mintegy 50 németországi, részben egykori NDK állampolgár 27 Old-timer Trabantban, Wartburgban, Moszkvicsban, Ladában kerekedett fel, hogy végigjárják a 30 évvel ezelőtti közel 48 000 NDK-s menekült táborhelyeit Zugligetben, Csillebércen, Zánkán. A gazdag program részét képezte szeptember 6-án a Budapest, Szarvas Gábor utcában található Befogadás Házában az az ülés, amelynek keretében egykori résztvevők, illetve mai emlékezők tartottak visszatekintő beszédet. Most erről a délelőttről s (Békefy Lajos blogja)

09.09 Íme, én veled vagyok

"Íme, én veled vagyok... mert el nem hagylak téged, míg be nem teljesítem, amit neked mondtam" (1Móz 28,15). tovább (Velünk az Isten!)

- Hétfő [2019.09.09.] Ne emberekre hallgassunk, hanem Isten szavára!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Hétfő [2019.09.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Dán 4,16 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Sám 14,17   Ekkor Dániel, más néven Baltazár, egy pillanatra megdöbbent, mert gondolatai megrémítették. De a király így szólt hozzá: Baltazár, ne rémülj meg az álomtól és a jelentésétől! Baltazár erre így válaszolt: URam, szálljon az álom gyűlölőidre, jelentése pedig ellenségeidre!   Még ezt is mondta szolgálólányod: Az én uram, (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.09.09.] "A töredelmes és megtört szívet nem veted meg, Istenem!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Hétfő [2019.09.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 42,3  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

- Hétfő [2019.09.09.] "A mi Urunk, Istenünk irgalmas és megbocsát. De mi ellene lázadtunk, és nem hallgattunk Istenünknek, az Úrnak a szavára!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.09.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Mik 6,3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 15,31-32 Én népem, mit vétettem ellened, mivel bántottalak? Felelj nekem! Ő azonban ezt mondta neki: Fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tied. Vigadnod és örülnöd kellene, hogy ez a te testvéred meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott. Én népem! mit vétettem te ellened, és mivel fárasztottalak el téged?! Tégy vallást ellenem! Az pedig monda néki: Fiam, te mindenkor én velem v (Útmutató)

Hogyan kaphatok bűnbocsánatot?

Honlapom archív anyagából válogattam ezt a két éve megjelent írást: Hogyan kaphatok bűnbocsánatot? [2017.08.09 ] A 80 oldalas könyvecskéből tizenkét oldal fényképként beszkennelve olvasható honlapomon, két címen is: https://garainyh.hu/wordtar2/wordtar2.php?d=Lelekepito+irasok%2FHogyan+kaphatok+b%C5%B1nbocs%C3%A1natothttps://garainyh.hu/kep/index.php?d=BUNBOCSANAT (Tipp: minden oldal megnyitása új ablakban, nagyítás tetszés szerint!) Mit olvashatnak ezen a tucatnyi oldalon? A címlapon és a tartalomjegyzéken kívül a szerző 1947. szeptember 7-én írott előszavát és záró szavait, valamint a XX. fejezetet. Ezt azért választottam ki, mert ebben idéz a finn szerző leghosszabban Luther Márton írásából. Ennek címe és eredeti forrása: A gyülekezetlátogatók oktatása, 1528. WA. 26, 202-221. Áldott olvasást kívánok!  Reformátorunk gondolatai a lutheri reformáció kezdete 500. évében is aktuálisak, adjuk tovább ezt az üzenetet m (Garai András webnaplója)

09.05 Legyen meg Krisztus neked

„Nem (hús)test és vér jelentette ezt ki neked, hanem az én mennyei Atyám" (Mt 16,17). tovább (Velünk az Isten!)

09.06 Maradjatok énbennem

„Maradjatok énbennem és én tibennetek. Amint a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, csak ha a szőlőtőkén marad, úgy ti sem, csak ha énbennem maradtok" (Jn 15,4). tovább (Velünk az Isten!)

09.07 Tudunk-e várni, és készen lenni?

„Éjféltájban aztán kiáltás hallatszott: Itt a vőlegény! Jöjjetek eléje!" (Mt 25,6). tovább (Velünk az Isten!)

09.08 Övé a vezér helye!?

„Nem, mert én az Úr seregének fejedelme vagyok, most jöttem" (Józs 5,14). tovább (Velünk az Isten!)

Mennyei edzéstervet állított össze Böjte Csaba

A ferences szerzetes különleges tanösvényre hív, amely segíthet felkészülni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Irány az "Eldorádó"! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Katolikus győzelem a szegedi stadionban

A szegedi Szent Gellért Fórumban mérkőzött meg egymással a magyar katolikus papi válogatott és az FTC öregfiú válogatottja. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Komor vacsorától komoly vacsoráig... - az istentiszteletről (5)

A lelkiismeret-furdalás szinte azonnal jelentkezik: méltatlanul nyúltam a kenyérhez és a borhoz. Márpedig Pál apostol azt írja, aki ilyesmit tesz, az ítéletet eszik és iszik magának. Az úrvacsora sokak számára ezért egyáltalán nem az örömről, hanem inkább a stresszről és a kérdőjelekről szól - amit ráadásul sokszor nagyon komor hangulatban vesz magához az ember. Hát, Jézus valószínűleg nem ezt akarta... Őszintén meglepett, hogy az úrvacsora kérdése mennyire sokféle oldalról megragadható - olyan, mint egy teológiai Rubik-kocka. Erre eddig valahogy nem figyeltem fel, most viszont azt sem tudom, hogyan kezdjem el ezt a bejegyzést. Már ott van maga az elnevezés is: egyesek szerint eucharisztia, mások szentáldozásnak hívják, a protestáns szlengben inkább úrvacsora, a Bibliában pedig a "kenyér megtörése" vagy az "Úr asztala" kifejezésekkel találkozunk. Mindegyik mögött lényegileg ugyanaz a szentség áll, mégis a különf (Megint Megmondom)

Azt csinálok, amit akarok (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 12. vasárnap, 2019.09.08.)

textus: Jer 18,1-10 „1Ezt az igét mondta az ÚR Jeremiásnak: 2Indulj, menj el a fazekas házába, mert ott akarom közölni veled igéimet. 3Elmentem tehát a fazekas házába, aki éppen a korongon dolgozott. 4De rosszul sikerült az edény, amelyet a fazekas agyagból készített a kezével. Ekkor egy másik edényt készített belőle a fazekas, ahogyan azt jónak látta. 5Ekkor így szólt hozzám az ÚR igéje: 6Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled, Izráel háza, mint ez a fazekas? – így szól az ÚR. Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint az agyag a fazekas kezében. 7Megtörténik, hogy kimondom egy népről vagy országról, hogy kigyomlálom, lerombolom és elpusztítom. 8De ha megtér gonoszságából az a nép, amelyről beszéltem, akkor én is megbánom, hogy veszedelmet akartam zúdítani rá. 9Megtörténik, hogy megígérem egy népnek vagy egy országnak, hogy felépítem és elplántálom. 10De ha azt műveli, amit rossznak látok, és nem (Gyülekezetépülő)

Beszélgessünk!

„Pál, szokása szerint, itt is elment a zsinagógába. Három héten keresztül minden szombaton beszélgetett a zsidókkal az Írásokról.” (Apostolok Cselekedetei 17,2 – Egyszerű Fordítás) Ami számomra igazán meglepő Pál apostol missziójában, hogy mert kockázatot vállalni. Az első századi római városok csak úgy hemzsegtek a mindenféle vallási és filozófiai csoportosulásoktól, akik közül mindenki az üdvösség, a […] The post Beszélgessünk! appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Papok ellen lépnek pályára a Fradi legendái

Egyházi stadionhoz illő mérkőzésnek ad otthont a Szent Gellért Fórum szeptember 8-án 15 órakor. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A keresztyénség síkjai

Az anglikán egyház evangelizációért felelős egyik vezetője kijelentette: a magát korábban automatikusan hívőnek, illetve anglikánnak tartó társadalom jól érzékelhetően váltott egy olyan korra, amikor az emberek megválasztják, hogy hisznek-e vagy sem. Minigolf a katedrálisban: így süllyedt válságba az anglikán egyház - Mandiner Kulturális értelemben a keresztyénség nemzetünk megmaradásának alapja, ami nem azt jelenti, hogy mindenkit kötelezni kell a templomba járásra, hanem azt kell hangsúlyozni: Magyarország és az európai civilizáció annak köszönheti létét, hogy keresztyén kulturális alapokon áll. Van ennél jobb feladat? - reformatus.hu A napokban megjelent két anyag két, nem indokolatlanul kiragadott mondatára reposztolok ebben a posztban. Ezek a mondatok ellenpontjai egymásnak. Az egyik a Mandineren jelent meg Matsuzaki Diána Sayuri tollából az Anglikán Egyház tagságának brutális fogyásáról. Itt olvasható ez (reposzt.hu)

Szentháromság u. 12.

 Szeret az ÚR, még engem is! A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el. (Ézs 42,3)  Így dicsőíttetik meg az ÚR az emberek között! (Bátorító blognapló)

SZENTHÁROMSÁG U. 12.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                           KERESZT ELŐTT, KERESZT UTÁN!   Kereszt előtt, bűnben éltem, széles úton mendegéltem. Örömöm leltem a mában, éltem, bűnök mocsarában. Isten szeme kísért engem, valami jót, látott bennem. Kemény voltam, meglágyított, kereszt felé, irányított.   S én, aki a bűnt kedveltem, láttam Jézust, a kereszten! Tudtam: bűnöm miatt vérzett, szánó szeme, reám nézett. Keresztjénél megértettem, én miattam, én helyettem, Ő az ártatlan vérezett, adhasson örökéletet! Áldozatát elfogadtam, életemet néki adtam. S mint Úr, rendelkezzen velem, Mit kér, tetszésére tegyem.   Kereszt után már boldogan, keskeny úton rovom utam. Lelkemnek van szebb új hona, egyre jobban vágyik oda. Próbák közt is menni – menni, Atyám szívén megpihenni.   Mind boldog, ki megérti ezt, érte, Golgotán állt kereszt! Keresztre, (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.09.08.] "Szövetségre lépek veled, és megtudod, hogy én vagyok az ÚR!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Vasárnap [2019.09.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Ez 39,25 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   1Kir 11,38   Ezért így szól az én Uram, az ÚR: Most jóra fordítom Jákób sorsát, és irgalmas leszek Izráel egész házához, mert féltő szeretetre indulok szent nevemért.   És ha hallgatsz mindarra, amit parancsolok neked, ha az én utamon jársz, és azt teszed, amit én helyesnek látok, és ha megtartod rendelkezéseimet és parancsolataimat, ahogy (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.09.08.] "Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR   - Vasárnap [2019.09.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ézs 42,3  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) (Örömüzenet)

2019.09.08. "Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint az agyag a fazekas kezében!"

Az igehirdetés alapigéje: Jer 18,1-10 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/JER/18/#1 (Örömüzenet)

1. oldal a 331-ből. || Következő oldal