Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 38559 || 1. oldal a 386-ből. || Következő oldal

Nincs más Isten – gyönyörű feldolgozást készítettek a regnumiak

Lélekemelő feldolgozásban hallható a Nincs más Isten című keresztény dal a Nomád zenekartól. A regnumi zenészek állítják, hogy ez a dal több a divatos karanténos feldolgozásoknál, éppen az üzenete teszi élővé. (777blog.hu)

Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (3) – Vagyok, aki vagyok

Mózes rákérdez Isten nevére, Isten pedig ezt válaszolja: Ehje áser ehje (‎אֶֽהְיֶ֖ה אֲשֶׁ֣ר אֶֽהְיֶ֑ה). Vagyok, aki vagyok. Vajon a nevét mondja meg, ahogy Mózes kéri? Vagy éppen arra utal, hogy nem köteles bemutatkozni? (Szabados Ádám blogja)

Fiatalok, ti vagytok a föld sója!

Augusztus 12-e a fiatalok világnapja. Bár sok helyen hirdetik, hogy élvezd ki a fiatalságodat, de keresztényként itt nem gondolhatunk arra, hogy csak a bulizásról szóljon ez az időszak, ugyanis felelősek vagyunk a jövőnkért és a jövő generációiért is! (777blog.hu)

Így ír a Biblia a fiatalságról

Augusztus 12. a fiatalok világnapja. Az ünnep célja, hogy a fiatalok is kapjanak egy olyan napot, amikor felhívhatják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre, valamint a nehézségekre, amelyekkel a mai társadalomban találkoznak. Mi arra vállalkoztunk, hogy mindezt a Biblia tükrében vizsgáljuk meg. (777blog.hu)

Magyar szerzetesek is küzdenek a kiskorúak zaklatása ellen

Ferenc pápa felhívása nyomán létrehoztak egy olyan gyermekvédelmi honlapot, amely a témáról való közös gondolkodás mellett a visszaélések bejelentését is lehetővé teszi. (Szemlélek)

Segíteni mindig van alkalom

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is! (KötőSzó)

Rövid libanoni keresztyénség-történelem és imádkozás Bejrútért

A libanoni keresztyéneknek mintegy 20%-a gyakorolja keresztyén hitét ebben az egyházban, ami a maronita közösség után a második legnagyobb keresztény felekezet az országban. (Békefy Lajos blogja)

„A cigányság helyzete, jövője egész Magyarország szempontjából sorskérdés” – Székely János püspök

Második alkalommal rendezték meg az Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatot. A háromnapos eseményre közel százötvenen érkeztek Nagykállóba. A szervezők szerint a társadalmi feszültségek is indokolták egy ilyen rendezvény megszervezését. (777blog.hu)

Megható keresztelője volt Zentének

Az országos összefogásnak köszönhetően szépen gyógyuló Zente és családja életében ünnepi alkalom volt az előző vasárnap. Ugyanis ekkor keresztelték meg a kisfiút, aki ezt követően az orgonakoncertet is áhítattal hallgatta. (777blog.hu)

Szentlélekisten - A hitre jutás 10 lépése

Az Isten harmadik személye megfoghatatlan a külső szemlélő számára. Nem hallható, nincsen látható alakja, a történelem színpadán csak nagyon ritkán mutatta meg magát. Éppen ezért szinte értelmezhetetlen a ma embere számára. A belső ember, akit az Isten megszólított és megérintett azonban egészen máshogy viszonyul a Lélekhez. A keresztyén hívő előtt Isten lelke feltárja magát, szüntelenül kapcsolatban áll vele. (KötőSzó)

Kellenek a női karizmák a vezetésben

Charlotte Kreuter-Kirchhof jogász professzorként és a Hildegard Egyesület elnökeként dolgozik. Munkájához hozzáadódik a Vatikáni Gazdasági Tanács tagságával együtt járó új feladatkör. (Szemlélek)

Könyvek, melyek megváltoztatták az életemet

Hogy melyik a kedvenc könyvünk, arra nehezen tudunk válaszolni. Azonban arra már igen, hogy melyik könyvek voltak elsöprő hatással ránk. Íme három-három könyv, melyek túlzás nélkül megváltoztatták az életünket. (777blog.hu)

A kínai keresztényeknek kommunista vezetők képeire kell cserélniük a Jézus-képeket

A kínai Sanhszi tartományban a kormányzati hatóságok elrendelték, hogy mindenki, aki állami támogatásban részesül – például szociális segélyben – köteles lecserélni a lakásában található hitét jelképező tárgyakat, képeket – beleértve a Jézusról készült képeket – a kommunista vezetők portréira, Mao Ce-tung és Hszi Csin-ping elnök képeire – írja a CNA. (777blog.hu)

Rövid libanoni keresztyénség történelem

Az imádkozásra hívás mellett röviden bemutatjuk a libanoni keresztyénség gazdag történetét. Az ő hitük, Krisztus-követésük csaknem ezer esztendővel korábban kezdődött el, mint a Kárpát-medencei magyar keresztyénség történelme. (Békefy Lajos blogja)

„Az egyháznak oda kell mennie, ahol az emberek vannak”

Ferenc pápa is sokszor hangsúlyozza, hogy lépjünk ki a templom falain kívülre, amit egyre több pap meg is tesz, így egyre szélesebb körben evangelizálhatnak. Joel atya is aktív a közösségi médiában, hogy minél több embert szólíthasson meg. Erről és további érdekes témákról nyilatkozott a Mandinernek. Ezt az interjút szemlézzük most. (777blog.hu)

Miért csak a bajban szólunk Istenhez?

A vasárnapi evangéliumban Jézus a csodálatos hal- és kenyérszaporítás után a tanítványokat előreküldi a bárkába mindaddig, amíg elbocsátja a tömeget és „lebeszéli” őket arról, hogy földi királlyá koronázzák, válasszák, mert az Ő küldetése ennél magasztosabb. (777blog.hu)

„Szerettük volna feszegetni önmagunk és a kapcsolatunk határait”

Ha nyár, akkor nyaralás, vízpart és pihenés. Többnyire ez jut eszükbe a fiatal pároknak. Fekete Gábor és Poncsák Bianka azonban úgy döntött, hogy a szabadságuk alatt inkább egy 282 kilométeres gyalogos zarándokútra vállalkoznak. Méghozzá az El Camino magyarországi szakaszát, vagyis a Camino Húngarot teljesítik. Velük beszélgettünk élményeikről, tapasztalataikról. (777blog.hu)

Imádkozzunk Bejrútért!

Imádkozzunk a Bejrútban közel 2000 év óta élő és szolgáló ősi egyházak híveiért, a keresztyén családokért, hogy az evangélium ereje vigasztalja, erősítse őket. (Békefy Lajos blogja)

Itt van a DÚR könyv, itt van újra

Kevés dolgot vártak ennyien a hazai keresztény könnyűzene iránt fogékony hívek. (Szemlélek)

Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 9.

Az augusztus 5-én száz éve született Bencze Imre bácsi egy alkalommal ezzel az igével indított szolgálatba. Azóta ez a mondat bíztatássá, feladattá, de egyben ítéletté is vált. (Ferencvárosi blog)

Egy tanár szomorú üzenete a jövőnek

A világ nyomora bekopogtatott az előszobánkba a koronavírus elterjedésével. Persze tudtuk – mondták sokszor –, hogy a globalizációval minden felgyorsult, és igen közel kerülhet hozzánk. Mégis azt gondoltuk, hogy azok a rettenetes folyamatok, amelyek az emberek többségének a sorsát alakítják, évtizedekre, de legalábbis tizenöt-húsz évre vannak tőlünk. Aztán kiderült, hogy napokról, hetekről, legfeljebb hónapokról van szó. Hogyan történhetett mindez ennyire gyorsan, mintegy „beszakadásként”? Néhány példán keresztül megmutatom. (KötőSzó)

A Biblia soha nem akart receptkönyv lenni

Az Ószövetség ellentmondásokkal teli szöveg. Pontosan ez teszi annyira érdekessé Thomas Römer számára: vitát vált ki az értékekről és a világnézetekről. Marc Zitzmann interjúját olvashatjuk Thomas Römer biblikus professzorral. (#BIBLIAKULTÚRA)

Mit jelent a mustármagnyi hit?

Biztos sokszor hallottuk már az evangéliumokban a „mustármagnyi” kifejezést, de vajon nekünk van-e ekkora hitünk? Hiszen Jézus azt mondta, hogy ha igen, akkor semmi sem lesz számunkra lehetetlen. (777blog.hu)

Istentisztelet a Szentháromság ünnepe utáni 9. vasárnapon

A Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet istentiszteletének hangfelvétele. (Ferencvárosi blog)

Meggyilkoltak Salvadorban egy katolikus papot

Szomorú esemény árnyékolta be Salvadorban a vértanúk jubileumának az évét. Megölték a zacatecolucai egyházmegye szemináriumának elöljáróját, Cortez atyát. (777blog.hu)

Hallásszabadság (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 9. vasárnap, 2020.08.09.)

A szólásszabadság, amelyet ma (teljes joggal) olyan nagyra tartunk nem egy ősi dolog. Bár az emberiséggel egy idős maga vágy, a szabad beszéd, de csak az utóbbi száz év folyamán ezt, úgy-ahogy, a világnak ezen a felén megvalósítani. (Gyülekezetépülő)

Semmi. Valami? Semmi. Kegyelem.

A Csillagpont csapata is bizonyítani, pontosabban bizonyságot tenni akar, így elkészíti a Fontos Dolgok Halmát. A 2021-es találkozóra már most készülnek a szolgálók, a főelőadó, az igehirdetők, hogy minél érthetőbben, jól szemléltetve, a korcsoport nyelvén felmutassanak valamit Isten országából. A gazdag programkínálat is a Fontos Dolgok Halmához tartozik, hiszen emberek tudásukat, idejüket, figyelmüket hozzák a résztvevőknek – és akkor még a láthatatlan szolgálatokat nem is említettem. (TeSó blog)

Thomas Mann: József és testvérei 1.

A József és testvérei egy nagyon régi és egzotikus világba kísér, ahol valódi emberek kissé furcsa, de felismerhető mintázatú és összességében elképzelhető életet élnek. Még az is valódi, amilyen lenyomatot hagy e régi emberek lelkében a vallásos tapasztalás, vagy legalább az azzal kapcsolatos hit. A regény istene azonban egyetlen pillanatig sem hat valódinak. (Szabados Ádám blogja)

AZ ÚR SOKRA BÍZATOTT SZOLGÁI

Kétszer is néven szólította az ÚR hét, sokra bízatott szolgáját. A Szentírásban csak róluk olvashatjuk ezt a különleges megszólítást. Rájuk is érvényes a Szentháromság ünnepe utáni 9. vasárnap vezérigéje: „Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.” (Lk 12,48b) (Garai András webnaplója)

Milyen volt az élet a bibliai időkben?

A Biblia vallási és politikai kérdésekre összpontosít, illetve túlhangsúlyozza a városi életet a vidéki élet rovására. Ezzel szemben a régészet segíthet nekünk, hogy jobban megértsük az izraeliták többségének az életét, akik nem a városban éltek. Segít az olyan hétköznapi kérdések megválaszolásában is, mint például: mit tettek az ókori izraeliták a megélhetésért és mivel táplálkoztak. (#BIBLIAKULTÚRA)

Két váci püspök egy asztalnál

Beer Miklós és Marton Zsolt is részt vesz egy különleges fórumbeszélgetésen. (Szemlélek)

“Ha nincs Isten, az életünk alapvetően értelmetlen” – Simon Dávid

Rendkívül őszinte és lendületes interjút adott Simon Dávid kispap a Hitvallás nevű oldalnak: a korábban az Egerszalóki Ifjúsági Találkozón is tanúságot tevő Dávidot jövő szombaton diakónussá szentelik, ennek apropóján beszélt többek között megtéréséről. (777blog.hu)

Nyári szellem-földrajzi barangolás (3.) Nyári szellem-földrajzi barangolás (3.)

Lapozgatom azokat a könyveimet, melyeket jó 45 éve vásárolgattam wittenbergi ösztöndíjasként kicsinyke pénzemből. Bennük a gótikus betűkkel metszett pecsét nevemmel és címemmel: Wittenberg Lutherstadt, Kollegienstrasse 54. 1974-1975. A könyvek arról az időszakról mesélnek, amikor a protestantizmus fellegvárában, a reformátor Luther, meg Németország tanítója, Melanchthon és a reformáció egyik festőóriása, Lucas Cranach városában, abban az ősi kollégiumban tanultam egy évet, ahol egykoron a nagy reformátor is tanított. (Békefy Lajos blogja)

Bejrút szörnyű traumája és a keresztyén remény...

A hétfőn este Bejrútot megrázó hatalmas robbanás 140-nél több halottat követelt, százak sebesültek meg, és több mint 300 ezer embernek kellett elhagynia részben vagy egészen romba dőlt otthonát. A német református hírszolgálat ugyanúgy, mint angol nyelvű keresztyén és nem keresztyén portálok folyamatosan beszámolnak a tragédiáról. Világszervezetek, kormányok, segélyszervezetek, egyházak sietnek a helyszínre személyes, és anyagi segítségnyújtással. Magyarország kormánya 1 millió eurós támogatást nyújt az újjáépítéshez és a rászorultak ellátására. (Békefy Lajos blogja)

Jakab Péter: Kötelességünk belemarkolni a hamuba

A Bejrút kikötőjében történt robbanás elpusztította a libanoni katolikus televízió épületét is, pedig különösen fontos szerep hárul most erre a médiumra. Az újrakezdésről beszélgettünk az EWTN Magyarország médiamisszió vezetőjével. (Szemlélek)

Lehet, hogy némelyek unják a bűn-témát

Isten és egyháza messze nem mindig a bűnről beszél. Akik ezt teszik, ők maguk is bűnben, törvénycsapdában vannak. (777blog.hu)

Életem legboldogabb napja? - 1. rész

A választás, hogy kivel töltjük életünk hátralévő részét, talán az egyik legfontosabb döntés, melyet meghozunk életünkben. E döntés megpecsételéséül egyre többen kötnek házasságot. Sokan éveken át szervezik a nagy napot, hogy az valóban tökéletes legyen. A koronavírus-járvány kirobbanása azonban keresztülhúzta sok pár régóta dédelgetett terveit. Hogyan élték meg ezt a helyzetet a jegyesek, hogyan a lelkészek? Mi történt azokkal a vállalkozókkal, akik számára a nyári esküvőszezon a legfontosabb időszak? Összeállításunkból kiderül, áldás- vagy átok-e ez a helyzet a házasságkötés szempontjából. (KötőSzó)

KRE-TA diákkör

Ágoston Vivien vagyok, tipikusan az a fajta ember, aki sós nasit szeretne enni, mikor csak édesség van otthon, és mindent megadna egy kis csokiért, mikor csak ropi és mogyoró van a spájzban. (A MEKDSZ mi vagyunk)

Még mindig szégyellem Jézust?

Néhány napja megdöbbentem saját magamon: azon kaptam magam egy interjú közben, hogy szégyellem Jézust. Talán veled is előfordult ez, talán nem, de szeretném elétek tárni, hogyan szeretnék változni ebben – újra. A hit ugyanis tényleg nem magánügy. (777blog.hu)

Engedd, hogy szeressen!

Csak akkor tudunk szeretni másokat, ha előbb megtanuljuk elfogadni Isten feltételek nélküli, gyógyító szeretetét. Logikus a sorrend, mégis sokszor elfelejtsük, s nélküle erőlködünk. Henri J. M. Nouwen rövid szövege és imádsága erőt adhat ahhoz, hogy az Ő szeretetével tudjunk betelni és azt továbbadni másoknak.  Valóban nagyon fontos az a kérdés, hogy elfogadjuk-e Krisztus szeretetét. Én személyesen egyre inkább úgy érzem, hogy teljesen elfogadni a szeretetet néha nehezebb számunkra, mint szeretni. Mind jobban meg vagyok győződve arról, hogy akkor találunk rá Krisztus békéjére és örömére, ha engedjük, hogy valóban belépjen szívünk legmélyebb helyeire, különösen oda, ahol a félelem, a bizonytalanság és az önelutasítás lakozik.  Ha pedig engedjük Istennek, hogy szeressen, úgy tudunk szeretni másokat is. Erről szól a következő ima. Mondjuk el bátran!  Ima  Istenem,  ahogy egyre mélyebbre vonsz engem szívedbe, (777blog.hu)

Mit szólna Jézus egy zártkörű elitmiséhez?

Augusztus 20-án különleges liturgia helyszíne lesz a Szent István-bazilika: az eseményen csak egy előre kiválasztott, szűk kör vehet részt. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Bizonytalanságtevés két Csillagpont között

Bizonytalan vagyok abban, kitől származik pontosan a bizonytalanságtevés fogalma, de biztos vagyok abban, hogy nem tőlem. Bizonytalan vagyok abban, mi jön belőlem, de biztos vagyok abban, hogy valami jön. Bizonytalan vagyok abban, el is megy-e, de biztos vagyok abban, hogy már sok minden el is múlt. Bizonytalan vagyok a jövőben, de biztos vagyok a mostban. [...] The post Bizonytalanságtevés két Csillagpont között appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Isten megáldja mindazokat, akik dolgoznak – 10 bibliai idézet 

Ha a reggeli felkeléshez és a kitartó munkához motivációra lenne szükséged, tudd, hogy Isten megáldja kezed munkáját. A munka lehet szenvedély, szükség, szokás, drog, sőt talán szükséges rossz is… Bármelyik legyen is igaz rád, érdemes felfedezni, mit mond a Szentírás a munkáról. Íme, az erőfeszítések megtételére bátorító 10 bibliai idézet: 1. A bőkezű ember munkáját Isten áldása kíséri Jó szívvel adj neki, és amikor adsz, a szíved ne legyen tele rosszindulattal. Jótettedért megáld az Úr, a te Istened minden lépésedben s kezednek minden munkájában. (MTörv 15,10) 2. Az Isten kedvét keresők  Az Úr jósága virrasszon fölöttünk, őrizd meg a kezünk munkáját! (Zsolt 90,17) 3. A munka gyümölcse Élvezheted majd, amit kezed szerez, boldogságban és bőségben fogsz élni. (Zsolt 128,2) 4. A szorgalmas munka jutalma Dúskál a kenyérben, aki megműveli a földjét, aki üres dolgok után futkos, az esztelen. (Péld 12,1 (777blog.hu)

- Péntek [2020.08.07.] "Elismerjük, URam, gonoszságunkat, atyáink bűnét is: vétkeztünk ellened!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html       - Péntek [2020.08.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Jer 8,15 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ézs 45,3   Békességre várunk, de nem lesz semmi jó; a gyógyulás idejére, de jön a rettegés.   Neked adom a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az ÚR, aki téged néven szólított, Izráel Istene.   Miért békességre várni, holott nincs semmi jó; gyógyító időre, holot (Bátorító blognapló)

- Péntek [2020.08.07.] "Mert aki áldást mond a földön, az igaz Isten nevével mond áldást!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR      - Péntek [2020.08.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ef 5,8-9  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Pt 3,9 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Mert egykor sötétség voltatok, most azonban világosság vagytok az Úrban: éljetek úgy, mint a világosság gyermekei. A világosság gyümölcse ug (Örömüzenet)

- Péntek [2020.08.07.] "Áldott az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2020.08.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zak 1,17b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 1,10 megvigasztalja még az Úr a Siont, és továbbra is Jeruzsálem lesz a választottja.  aki ilyen halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít,  mert megvígasztalja még az Úr a Siont, és magáévá fogadja még Jeruzsálemet! A ki ilyen nagy halálból megszabadított és szabad (Útmutató)

07.21 Ki hordja a terhed?

„Minden gondotokat Őreá vessétek, mert neki gondja van rátok." 1Péter 5,7 tovább (Velünk az Isten!)

07.22 Jóvátétel és dicsőítés

„Uram,... ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki." Lukács 19,8 Mihelyt Zákeus megnyitotta szívét az Úr Jézus előtt, az Istentől munkált magatartás azt mondta neki, hogy tegye jóvá a múltban elkövetett vétkeit! Tisztességtelen módon szerzett pénzt, ennek tudatára ébredt, és elhatározta, hogy a dolgot rendbe teszi. tovább (Velünk az Isten!)

07.23 Szellemiséged árnyéka

„A betegeket is kivitték az utcákra, ágyakra és fekvőhelyekre tették le őket, hogy ha arra jár Péter, legalább az árnyéka vetődjék rá valamelyikükre." ApCsel 5,15 Az emberek fölismerték, hogy Péter szolgálata erőt hordoz magában. Amerre csak ment, betegek gyógyultak meg. Nem csoda, ha az emberek az árnyékába akartak kerülni! Hatalmas befolyással volt rájuk. tovább (Velünk az Isten!)

LELKI IRÁNYTŰ - 2020. Augusztus 06. csütörtök NAPI 10 NYELVŰ ÚTRAVALÓ ÉS IMA MINDENKINEK

摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen 2020. Augusztus 06. csütörtök NAPI 10 NYELVŰ LELKI ÚTRAVALÓ ÉS IMA MINDENKINEK A NAP IGÉI ÉS IMÁJA TURISTÁKNAK ÉS OTTHON MARADÓKNAK TÖBB NYELVEN (MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, SZLOVÁK, HOLLAND, ROMÁN NYELVEN) A 290 ÉVES HERRNHUTI LOSUNG ALAPJÁN, AMELY 60 NYELVEN JELENIK MEG Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. Zsolt 103,10. Mi abban hiszünk, hogy az Úr Jézuskegyelme által üdvözülünk. ApCsel 15,11. Uram, Istenem, Te gazdag vagy irgalomban, ezért hadd kérjem Tőled: ne vond meg tőlem irgalmasságodat, s vonj magadhoz, engem szegényedet, a halálon át Fiad haláláért egészen közel. Akkor örökre igazán boldog leszek és magasztalni fogom nevedet könyörületedért. Philipp Friedrich Hiller Er handelt nicht mit uns nach unsern Sünden und vergilt uns nicht nach unsrer Missetat. Psalm 103,10 Wir glauben, durch die Gnade des Herrn Jesus (Békefy Lajos blogja)

Te elfutnál?

Tedd fel a kérdést magadnak, miután elolvasod ezt a bejegyzést – Elfutnál? Egyik vasárnap délelőtt a templomban Istentiszteletet tartottak. Az 500-600 (templomlátogató) létszámú gyülekezet meglepődve tekintett két váratlanul betoppanó vendégre… Mindketten felöltözve talpig feketébe és mindegyiknél egy-egy automata géppisztoly. Egyik így kiáltott: „Bárki, aki úgy gondolja, hogy megéri Krisztusért kapni egy golyót, maradjon ülve.” Az énekkar azonnal kirohant… Az elöljárók közül is megfutamodtak… És a nagyobb része a jelenlévőknek is elment… Az 500-600 hívő emberből csak 20-an maradtak. Az egyik fegyveres férfi ezután körülnézett… és a lelkészre tekintve ezt mondta: „Jól van tiszteletes, megszabadítottuk a képmutatóktól… Most már kezdheti a prédikálást. További szép napot!” A két idegen erre megfordult és elment… *** Túl mély ez az üzenet ahhoz, hogy ne gondolkozz el rajta… Nevetségesen könn (777blog.hu)

Filozófiai példák a hit fejlődésére

  A hit fejlődésének lehetősége, illetve e fejlődés lehetséges szakaszainak gondolata korántsem volt idegen a filozófusoktól. A gondolatnak már az ókorban megtaláljuk nyomait. Etikai munkájában Arisztotelész (384-322) utal arra, hogy az ember felszabadulása, belső szabadságának elnyerése három fázisban történik: (A.) először az „élvezettől” (hédoné) kell szabadulnia, amelyben eleinte az ember a türanoszhoz hasonlóan keresi a boldogságát; (B.) ezután az engedelmességre kerül a hangsúly, amikor az ember úgy él, hogy aláveti magát az igazságos törvénynek (szpudé); (C.) végül pedig eljuthat a „bölcsességre” (szofia), amely a legteljesebb szabadság állapota, s az „okos értelmezésben” (epikeia) nyilvánul meg, mely – Arisztotelész efelől nem hagy kétséget – túl van a törvény betűjén. A középkori filozófiai gondolkodásban – amely korántsem választható el élesen a teológiától – számos szerző (Jezsuita blog)

Isten szükségtelen? – zseniális pédával rukkolt elő a híres matematikus

John C. Lennox az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora számos hitvédelmi könyv szerzője is. A tudomány valóban eltemette Istent? című könyvében felteszi a kérdést: a tudományban valóban minden az ateizmus felé mutat? Lehetséges, hogy a teizmus jobban összefér a tudománnyal, mint az ateizmus? A következő idézet a könyvből egy zseniális példával mutatja be, hol is van a teremtő Isten helye világunkban. „A tudomány látványos sikereket ért el a fizikai univerzum természetének kifürkészésében és azoknak a mechanizmusoknak a felderítésében, amelyek által az univerzum működik. A tudományos kutatás hozzájárult sok félelmetes betegség felszámolásához, és reményt keltett a még ma is pusztító betegségek leküzdésére. De a tudományos vizsgálódásnak volt egy teljesen más irányú hatása is: arra szolgált, hogy sok ember megszabaduljon babonás félelmeitől. Például az embereknek többé nem kell azt hinniük, hogy a holdf (777blog.hu)

Kiváló zenei produkció az apácáktól – VIDEÓ

A koronavírus miatt kevesebb lehetősége van az Egyesült Államok Alabama államának egyik városában, Birminghamben szolgáló apácaközösségnek az evangelizációra. A nővérek viszont nem veszítették el kreativitásukat és egy lenyűgöző zenei előadással üzentek a híveknek. Az utóbbi hónapokban számtalan lélekemelő produkciót láthattunk már előadóktól, egyházi közösségektől, akik az online térben is szerették volna megtalálni a kapcsolatot a hívekkel. Ehhez a sorhoz kapcsolódik az alabamai Birminghamben tevékenykedő, az Örökkévalóság szolgálóleányai apácarend zenei produkciója. Mivel a világjárvány kialakulása óta jóval kevesebb látogatójuk volt a rendházukban – pedig az evangelizáció fontos szerepet tölt be hivatásukban –, ezért úgy döntöttek, hogy az arrafelé népszerű „I’ll Fly Away” c. dal előadásával jelzik látogatóiknak, hogy gondolnak rájuk és remélik, hogy hamarosan újra találkozhatnak (777blog.hu)

07.19 Úgy, ahogyan Ő

„...ahogyan Ő van, úgy vagyunk mi is ebben a világban." 1János 4,17b Olyan újszövetségi igazság tárul itt elénk, amely valósággal megdöbbent minket. Mi sohasem mernénk kimondani e szavakat, ha nem találnánk a Bibliában. Pedig ezek csodálatosan igazak, örülhetünk nekik! tovább (Velünk az Isten!)

07.20 Barátság

"Az ember, akinek barátai vannak, tanúsítson barátságot." Példabeszédek 18,24 Valamennyi mai bibliafordítás másként adja vissza ezt az igeverset („van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél"), de mindegyik tartalmazza azt a drága igazságot, hogy a barátságot ápolni kell. A barátság erősödik, de ha elhanyagoljuk, tönkremegy. tovább (Velünk az Isten!)

A PROTESTÁNS PIKTÚRA KIVÉTELES ZSENIJE NYOMÁBAN - 180 ÉVE HUNYT EL C. D. FRIEDRICH

WITTENBERG-RÜGEN: A PROTESTÁNS FESTÉSZET KIVÉTELES  ZSENIJE NYOMÁBAN CASPAR DAVID FRIEDRICH (1774-1840) Nyári szellem-földrajzi barangolás (3.) Lapozgatom azokat a könyveimet, melyeket jó 45 éve vásárolgattam wittenbergi ösztöndíjasként kicsinyke pénzemből. Bennük a gótikus betűkkel metszett pecsét nevemmel és címemmel: Wittenberg Lutherstadt, Kollegienstrasse 54. 1974-1975. A könyvek arról az időszakról mesélnek, amikor a protestantizmus fellegvárában, a reformátor Luther, meg Németország tanítója, Melanchthon és a reformáció egyik festőóriása, Lucas Cranach városában, abban az ősi kollégiumban tanultam egy évet, ahol egykoron a nagy reformátor is tanított. Az ódon levegőjű kollégium falépcsőit századok alatt több ezer magyar peregrinus diákelődöm is koptatta. Sok mindenre módot adva nekem is. Például arra, hogy az ottlétem időszakára, 1974-re eső Caspar David Friedrich-évnek átélője legyek, a rejt (Békefy Lajos blogja)

Döbbenetes felvételek – Szentmisét mutatott be az atya a robbanáskor

Megrázó képsorokat tett közzé a The Guardian a bejrúti robbanásról. Egy maronita pap éppen online közvetített szentmisét mutatott be, amikor a felvétel hirtelen megszakadt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden este döbbenetes robbanás rázta meg Libanon fővárosát, jelentős károkat okozva. Azóta kiderült, hogy a tragédiában már több mint 100 ember meghalt és nagyjából 5 ezren megsebesültek. A churchpop.com tette közzé a The Guardian videóját, amelyben a maronita pap szentmisét mutatott be és ezt interneten is közvetítette. A felvételeken azt látni, ahogy az atya éppen énekelt, aztán hirtelen elment az áram a templomban. Ekkor még folytatta a szentmisét, de pár másodperccel később következett a robbanás, amelyben a mennyezetről törmelékek estek le és a pap is gyorsan próbált menekülni. Ekkor megszakadt a közvetítés. (777blog.hu)

Amitől mindig meg tudunk nyugodni

Egy apró gondolat is rettegésig tud növekedni, ha eleget etetjük. [...] Bővebben! (Szemlélek)

9 reggeli verses imádság

Gyerekeknek de felnőtteknek egyaránt kedvesek lehetnek ezek a verses imádságok, melyek a múltunk egy szeletét is őrzik és szép családi hagyományokat teremthetnek. Jó Istenem felébredtem, Te őrködtél énfelettem. Köszönöm, hogy megtartottál, hogy felettem virrasztottál. El ne hagyj a mai napon, Légy kísérőm a jó úton. Hogy parancsod meg ne szegjem, Krisztusomat hőn kövessem. Ámen. *** Jó Istenem felébredtem, Te őrködtél énfelettem. Köszönöm, hogy megtartottál, hogy felettem virrasztottál. Óvj meg ma is szent kezeddel, Tekints reám szeretettel, Vezesd minden lépésemet, Ó hallgasd meg kérésemet. Ámen. *** Itt a reggel, itt a reggel, Ismét van egy szép napunk, Melyen benső szeretettel Urunknak szolgálhatunk. Mi Atyánk, ki vagy a mennyben, Áldd meg, kérünk, e napot, Hogy mindenben teljesítsük A te szent akaratod. Ámen. *** Összeteszem a két kezem, Úgy kérem a jó Istenem, Hogy áldjon meg s legyen velem, Míg csak a nap le nem (777blog.hu)

- Csütörtök [2020.08.06.] "Elhagyták az URat, megvetették Izráel Szentjét, elfordultak tőle!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Csütörtök [2020.08.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Jer 5,22 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ézs 45,5   Nem féltek engem - így szól az ÚR -, nem remegtek tőlem? Hiszen én szabtam határt homokból a tengernek, örökké tartó gátként, melyet nem hághat át. Ostromolja ugyan, de nem bír vele, hullámai zúgnak, de nem hághatják át.   Én vagyok az ÚR, nincs más, nincs isten rajtam kívül! Én öveztelek föl, noha (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2020.08.06.] "Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR      - Csütörtök [2020.08.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ef 5,8-9  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Kor 12,31 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Mert egykor s (Örömüzenet)

- Csütörtök [2020.08.06.] "Elvonult előtte az Úr, és így mondta azt ki: Az Úr, az Úr irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2020.08.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 103,10 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: ApCsel 15,11a Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. Ellenben mi abban hiszünk, hogy az Úr Jézus kegyelme által üdvözülünk. Nem bűneink szerint cselekszik velünk, és nem fizet nékünk a mi álnokságaink szerint. Sőt inkább az Úr Jézus Krisztus kegyelme által hiszszük, hogy megtartatunk, Nem bűneik sze (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság u. 9. hét

„Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.” (Lk 12,48b) Szentháromság ünnepe után a 9. héten az Útmutató reggeli és heti igéi a christianusok felelősségéről tanítanak. Őket az jellemzi, hogy hűség és engedelmesség által élnek Krisztussal közösségben; aki az Úristen mindenek iránti szeretetének tanúja e világban. „Hű az Isten, aki elhívott minket az ő Fiával, a mi Urunk Jézus Krisztussal való közösségre.” (1Kor 1,9; LK) „Oly jó nékem Isten közelsége! Reménységemet az Úrba vetem: hadd hirdessem minden tettedet!” (GyLK 723,11) Pál, Krisztusért kárnak ítélt mindent az életében, hogy őt megnyerje és „hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint...” (Fil 3,10)! Mivel megragadta őt Jézus, egyenest a cél felé fut. Urunk a talentumok példázatával arra (is) figyelmeztet, hogy a képességeink szerint kapott tehetségeinket, testi-lelki ajándékai (Útmutató)

Isten nincs a Broadway-n

  A transzcendens bűvöletében élő embereket – kultúrától és vallástól függetlenül – ősidők óta foglalkoztatja a kérdés: „Hol találom Istent?” Hol keressem őt, ha szeretném megtapasztalni? Hol akadhatok rá? Talán befelé kellene fordulnom, hogy megleljem? Vagy – éppen ellenkezőleg – önmagamon kívül remélhetem inkább, hogy rátalálok? A természetben van, szívem belsejében (oda hogy jussak?), esetleg inkább mások felé kellene megnyílnom, hogy végre tapasztalatot szerezzek róla? A „kinyilatkoztatást” vajon inkább szent könyvek tartalmazzák, vagy elég, ha magamba nézek, hiszen belülről fakad?   [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

A házastársak gyönyörű imája

Az elkövetkező napokban a 777 felületén több imát is publikálunk, amelyek különböző életállapotokhoz kötődnek: ajánlunk imát azoknak is, akik még keresik életük társát, de most egy olyan imát teszünk közzé, amelyet a házastársadért tudsz elmondani – akár vele együtt!  Házastársak imája egymásért Mennyei Atyám, ki intézője vagy az emberi sorsoknak, hálát adok Neked házastársamért. Azért vezettél egymáshoz, hogy egymásnak erőssége és támasza legyünk, hogy küzdelmeinkben és bánatainkban, fájdalmainkban segítő és vigasztaló társakként álljunk egymás mellett. Színed előtt most őszintén megkérdezem magamtól; megtettem-e a magamét, hogy házasságunk a Te akaratodnak megfelelő közösség legyen? S ha megszégyenülve kell is belátnom, hogy sokban másként cselekedhettem volna, mégis merem reményleni, hogy kegyességed az ő lelkének javára fordítja azt is, amiben én bűneimmel s szeretetlenségemmel kárt te (777blog.hu)

Az egyházban is rendhagyó lesz az idén augusztus 20-a

A Szent Jobb-körmenet elmarad, a szentmisére csak meghívóval lehet érkezni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

“Imádkozzunk egész Libanonért” – egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a robbanás után

A tegnap esti döbbenetes bejrúti robbanás nem csak Libanont, hanem az egész világot megrázta: egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni emberek felé. Ferenc pápa külön megemlékezett mai katekézisén a történteről, míg magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros is táviratban fejezte ki szolidarítását a tragédia után. Aggódva fejezte ki részvétét Ferenc pápa a bejrúti robbanás másnapján: az argentin egyházfő a szerdai katekézisén a következő nyilatkozatot tette a Vatican News beszámolója szerint: „Tegnap Bejrutban a kikötő térségében egy nagyon erős robbanás közel száz személy halálát okozta és nagyon sokan megsebesültek, továbbá jelentős az anyagi kár is. (777blog.hu)

Senki nem kerülheti el a lázadást, aki felnőtt akar lenni

Új, lakóparki otthonunk viszonylag sok inspirációval szolgál. Persze nem minden témából lesz blog, de gondolkodnivalóm van bőven. Az alábbi gondolatokat egy különös jelenet hívta elő bennem. Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy egyik szomszédunknak igen buzgó kamasza van, aki sem a hangerején, sem a beszéde mennyiségén nem szokott uralkodni. Távolról is tisztán hallom a gondolatait, mert hangosan és jól érthetően mindet kimondja. A hosszas szóáradat közben arra lettem figyelmes, hogy van két szó, amit különösen kedvel: anya, apa. Majdnem minden mondata úgy kezdődik, hogy megszólítja egyik szülőjét. Állandóan szóval tartja őket. Ráadásul olyan hangsúlyozással ejti a nevüket, ahogyan a kétévesek, akik még éppen gyakorolni kezdik ezt a két, számukra életet jelentő szót: „Anyaaaa!? Apaaaaa!?” Kicsit elnyújtva, kicsit kérdezve és felkiáltva is egyszerre. Eddig a történet, ami  beindította a gondolataimat (777blog.hu)

LELKI IRÁNYTŰ 10 NYELVEN - Augusztus 05. - 摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen szerda

摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen 2020. Augusztus 05. szerda NAPI 10 NYELVŰ LELKI ÚTRAVALÓ ÉS IMA MINDENKINEK A NAP IGÉI ÉS IMÁJA TURISTÁKNAK ÉS OTTHON MARADÓKNAK TÖBB NYELVEN (MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, SZLOVÁK, HOLLAND, ROMÁN NYELVEN) A 290 ÉVES HERRNHUTI LOSUNG ALAPJÁN, AMELY 60 NYELVEN JELENIK MEG A jóságos Úr bocsássa meg ezt mindenkinek, aki kész volt arra, hogy az Úristenhez, ősei Istenéhez folyamodjon, bár nem volt olyan tiszta, ahogyan a szentélyhez illik. 2Krónika 30,18-19. Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus. Lukács 19,2-3. Aki valamilyen út mellett döntött, az már a döntésével megtette az első lépést. Már a választott úton van. Elazar Benyoetz Der HERR, der gütig ist, wolle gnädig sein allen, die ihr Herz darauf richten, Gott zu suchen. 2. Chronik 30,18-19 Da war ein Mann mit Namen Zachäus, (Békefy Lajos blogja)

A nagyapa, akit pappá szenteltek

Háromgyermekes apa, négyunokás nagyapa, 2018-ig házasságban élt: a papok ritkán tudhatnak magukénak olyan életrajzot, mint Udo Casel, akit 66 éves korában szenteltek pappá. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (2) – Elfelejtette a szövetségét?

„Isten meghallotta panaszkodásukat, és visszaemlékezett Isten a szövetségére, amelyet Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal kötött.” (2Móz 2,24) Úgy hangzik ez a mondat, mintha Isten elfeledkezett volna szövetségéről, most pedig hirtelen eszébe jutott volna. Talán nem is baj, ha egy pillanatra ebből a nézőpontból gondoljuk végig a dolgot, mert közelebb vihet ahhoz a kapcsolati dinamikához, amelyre a […] The post Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (2) – Elfelejtette a szövetségét? appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

- Szerda [2020.08.05.] "Ideje, hogy keressétek az URat!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Szerda [2020.08.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Jer 2,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   Ézs 45,6   Saját gonoszságod ver meg, elpártolásod fenyít meg téged. Tudd meg, és lásd meg: milyen gonosz és keserves dolog, hogy elhagytad Istenedet, az URat, és hogy nem félsz engem! - így szól az Úr, a Seregek URa.   Hadd tudják meg napkelettől napnyugatig, hogy nincs más rajtam kívül, én vagyok az ÚR, nincs más!   (Bátorító blognapló)

- Szerda [2020.08.05.] "Hanem legyen a ti igenetek igen és a ti nemetek nem, hogy ítélet alá ne essetek!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR      - Szerda [2020.08.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ef 5,8-9  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 5,37 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Mert egykor sötétség (Örömüzenet)

- Szerda [2020.08.05.] "Keressétek az Urat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2020.08.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 2Krón 30,18b-19 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 19,2-3 A jóságos Úr bocsássa meg ezt mindenkinek, aki kész volt arra, hogy az Úristenhez, ősei Istenéhez folyamodjék, bár nem volt olyan tiszta, ahogyan a szentélyhez illik!  Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kis termetű lévén, nem láthatta a sokaságtól.  A kegyes Úr tisztítsa m (Útmutató)

Forduljunk hozzá, mielőtt lemerülünk gondjaink tengerében

„Ments meg, Uram!”, „Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?”, „Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!” Három gondolat ugyanazon szentírási szakaszból, amely számunkra is sokszor aktuális lehet. A hétfői napi evangéliumban olvashattuk az Újszövetségből azt a történetet, amikor Jézus vízen jár. Ezt a szentírási szakaszt azért kedvelem, mert több olyan gondolata is van, amely sokszor aktuális számomra. Most ezeket emeltem ki mindegyikhez pár gondolatot hozzáfűzve. „Ments meg, Uram!” Hányszor mondom egy nap, hogy „Kérlek most segíts, Uram!” vagy „Ments meg, Uram!”. Legyen szó egy vizsgáról, egy munkahelyi feladatról vagy éppen bármilyen élethelyzetről, amikor úgy érzem, hogy egyedül képtelen vagyok megoldást találni ezekre. De vajon Péterhez hasonlóan akkor tudom kérni Istent erre, amikor már azt érzem, merülök le a problémáim tengerében vagy hamarabb is eszembe jut, hogy Őhozzá forduljak. Sokszor sajnos csak e (777blog.hu)

Mit jelentenek a keresztény egyházak nevei?

Sokféle felekezet és egyház létezik a világon, és Magyarországon is elég színes a paletta. Ez a színesség azonban zavaró is tud lenni, hiszen minden egyháznak más a neve, melyeket megjegyezni, helyesen használni, sőt megérteni, nem kis feladat. (KötőSzó)

"Azt mondták, nem viszem semmire, mert én cigány vagyok"

Lázár Leila – nemzetközi kapcsolatok szakértő – sorsfordító története. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Minden okkal történik

Ha nehéz időszakon mész keresztül, szeretettel ajánljuk Pócsi Ági írását. Isten mindent céllal tesz az életünkben. Sokszor én sem értem a miérteket, de arra már rájöttem, hogy a nehéz dolgok nagy része azért történik velünk, hogy újra és újra rájöjjünk, az Istentől való függés nekünk a legjobb. Mert sokszor elbízzuk magunkat (saját tapasztalat): hogy ha sokáig jól mennek a dolgok, akár el is engedhetnénk a kezét, úgyis menni fog innentől egyedül. De Istennek nem ez a terve. Ő velünk együtt akar működni, folyamatosan velünk akar lenni (erre mindig azután jövök rá, hogy nagy büszkeségemben elengedtem a kezét…). Annyira szeret minket, hogy, ha engedjük, tanít. Márpedig tanulni gyakorlat nélkül nem lehet eredményesen. Az ilyen nehéz helyzetek úgymond a gyakorlati tesztek, hogy ,,Tényleg bízok még mindig Istenben? Lássuk!”, ,,Tényleg van erre még hitem, ahogy mondani szoktam? Lássuk!”  Tehát Isten legtöbbsz (777blog.hu)

Szolgálat és hatalom - ebben a sorrendben

Hónapokkal ezelőtt közszemlére került, hogy Németh Sándor már nemcsak egy szép villa tulajdonosa (amin egyesek szörnyülködnek, mások természetesnek veszik), hanem már saját televíziótársasága is van. A gyülekezet tulajdonában lévő ATV ugyanis szépen átvándorolt az ő személyi tulajdonába - gyakorlatilag ajándékként, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.   A szókimondó Puzsérnak megint igaza van: a neoprotestáns prosperitás teológia valahol tényleg arról szól, mintha kifordítaná Jézus példázatát a gazdagról és a szegény Lázárról. Ha ezen a világon hatalmas nagy, menő ember vagy és kőgazdag - a túlvilágon is az leszel. Míg a Bibliában a kocka gyakran fordul  a másik oldalára a gazdagok és szegények evilági, valamint örök állapota tekintetében, a prosperitás teológiájában mindig ugyanarra az oldalára esik. Az alapelv egyszerű, mint a százas szög és nagyon vonzó is. Ha itt remekül hasítasz, o (Megint Megmondom)

Csókay András: A tudomány nem szereti hallani, hogy az innovációk jézusi imában születtek

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek tavalyi, magyar orvoscsapat által végzett szétválasztásáról írt a világszerte elismert orvostudományi lap, az amerikai Surgery augusztusi száma. Csókay András szerényen úgy kommentálta az InfoRádiónak a megjelenést, hogy a sziámi ikrekkel mindig foglalkoznak, akár sikeres a szétválasztásuk, akár nem. A szétválasztás idegsebészi vezetője, Csókay András az InfoRádiónak azt mondta, hogy mindez nem volt meglepő számára, hiszen számos újítással dolgoztak. ,,Az az igazság, hogy a sziámi ikrekkel általában foglalkoznak; akkor is, ha szétválasztásuk sikeres, és akkor is, ha kevésbé” – mondta Csókay András, a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának vezetője. ,,Mindig el kell mondani, hogy az egyik gyermek még mindig nincs olyan jól. 33 nappal a műtét után súlyos agyi bevérzése lett, nem tudjuk pontosan, milyen okból, mert ez már nem sebészi szövődmény.” Szerinte a t (777blog.hu)

Joghurtpite rebarbarával

Már megint híg lett a joghurt, de nem estem kétségbe. Finom pite lett belőle. Legutóbb zabpehellyel készítettem, amikor nem dermedt meg rendesen. Semmit nem dobunk ki. Minden jó valamire. Hozzávalók hozzávetőlegesen, mert nem mértem:kb 1,5 liter joghurt 30-40 dkg liszt 4 tojás csipet só 2-3 evőkanál cukor 1 evőkanál olaj+ a tepsibe egy szál rebarbara Elkészítés:A hozzávalókat jól elkeverjük, olajjal kikent nagy gáztepsibe öntjük, rádobáljuk a kis karikára vágott rebarbarát, és előmelegített 250 fokos sütőben kisütjük. 10 perc után 200 fokra mérsékeljük a hőfokot. A rebarbarától lesz egy kis pikáns íze, de fokozhatjuk lekvárral is. A képen gyömbéres rebarbara lekvár ribizlivel. (A parókia konyhájából)

LELKI IRÁNYTŰ - IGÉK, IMA A LOSUNGBÓL 9 NYELVEN MÁRA

摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen  2020. Augusztus 04. kedd   NAPI TÖBB NYELVŰ LELKI ÚTRAVALÓ ÉS IMA MINDENKINEK A NAP IGÉI ÉS IMÁJA TURISTÁKNAK ÉS OTTHON MARADÓKNAK 9 NYELVEN (MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, HOLLAND, ROMÁN NYELVEN)   A 290 ÉVES HERRNHUTI LOSUNG ALAPJÁN, AMELY 60 NYELVEN JELENIK MEG Lábam biztos talajon áll, áldom az Urat a gyülekezetben. Zsoltárok 26,12 Amikor összejöttök, kinek-kinek van zsoltára, tanítása, kinyilatkoztatása, nyelveken szólása, magyarázata: minden épüléseteket szolgálja! 1Korinthus 14,26  Végy szállást Uram minden lélekben, hogy majd senki se hiányozzék, mikor számba veszed népedet Országodban. Lelked drága javait hadd osszuk széjjel, s Te magad jelentsd ki önmagadat, ó, drága Fő, minden szív előtt.  Johann Michael Hahn/Albert Knapp Ich will den HERRN loben in den Versammlungen. Psalm 26,12 Wie ist es nun, Brüder und Schwestern? Wen (Békefy Lajos blogja)

Hogyan lett a breaktáncosból pap?

Fura, ha egy pap tud breaktáncolni? Biztos szokatlan, de Papp Tamás atya jó evangelizációs lehetőséget is lát abban, hogy sportolói múltja van. A 34 éves atyával a NEK TV készített érdekes interjút. Papp Tamás atya a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében, Mátészalkán kezdte meg papi szolgálatát. Nyíregyházán nőtt fel, majd 2017-ben szentelték pappá. Gyakori vendége a Szólj be a papnak! c. rendezvényeknek. Tamás atya számára viszont nem volt egyértelmű, hogy pap lesz belőle. „Elég hosszú az út, amelyet bejártam, amíg Istennek a hívószavára kimondtam az igent. Próbálkoztam hittanár-történelem szakkal, de akkor még inkább bulizós időszakom volt. Ott is hagytam az egyetemet és jött egy lehetőség, hogy sekrestyés legyek a nyíregyházi társszékesegyházban” – nyilatkozta Papp Tamás atya a NEK TV-nek. Itt kezdett el kibontakozni számára a papi hivatás gondolata, bár eleinte még nem számított rá, hogy egy nagyvonal (777blog.hu)

Reggeli imádság

Aviliai Szent Teréz reggeli imája olyan őszinte és tiszta kérésekből áll, melyeket minden nap nekünk is őszintén kéne kérnünk Istentől. Uram, a reggeli csendben békéért, bölcsességért és erőért imádkozom. A szeretet szemével akarom nézni a világot: türelemmel, megértéssel és kedvesen. Úgy látni gyermekeidet, ahogyan Te látod őket, csak a jót venni észre mindenkiben. Tégy süketté a pletykákra, némává a rosszindulatú beszédre. Hadd legyek olyan készséges és vidám, hogy a közelemben az emberek megérezzék a Te jelenlétedet. Uram, öltöztess engem a Te szépségedbe, hogy egész nap Téged hordozhassalak! Forrás: fr.aleteia.org Fordította: Nagyné Molnár Ildikó The post Reggeli imádság appeared first on 777. (777blog.hu)

Isten látványkonyhája

Ültem a színpad mögött egy padon a technikusok és a fellépők számára elkerített részen, és sírtam. Szombat dél volt, a tavalyi Csillagpont épp azokban a percekben ért véget, a csapat egy része még búcsúzkodott, a másik már hozzáfogott a bontáshoz, mindenki rohangált, engem is kerülgetniük kellett, én pedig nem bírtam gátat szabni a könnyeimnek. Küzdelmes [...] The post Isten látványkonyhája appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

A Vatikán is megszólalt XVI. Benedek betegsége kapcsán

Közleményük szerint az emeritus pápa állapota nem ad okot különösebb aggodalomra.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Miért épülnek ma üres, fehérfalú templomok?

Sajátos magyarázattal állt elő a német katolikus püspöki konferencia híroldala, a katholisch.de arról, miért épülnek Németországban (is) újabban üres fehér falakkal a katolikus templomok. A cikk a "purifikációnak", vagyis "megtisztításnak" nevezett folyamatra Thomas Erne, a gyakorlati teológia professzorának, a marburgi Templomépítési és Kortárs Templomművészeti Intézet igazgatójának magyarázatát idézi: Az emberek nem akarják a szentmisét egy múzeumban ünnepelni. Az emberek modernek és korszerűek akarnak lenni. A templomoknak funkcionálisaknak kellene lenniük, minden más dolog felesleges. A katholisch.de felsorolást ad arról, hogy a purifikációs mozgalom a már meglévő templomokban milyen "eredményeket" ért el az elmúlt évtizedek során: a díszes oltárokat lebontották, a szószékeket szétdarabolták, a faragott ornamentikákat eltüntették, a falfestményeket lemeszelték, a képeket, szobrokat, és a gazdagon díszí (Katolikus Válasz)

- Kedd [2020.08.04.] "Én veled leszek: megsegítlek és megmentelek - így szól az ÚR!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html    - Kedd [2020.08.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Jer 1,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Ézs 45,18   Kösd azért derekadra övedet, indulj, és hirdesd nekik mindazt, amit én parancsolok! Ne ijedj meg tőlük, különben én ijesztelek meg általuk!   Ezt mondja az ÚR, aki az eget teremtette, ő, az Isten, aki a földet formálta, alkotta és megszilárdította, nem kietlennek teremtette, hanem lakóhelynek formálta: Én vagyok az ÚR, nincs (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.08.04.] "És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR      - Kedd [2020.08.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Ef 5,8-9  (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Lk 6,35 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Mert egykor sötétség v (Örömüzenet)

- Kedd [2020.08.04.] "Hirdetem nevedet testvéreimnek, dicsérlek a gyülekezetben!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2020.08.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *   S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 26,12 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Kor 14,26 Lábam biztos talajon áll, áldom az Urat a gyülekezetben. Mi következik mindezekből, testvéreim? Amikor összejöttök, kinek-kinek van zsoltára, tanítása, kinyilatkoztatása, nyelveken szólása, magyarázata: minden épüléseteket szolgálja! Lábam megáll igazsággal; áldom az Urat a gyülekezetekben. Hogy van hát atyámfiai? Mikor egybegyűltök, min (Útmutató)

Nomofób vagyok

Szilágyi Anna remek cikket írt múlt héten a 777-en a telefonfüggőségről, amelyben egy pap mellett egy pszichológus és egy vlogger is megszólalt. A téma érzékenyen érint, mert az elmúlt időszakban egyre gyakrabban érzem, hogy a (több)generációs ,,betegség” engem is súlyosan érint. Nomofóbia – így hívja a pszichológia azt a tünetet, amikor valaki telefonfüggő. A „no mobil phobia” kifejezésből összerakott mozaikszó a világon milliókat érinthet – köztük engem is. A témával kapcsolatos nyers őszinteségem egyik célja, hogy segítsek azokon, akik hasonló tüneteket vesznek észre magukon. Igazság szerint nem is nevezném magamat telefonfüggőnek  – sokkal inkább a netfüggőség jellemez: napjaim javarészt azzal telnek – hiszen a munkám is az internethez köt -, hogy vagy a laptop előtt görnyedek, vagy a telefon van a kezemben. Néha mindkettő egyszerre.  Nem feltétlenül értek egyet azokkal a drasztikus tanácsokkal, a (777blog.hu)

2020.08.02. Szentháromság ünnepe után 8. vasárnap, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet Szentháromság ünnepe után 8. vasárnap az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Pál apostol Korinthusiakhoz írt első levelében, a 8. fejezet 1. versének „b” részétől a 13. versig, a következőképpen:   „...az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet pedig épít. Ha valaki azt gondolja, hogy ismer valamit, az még semmit sem ismert meg úgy, ahogyan ismerni kell. De ha valaki szereti Istent, azt már ismeri Isten. Ami tehát a bálványáldozati hús evését illeti, tudjuk, hogy nincs bálvány a világon, és hogy Isten sincs más, csak egy. Mert ha vannak is úgynevezett istenek, akár az égben, akár a földön, mint ahogyan sok isten és sok úr van, nekünk mégis egyetlen Istenünk az Atya, akitől van a mindenség, mi is őérte, és egyetlen Urunk Jézus Kriszt (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

Rebarbara leves almával

 Újra szépen megnőttek a rebarbarák. Jól érzik magukat, szépen fejlődnek. Több rebarbarás recept is van már a blogon. Kedvencem a morzsasüti, melyben megdupláztam a vaj mennyiségét véletlenül, ettől aztán nem lett morzsás, de iszonyúan finom volt. Ez a mostani adag szár pitének készült, végül levesben végezte mindenki megelégedésére.Hozzávalók:fél kg rebarbaraszár2 édes almaédesítő vagy cukorszeletelt mandulaElkészítés:A rebarbaráról lehúzzuk a színes héját. Kisebb darabokra vágjuk, és a hámozott, kockára vágott almával feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Ízlés szerint édesítjük, és botmixerrel pépesítjük. Mandulát szórunk rá. Bibliás elmélkedés a rebarbarás-mazsolás béles recept után. (A parókia konyhájából)

Agyalok és csodák

A múlt héten nagy kalandunk volt Ádámmal, ugyanis miután erősen fájni kezdett a hasa, itt, a mi kis városunkban lévő kórházban már majdnem meg is operálták a vakbelét. Azonban az utolsó pillanatban a helyi orvosok végül úgy döntöttek, hogy óvatosságból leküldenek minket Madurájba, egy nagy kórházi központba, hogy további vizsgálatokat is el tudjanak végezni a biztonság kedvéért. Vasárnap este 10-kor indulunk el a hegyekből, három órával később, hajnali 1-kor értünk a kórházba. Ezután Ádámot betolták a felvételi osztályra, én meg kint maradtam az udvaron, illetve el kellett intéznem az adminisztrációt. (Én az udvaron négy órán keresztül menekültem a szúnyogok elől…). Őt közben kivizsgálták és hajnali ötkor fel is mehettünk a szobánkba. Eddig még nem aludtunk egyáltalán (mondjuk ő végig félálomban tűrte a dolgokat). A szoba nagyon kellemesnek tűnt, volt egy kis vendégágy nekem, így gyors mosakodás (Jó-hírek – egy család küldetésben)

LELKI IRÁNYTŰ - LOSUNGGAL - 2020. Augusztus 03. hétfő

摩拉維亞每日箴言2020 Die Losungen  2020. Augusztus 03. hétfő   NAPI TÖBB NYELVŰ LELKI ÚTRAVALÓ ÉS IMA MINDENKINEK A NAP IGÉI ÉS IMÁJA TURISTÁKNAK ÉS OTTHON MARADÓKNAK TÖBB NYELVEN (MAGYAR, NÉMET, ANGOL, FRANCIA, KÍNAI, HORVÁT, CSEH, HOLLAND, ROMÁN NYELVEN)   A 290 ÉVES HERRNHUTI LOSUNG ALAPJÁN, AMELY 60 NYELVEN JELENIK MEG AZ ÚR “az alázatosaknak...kegyelmet ad”. Példabeszédek 3,34 Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál. Filippi 2,3 Isten előtt az a szív áll a legmagasabb helyen, amelyik szereti és gyakorolja az alázatot. Az a szív, mely gőgbe zárul, félelemmel botladozva jár. Az a szív viszont, amelyik bátran szól, és követi az Úr tanácsait, az a lehető legjobbat teszi. Az ilyet Jézus Krisztus megleli és felemeli.  Valentin Thilo Den Demütigen wird der HERR Gnade geben. Sprüche 3,34 Tut nichts aus Eigennutz oder um ei (Békefy Lajos blogja)

Kórházba szállították XVI. Benedek emeritus pápát

A fertőző betegségek kórházába utalták be a 93 éves XVI. Benedek emeritus pápát, akinek a német sajtó szerint „rendkívül törékennyé” vált az állapota. – számol be róla a Transindex. XVI. Benedek emeritus pápa orbánctól szenved, ami egy olyan bőrfertőzés, melyet láz és vörös gyulladásgócok megjelenése jellemez. A Passauer Neue Pressenek nyilatkozó Peter Seewald XVI. Benedek pápa életrajzírója azt nyilatkozta, hogy a volt Szentatya állapota „rendkívül törékeny”, és bár a betegség a szellemi képességeire nincs hatással, a hangja érezhetően gyengébb. Seewald egyébként szombaton találkozott Rómában az emeritus pápával, aki a betegsége ellenére akkor eléggé optimistának tűnt, és azt mondta, hogy amint visszanyeri az erejét, folytatni kívánja az írást. XVI. Benedek 2013-as lemondása óta először idén júniusban hagyta el Rómát, hogy Németországban meglátogassa beteg testvérét, Georg Ratzingert. A lá (777blog.hu)

Négyszáz éve ezt a gyönyörű imát mondták el az angol parlamentben

A 17. században az angol honatyák az Alsóházban egy gyönyörű imával kezdték el a közös munkát: újra és újra elolvasva fohászukat megfogalmazódhat bennünk a vágy, hogy ez bárcsak nálunk is megtörténne! Kevesen tudják, de a magyar parlamentnek van egy szép hagyománya: azok a képviselők – politikai párttól és oldaltól függetlenül – akik számára fontos a hitük, rendszeresen összegyűlnek egy imareggelire. (777blog.hu)

Világszerte egyre többen jutnak hozzá a Bibliához

2019-ben több példányt adtak ki a Szentírásból, mint előtte bármikor.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 8.

Éljetek úgy, mint a világosság gyermekei. A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség. Ef 5.8-9 Jóság. A szó kedvességet is jelent. Milyen érdekes, hogy amikor Pál az új gondolkodásról, a világosságban való életről gondolkozik, akkor egy félig-meddig hangulati megnyilvánulását sorolja elsőként. Nem elhatározásról, nem új szabályokról beszél, hanem valamiről, ami vagy szemlélet vagy … "Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 8." bővebben The post Heti ige – Szentháromság ünnepe utáni 8. appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

1. oldal a 386-ből. || Következő oldal