Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 40813 || 1. oldal a 409-ből. || Következő oldal

- Péntek [2021.01.15.] "Többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html      - Péntek [2021.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Kol 2,6 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne.       Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fi (Örömüzenet)

- Péntek [2021.01.15.] "Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok. Ezek teszik tisztátalanná az embert!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2021.01.15.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 3,6 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 6,39 Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, hogy csábítja a szemet, és kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított hát a gyümölcséből, és evett. Adott a vele levő férjének is, és ő is evett. Példázatot is mondott nekik: Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e mindketten verembe? És látá az asszony, hogy jó az a fa eledelre s hog (Útmutató)

Sós túrógombóc barna gombával

 Valójában a barna gomba miatt lett sós a túrógombóc. Talán még soha sem vettem, de most elmondta a zöldséges, hogy aromásabb, mint a fehér, vadhúsokhoz szokták vinni. A hentesnél nem volt se dámvad, se őz 😋, így a javasolt összeállítás elmaradt. Nem vagyok túl kreatív gomba ügyben, bár lehet, hogy nincs is sokkal több változat, mint a leves, pörkölt, a töltött gomba, a mártás. Ide gyűjtöttem a gombás recepteket.Túrógombócból is van néhány a blogon, itt találják meg őket. Most sósan készítettem, és ezt a barna gombát kínáltam hozzá. Nagyon jól illett össze a kettő. Hozzávalók:-túrógombóc50 dkg túró3 tojás10 púpozott evőkanál búzadaramokkáskanál só-gomba50 dkg barna gomba1 hagymasó, bors2 babérlevél5 szem borókabogyó1 dl fehér bor1 dl tejfölolajElkészítés:A gombóc hozzávalóit összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg előkészítjük a gombát. A hagymát szeletekre vágjuk, és megpirítjuk az (A parókia konyhájából)

Mi tart össze egy családot?

Raphael Bonelli osztrák pszichiáter szerint a jól működő családban rend van.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Az aggódás 5 ellenszere

Annyiszor tudatosítottam már, hogy sokkal jobb hinni, mint aggódni. És mégis…ha történik bármi, amire nem számítottam, vagy változás jön az életembe,  vagy mondjuk nincs toppon az egészségem: az első reakcióm az aggódás. Összeszedtem, milyen ellenszerei lehetnek. Adj hálát! Az a helyzet, hogy nem tudsz egyszerre aggódni és hálásnak lenni: próbáld ki! Az, hogy mire fókuszálunk, csak gyakorlás kérdése. Ha épp semmi nem történt a napodban/hetedben, amiért hálát tudsz adni, akkor kezdd el észrevenni azokat a dolgokat, amelyeket eddig természetesnek vettél, de valójában ajándékok. Emlékezz arra, hogy kicsoda Isten! Ennek több nagyszerű módja is van. Az egyik a dicsőítés, amely lehetőséget ad, hogy magadról Istenre szegezd a tekinteted. Az is jó emlékekeztető, ha végiggondolod, milyen nehéznek, akár lehetetlennek tűnő helyzetből húzott ki téged. És persze ott van a legnagyobb támaszunk, Isten igéje, amely épp azért i (777blog.hu)

Segíthet-e a hit, ha elkaptad a Covidot?

A Covid-járvány második hullámának zenitjén járunk. Sokan úgy estünk át a betegségen, hogy észre sem vettük. És sokan aggódtak szerettükért, akinek látták szenvedését, megpróbáltatásait. Naponta szembesülünk az elkeserítő statisztikákkal, melyek szerint a halálozást tekintve lassan átlépjük a lélektani tízezres határszámot. Borzasztó, hogy el kell temetnünk egy hazai kisváros teljes lakosságát. A hírek és rémhírek mellett azonban fontos feltennünk a kérdést: miként éljük meg ezt az időszakot az érzések szintjén a lelkünkben, miként a fejünkben és a szívünkben? (KötőSzó)

5 dolog, amiért szeretem a liturgiát

Figyelem, nem teológiai cikk következik! Személyes érzéseket szeretnék megosztani veletek arról, hogy katolikusként mit gondolok a mise liturgikus cselekményeiről. Teszem ezt úgy, hogy talán a protestáns testvéreknek is érdekes lehessen, de semmiképp nem kompromittáló, vagy magunkat katolikusokat magasabbra helyező. Fel kellett nőnöm ahhoz, hogy igazán megszeressem a mise kötelező részeit. Katolikusnak kereszteltek gyerekkoromban, de nem mi voltunk az a család, akik vagy együtt vagy külön, de minden egyes vasárnap ott ültünk volna a templomban, vagy akik aktív szerepet vállaltak a plébánia életében. Ilyen értelemben talán inkább felnőtt megtérőnek mondanám magam, még a katolikus gimnázium ellenére is. Visszatérve rólam a liturgiára: régebben sokszor gondoltam, hogy ez az egész baromira unalmas. Csak a prédikáció miatt szerettem a misét, olyan helyre jártam, ahol jól beszélt az atya, és még jobb, ha gitáros zene is volt. A t (777blog.hu)

Nem is olyan vicces

Eric Metaxast is letiltotta a Twitter. Egyelőre nem szüntették meg a fiókját, mint sok más konzervatív véleményvezér és egyszerű felhasználó esetében, de nem posztolhat. Aki nem ismerné, Metaxas írta a Dietrich Bonhoefferről szóló New York Times #1 bestsellert, amit magyarra is lefordítottak, ő írta meg a rabszolgakereskedelem leállításáért harcoló William Wilberforce életéről szóló könyvet is, amit szintén kiadtak magyarul, meg Lutherről és másokról is írt könyveket. Metaxas a számos ismert személyiséget felvonultató Socrates in the City és Eric Metaxas Show házigazdája is. The post Nem is olyan vicces appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Maga alá temette a kántort az összeomló horvát templom

Három ember ki tudott menekülni az épületből. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Rock n roll

„Menjünk eléje hálaadással, ujjongjunk előtte énekszóval! Mert nagy Isten az Úr, nagy király minden isten fölött” (Zsolt 95, 2-3) „A boldog és egyetlen Hatalmasság, a királyok Királya és uraknak Ura. Övé egyedül a halhatatlanság, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit az emberek közül senki sem látott, és nem is láthat: övé a tisztelet és az örökkévaló hatalom. Ámen.” (1Tim 6, 15b-16) Épp a napokban készítettem hittanos videókat. A Bírák könyvéről beszéltem a gyerekeknek. Jefte történetének elmondásakor, mint mindig, most is zavarba jöttem. E sorok írásakor azonban külön is hálás vagyok, hogy friss az élmény, és így még csodálatosabb arra gondolni, hogy Isten soha nem tett olyan felelőtlen és felesleges fogadalmat, mint ez az ammóniták ellen Izrael seregét diadalra vezető erős vitéz. Isten elé  nyugodtan mehetünk hálaadással, síppal, dobbal, nádi hegedűvel, önfeledten énekelve és (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

- Csütörtök [2021.01.14.] Istenfélő bábák - istenfélő nép!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html     - Csütörtök [2021.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  2Móz 1,17 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   ApCsel 18,10   De a bábák félték az Istent, és nem cselekedtek úgy, ahogyan Egyiptom királya meghagyta nekik, hanem életben hagyták a fiúgyermekeket.   mert én veled vagyok, és senki sem fog rád támadni és ártani neked, mert nekem sok népem van ebben a városban.”   De a bábák félék az Istent és nem cselekedének úgy a mint Égyiptom királya parancsolta vala (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2021.01.14.] "Jézusban van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelme gazdagságából!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Csütörtök [2021.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  Ef 1,5  (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint,   Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.   (Örömüzenet)

- Csütörtök [2021.01.14.] Krisztus "Ruhájára és derekára ez a név van írva: királyoknak Királya és uraknak Ura!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2021.01.14.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 95,2-3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 6,15-16a Menjünk eléje hálaadással, ujjongjunk előtte énekszóval! Mert nagy Isten az Úr, nagy király minden isten fölött.  Ezt a maga idején megmutatja majd a boldog és egyetlen Hatalmasság, a királyok Királya és uraknak Ura. Övé egyedül a halhatatlanság, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit az emberek közül senki sem látott, és nem is láthat: övé (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Vízkereszt u. 2. hét

„Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre.” (Jn 1,16) Vízkereszt ünnepe után a 2. héten az Útmutató reggeli s heti igéi Isten törvényében és evangéliumában közölt akaratát állítják elénk; ő minden ember üdvösségét akarja (lásd 1Tim 2,4; Jn 1,17; Kol 1,19)! Isten kegyelmes akarata Jézus Krisztusban látható; ő világosságul jött el e világba s örök életet hozott az embereknek. „Jézus Krisztus a láthatatlan Isten képe: minden őáltala és őérte teremtetett, és őbenne áll fenn minden.” (Kol 1,15–17; LK) „Örvendezzetek Istennek, minden földek!” (GyLK 718) A kánai menyegzőn, első jelként Jézus borrá változtatta a vizet, mert elfogyott a bor. „Amikor a násznagy megízlelte a vizet, amely borrá lett,” ezt mondta a vőlegénynek: „te pedig mostanáig tartogattad a jó bort.” Jézus, „így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne.” (Jn 2,9.10.11) „A víz borrá (Útmutató)

Az ókori Izrael régészete: két szélsőség között

Israel Finkelstein az ókori Izrael régészetének és történetének vezető alakja. Több mint 40 évnyi terepmunka és kutatás áll mögötte. Egy 24 részes beszélgetős sorozatban más társául szegődhetünk és tanulhatunk a Biblia értelmezéséről és Izrael történetéről, amelyek rekonstrukcióra szorulnak. Az ismeretbővítésen túl bepillanthatunk abba is, hogy egy életen át tartó munka mit árul el az ókori Izrael történetéről. Israel Finkelstein beszélgetőtársa Matthew J. Adams, a jeruzsálemi W.F. Albright Institute of Archaeological Research igazgatója. Matthew J. Adams: Israel, üdvözlöm a sorozat első epizódjában. Azt hiszem, ma le kell fektetnünk a szabályokat arra vonatkozóan, hogy mit fogunk tenni. Nem ugorhatunk bele csak úgy az ókori Izrael történelmébe. Israel Finkelstein: Egyetértek. Matthew J. Adams: Nem is tudjuk, hol kezdjük, ha nem mérjük fel, hogy milyen adatokkal kell megbírkóznunk. Israel Finkelstein: (#BIBLIAKULTÚRA)

A Papp válaszol – keresztény katona, Isten szerinti szerelem, szerzetesség vagy házasság

A Papp válaszol mostani részében három budapesti olvasónk kérdése került kiválasztásra, akik mindannyian életreszóló döntés előtt állnak: valaki a katonaságon gondolkodik, másikuk azon, hogy elköteleződjön-e a szerelme mellett, a harmadik olvasónk pedig a szerzetességre érez hivatást- miközben már menyasszonya van. A cikk alján te is felteheted kérdésedet Papp Miklós görögkatolikus papnak és családapának! Anna (Budapest) Honnan tudhatom, hogy megtaláltam az Isten szerint való páromat? Van egy hívő párom 3 éve. Szeretjük egymást, sokat foglalkozunk a kapcsolatunk építésével, és a gyülekezetünkben sokan kérdezgetik mikor házasodunk már össze. Nekem viszont még nincs békességem a dolog felől. Ez a döntés az egész életemre hatással lesz, és félek, hogy rosszul döntök. Nagyon örülök annak a jelzőnek, hogy „az Isten szerint való párodat” keresed! A szentségi házasság nemcsak evilági ügy. Nem csak arra szól, (777blog.hu)

Nincsenek meg a Margit hídról letört Szent Korona-keresztek

Nincs nyoma annak a két kőkeresztnek, amelyet a Margit-hídról tört le két fiatal nemrég – számolt be a rendőrség. Feladta magát két 16 éves fiatal, aki a Margit hídon letört két kőkeresztet – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden. A 16 éves fiú és a vele egykorú lány szüleik kísérteében kedden jelentkeztek a Rendőrkapitányságon, ahol bevallották, hogy tavaly november 20-án este ők törték le és vitték el a Szent Koronát ábrázoló szobrok kőkeresztjeit – számolt be az Index. A portál az ügyben megkereste a rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy sikerült-e megtalálni a letört kőkereszteket. A BRFK szóvivője, Csécsi Soma arról tájékoztatott: sajnos a kereszteket nem találták meg, nincsen nyomuk. A fiatalkorú gyanúsítottak vallomásukban elmondták a rendőröknek, hogy nem akarták ellopni a kereszteket, hirtelen ötlet vezérelte őket, amikor úgy döntöttek, hogy megrongálják a koronát, amit azóta nagyo (777blog.hu)

A Papp válaszol mostani részében három budapesti olvasónk kérdése került kiválasztásra, akik mindannyian életreszóló döntés előtt állnak: valaki a katonaságon gondolkodik, másikuk azon, hogy elköteleződjön-e a szerelme mellett, a harmadik olvasónk pedig a szerzetességre érez hivatást- miközben már menyasszonya van. A cikk alján te is felteheted kérdésedet Papp Miklós görögkatolikus papnak és családapának! Anna (Budapest) Honnan tudhatom, hogy megtaláltam az Isten szerint való páromat? Van egy hívő párom 3 éve. Szeretjük egymást, sokat foglalkozunk a kapcsolatunk építésével, és a gyülekezetünkben sokan kérdezgetik mikor házasodunk már össze. Nekem viszont még nincs békességem a dolog felől. Ez a döntés az egész életemre hatással lesz, és félek, hogy rosszul döntök. Nagyon örülök annak a jelzőnek, hogy „az Isten szerint való párodat” keresed! A szentségi házasság nemcsak evilági ügy. Nem csak arra szól, (777blog.hu)

Csak az az enyém, amit elajándékozok! - HA FELHÚZOD A KÉNYELMES DEICHMANN CIPŐDET… - PROTESTÁNS PORTRÉ

 Pillantás az idő őrtornyából HA FELHÚZOD A KÉNYELMES DEICHMANN CIPŐDET…Talán senkinek vagy keveseknek jut eszükbe,  amikor felhúznak egy szép női vagy elegáns férfi Deichmann-cipőt, hogy a cégalapító milyen különleges ember volt. Pillantás az idő őrtornyából gondolatkörben pár olyan protestáns embernek a portréját adom át a Kedves Olvasóknak, akik különös életükkel és vállalkozásukkal igazán érdemesek figyelmünkre. Ilyen DR. HEINZ-HORST DEICHMANN (1926-2014), aki annak a cipőgyártó és forgalmazó világcégnek volt a kiépítője, amelynek csak Európában több, mint 30 ezer munkatársa van. Orvosi és teológusi diplomát is szerzett, élete végéig másokon segíteni akaró protestáns ember volt.Írta Dr. Békefy Lajos11 ÉVESEN MÁR ISTEN KÖZELÉBEN Deichmann 1926-ban született Essen-Borbeckben, s ami egész életére meghatározóvá lett: hívő családban cseperedett fel. Egyszer a Bild am Sonntagnak adott interjúban mo (Békefy Lajos blogja)

Karanténromantika

Minden kihívás lehetőséget ad rácsodálkozni azokra a kincsekre, amelyekkel megajándékozott az élet. [...] Bővebben! (Szemlélek)

“Nem tiltottam le Hodász Andrást” – Erdő Péter bíboros

Több témát érintő nagyinterjút adott a Válasz Online-nak Erdő Péter bíboros, akit az oltásról, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megtartásáról – és egy régebb óta tartó pletykáról is kérdeztek. Megerősítette a 777 értesüléseit Erdő Péter a Válasz Online-nak adott nagyinterjújában, azaz tavaly talákozott a Makovecz-templom tervezőivel és az egykori építész fiával, Makovecz Pállal. A bíboros a beszélgetésben kitért arra, hogy ekkora projektben a főegyházmegye jelenleg nem gondolkodik, valamint azt is megerősítette, hogy ha meg is épül a templom, az semmiképp sem lehet székesegyház – mi is tévesen a katedrális szót használtuk, elnézést kérünk ezért az Olvasóinktól.  “Sok ötletről lehetett hallani, de hadd tegyek tisztába egy közkeletű félreértést: azt, amikor katedrálisként, székesegyházként emlegetik a tervet. Székesegyház biztosan nem lehet. Az ugyanis annyit tesz: a püspök székhelye. Az Eszt (777blog.hu)

Az első között kaphatja meg XVI. Benedek a koronavírus elleni oltást a Vatikánban

A Catholic News Agency német nyelvű honlapja számolt be róla, hogy a Vatikánban az elsők között kaphatja meg XVI. Benedek a COVID-19 elleni vakcinát. Ezt Georg Gänswein érsek, az emeritus pápa személyi titkára is megerősítette. Ferenc pápa egy vasárnapi interjúban árulta el, hogy már ő is bejelentkezett az oltásra. A 84 éves szentatya egy kamaszkori fertőzés miatt elveszítette az tüdejének egyik felét, így nem csupán kora miatt van a veszélyeztetettek között. Azt még nem közölték, hogy a Vatikánban mikor kezdik beadni az oltásokat, de eredetileg január közepére tervezték, így bármelyik nap elkezdődhet a folyamat. A miniállam egészségügyi osztályának vezetői már beszámoltak róla, hogy a vakcinák megőrzéséhez szükséges hűtőszekrényeket már beszerezték és beépítették, és az oltási terv is elkészült. A menetrend szerint elsőbbséget élveznek a vatikáni egészségügyi és biztonsági dolgozók, az idősek és m (777blog.hu)

Öt inspiráló szentírási idézet a hideg téli napokra

Számos olyan igeszakaszt ismerhetünk a Szentírásból, amely kedves számunkra és az adott pillanatunkban elgondolkodtat vagy éppen lelkünknek új lendületet ad. Máté evangéliumából választottunk öt ilyen gondolatot! „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!” (Mt 14,27) Ha azt érezzük, hogy kicsit elvesztünk a hétköznapok sűrűjében és nem tudjuk, ki kopogtat lelkünk kapuján, amiért kicsit háttérbe szorítottuk Őt, akkor nyissuk ki ezt az ajtót, mert Ő azt mondja nekünk: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!”. Jézus nem foglalkozik azzal, ha kevesebb időt szánunk rá, Ő akkor is kitartóan kopogtat és hív minket a Vele való találkozásra. Ezért nyissuk hát ki ezt az ajtót és engedjük be hétköznapi döntéseinkbe, gondjainkba, örömeinkbe is! „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek.” (Mt 9,12) Ez az idézet a jelenlegi járványhelyzetben talán  különösen is aktuális. Azonban itt ne csak a fizikai betegs (777blog.hu)

Népegyház vagy szubkultúra?

Mi a keresztények jövőképe? Népegyház kis aktív maggal és nagyszámú, lazán kapcsolódó „szimpatizánssal”? Vagy a többséghez képest alternatív életformát felmutató „szubkultúra”? Milyen lelki „szolgáltatást” tud nyújtani az egyház a többségi társadalomnak a XXI. században? Az egyházi iskolák elitképzők vagy a hitre nevelnek? Vitassuk meg január 21-én 19 órától a FB-on. Az ökumenikus imahét kapcsán kérdezhetjük tabuk nélkül a magyarországi nagy egyházak képviselőit (köztük egy szerzetes nővért is!) az egyház jövőképével kapcsolatban.Akik a válaszadást bevállalják:Balog Zoltán – református püspökDeák Viktória Hedvig OP – domonkos rendi főnöknőFabiny Tamás – evangélikus elnök-püspökKocsis Fülöp – görögkatolikus érsek-metropolitaA moderátor:Berecz Péter – Szólj Be a Papnak! alapítójaAz eseményünket a FB-oldalunkon élőben tudod majd követni, a közvetítést a shoeshine.hu csapat (Szólj be a papnak!)

Olvassuk a Jelenések könyvét! – Révész Szilvi buzdítása

A Jelenések könyve nem feltétlenül a könnyen emészthető fejezetek közé tartozik a Bibliában, ám Révész Szilvi keresztény író és előadó posztjában rávilágít arra, miért fontos Jánosnak ez az írása. Ha elolvassuk, láthatjuk, hogy nem a bizonytalanra nézve hiszünk a jövőben, hanem tudjuk, hogy van egy trón, ahová tartunk, van egy könyv, amelybe be van írva a nevünk! Olvassátok a Jelenések könyvét! Ne csak azért, mert azt ígéri János, hogy boldogok lesztek, ha olvassátok, meg mert az idő közel van, és ha józanul átgondoljuk, sose volt aktuálisabb, hogy megerősítsük a szívünket azokkal az igazságokkal, melyeket az Örökkévaló megosztott velünk ezeken a különleges látomásokon keresztül ebben a rendkívüli “képeskönyvben”. Olvassátok a Jelenések könyvét, mert azon keresztül kicsit másként is megismerhetjük Jézust! Csodálkozzatok rá arra, akinek a haja fehér, a szeme, mint a tűz lángja, tekintete, mint amik (777blog.hu)

Nyárig elolvasom a Bibliát

Meghökkentő lehet a kijelentés január közepén, hogy bő 4 hónap alatt elolvasom a Bibliát. A legtöbb bibliaolvasási kalauz 1, 2 vagy 3 évre tervez. Ehhez képest ez felfoghatatlanul gyors iram. Miért döntöttem mégis így? Van ennek egyáltalán értelme? Nem most tűztem először magam elé ilyen elhatározást. 2018 augusztusában szintén arra jutottam, hogy szükségem van a Biblia mélyebb megismerésére. Karácsonyt tűztem ki határidőnek, amíg el szerettem volna olvasni a Biblia 73 könyvét. Akkor hatalmas volt bennem a vágy, hogy egyszer végre úgy olvassam el a Szentírást, hogy összeállnak az események, emlékszem az ószövetségi részletekre, amelyekre az Újszövetség utal. Tudtam, hogy egy évekig húzódó beosztással csak elveszteném a lelkesedésemet, nem emlékeznék a történetek kezdetére, a próféciákra, amikor azok beteljesednek. Ezért elhatároztam, hogy saját beosztást készítek. Most januárban megérett bennem a gondolat, (777blog.hu)

New York érseke is Trumpot teszi felelőssé a Capitoliumban történtekért

Az egykori szövetséges egyenesen felbujtónak tartja a leköszönő elnököt. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Apa vagyok

Nem könnyű a mai világban apának lenni, mégis a legszebb Istentől kapott hivatás, melyet férfi átélhet a földi életben. Manapság persze számtalan elvárás, újfajta követelmény terheli a mélyen bennünk élő apaképet. Videónkban tíz olyan gondolatot gyűjtöttünk össze, amely segíthet eligazodni apaként és keresztényként ebben a furcsa világban. (KötőSzó)

- Szerda [2021.01.13.] Minden megtérés ma is: pálfordulás; hátra arc!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html    - Szerda [2021.01.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":   1Móz 50,21 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   ApCsel 22,8   Most hát ne féljetek, eltartalak én benneteket és gyermekeiteket! Így vígasztalta őket, és szívhez szólóan beszélt velük.   Én pedig megkérdeztem: Ki vagy, Uram? És ő így szólt: Én vagyok a názáreti Jézus, akit te üldözöl.   Most annakokáért ne féljetek: Eltartalak én titeket és a ti gyermekeiteket. És megvígasztalá őket és szívökre besz (Bátorító blognapló)

- Szerda [2021.01.13.] "Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Szerda [2021.01.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  Róm 8,30 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.    Mert a ki (Örömüzenet)

- Szerda [2021.01.13.] "Ez a nép ajkával tisztel engem, szíve azonban távol van tőlem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2021.01.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Mal 1,6a S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 21,28b-29 A fiú tiszteli atyját, a szolga az urát. Ha én atya vagyok, miért nem tisztelnek? Ha én Úr vagyok, miért nem félnek engem? – mondja a Seregek Ura nektek, ti papok, akik megvetitek nevemet. Egy embernek volt két fia. Az elsőhöz fordulva ezt mondta: Fiam, menj el, dolgozz ma a szőlőben! Ő így felelt: Nem akarok. Később azonban meggondolta magát, és elment. A f (Útmutató)

Töltött csirkecomb félfilé, rakott karfiol barna rizzsel

 Férjem születésnapját ünnepeltük, és egy finom csirkecomb félig filét készítettem. Azért félig, mert csak a felső comb csontját szedtem ki, így megmaradt a comb jelleg, de szeletelhető volt. Gombával és kis töltelék gombócokkal együtt sütöttem. Nagyon finom lett a gomba ebben a pecsenyelében. Rakott karfiol köretet kínáltam hozzá barna rizzsel.Hozzávalók:4 csirkecombszáraz kenyérhagymaolaj1 tojássó, bors, petrezselyem zöldElkészítés:A hagymát kockára vágjuk, és megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a fűszereket.Nem tudom pontosan, hogy mennyi kenyeret áztattam be, kb 2 nagy karéjjal. Kinyomkodjuk, és összekeverjük a hagymával és a tojással. A felső comb csontját egy éles késsel kivágjuk, és egy kanálnyi tölteléket helyezünk el benne. Hústűvel megtűzzük. Egy közepes tepsibe öntünk egy kevés olajat, a combokat óvatosan megforgatjuk benne. A gombát a belső felével felfelé a hús köré rakosgatjuk, és előmeleg (A parókia konyhájából)

A denevér alapvetően nem korrupt állat

Fiktív interjú az összeesküvések atyjával, Mr. Konteóval. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ferenc pápa személyi orvosa belehalt a koronavírus szövődményeibe

78 éves korában elhunyt Fabrizio Soccorsi, Ferenc pápa személyi orvosa, aki az elmúlt öt esztendőben látta el ezt a feladatot. Az ismert orvost rákkal kezelték, azonban halálának oka a koronavírus szövődményei voltak. Fabrizio Soccorsit a római Gemelli kórházban kezelték rákos megbetegedéssel mielőtt a vírus megfertőzte volna. A pápa által 2015 augusztusában kinevezett orvos volt a vatikáni egészségügyi szolgáltatás vezetője is. Ferenc pápát az iMedia jelentése szerint szoros kötelékek fűzték orvosához. Soccorsi elkísérte őt külföldi útjaira. Amikor 2017 májusában a potugáliai Fatimába utazott, a pápa két fehérrózsa-csokrot helyezett Szűz Mária szobra elé, Soccorsi súlyos beteg lányáért imádkozva, aki két hónap múlva elhunyt. Soccorsi 1942-ben született és 1968-ban szerzett sebészi diplomát a római La Sapienza Egyetemen az iMedia jelentése szerint. A római San Camillo Forlanini kórház kulcsfontosságú részle (777blog.hu)

Hóember helyett HóJézus – szenzációs alkotást készített egy madridi pap

Madridban az elmúlt napokban történelmire fordult az időjárás: évtizedek óta nem látott mennyiségű hó szakadt rá a fővásosra, ezzel teljesen megbénítva a közlekedést – és nagy örömöt szerezve néhány embernek. Egészen különleges módon használta ki az alkalmat Toño Casado, aki hóbol alkotott Krisztus-szobrot egy templom előtt. Sok művészeti alkotást láthattunk már a kereszténység témakörében, azonban Toño Casado atya és segítője, Montero Marilo alighanem új szintre emelték ezt: kihasználva a madridi havazást, úgy döntöttek, hogy hóból készítik el Jézus egész alakos szobrát. “Ez az alkotás egy csendes téli éjszakán született, ahogyan Jézus is. Montero Marilo barátom segítségével a legszebb arc tárul elénk. Apránként majd el fog olvadni az emberek tekintete előtt, hiszen az ő szíve nem jégből van – mindenkit szeret. Vigyázzunk magunkra – ezt szeretné Isten. Hogy ne bántsuk magunkat” – többek k (777blog.hu)

Egy év alatt kétszáznál is több olasz pap halt meg koronavírusban

Kevesebb mint egy év alatt kétszáznál is több pap hunyt el Olaszországban a koronavírus-fertőzésben. Olaszországban szinte minden nap meghal legalább egy pap koronavírusban – hívta fel a figyelmet az Aleteia híroldal. Az országot nem kíméli a járvány, majdnem nyolcvanezren haltak meg, több mint kétmillióan kapták el a fertőzést. A járvány nem csillapodik az országban, az elmúlt két hétben kétszázezernél is többen fertőzödtek meg, tegnap a halottak száma a négyszázat is meghaladta. Már tavasszal is Olaszország volt az egyik európai gócpont, azonban az akkori 5-6 ezres napi fertőzésszám elenyésző az őszihez képest, amikor előfordult, hogy 24 óra alatt negyvenezer új beteget regisztráltak.  A kétszáz elhunyt pap többsége 70 évnél idősebb volt – közülök sokan a kórházak látogatása közben kaphatták el a vírust. A legfiatalabb áldozat az 58 éves Alfredo Nicolardi atya volt, aki 56 esztendősen hunyt el.  Egyes je (777blog.hu)

Tánc és ének a sötétben

Mindkét eset december elején történt meg velem. Egy munkás nap utáni estén saját gondolataim zavaros fellegébe burkolózva sétáltam a lakásom felé. Fáradt voltam, nyomta a fejem az, ami valószínűleg mindenkiét ezekben a hónapokban: a járvány, a bizonytalanság, a „meddig még?” kérdések tömkelege, a reménytelenség. Miközben már-már ismételten átengedtem magamat a fásultság ismerős szellemének, egy hang [...] The post Tánc és ének a sötétben appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

104 évesen doktorál a Manchesteri Egyetem egyik diákja

A több, mint egy évszázadot megélt úriember eddig túl elfoglalt volt ahhoz, hogy befejezze a doktori disszertációját, de a pandémia miatt most végre lett rá ideje. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Vedd kézbe a Bibliát - 2021. január 12.

A mai igerészek: János 5,1-9 és Mikeás 2 - lehet mindkettőt olvasni, vagy kiválasztani valamelyiket.A mára ajánlott ének: 226 A Bibliaóra is szünetel. Helyette visszatérünk ahhoz, amit tavasszal, a karantén idején tettünk. Vedd kézbe a Bibliát címmel arra buzdítjuk gyülekezetünk tagjait, hogy keddenként 17 órakor (vagy az este folyamán bármikor) olvassák el a Bibliaolvasó kalauz által ajánlott szakaszokat (vagy az egyiket) és gondolkozzanak, beszélgessenek róla, imádkozzanak felette. Keddenként reggelente ezen az oldalon és a hírlevelünkben kis segítséget adunk mindehhez, imakérésekkel együtt. A bibliaolvasás Istennel való élő párbeszéd lehet. Érdemes imádsággal kezdeni, akár elég ennyi: "Szólj Uram, mert hallja a te szolgád". Aztán olvassuk el, lassan, figyelmesen. Majd tegyünk fel magunknak kérdéseket: pl. Mit mond el ez a szakasz Istentől? Milyennek mutatja Jézust? Mit mond el az emberről? Mit cselekszik benne Iste (Sokorói-Dombság reformátusai)

Aratás

„Így szól az én Uram, az Úr, aki összegyűjti a szétszóródott Izráelt: Még gyűjtök azokhoz, akiket összegyűjtöttem!” (Ézs 56, 8) „Összegyűjtöm nyájam maradékát minden országból, ahová szétszórtam őket, és visszahozom őket legelőjükre, ahol szaporodni és sokasodni fognak.” (Jer 23, 3) „a mi üdvözítő Istenünk ... azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.” (1Tim 2, 3-4) „Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja?” (Lk 15, 4) Az Útmutató egyazon napra kiírt ószövetségi és újszövetségi igéi mindig tartalmaznak valamilyen közös mozzanatot. Van, hogy egyetlen szó, vagy egy életünket, üdvösségünket érintő téma ez. Sok esetben nem formai egyezés van, hanem kissé elvontabb fogalmi vagy hangulati elem jelenti a közös (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

- Kedd [2021.01.12.] Ne menekülj Urad elől és ne is üldözd!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html   - Kedd [2021.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 50,19 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  ApCsel 26,15   De József így szólt hozzájuk: Ne féljetek! Vajon Isten vagyok én?   Erre ezt kérdeztem: Ki vagy, Uram? Az Úr pedig így válaszolt: Én vagyok Jézus, akit te üldözöl.   József pedig monda: Ne féljetek: avagy Isten gyanánt vagyok-é én?   Én pedig mondék: Kicsoda vagy, Uram? És az monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz.     De Józ (Bátorító blognapló)

- Kedd [2021.01.12.] "Akik pedig befogadták az Igét, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Kedd [2021.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  1Kor 2,12 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.     Mi pedig nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istenből való Lelket, hogy megismerjük mindazt, amit Isten ajándékozott nekünk.   Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Iste (Örömüzenet)

- Kedd [2021.01.12.] "Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2021.01.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 23,3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 15,4 Összegyűjtöm nyájam maradékát minden országból, ahová szétszórtam őket, és visszahozom őket legelőjükre, ahol szaporodni és sokasodni fognak.  Ha valakinek közületek száz juha van, és elveszít közülük egyet, vajon nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e addig az elveszett után, amíg meg nem találja? Juhaimnak maradékát pedig össze (Útmutató)

“Ezeket a kérdéseket rendezni kellene” – Bese Gergő az általános feloldozásról és a hétköznapi misék elfogadásáról

Habár a Kettőskereszt első idei adásának témája a fogadalmak és az új év céljai voltak, Bese Gergő atya gondoskodott arról, hogy más témák is szóba kerüljenek. A jánoshalmai káplán szerint az idei évben rendezni kellene olyan kérdéseket, mint például a hétköznapi szentmisék elfogadását vasárnapi szertartásként. A cikk alján a teljes beszélgetés meghallgatható! Bese Gergő a 777 “Kettőskereszt” című podcastjében örömének adott hangot, amiért a katolikus egyház vezetői ősszel meghagyták a híveknek a választás lehetőségét. Szerinte vannak olyan kérdések, amelyeket idén rendezni kell majd: “Ilyennel nem találkoztunk azelőtt: amikor a katolikus rádióadók megjelentek a médiapiacon, akkor mindenki azt mondta, hogy az úgy hallgatott szentmisék nem ugyanolyan érvényesek, mintha személyesen ott lennénk. Mint ahogy az általános feloldozás is elképzelhetetlen volt korábban, hiszen azt hangsúlyoztuk mindig, hogy a (777blog.hu)

“Ha kevesen mennek oltásra, akkor majd jön a hatodik meg a hetedik hullám is” – Böjte Csaba

Szerencsésen meggyógyult a koronavírusból Böjte Csaba ferences szerzetes, aki az Info Rádiónak nyilatkozott állapotáról, magáról a járványról és az oltásról is. “Hála Istennek jól vagyok! Erdélyben szoktunk azzal viccelni, hogy a székely elkapja a koronavírust, jól megrázza majd továbbengedi. Nálam, pont fordítva történt: ő kapott el engem és eléggé jól megrázott, de hála Istennek elengedett. Nekem régebben volt tüdőgyulladásom, de az egy hosszabb folyamat volt. Most viszont gyorsnak tűnt az egész, éreztem hogy ez nem egy hagyományos tüdőgyulladás. Három hét alatt sikerült talpra állnom, hálás vagyok ezért a magyar egészségügynek! „Bizalommal nézek a jövőbe” – a kórházból jelentkezett Csaba testvér A tudósok szerint két lehetőség van a koronavírus legyőzésére: az egyik az, hogy két hétig mindenki otthon marad, ez idő alatt a betegek meggyógyulnak, de úgy tűnik, hogy nem vagyunk ehhez eléggé fegyelm (777blog.hu)

Pedagógusok - Hány bőrt lehet lehúzni róluk?

Nem kérdeztem senkit - mondták maguktól. Szavaikból, történeteikből keserűség, olykor düh, és ami talán a legrosszabb, fásult beletörődés érződik - mert a pedagógusok többsége ma, bármennyire is szereti hivatását, nem érzi jól magát a bőrében.[...] Bővebben! (Szemlélek)

Szubkultúra a keresztény hit Magyarországon?

Az előző bejegyzésben azt a kérdést tettem fel, hogy mi a gátja annak, hogy népegyházként működjenek ma Magyarországon a nagyegyházak, miközben az „infrastrukturális” feltételek (intézmények, anyagiak, támogatások, stb.) erre többnyire adottak. Felvetődik egy olyan válaszlehetőség, hogy a „keresztény szubkultúra” hátráltatja azt, hogy az egyháztól távolabb élők az egyház „szívében” lévő, aktivista mag irányába gravitálva jobban elköteleződjenek. Akármennyire is meglepő, a megoldás pont ennek az ellentéte. Azaz nem azért nem tud kiteljesedni a népegyházi potenciál, mert a keresztények „szubkulturálisan” viselkednek, hanem éppen azért, mert nem eléggé élnek másképpen, mint a nem hívő többségi társadalom.  [...] Bővebben! (Szólj be a papnak!)

Erdélyi Zsuzsanna emlékezete (1921–2015–2021)

Az örök-fiatal „imaasszonnyal” Szőnyi Zsuzsáéknál, az ún.„Triznya-kocsmá”-ban találkoztam először a hetvenes évek végén. Zsuzsanna akkoriban Itáliában gyűjtött. Interjúkat is készítettem vele a Vatikáni Rádióban. Személyes találkozásunk előtt már olvastam az 1976-ban megjelent Hegyet hágék, lőtőt lépék című archaikusimádság-gyűjteményét, amely gyermekkoromat idézte fel, hiszen édesanyánk megtanította az „Én lefekszem én ágyomba…” kezdetű imát, amelyet Sanyi öcsémmel imádkoztunk. Amikor Rómában az 1976-os első kiadás eljutott hozzám, megindultan felkiáltottam: „Hiszen gyerekkoromban ezeket imádkoztam én is este az Úrangyala, a Miatyánk és az Üdvözlégy után!” Mindjárt megszületett Esti ima című versem, amelyet Erdélyi Zsuzsannának ajánlottam. Tetszett neki is, egyik legjobb költeményemnek tartotta. [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

VEDD ÉS OLVASD! - KÁRPÁT-MEDENCEI SPIRITUÁLIS BESTSELLER: Nem csak kenyérrel…

 Nem csak kenyérrel… – Balog Zoltán könyvéről mindenkinekÍrta: Dr. Békefy Lajos -2021.01.11.Megosztás a Facebook-onEz e sorok írójának 3143. életmű cikke, 1444. bejegyzése az agnusradio.ro-n, 107./2020-2021 cikke a Felvidék.ma oldalon-SDG!Kevés olyan könyv adódott idáig, amit egy ültömben olvastam el. Balog Zoltán református lelkipásztor, ma már megválasztott püspök könyve ilyen. Ennek a 223 oldalas, komfortosan szedett kötetnek vonzása van. Pontosabban annak az élő Úrnak, Aki benne mindvégig szól, megszólít.Különös, ritka dokumentáció ez a koronavírus első hullámának idejéből, a 2020. március és augusztus közötti időszakról. Ahogy a Hold utcai egyházközség ezt a rendkívüli online egyházi létet megélte, ahogy lelkipásztora kereste az Igében a válaszokat a különleges emberi és világhelyzetre, az példaértékű. Több módon, több műfajban tette ezt Balog Zoltán. Igehirdetésekben, imádságokban, interjú (Békefy Lajos blogja)

ÉVKEZDŐ IGEHIRDETÉS SOROZAT NYÍREGYHÁZÁN

ÉVKEZDŐ IGEHIRDETÉSI SOROZAT 2021. január 11-15. Igét hirdet: dr. Kovács László Attila A hetedik trombitaszó: A FÖLDÖN KÜZDŐ EGYHÁZ - ÍTÉLET ÉS KEGYELEM   Január 11. hétfő:         Jel 12,1-18.        Az egyház és a Sátán harca.   Január 12. kedd:          Jel 13,1-10.        Itt van a helye a szentek     állhatatosságának és hitének. Január 13. szerda:       Jel 13,11-18.      Itt van a helye a bölcsességnek.   Január 14. csütörtök: Jel 14,1-13.        Boldogok a halottak, akik az                                                                   Úrban halnak meg. Január 15. péntek:       Jel 14,14-20.      A kettős ítélet. Ereszd neki a                                                                   sarlódat: arass, szüretelj!   (Garai András webnaplója)

Kicsoda Jézus Krisztus az Istenember? (Evlelkész podcast #30)

A hitnek lehet tárgya és alanya is, azaz van "amit hiszünk" és van az "akiben hiszünk". Most e kettőt együtt fogjuk áttekinteni. Jézus Krisztus ugyanis, akiben hiszünk,... de vajon mit hiszünk róla? Mit jelent az, hogy ő Isten és ember is egy személyben? Mit jelent az, hogy az Istentől és Máriától is született? Honnan jött ő? Kicsoda tulajdonképpen? És hogy lehet benne egyszerre két "dolog" is?A teljesség igénye nélkül, de egészen konkrétan próbáljuk meg Jézus Krisztus személyét "körbejárni" ebben az adásban.Az adás háttérben hallgatható és letölthető formában:Az adás a YouTube-on: https://youtu.be/0ZLoV_pNTKA Az adás tartalma:0. Bevezetés: A korai egyház viszonyai1. Honnan jött Jézus Krisztus? 14:34    Állítás:Jézus Krisztus:    1. Isten Fia, aki az Atyától született (nem teremtmény),    2. egy az Atyával (természetét/lényegét tekintve Isten),    3. de nem azonos az Atyával (másik személy).    4. Örökt (Gyülekezetépülő)

Oltás után

A védettséggel elfelejthetjük a korlátozó intézkedéseket is? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Lehet, hogy én sem fogok beleférni

Akinek eddig nem volt nyilvánvaló, az az elmúlt napokban láthatta, hogyan hullt le az álarc a befogadást és sokszínűséget hirdető progresszív kultúra legfontosabb kapuőreiről, a Big Tech cégekről. A Facebook és a Twitter nemcsak az amerikai elnök fiókját tiltotta le, miután egyértelműen és durván beavatkozott a választások folyamatába, hanem számos konzervatív véleményvezérét is, és akik maradhattak, azok közül is sokaknak egyetlen éjszaka alatt ezrével, tízezrével törölte a követőit. Mikor ennek hatására megindult a konzervatívok exoduszának második nagy hulláma a Parler nevű alternatív platformra (az első hullám az amerikai választások előtti pártos cenzúrával kezdődött), a Google, az Apple és az Amazon a saját eszközeivel lehetetlenítette el a Parlert. Ez most zajlik. A YouTube is vad tisztogatásba kezdett. Ennyit a sokszínűségről és a befogadásról. Persze ezek a szavak mindig is egy markáns ideológiai pro (Szabados Ádám blogja)

HŰSÉG AZ IGÉHEZ - NYÍREGYHÁZÁN IS!

HŰSÉG AZ IGÉHEZ! – Aliansz imanyolcad volt Nyíregyházán (2021. január 3-10.)   Ez év első hetében online kerülhetett megrendezésre városunk protestáns gyülekezetei; a Magyar Evangéliumi Szövetség tagegyházai körében, az évtizedek óta hagyományosan megtartott imaközösség. A világhálón (a tudósítás végén található címeken) elérhető 15 perces videó áhítatok főbb gondolatait tekinthetjük át címszavakban; mert ezek egész éveben imatémáink is lehetnek, a Szentírás napi, rendszeres olvasása mellett! A reformáció népe 504 éve vallja: Sola Scriptura! Egyedül a Szentírás!   Bevezető: Az ÚR törvénye, intő szava, rendelkezései, parancsolata, félelme, döntései… (Olvasd: Zsolt 19,8-11) Isten Igéje tökéletes; Dávidnak ez a zsoltára „a világ legszebb éneke”. Vele együtt kérhetjük minden fohászunk végén: „Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, Uram, kősziklám és megváltóm!” (1 (Garai András webnaplója)

- Hétfő [2021.01.11.] Isten gyermeke vagy - ha hiszel benne, mint Uradban!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Hétfő [2021.01.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 46,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Zsid 1,5   Ekkor azt mondta: Én vagyok az Isten, atyádnak Istene! Ne félj lemenni Egyiptomba, mert nagy néppé teszlek ott!   Mert az angyalok közül kinek mondta valaha: „Fiam vagy te, ma nemzettelek téged!” majd: „Atyjává leszek, és ő Fiammá lesz.”   És monda: Én vagyok az Isten, a te atyádnak Istene: Ne félj lemenni Égyiptomba: mert nagy néppé teszlek ott téged. (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2021.01.11.] "Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html        - Hétfő [2021.01.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  ApCsel 10,45 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       És elámultak a zsidó származású hívők, akik Péterrel együtt jöttek, hogy a pogányokra is kitöltetett a Szentlélek ajándéka. (Örömüzenet)

- Hétfő [2021.01.11.] "Az Úr türelmes hozzátok, mert azt akarja, hogy mindenki megtérjen!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2021.01.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 56,8 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Tim 2,3-4 Így szól az én Uram, az Úr, aki összegyűjti a szétszóródott Izráelt: Még gyűjtök azokhoz, akiket összegyűjtöttem! Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére. Így szól az Úr Isten, a ki összegyűjti Izráel elszéledt fiait: Még gyűjtök ő hozzá, az (Útmutató)

Heti ige – Vízkereszt utáni 1.

Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Rm 8.14 Hét hét után. Van, aki azt érzi, repülnek az évek, van, aki siettetné az időt. Más idő a villamosra várni, amelyik már 20 perce nem jön, és hihetetlen, hogy csak 20 percem van erre a feladatra. Majdnem mindegy, hogy ki hogy gondol az időre, hogy … "Heti ige – Vízkereszt utáni 1." bővebben The post Heti ige – Vízkereszt utáni 1. appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

NEM CSAK KENYÉRREL… BALOG ZOLTÁN KÖNYVÉRŐL - MINDENKINEK

                                                        NEM CSAK KENYÉRREL… BALOG ZOLTÁN KÖNYVÉRŐL - MINDENKINEKKevés olyan könyv adódott idáig, amit egy ültömben olvastam el. Balog Zoltán református lelkipásztor, ma már megválasztott dunamelléki püspök könyve ilyen. Ennek a kézreálló, 223 oldalas, komfortosan szedett kötetnek vonzása van. Pontosabban annak az élő Úrnak, Aki benne mindvégig szól, megszólít. Különös, ritka dokumentáció ez a koronavírus első hullámának idejéből, a 2020. március-augusztus közötti időszakról. Amint a Hold-utcai egyházközség ezt a rendkívüli online egyházi létet megélte, amint lelkipásztora kereste az Igében a válaszokat a különleges emberi és világhelyzetre, az példaértékű. Több módon, több műfajban tette ezt Balog Zoltán. Igehirdetésekben, imádságokban, interjúkban, facebook bejegyzésekben, videóüzenetben, (Békefy Lajos blogja)

“Miért esik nehezünkre a krisztusi magatartás?” – Bese Gergő atya

Sebeket hordozunk, bűnösök vagyunk, de meg van az életünk saját Jordán-folyója, ahová alámerülve elhagyhatjuk a rabságunk terheit. Jézus megkeresztelkedése adta Bese Gergő atya legújabb írásának témáját.  A mai napon Jézus megkeresztelkedésére emlékezünk. A Jordán-folyó partján a már ismertté vált Keresztelő János a megtérésre hívja követőit. Az új élet kezdete a megkeresztelkedéssel kezdődik. Tiszta lappal indulunk, már az áteredő bűn terhét sem hordozzuk tovább. A tömegben azonban megjelenik Jézus. A Mester is beáll a sorba és kivárja a sorát. Nem tolakodik, nem él vissza azzal, hogy a Keresztelő a rokona, hanem várakozik. Bűnösök között az egyetlen bűntelen. Figyeli a tömeget, hallgatja a szavaikat, ismeri őket, ismeri a problémáikat, látja lelküket. Mégis sorban áll. Mert Földre érkezésének nem az volt az oka, hogy teljes egészében hasonló legyen hozzánk, a bűnös emberrel, hanem, hogy kiutat mutasso (777blog.hu)

2021.01.06. Vízkereszt, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet a mai napra, Vízkereszt ünnepén, az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk a Királyok első könyvének 10. fejezetében, az 1. verstől a 9. versig, a következőképpen:   Sába királynője hallotta a hírét Salamonnak és az ÚR nevének, ezért eljött, hogy próbára tegye őt találós kérdésekkel. Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. De Salamon megfelelt minden szavára; nem volt egyetlen olyan rejtvény sem, amelyikre a király ne tudott volna megfelelni. Amikor Sába királynője látta Salamon nagy bölcsességét és a palotát, amelyet építtetett, az asztalán levő ételeket, az udvari emberek ülésrendjét, a fe (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

2021.01.10. Vízkereszt ünnepe után 1. vasárnap, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a gyülekezet az esztendő első vasárnapján az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Máté evangéliumának 18. fejezetében, az 1. verstől az 5. versig, a következőképpen:   Abban az órában odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: Ki a nagyobb a mennyek országában? Ő odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában. És aki befogad egy ilyen kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be. Ámen.   Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,   Gary Chapman egyik könyvében sokat olvashatunk arról, hogy a s (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

#szívmelengető – Varga Attila

A hazai keresztény könnyűzene rengeteg kincset rejt. Ismerkedjünk meg az alkotókkal! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Istentisztelet a Vízkereszt utáni 1. vasárnapon

Hangfelvétel letöltése (.mp3, 30 MB) The post Istentisztelet a Vízkereszt utáni 1. vasárnapon appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

Az álmodozás csapdája

A fantáziánkat Isten alkotta és tud jó szolgálatot is tenni, azonban, ha nem figyelünk, elvihet egy teljesen rossz irányba is. Az Arrivera blog erről szóló, elgondolkodtató posztját szemlézzük. Az egész bizonyos, hogy az álmodozás végig kíséri az ember életét. Véleményem szerint a gyerekkori fejlődéshez rendkívül fontos is, hogy élénk legyen a fantáziánk. Ahogy hallgattuk szüleink meséjét, megelevenedett szemünk előtt a királyfi, ahogy útra kel, hogy legyőzze a sárkányt, a királylány az udvartartásával, vagy ahogy Mózest elrejtették a szülei a sás között, hogy megmentsék afantáziaz életét. Fontos ez a belső képalkotás kialakulása miatt. Míg gyerekként ez egy természetes folyamat, az évek múltával az álmodozás könnyen rossz fordulatot vehet. Kamaszként én is hajlamos voltam felépíteni egy álomvilágot, és abba menekülni, hogyha az életemben nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Az általam alkotot (777blog.hu)

Ima, hogy legyen erőnk a következő héthez

A vasárnapok néha mintha már nem is a hétvége részei lennének, hiszen elkezdünk készülni a következő hét kihívásaira, várható feladataira, még az is lehet, hogy előre stresszelünk rajta. Ennél sokkal jobb megoldás, ha már vasárnap Isten kezébe adjuk a következő hetet: Ő akkor is velünk lesz! Drága Istenem!  Köszönöm, hogy jöhetek eléd most is, köszönöm, hogy minden alkalommal nyitott fülekkel és szívvel vársz, ha Hozzád fordulok. Hálát adok Neked ennek a hétnek az áldásaiért, köszönöm, hogy ismét megmutattad, hogy velem vagy és hordozol engem, amikor én már nem tudom magamat.  Uram, eléd hoztom most a következő hetem, kérlek, végig vegyél körül a kegyelemeddel mint pajzzsal, vigyázz rám és a szeretteimre! Szeretnék én is nyitott szívvel jönni eléd és nemcsak a segítséged kérni a saját terveimhez, hanem engedelmeskedni, ha kérsz tőlem valamit. Kérlek, gyere most közel, érezhetően közel, és újítsd me (777blog.hu)

Nem mindegy, kivel töltöd az időd

Ha olyannal vagy, akit szeretsz, meg fog látszani rajtad. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Vízkereszti szervezetfejlesztés (prédikáció, Vízkereszt ünnepe, 2021.01.10.)

 textus: 1Kir 10,1-9„1 Sába királynője hallotta a hírét Salamonnak és az Úr nevének, ezért eljött, hogy próbára tegye őt találós kérdésekkel. 2 Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. 3 De Salamon megfelelt minden szavára; nem volt egyetlen olyan rejtvény sem, amelyikre a király ne tudott volna megfelelni. 4 Amikor Sába királynője látta Salamon nagy bölcsességét és a palotát, amelyet építtetett, 5 az asztalán levő ételeket, az udvari emberek ülésrendjét, a felszolgálók magatartását és öltözetét, pohárnokait, valamint égőáldozatát, amelyet az Úr házában szokott bemutatni, még a lélegzete is elállt, 6 és ezt mondta a királynak: Igaz volt, amit országomban hallottam dolgaidról és bölcsességedről, 7 de nem hittem azoknak a beszédeknek, míg magam el nem jöttem, és (Gyülekezetépülő)

KIK ISTEN GYERMEKEI?

Kik Isten gyermekei? A Vízkereszt ünnepe utáni első vasárnap Útmutató vezérigéje szerint: „Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14) Tekintsük át, hogy (a RÚF alapján) az Újszövetség mit tanít Isten gyermekeiről, azaz fiairól, leányairól? Kik is tehát Isten gyermekei és mi jellemzi őket?   Mt 5,9 „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.” Mk 10,24 „A tanítványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Gyermekeim, milyen nehéz az Isten országába bejutni!” Lk 20,35-36 „de akik méltónak ítéltetnek ama eljövendő világra, hogy részük legyen a halottak közül való feltámadásban, azok nem házasodnak majd, és férjhez sem mennek. Sőt meg sem halhatnak többé, mert az angyalokhoz lesznek hasonlók, és Isten fiaivá lesznek, mivel feltámadnak a halálból.” Jn 1,12-13 „Akik pedig befogadták, azoknak hatalmat adott arra, hogy Isten (Garai András webnaplója)

Vízkereszt u. 1.

Isten Fia most téged keres! Beengeded őt az életedbe?   Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. (Róm 8,14) S ki lehet Isten gyermeke? Aki hisz a Fiúban!                                                                                                                              ÉBRESZTŐ!                                                                   Ébredj alvó, ébredj már,                            a nap, rég magasan jár,                            sugároz fényt, meleget,                             nyisd ki hát a szemedet.                                               Elmúlt a bűn éjjele,                        (Bátorító blognapló)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                             ISTEN SZÓL!   Isten szól mihozzánk események által. Ki félvállról veszi, megbánja: mert kárt vall. Testi fül számára szava nem hallható, villámló viharban szól: a Mindenható! Ha vihar elvonul, viharvert lesz a táj, betört ablakok és ketté tört fák nyomán. Határban a termést, letarolta a jég, sokszor viharfelhős felettünk a nagy ég. Isten szelíd hangon akar szólni nekünk, de nem figyelünk rá, bár jót akar nekünk. Így sokszor félelmes dörgő hangon beszél, s tomboló viharrá válik, az enyhe szél. Bárcsak meghallanánk, Isten szelíd szavát, életet formáló eseményeken át. Elszakadtunk Tőle, szava: hív bennünket, Vele tölthessük el, örök életünket.                 Pecznyík Pál               Megjegyzés: A vers a szerző által (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2021.01.10.] "Én várom az URat, és benne reménykedem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Vasárnap [2021.01.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 43,23 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Zsid 2,13   Ő azt felelte: Legyetek nyugodtak, ne féljetek! Istenetek, atyátok Istene adta azt a kincset zsákjaitokba. A ti pénzetek eljutott hozzám. Majd kivezette hozzájuk Simeont.   És ismét: „Én őbenne reménykedem” majd újra: „Íme, itt vagyok, én és a gyermekek, akiket az Isten adott nekem.”   És monda: Legyetek békén, ne féljetek; a ti Istentek és a ti atyáto (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2021.01.10.] "Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html       - Vasárnap [2021.01.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 8,14 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 3,17 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.       És hang hallatszott a mennyből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”       Mert a kiket Isten Lelke vezére (Örömüzenet)

2021.01.10. "Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, amelyet most a földdel megkötök!"

Az igehirdetés alapigéje: 1Móz 9,12-16 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/GEN/9/#12 (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Jézus Krisztusban látható Isten dicsősége Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 2,41-52   http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/2/#41 Róm 12,1-5  http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/12/#1 Ézs 42,1-9  http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/42/#1 Zsolt 19,2-5a   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/19/#2 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

VÍZKERESZT U. 1.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. (Róm 8,14) http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/8/#14 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek371.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek361.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

- Vasárnap [2021.01.10.] "Teljesedjék be rajtam kegyelmed, Uram, és megígért szabadításod!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2021.01.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 119,37 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Kol 2,6-7 Fordítsd el tekintetemet, hogy ne nézzek hiábavalóságra, a te utadon éltess engem! Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.  Fordítsd el az én szemeimet, hogy ne lássanak hiábavalós (Útmutató)

Bőszmagyar keresztények

A pártus herceg és a Turulmadár olyan viszonyban áll a kereszténységgel, mint a fa a vaskarikával. [...] Bővebben! (Szemlélek)

AZ IRGALMASSÁG LEGKISEBB „PÉNZEGYSÉGEIÉRT” - Az irgalom etikájának napi gyakorlata

 AZ IRGALMASSÁG LEGKISEBB „PÉNZEGYSÉGEIÉRT”Az irgalom etikájának napi gyakorlata – hogy működjünk kicsit másként A szükség szülte legkisebb pénzegység Évtizedekkel ezelőtt Délvidéken, Újvidéken, Piroson, Bácsfeketehegyen a női munka kapcsán találkoztam egy roppant szellemes, és mélyen keresztyén lelkületből kinőtt mozgalommal, a Legkisebb Pénzegység Mozgalmával. Akkoriban ennek ökumenikus koordinátora református részről Furmann Mária újvidéki presbiter-egyháztag volt, népszerűsítője és a Női Világimanappal összekapcsolója Röhrig Klaudia pirosi (Rumenka) református lelkésznő, az országos egyház akkori missziói vezetője. Mi is volt ez a mozgalom? Elindítója dr. Shanti RajeshwariSolomon protestáns hívő tanárnő, egyházi munkatárs volt, aki 1956-ban hozta létre a mozgalmat a Legkisebb Pénzegység Nemzetközi Baráti Társaságaként.Édesapja és családjuk az anglikán egyház misszionáriusai voltak Indiában. (Békefy Lajos blogja)

“A muszlim hozza az imaszőnyeget, mi keresztények viszont az étteremben sem merünk imádkozni” – Fischl Vilmos

Ahhoz, hogy Európa keresztény identitása erősödjön az kell, hogy keresztény lakosai komolyan vegyék a hitüket – hangsúlyozta Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára az M5 “Ez itt a kérdés” című műsorában. Az adás többek között a Hungary Helps programját mutatta be ,- Azbej Tristan államtitkárral és Kármán Krisztina igazgatóval – ebben a cikkben a lelkész legfontosabb gondolatait szemlézzük. “Amikor valaki pap vagy lelkész szeretne lenni, akkor van egy elhívása: ez garantálja azt, hogy később minden körülmények között kiáll a hitéért. Az egyházi szolgálatot a papok és a lelkészek Krisztus ügye érdekében végzik, mindenüket felteszik erre a szolgálatra.  Európa változáson megy keresztül: Magyarországon 25 ezer muszlim él, Lengyelországban 20 ezer, Csehországban és Szlovákiában 4-4 ezer – míg Romániában 72 ezer. Közép-Európában tehát 126 ezren (777blog.hu)

Istenhit vs. oltás? – Egy lelkész véleménye vakcinaügyben

Az elhúzódó pandémiás időszak újabb és újabb helyzetekben késztet reakcióra bennünket, keresztényeket is. Folyamatosan megválaszolandó kérdés templomaink vasárnapi nyitva- vagy zárvatartása, egyházi alkalmaink előírásoknak megfelelő megtartása vagy elhalasztása. Ami új, az a megérkező vakcina kérdése. Oltassam magam, vagy ne? Használ, vagy nem? Esetleg káros lehet? És itt említsük meg – ide nem hozva, de meglétüket tudatosítva – az összeesküvés-elméleteket is. (KötőSzó)

Passau püspökét is megkövezik?

Stefan Oster védőszentje nyomdokaiban jár [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Szombat [2021.01.09.] "Velem van az ÚR, nem félek, ember mit árthat nekem?"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Szombat [2021.01.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 43,18 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  Zsid 13,6   Az embereket félelem fogta el, amikor József házába vezették őket, és ezt mondták: A pénz miatt hoztak ide bennünket, amely a múltkor visszakerült zsákjainkba. Ránk fognak rontani, ránk fognak támadni, és szolgaságra vetnek bennünket szamarainkkal együtt.   Ezért bizakodva mondjuk: „Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?”   És megfélemlének (Bátorító blognapló)

- Szombat [2021.01.09.] Csak új emberként lehetünk mi is a világ világossága!

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Szombat [2021.01.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: 1Jn 2,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Ef 4,24 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.     öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. (Örömüzenet)

- Szombat [2021.01.09.] "Mit perlekedik a Mindenhatóval az akadékoskodó? Aki Istennel akar vitatkozni, feleljen neki!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2021.01.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 12,1a-b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 20,10-12 Igaz vagy, Uram, ha perlek is veled. Hadd tegyem szóvá mégis azt, ami igazságtalan! Amikor az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de egy-egy dénárt kaptak ők is. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen, és ezt mondták: Ezek az utolsók egyetlen órát dolgoztak, és egyenlővé tetted őket velünk, akik az egész nap terhét hordoztuk, és szenvedtünk (Útmutató)

Csak a vetést tudja követni az aratás

A tavalyi évben megtanultuk, mennyit ér az emberi akarat és tettrekészség: jön egy világjárvány, és minden elképzelés borul. Ennek ellenére Isten 2021-ben is azt kéri tőlünk, hogy merjünk vetni, mert a maga idejében ez fogja meghozni az aratást. A TeSó blog frissen megjelent, remek írását szemlézzük.  Az egyik barátommal nemrég a 2021-es évhez fűződő várakozásainkról beszélgettünk. Amikor elmondtam, mit szeretnék idén elérni, ő megkérdezte tőlem: És mondd csak, vetsz te ezért? Ez a kérdés azóta is itt kattog bennem. A tavalyi évben megtanultuk, mennyit ér az emberi akarat és tettrekészség: jön egy világjárvány, és minden elképzelés borul. Azzal, hogy egyet fordult a naptár, nem sok dolog változott a világban. Nem csoda hát, ha csalódottan legyintünk, szegre akasztjuk az álmainkat, és inkább kivárásra játszunk, mint hogy korszakalkotó terveken dolgoznánk. Pedig Isten 2021 januárjában is arra hív minket, hogy ve (777blog.hu)

Hogyan támadnak a rákkeltő gondolatok?

Mindenféle dolog járhat a fejünkben, csak ne engedjük leülni, ha rosszat akar. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Könyvajánló – The Vision: Az igazság tükrében

„Nevetve zokogós, elgondolkodtatós, megnevettetős, szívbemarkolós, mélyre-menős, felemelős, megpörgetős, romantikus… letehetetlen” – ezen az olvasói véleményen keresztül találkoztam először a The Vision – Az igazság tükrében című könyvvel. Egy ilyen ajánlás után nem csoda, hogy én is alig vártam, hogy elkezdhessem, az íróját ráadásul mélyen hívő nőnek ismertem meg. Rég volt velem olyan, hogy egy regényt napok alatt végigolvastam, de Az igazság tükrében című könyvnél ez történt: elég volt kinyitni az első oldalaknál, és már onnantól sodort magával a történet. A regény főszereplője Joanna Debson, egy fiatal énekesnő, aki egy baleset következtében kómába kerül, és ezalatt megjárja a Mennyet és az Alvilágot is. Bár korábban a nő nem hitt Istenben, ezek a találkozások elgondolkodtatják, mi is az igazság, és azt ő hogyan tudja közvetíteni másoknak. Mikor a kórházban felébred, nem csupán a látom (777blog.hu)

Ezért nincs “harmadik nem” – egy német püspök elmagyarázta

Passau katolikus püspöke, Stefan Oster, a Szent Család ünnepe kapcsán mondott prédikációjában úgy fogalmazott, hogy manapság a klasszikus, normális családkép már nem egyértelmű a társadalomban, és aki azt képviseli, könnyen megkapja a „régimódi”, „reakciós”, „fundamentalista” jelzőt vagy valami hasonlót. Kitért az inter-, a transzszexualitás és a homoszexualitás kérdésére és többek közt elmagyarázta, hogy miért nincs olyan, hogy „harmadik nem”. Stefan Oster szalézi szerzetes, passaui püspök  [...] Bővebben! (Szólj be a papnak!)

Ez lesz az Egyház új útja?

Egy német püspök önkéntes munkát végez egy helyi misszióban. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Péntek [2021.01.08.] A szent Istent féljük és igéje által szentelődjünk meg!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html        - Péntek [2021.01.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Móz 42,18 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  1Pt 1,16   Harmadnap ezt mondta nekik József: Ezt tegyétek, ha élni akartok! Hiszen én is félem az Istent!   úgy, amint meg van írva: „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.”    Harmadnap pedig monda nékik József: Ezt cselekedjétek, hogy éljetek; az Istent én is félem.   Mert meg van írva: Szentek legyetek, mert én szent vagyok.     (Bátorító blognapló)

- Péntek [2021.01.08.] "Én, Jézus vagyok Dávid gyökere és új hajtása, a fényes hajnalcsillag!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Péntek [2021.01.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers:  1Jn 2,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers:  4Móz 24,17a (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.     Látom őt, de nem most, szemlélem, de nem közel. Csillag jön fel Jákóbból, királyi pálca támad I (Örömüzenet)

- Péntek [2021.01.08.] "Erősítsétek a lankadt kezeket, tegyétek erőssé a megroskadt térdeket!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2021.01.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 62,7 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 12,12-13 Csak ő az én kősziklám és szabadítóm, erős váram, nem ingadozom. Ezért tehát a lankadt kezeket és a megroskadt térdeket erősítsétek meg, és egyenes ösvényen járjatok, hogy a sánta meg ne botoljon, hanem inkább meggyógyuljon.  Csak ő az én kősziklám és szabadulásom; ő az én oltalmam, azért nem rendülök meg. Annakokáért a lecsüggeszt (Útmutató)

Az amerikai püspökök kiálltak az erőszak ellen

Határozottan elítélték az amerikai katolikus püspökök a Donald Trump-párti tüntetők erőszakos behatolását a Capitoliumba, amikor a kongresszus az elnökválasztási eredményeket hitelesítette volna, számolt be róla a Catholic News Agency. Az események során már többen is életüket vesztették. Több amerikai püspök is megszólalt a szerdai zavargásokkal kapcsolatban, amikor Donald Trump-párti tüntetők erőszakosan behatoltak a Capitolium épületébe Washingtonban. „Csatlakozom azokhoz az emberekhez, akik elítélik azt az erőszakot, amelyet az Egyesült Államok Capitoliumánál tapasztalhattunk. Ez nem az, amik mi, amerikaiak vagyunk. Imádkozom a kongresszus tagjaiért és a Capitolium személyzetéért, a rendőrségért és mindazokért, akik a rend és a közbiztonság helyreállításán dolgoznak” – nyilatkozta Jose Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke az események után. Az érsek (777blog.hu)

Így neveld a néplelket

Az Amerikai Egyesült Államok néhány polgára bemutatta, hogy a szavaknak súlyos, akár gyilkos következményük is lehet. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Gitáros zene a templomban?!

Elkeseredett, mégis reménykedő levél érkezett postaládánkba Steiger Anitától. Érzelmekkel teli üzenetének alapja egy újabb tapasztalata: megint negatív kritika érte az általa is kedvelt templomi gitáros zenét – ami sokkal több ennél! Ez a műfaj is Istent dicséri, valakinek vonzó, és nem utolsósorban: szolgálat. Mivel a 777-nél fontosnak tartjuk a fiatalos stílust, írását mindenképp szerettük volna megosztani, elősegítve ezzel, hogy még ha nem is szereti meg valaki a gitáros miséket, legyen nyitottabb, elnézőbb, finomabb a visszajelzések során. Újra és újra előkerülnek olyan cikkek, amelyekben általában klasszikus zenével, gregorián zenével, liturgiával foglalkozó szakértőket, egyházi személyeket szólaltatnak meg ,,jelenségekről”, tendenciákról, irányelvekről. Az alábbi kérdés pedig mindig felmerül ilyenkor: mi a helyzet a gitáros zenével a templomban? Sokak szerint gyengék a szövegek… nem elég méltó vagy (777blog.hu)

Bármit megad Isten?

Van némi zavar a keresztyénségen belül ezzel a jézusi biztatással: „bármit akartok, kérjetek, és megadatik nektek”. „Tied vagyok! Szabadíts meg…” (Zsolt 119,94) „Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek.” (Jn 15,7) Láttunk, átéltünk már biológiailag, fizikailag megmagyarázhatatlan csodákat, gyógyulásokat, máskor több ezres imaláncon futó kérések sem teljesülnek. Könyörögnek megkínzott foglyok szabadulásáért, mégis lefejezik őket. Kérik az Urat a házasság, család gyógyulásáért, és egyre rosszabb a helyzet. Karizmatikus pásztor bizonygatja, hogy őt nem tudja a vírus megbetegíteni, néhány hét múlva megvallja gyülekezetének, hogy ez most nem jött össze, ő is kórházba került. Sorolhatnám a sikeres és kudarcos kérések útját, hatását. Vannak hívő csoportok, akik az imádkozó hitetlenségével kötik össze a kudarcot. Mi nem stim (777blog.hu)

Saláta

"Mivel a salátát a nemzedékek tapasztalatai során kialakult arányokban és megfelelően aprított friss zöldség és gyümölcsfélék, valamint a bölcs mértékletességgel adagolt hidegen sajtolt olaj, biológiai erjesztésű finomított ecet, gondosan megválasztott tiszta és minőségi só és barna nádcukor keveréke, valamint a néhány órányi közös érlelés teszi salátává. Hogy aztán erre később kerül-e bármilyen öntet, az már kinek-kinek az ízlésén múlik, de az igazi salátások ezt inkább megmosolyogják." A Dél-Kelet Rusztikai Nagyon-Képviseleti Demografikus Össztársaság fővárosában, Fosvárosban történt. Volt ott két salátabár. Kifejezetten jó salátabár volt mindkettő. Profi szakácsok működtették ezeket a salátabárokat. Mindketten imádták a munkájukat és a salátákat is. Egyikük felmenői négy nemzedékre visszavezethetően mindig a hidegkonyha mesterei voltak, ükapja személyesen II. Übü Al Dada von FrancJozef (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

utazás Ignóriába

... A nyolcadik napon kísérőimmel átléptük Ignória országhatárát. A harmadik településen nagy nehezen találtunk szállást, meglehetősen borsos áron, de az ellátásra nem lehetett panaszunk. Jól esett végre kényelmes ágyban álomra hajtani a fejünket, kipihenni az elmúlt napok viszontagságait. Már másnap, a svédasztalos reggelinél megsejtettünk valamit Ignória furcsaságaiból, de csak két nap múlva, amikor tovább indultunk az ország belseje felé, akkor értettük meg igazán, hogy milyen világba csöppentünk. A reggelinél még nem tulajdonítottunk nagy fontosságot a megfigyelt részleteknek: Az előttünk álló úr gátlástalanul a tányérjára tolta az összes kitett sült bacont, aminek amúgy egy része végül a kukában landolt. A motel lakói köszöntek egymásnak, de ezen túl semmi. A szalonnatornyos úr simán leült falni egy hölggyel szemben, aki a kis salátácskájával bajlódott. (Labirintus Napló)

Mit jelent számomra az empátia?

Az empátia egy nagyon fontos dolog, azonban sokszor nem egyszerű megtalálnunk, hogyan lehetünk empatikusak barátainkkal, szeretteinkkel. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek bennünket ezen az úton! Az elmúlt időszakban (főleg a világjárvány miatt) előkerült az életemben az empátia kérdése. Ha a definíciót megnézzük: „Képesség egy másik ember érzelmeinek és reakcióinak intellektuális és érzelmi átérzésére és ennek a másikkal történő éreztetésére.” Számomra ez a keresztényi szeretet része, meg kell tanulnunk adni. De vajon hogy éljük meg ezt a hétköznapokban, a gyakorlatban? Nagyon fontosnak tartom a személyiségfejlődést, napról napra. Nem biztos, hogy jó vagyok benne… de igyekszem pozitív irányba változni, felismerni a hiányosságaimat, gyengeségeimet. Így került elő a jelen helyzetekben az empátia, az együttérzés. Mivel viszonylag lazán veszem a dolgokat általában, nehezemre esett komolyan venni mások a (777blog.hu)

1. oldal a 409-ből. || Következő oldal