Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 26952 || 1. oldal a 270-ből. || Következő oldal

Ez a csodafegyver a horvát kapitány kezében

A szerdai elődöntő győzteseinek örömmámorában egy gyors keresztvetést is elkaphattunk a horvát csapatkapitánytól, aki vallja, sikereiket Istenbe vetett hitük adja. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Merre tovább apologetika?

Bevallom őszintén, a teológián az egyik kedvenc tárgyam az apologetika. Én az apologetikát olyannak látom, mint egy ízlésesen elrendezett svédasztalt: egy falatka természettudomány, egy másik falat vallástudomány, egy kis kóstoló az élet nagy kérdéseiből, egy szelet a korjelenségekből. Színes, sokoldalú, elbűvölő a kínálat, de mégis van vele egy alapvető probléma.Paul Tillich azt írta, hogy az apologetika gyakorlatilag "választeológia", ami mindig az adott szituációra akar megfelelni az örök üzenet erejével, valamint azokkal az eszközökkel, melyeket a szituáció maga felkínál számára. A lelkesítő szólam után azonban Tillich keserűen hozzáteszi, hogy az apologetika az óegyházi megbecsültségét mára szinte teljesen elveszítette, főleg amikor Istent - a "god of the gaps" módszerével - a tudományos és történelmi ismeretek hiányosságainak réseibe kívánta beleszuszakolni. Amikor aztán bővült a tudományos megismeré (Megint Megmondom)

Körömszakadtig

Egy férfi ünnepélyes keretek között vágatta le rekordhosszúságú körmeit, amelyeket 66 éven át növesztett. Most kiállítási tárgyként egy New York-i múzeumnak adományozta a több mint 9 méteres körmeit. 66 év után vágta le a körmeit - origo.hu Különböző utakon járunk, eltérő a gondolkodásunk, mást tartunk fontosnak, és gyakran szöges ellentétei vagyunk egymásnak. Inkább elfogadni, mintsem megértenünk kell egymást? Elfogadni, hogy mindenki azt csinál a saját testével, amit akar? De miért? Csak azért, mert az magánügy? Bizony magánügy, hogy valaki a kezét aktívan használja, vagy nem. Magánügy, hogy gyorsan vagy pepecselve mos kezet. Magánügy, hogy hagyja torzzá válni kézfejét és ujjait annak érdekében, hogy évtizedek alatt méteres körmöket növesszen. Pedig nem erre adatott a kezünk. Mégis fel lehet használni erre, ki lehet próbálni ezt, végig lehet küszködni egy életet, még rekorderként is elismerhet a X (reposzt.hu)

A foci és a szolgálat...

Én amolyan koca foci néző vagyok. De a jó focit szeretem. Olyan családban nőttem fel, ahol a fiúk voltak többségben, és nálunk a sportközvetítések sarokpontok voltak. A kerti munkát, az otthoni feladatokat ehhez mértük. Úgy végeztünk mindent, hogy egy nagyobb sportesemény közvetítése beleférjen a napba. Nem gondoltam, hogy ez nem általános. Számomra fiatalként az számított fiúnak, akit érdekelt a foci, és aki szeretett is focizni. Hát én szerettem focizni, de tudni nem igen tudtam soha. Amikor a férjemmel megismerkedtünk nagy csalódás volt számomra, hogy nem szeret focizni. Azt hittem ilyen fiú, férfi nincs is. Hát mindezek ellenére megszerettük egymást, úgyhogy kevesebb sporteseményről vagyok naprakész, mint hajdanában. De számomra meglepetés, hogy még így is sokszor én adom fel házi feladatnak, hogy egy világbajnoki döntőt, vagy egy magyar világcsúcsot nézzenek meg a hittanos gyermekek. Itt van ez a foci vb (Lelkészfeleségként)

- Péntek [2018.07.13.] "Hallgassatok az én szavamra, akkor én Istenetek leszek, ti pedig az én népem lesztek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Péntek [2018.07.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 29,23 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Jer 11,4 mert ha gyermekei meglátják kezem munkáját, szentnek vallják nevemet. Szentnek vallják Jákób Szentjét, és rettegnek Izráel Istenétől. amelyet őseiteknek parancsoltam azon a napon, amikor kihoztam őket Egyiptomból, a vaskohóból, és ezt parancsoltam: Hallgassatok szavamra, és teljesítsétek mindazt, amit én parancsolok nektek! Akkor népem lesztek, én pedig Istenetek leszek. Ha látni fogják gyermekei kezeim mun (Bátorító blognapló)

- Péntek [2018.07.13.] "Szeretett testvérem, hűségesen jársz el mindabban, amit a testvérekért teszel, még az idegenekért is!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Péntek [2018.07.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ézs 43,1 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 1Kor 12,13 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a v (Örömüzenet)

- Péntek [2018.07.13.] "Keressétek az URat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2018.07.13.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 45,12a S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: ApCsel 17,27 Én alkottam a földet, és én teremtettem rá embert. hogy keressék az Istent, hátha kitapinthatják és megtalálhatják, hiszen nincs is messzire egyikünktől sem; Én alkotám a földet, és az embert rajta én teremtém, Hogy keressék az Urat, ha talán kitapogathatnák őt és megtalálhatnák, jóllehet bizony nincs messze egyikőnktől sem: Nézzétek: én alkottam a földet, és én teremtettem az embert is, (Útmutató)

Infografika a német interkommúnió-botrányhoz

Az alábbi térkép a németországi katolikus egyház 27 egyházmegyéjét mutatja, azonos színnel jelölve az egy érseki központ alá tartozó egyházmegyéket (az érseki központokat kettőskeresztek jelölik). A térképen sárga kerettel jelöltük annak a 10 egyházmegyének a nevét, amelyek 2018. július 12-éig bevezették az interkommúniót a katolikus házastársú protestánsok számára. A kép kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető. A legutóbbi cikkünk a témában IDE KATTINTVA elérhető. A teljes cikklistánk a német interkommúnió-botrány lefolyásáról, az elejétől július 12-éig IDE KATTINTVA található meg. (Katolikus Válasz)

A Rottenburg-Stuttgarti egyházmegyében is áldozhatnak a protestáns házastársak

A Rottenburg-Stuttgarti egyházmegye püspöke is megvalósítja az egyházmegyéjében a német püspöki konferencia interkommúnió-dokumentumában foglaltakat. Gebhard Fürst püspök (a kezdőképen) így a tizedik a sorban a német megyéspüspökök közül, akik engedélyezik a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatását a katolikus szentmiséken. Fürst püspök a döntéséről csütörtökön körlevélben értesítette az egyházmegye lelkipásztorait. "Azt szeretném, hogy az útmutatót a jövőben vegyék figyelembe az egyházmegyénkben." - írta a püspök a négyoldalas levelében. A protestánsok áldoztatása során felmerülő esetleges részletkérdéseket az egyházmegye egyik munkacsoportja fogja megválaszolni majd. A szentáldozás új szabályozása "magas teológiai színvonalat képvisel" a püspök szerint, ami "határozottan javítani fogja a vegyes felekezetű párok helyzetét". A protestáns házastársak áldoztatása a püspök sz (Katolikus Válasz)

SZELLEMFÖLDRAJZI BARANGOLÁSOK: KANTTÓL – PUTYINIG (4.)

(Békefy Lajos blogja)

Hortobágyi Cirill: Európa jövője azon múlik, hogy rendet teremtünk-e az életünkben

A pannonhalmi főapáttal sörről, borról, közösségi életről, a papi nőtlenség szabályának várható változásáról beszélgettünk, de szóba került gyermekkora, a Pannonhalmán épülő szálloda és az is, hogy Szent Benedek miként változtatta meg a kontinens lelkületét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Kicsoda Mária?

Ruth Baker tíz gondolata a Szűzanya-tiszteletről. Sok emberhez hasonlóan én is küszködtem azzal, hogy elhelyezzem a Szűzanyát az életemben. Igyekeztem megérteni őt és felfedezni, miért van szükségem arra, hogy imádkozzam hozzá. Rossz szemmel néztem az őt körülvevő tiszteletet, és úgy tekintettem rá, mint hitünknek egy fölösleges „betoldására”. Mindeközben nagyon vágytam rá, hogy megértsem, ki ő, és meg akartam tapasztalni azt a fajta szeretetet iránta, amit szemmel láthatóan a barátaim már ismertek. Tudtam, hogy kimaradok valamiből, ami nemcsak gyönyörű, hanem fontos is. Isten kegyelméből végül sikerült felülkerekednem a téveszméimen. Ezalatt az idő alatt sok mindent felfedeztem azzal kapcsolatban, mi nem Mária, és ezek által azt is, hogy ki és mi ő valójában, hol a helye az életemben. 1. Mária nem istennő és nem bálvány Minket, katolikusokat gyakran ér az a kritika, hogy imádjuk Máriát. Ugyanakkor ez s (777blog.hu)

A kitűnő bizonyítvány NEM szégyen!

Furcsa tendenciát tapasztalhatunk mostanában az iskolai bizonyítványok megítélésében, ami nagyban köszönhető a social media félrecsapó hullámainak. Ma már bárki hozzáfér - és férjen is - olyan mindenkinek szóló szakirodalmakhoz, mint Vekerdy féle nevelési tanácsok. Én nagyon szeretem őket, és otthon is az iskolában is alkalmazom az elveit, hiszen egyszerűen arról szólnak, hogy végtelen szeretettel és odafordulással, egyéni módon kezeljük a gyerekeket és szeressük őket egyformán. Van azonban egy tétele, amit sajnos sokan nagyon félreértenek. Vekerdy Tanár Úr, soha nem mondta azt, hogy a kitűnő tanulók nem értékesek, és azt sem mondta, hogy nem viszik semmire. Ő egyértelműen azt mondja, hogy a nem kitűnő gyerek is ugyanolyan értékes, mint akinek teljesítménye a kitűnő biziben is megjelenik.Ami kifacsarodott ebben az egészben, hogy most valahogy úgy néz ki, hogy már a bizonyítványosztás előtt megjelenik a social m (Kecskeméti Zsuzsa: Gondolatok a nagyvilágról)

Házkutatás a plébánián: büntetendő lenne a segítségnyújtás?

Élelmiszert adományozott rászorulóknak a csépai plébánia vezetője, rendőrök és hivatali ellenőrök kérték számon a tettéért. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Született hősök

6 éves ikerfiúk mentették meg a 3 éves fuldokló kislány életét. [...] Bővebben! (Szemlélek)

“Hálás vagyok az én Uramnak” – mély hite vezeti Horvátország nemzeti hősét

Zlatko Dalic Horvátország új nemzeti hőse: a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának elévülhetetlen szerepe van abban, hogy hazája világbajnoki döntőt játszhat. (777blog.hu)

A társfüggőség nem egység

Sokan azt hiszik, hogy szerelmesek, de rá kell jönniük, hogy a “szeretetük” a szükségen alapul, annak szükségén, hogy akarva legyenek, hogy értékelve legyenek, hogy megerősítsék őket, hogy gondoskodjanak róluk és hogy biztonságot nyújtsanak nekik. (777blog.hu)

Mit mutat a kép?

Szűcs Mária két nappal a ballagás előtt tudta meg, hogy Down-szindrómás lánya nem lehet egy tablón az egészséges gyerekekkel. Az igazgató elhárítja a felelősséget, és arra hivatkozik, hogy a külön tabló „hagyomány”. Amit most épp a gyerekek akartak megváltoztatni, néhány szülő azonban nem engedte, hogy a speciális osztály tanulói is rákerüljenek a tablóra. Szülők akadályozták meg egy református osztályban, hogy a fogyatékkal élő gyerekek rákerüljenek a tablóra - 24.hu Miközben az osztálytablók nagy része bekerül a kirakatokból és elfoglalja helyét az iskolák falán, kikerült egy hír, amely arról szól, hogy…. Rögtön meg is állok itt, mert nagyon sajnálatos és szomorú, ami történt - ezt azonnal kijelenthetjük egyrészt. Másrészt igazán meghökkentő, ahogyan a legtöbben értik és értelmezik a történteket, amit belelátnak vagy gondolnak a leírt sorokba és ahogyan mindaz alapján, ami benn (reposzt.hu)

- Csütörtök [2018.07.12.] "Harcolnak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szól az ÚR!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Csütörtök [2018.07.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 28,19 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Jer 15,20 Valahányszor megjön, elragad benneteket. Mert megjön minden reggel, sőt nappal is, éjjel is. Akkor a folytonos rettegés majd megérteti veletek a kijelentést! Bevehetetlen ércfallá teszlek ezzel a néppel szemben. Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek: megsegítlek és megmentelek - így szól az ÚR. S a hányszor eljő, elragad titeket; mert minden reggel eljő, nappal és éjszaka; bor (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2018.07.12.] "Ki a nagyobb a mennyek országában?"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Csütörtök [2018.07.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ézs 43,1 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Mt 18,3 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! „Bizony, mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem leszte (Örömüzenet)

- Csütörtök [2018.07.12.] Pál kéri, "hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2018.07.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 11,2 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 6,19 Az Úr lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke. Az egész sokaság igyekezett megérinteni őt, mert erő áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított. A kin az Úrnak lelke megnyugoszik: bölcseségnek és értelemnek lelke, tanácsnak és hatalomnak lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke. És az egész sokaság igyekezik vala őt i (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Szentháromság u. 7. hét

„Nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek.” (Ef 2,19) Szentháromság ünnepe után a 7. héten az Útmutató reggeli és heti igéiben, Isten a hit ajándékával örök életre hívja gyermekeit (lásd Róm 6,23). „Ízleljétek meg, és lássátok, hogy jó az Úr: boldog az az ember, aki benne bízik.” (Zsolt 34,9; LK) „Örvendezzetek az Istennek vigasságnak szavával!” (GyLK 708) Jézus a sarokköve Isten hajlékának s háza népét saját kezűleg vendégeli meg; ám ő nem kenyérkirály! „Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta az ott ülőknek; ugyanúgy osztott a halakból is, amennyit kívántak. Amikor pedig jóllaktak, így szólt tanítványaihoz: Szedjétek össze a maradékot, hogy...” (Jn 6,11-12) Az első gyülekezet tagjai; „kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és a (Útmutató)

"Light Katolicizmusról", a Korán megcsókolásáról, és a vatikáni kínapolitikáról is szólt George Weigel a KV blognak

George Weigel amerikai katolikus publicistát, II. János Pál pápa életrajzíróját még a Párbeszéd Házában tartott előadása előtt volt alkalmam megkérdezni néhány fontos katolikus aktualitásról, és egy II. János Pált érintő érzékeny kérdésről is. Köszönet a rendezvény házigazdáinak a lehetőségért! *** Szerdahelyi Miklós (SzM): A Katolikus Válasz blog nemrég megjelentette a First Things magazinba írt cikkét azzal kapcsolatban, hogy a "A Katolikus Egyházban nincs paradigmaváltás", melyben ön helyesen megállapítja, hogy „valami megszakadt ma a katolicizmusban”, és felhívja a figyelmet a püspökök testvéri korrekciójának fontosságára ilyen helyzetben. Gondolja, hogy a jelen helyzet megoldódhat a püspökök szintjén a pápa nélkül? Ha igen, mi a hithű püspökök dolga? George Weigel (GW): Nem gondolom, hogy a katolicizmus "lerobbant"; azt gondolom, hogy figyelemre méltó zavarodottság van az Egyház bizonyo (Katolikus Válasz)

Esendők vagyunk

Tizennyolc nap után sikeresen kimentették mind a 12 gyermeket és az edzőjüket a thaiföldi Tham Luang barlangból. Vége jó, minden jó. Csakhogy nincs vége, és nem is jó minden. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Isten a rácsok mögött – egy ténylegesen életfogytiglanos vallomása

Egy korábbi interjúnkban megismerhettétek azt az áldozatkész családot, akik levelezésbe kezdtek egy tényleges életfogytiglanra ítélt rabbal. Történetük sok olvasónkat megindította, azonban másokból szkeptikus érzéseket váltott ki. Meg lehet bízni egy olyan emberben, aki feltételezhetően szörnyű bűnöket követett el? Lehet, hogy a lelkes levelezők túlidealizálják barátjukat? Felkerestük Zsoltot is, aki a börtönből válaszolt kérdéseinkre. Az interjúban szó esik hitről, megbocsátásról, és a végtelen időről is. A levelezőkkel készített interjúban elhangzott, hogy te is sokáig gondolkodtál, hogy belemenj a börtönlevelezésbe. Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz? Másfél évvel anyám halála után határoztam el, hogy jelentkezek a Mécsesnél. Sok biztatást kaptam erre, de végül a magányom volt az, ami győzött. Nagyon hiányzott néhány emberi szó, amit itt a börtönben nem osztogatnak. Miért egy családdal sze (777blog.hu)

Családalapítás: hatalmas távolság a vágy és a valóság között

Bár szóban és vágyakban konzervatív a magyar ember, de a tettek és a valóság nem ezt tükrözik. Dávid Beáta szociológust, a SOTE egyetemi tanárát a Mandiner kérdezte a magyar fiatalok és családjaik attitűdjeiről, a remények és a valóság viszonyáról. (777blog.hu)

Kovászolt zöldségek kovász nélkül. Gluténmentes

Férjemnek annyira ízlett a múltkori "kovászos" uborka hogy újra készítettem. Látható, hogy újítottam egy kicsit, és tettem bele mást is. Csak használt neki ez a különleges ízvilág. Ismét a gyönyörű 5 literes üvegemet vettem elő. Annyira szépek ezek a régi dolgok! Tudom, hogy ma az IKEA a divat, de nekem kedvesebb egy csorba bögre, egy elferdült szájú, de még szájjal fújt üveg, mint egy tökéletesre tervezett, de hideg, tömeggyártott edény. Egy ismerősömnél minden onnan való, olyan a lakás, mint egy bútorbolt. Szeretem az egyedi darabokat, még érzem rajtuk a mester keze nyomát, szinte látom amint műértő szemmel méricskéli, és ad hozzá valamit az egyéniségéből. Én a recepteket se követem pontosan, újabban már a süteményeknél sem. Szeretek változtatni, kísérletezni. Ez a zöldség is egy ilyen "na, vajon milyen lesz?" szándékból született, bár láttam valahol hasonlót. Hozzávalók:2 kg közepes uborka2 cikk fehé (A parókia konyhájából)

Ferenc pápa is követi a foci VB-t

Sokakat meglepett Brazília kiesése, de talán még meglepőbb lehetett a Vatikánba látogató braziloknak Ferenc pápa reakciója. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Hét püspök állt ki a mesterséges fogamzásgátlás tilalma mellett

…köztük Fulton J. Sheen és Karol Wojtyła. VI. Pál pápa kétszáz püspök véleményét kérte a Humanae vitae kiadása előtt. 1967. október 4-én, az első vatikáni püspöki szinódus során VI. Pál véleményt kért a püspököktől a születésszabályozás kérdéséről. A jelenlévő kétszáz püspök közül huszonhattól érkezett írásbeli válasz 1968. május 31-ig. Többségük a fogamzásgátló tabletta engedélyezése mellett […] (Christianae)

Beer Miklós: Ez egy keresztény ország?

Egyetlen önző programjáról, a reggeli úszásról nem mond le a 75 éves váci megyéspüspök. Tabukérdések meglepő válaszokkal. [...] Bővebben! (Szemlélek)

7 tipp, hogy lelkileg is feltöltődj a nyaralás alatt

Tombol a nyár az északi féltekén, és ebből adódóan az emberek többsége ilyenkor megy szabadságra. Az ember ilyenkor izgul, előre eltervezi, hogy mi mindent fog csinálni, mennyi pénzt költ, milyen helyekre megy el. Ez idő alatt viszont kicsit felhagyunk az ‘apostolkodással’, egy rövid ideig szüneteltetjük a csoportba, közösségbe járást is. Nyáron gyakran megesik, hogy kicsit nehéz visszatérni a lelki élethez, mert mindenki eltelt az utazás élményeivel, és a lélek nem mindig tud ráhangolódni Isten dolgaira, amikor visszatér. Ezért is fontos, hogy erőforrásokat biztosítsunk közösségünk, egyházközségünk tagjai számára, hogy Istennel kapcsolatban maradjanak a szabadságuk ideje alatt is. A pihenés garantáltan sokkal jobb lesz Jézussal együtt! 2012-ben XVI. Benedek pápa, mielőtt nyaralni ment, arra buzdított minket, hogy ne feledjük, hogy bár szükséges a fizikai táplálkozásunkra és megerősödésünkre gondolnunk, (777blog.hu)

Add nekem ...

Idén Budapesten lobbizott egy francia-német tárgyalódelegáció, hogy távolodjon a magyar kormány Kínától ... Szlovákia is panaszkodik amiatt, hogy egyelőre semmiféle komolyabb kínai beruházás nincs az országban. Emellett Románia is elégedetlen, hogy egy 2015-ös megállapodás ellenére még semmi előrehaladás nincs két román atomerőművi reaktor kínai megépítése terén, ... összesen 18 kétoldalú megállapodást, illetve memorandumot írtak alá a kínai illetékesek a régiós országokkal, de egyetlen új nagyobb beruházást sem jelentettek be. Merkelék óva intettek minket Kínától, mégis indul a gigaberuházás portfolio "Európában az egyik legnagyobb akkumulátorgyár megépítéséről írt alá szerződést Türingia tartomány és a kínai CATL akkumulátorgyár Berlinben. Az eseményen nem véletlenül volt ott Merkel és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is ... A CATL 2022-ig 240 millió eurót fektet az Erfurt környéki ipar (reposzt.hu)

Husz János az elfelejtett reformátor

HUSZ JÁNOS AZ ELFELEJTETT REFORMÁTORHárom évvel ezelőtt volt ezen a napon kereken 600 éve, hogy 1415. július 6-án máglyán égették meg Husz János cseh prédikátort, John Wycliffe angol hittudós tanainak hirdetőjét, a róla elnevezett huszita egyház szellemi atyját.Husz - többek között - a pápai főhatalom megkérdőjelezésével, a Bibliához való visszatéréssel, és a két szín alatti áldozással a reformáció legfontosabb előfutára lett, aki tanaiért életét is feláldozta.HUSZ JÁNOS ÉLETTÖRTÉNETEHusz János - a vezetéknevét adó - Husinec faluban látta meg a napvilágot, feltehetően az 1369-es esztendő során. Tanulmányait Prága egyetemén végezte, majd pappá szentelték, a századforduló után pedig a filozófiai fakultás rektori feladatait is ellátta.Husz minden bizonnyal itt ismerkedett meg a 14. század végi angol prédikátor, John Wycliffe tanaival, aki tagadta a pápa egyház feletti főségét, a papság apostoli szegénység (Mészáros Kálmán blogja)

- Szerda [2018.07.11.] "A házad iránti féltő szeretet emészt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Szerda [2018.07.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 26,11 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Jer 17,10 URam, fölemelted kezedet, de nem látják. Majd meglátják, hogy féltőn szereted népedet, és megszégyenülnek: tűz emészti meg ellenségeidet. Én, az ÚR vagyok a szívek vizsgálója, a lelkek megítélője, mindenkivel úgy bánok, ahogyan élete és tetteinek a gyümölcse szerint megérdemli. Uram! magas a Te kezed, de nem látják! de látni fogják, és megszégyenülnek, néped iránt való buzgó szerelmedet; és t (Bátorító blognapló)

- Szerda [2018.07.11.] "Uraim, mit kell cselekednem, hogy üdvözüljek?"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Szerda [2018.07.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ézs 43,1 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: ApCsel 16,33 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ő pedig magához fogadta őket az éjszakának még abban az (Örömüzenet)

- Szerda [2018.07.11.] "Ne hazudjatok egymásnak, mert levetkőztétek a régi embert cselekedeteivel együtt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2018.07.11.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 6,5a S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Ef 4,25 Ekkor megszólaltam: Jaj nekem! Elvesztem, mert tisztátalan ajkú vagyok, és tisztátalan ajkú nép között lakom. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. Akkor mondék: Jaj nékem, elvesztem, mivel tisztátalan ajkú vagyok és tisztátalan ajkú nép közt lakom: Azért levetvén a hazugságot, szóljatok igazságot, kiki az ő felebarátjával (Útmutató)

Hálaadó ima a kiszabadult thai gyerekekért

Több mint két hétig voltak a thaiföldi barlang foglyai azok a fiatal focisták, akik edzőjükkel egy kirándulás alkalmával tévedtek a veszélyes helyre. Az özönvíz miatt hosszú napokig búvárok és számos szakember dolgozott azért, hogy kiszabadítsák a fiatalokat, amely végül kedden maradéktalanul sikerült. A világot bejáró jó hír után az S4C.News közölt hálaadó imát. Urunk! Köszönjük, hogy megmentetted gyermekeidet! Uram, azt mondtad; ha ketten vagy hárman összegyűlnek a nevedben, kérjenek bármit is, megadatik. Az elmúlt napokban szó szerint vettük e szavakat, és imádkoztunk. Világszerte emberek ezrei, talán milliói imádkoztak a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek éhhaláltól és fulladástól való megmeneküléséért. Azért imádkoztunk, hogy átjussanak a keskeny járatokon. Meghallgattad Urunk, kiáltásunkat: a miénket és az övékét is, - és végre biztonságban vannak! Urunk, azt kérted tőlünk, engedjük a bennünk (777blog.hu)

Ki akartak végezni egy főpásztort a Fülöp-szigeteken?

A pontos indíték nem ismert, ugyanis a felfegyverzett támadót megölték a rendőrök. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A sztárfocista, aki tényleg komolyan gondolja a hitét

Romelu Lukaku, a világbajnokságon már négy gólt szerző, istenfélő katolikus csatár nemcsak a csapatával, hanem az egész világgal megosztja a hitét. Lukaku nem fogja vissza magát, amikor meg kell mutatnia hitét a világnak, erre remek példa a Belgium-Panama meccs végi jelenet, amikor térdre rogyott, hogy imádkozzon. A kép hamar elterjedt az interneten, hiszen a világklasszis támadó mögött a panamai Fidel Escobar is elmondott egy fohászt: A média tekintete alatt, a két játékos egy közös pillanaton osztozott, a könyörgők viselkedésével: a menny felé kiterjesztett karokkal - ami történetesen a keresztény imádság legrégebbi gesztusa. Lukaku Belgiumban született, kongói származású katolikus szülők gyermekeként. Szegénységben nőtt fel. „Hat éves voltam… (anyukám) a tejet vízzel hígította fel. Nem volt elég pénzünk, ami egy egész hétig kitartott volna. Nincstelenek voltunk. Nem csak szegények, hanem nincstelenek&h (777blog.hu)

THEO-DIGEST - 1/2. SZÁM - Háromdimenziós egyházi képeslapok

1/2. szám BUDAPEST 2018. július 10.Református email és facebook kultúrszemleMai szemléző: Apostagi ZoltánHáromdimenziós egyházi képeslapokReflexió reformáció 501-ben a REFORMÁCIÓI ANZIKSZ C. KÖTETRE A könyv szerzői (Békefy Lajos és Birkás Antal) nyilván megbocsátják nekem, hogy az anziksz kifejezéshez ilyen erősen ragaszkodom - ahogy ők is tették -, miközben tisztában vagyok avval, hogy minden egyes írás messze túlhaladja az üdvözlőlap kereteit, s ezt nem csupán terjedelmi vonatkozásban gondolom így (nem is gondolhatom), sokkal inkább a tartalom mondatja ezt velem. S hogy mitől háromdimenziós? Nos, a kötetben megjelenik az idő három dimenziója, a múlt, a jelen és a jövő, az Isten inspirációjának eredményeként létrejött, s a mai kor számára is üzenetet hordozó történeti reformáció, a jelenkor eseményei, valamint a jövőre nézés, s mindez Krisztus művének fényében. A könyv első (Békefy Lajos blogja)

Így lett a pogány jelképből keresztény tetoválás – olvasónk felemelő tanúságtétele

Keresztségem előtt elkapott a New Age vonal és a hippi mozgalom. Pontosan ezek hatására hirtelen felindulásból elmentem egy tetováló szalonba, ahol a béke jelet magamra tetettem. Sok évig nem is foglalkoztam vele, felkötve hordtam a frizurám, hogy mindenki lássa, mennyire hirdetem a békét. Később mikor érdekelni kezdett a vallás, felkerestem egy papot, hogy szeretnék megkeresztelkedni, majd felvenni a többi szentséget is. Mikor pogányként még, de szándékkal a szívemben olvasgattam a szimbólumok és keresztény motívumok után, szembejött velem egy cikk, ami az északi népek rúnáiról és varázslásairól írt. Már a katekézis során szerzett minimális tudásom elegendő ismeretekkel bírt afelől, hogy egyáltalán nem méltó egy ilyen jelkép ahhoz a döntéshez, amit tenni készültem. Találtam a rovásírásban is hasonló jelet, bár felfele ágazó - kereszthez hasonlító - ábrázolásban. Ez elgondolkoztatott azon, hogy helyes-e az én t (777blog.hu)

A lélek belső hangja – különböztesd meg a jót a gonosztól

Loyolai Szent Ignác a lélek tisztánlátásáról szóló tanításaiban különleges szabályokat határozott meg arra vonatkozóan, hogyan ismerhetjük fel szívünk belső hangját. A sátán hangjának felismerésére különösen nagy hangsúlyt fektetett. Nagyon jellegzetes és könnyen felismerhető a sátán hangja. „Ha a gondolatok menete rosszabbul végződik, mint ahogy korábban már elképzelted, vagy nyugtalanít, esetleg zavart kelt benned, elveszi a korábbi békét, nyugalmat és csendet, szinte biztosan a sátánnal van dolgod, tőle ered a gondolat, aki a mi örömünk és üdvösségünk ellensége.” - figyelte meg Ignác. A legtöbb esetben a fenti állítás igaz, de ezen kívül van egy plusz biztosíték a megkülönböztetésre: az ember lelki állapota. Ha a lélek a jó felé mozog, a bennünk lévő jó kedvesen szól, míg a rossz élesen, zajt és nyugtalanságot keltve beszél. Ha a lélek a rossz felé mozog, épp az ellenkezője igaz. Ilye (777blog.hu)

Egy jó lelkipásztor olyan, mint egy jó szülő

Ahogyan mindenkinek, úgy egy jó lelkipásztornak is figyelnie kell a rábízottakra. Ott van mellettük az örömeikben és ott van a szomorúságukban is. Értékeljük őket eléggé? Mint egy jó szülőnek, figyelemmel kell kísérnie, mit fogyasztunk. Meg kell mondania, mi szolgálja az egészségünket, gondoskodik a rábízottak jólétéről. Mint egy jó szülőnek, ki kell hoznia a legjobbat gyermekeiből. Ehhez kihívások kellenek, hogy bátoríthassa és vezérelhesse őket. Igazi jó példává kell válnia, és elfogadnia azt az ellenszenvet is, amit a gyermek tanúsít olykor a szülői szigorral szemben. Mint egy jó szülőnek, arra kell nevelnie a rábízottakat, hogy egyszer ők is jó szülők legyenek. A szavai nem lehetnek üresek, mindig az igazságot kell elmondania. Nem tud rávenni másokat, hogy olyan életet éljenek, amely Krisztusra mutat, míg szavai és cselekedetei nincsenek egyensúlyban. Mint egy jó szülőnek, készen kell állnia az áldozatra (777blog.hu)

Fuldokló életét mentette meg a Down-szindrómás fiú

A 17 éves úszó nemzeti hős lett hazájában. [...] Bővebben! (Szemlélek)

07.08 Vámszedők és Bűnösök Barátja

Lukács 7,29-35; 15,1-2 tovább (Velünk az Isten!)

07.09 Isten Választottja

Lukács 23,33-38 tovább (Velünk az Isten!)

07.10 Próféta

Lukács 24,13-32; Máté 21,1-11 tovább (Velünk az Isten!)

"HADAD MINDHALÁLIG TIETEK!" - SZÍVEMET, SZAVAMAT KÜLDÖM NEKTEK

(Békefy Lajos blogja)

Folytatjuk a harcot...!

Folytatjuk a harcot a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatási rendszer fennmaradásáért, és nem fogjuk feladni az elveinket az ukrán oktatási törvény életbe léptetése kapcsán Kijevvel folytatandó egyeztetéseink során - jelentette ki a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) elnöke szombaton Felsőszinevéren, a XXVI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem kárpátaljai magyar oktatásról tartott panelbeszélgetésén. Előadásában Orosz Ildikó kifejtette, az új ukrán oktatási törvény tavalyi elfogadása óta elmúlt csaknem egy év "az iszapbirkózás jegyében telt el", mivel alig sikerült előrehaladást elérni a kárpátaljai magyarságra nézve rendkívül hátrányos jogszabály ügyében. Hozzátette, a legnagyobb probléma az, hogy Ukrajnában a kárpátaljai magyarok esetében az oktatásügyből politikai kérdést kreáltak. Folytatódik a küzdelem a kárpátaljai magyar tagozatokért - magyarhirlap.hu „Csapataink harcban álln (reposzt.hu)

Habán Emléknap Nagylévárdon

ANABAPTISTA HABÁN EMLÉKNAP A FELVIDÉKI NAGYLÉVÁRDONHabán Emléknapra kaptunk meghívást a Felvidékre, a Pozsony megyei Nagylévárdra 2018. július 1-én vasárnap. Az emléknap különlegessége abban van, hogy a település lakossága minden évben ezen a napon emlékezik meg az utolsó anabaptista száműzéséről, illetve az itt maradók "rekatolizálásáról".Ezek után a meglepetés erejével hatott annak a 30 fős magyar baptista küldöttség megjelenése, akik az elűzött hitelődök késői szellemi örököseiként vettek részt korhű ruházatban, a katolikus szentmisével kibővített istentiszteleten és történelmi megemlékezésen, amelyen a település apraja és nagyja - közöttük sokan habán leszármazottak - vettek részt igen nagy létszámban.A hivatalos szlovák nyelvű alkalom után az anabaptista / habán testvéreink által 1760-ban épített kápolnában folytatódott a magyar nyelvű történelmi megemlékezés. Először Dr. Szőllős János, (Mészáros Kálmán blogja)

Speyer püspöke is bevezeti az interkommúniót

A speyeri egyházmegye hétfői közleménye szerint az egyházmegye püspöke, Karl-Heinz Wiesemann (a kezdőképen) körlevelet írt valamennyi lelkipásztornak, felszólítva őket arra, hogy kezdjék meg a német püspöki konferencia interkommúnió-dokumentumának gyakorlatba ültetését. Ez azt jelenti, hogy a speyeri egyházmegyében is megnyílik a lehetőség arra, hogy a katolikus hívek protestáns házastársai szentáldozáshoz járuljanak a katolikus szentmiséken. Ahogy Wiesemann püspök írta, kötelességének érezte, hogy az ügyben "bátor lépést tegyen előre". A levelében arra szólítja fel az egyházmegye papjait, hogy "a vegyes felekezetű házaspárok lelkipásztori kísérésében kövessék a dokumentumot kötelező útmutatóként". A speyeri egyházmegye a kilencedik Németország 27 egyházmegyéjéből, ahol a helyi püspök a katolikus hívek protestáns házastársainak szentáldozását engedélyezi. Az előző nyolc, időrendi sorrendben: Pad (Katolikus Válasz)

- Kedd [2018.07.10.] "Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szólt az ÚR!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Kedd [2018.07.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 25,3 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Jer 20,11 Ezért tisztel téged az erős nép, téged fél a hatalmas nemzetek városa. De az ÚR velem van, mint erős vitéz. Ezért elbuknak üldözőim, nem bírnak velem. Igen megszégyenülnek, kudarcot vallanak, gyalázatuk soha nem megy feledésbe! Ezért dicsőítnek téged erős népek, erőszakos pogányok városai félnek téged! De az Úr velem van, mint hatalmas hős, azért elesnek az én kergetőim és nem bírnak vel (Bátorító blognapló)

- Kedd [2018.07.10.] "Azok menekülnek meg, akiket elhív az ÚR!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Kedd [2018.07.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ézs 43,1 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: ApCsel 2,38 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Péter így válaszolt: „Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg valamen (Örömüzenet)

- Kedd [2018.07.10.] "Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2018.07.10.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Péld 11,24 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Zsid 13,2 Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik, más meg szűken méri a járandóságot, mégis ínségbe jut. A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg. Van olyan, a ki bőven adakozik, és annál inkább gazdagodik; és a ki megtartóztatja a járandóságot, de ugyan szűkölködik. A vendégszeretetről el ne felejtkezzetek, mert ez által némelyek, tudtokon kí (Útmutató)

Tojássaláta

Krém lenne, ha nem felejtettem volna ki belőle a vajat. Így is nagyon finom volt, és hamar elfogyott.Hozzávalók:6 keménytojás1 nagy evőkanál tejfölsó, borsvágott petrezselyem6 zöldhagyma karikára vágvaElkészítés:A tojást lereszeljük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Kész is. Mi azért kenyérre tettük, mintha krém lenne.Bibliás elmélkedés itt. (A parókia konyhájából)

Homofób a kereszténység? – válasz Balavány Gyurinak

„Ha Isten azért nem szeretne, amilyenné teremtett, akkor nem gondoskodó atya volna, hanem egy korlátolt, sötét bunkó. És tök jó, hogy nem az.” Nehéz ezzel a tételmondattal vitatkozni, mégis megteszem, mert Balavány Gyuri (egykori barátom) július 7-i cikke olyan ponton támadja a kereszténységet (igen, a kereszténységet), ahol az a szexuális forradalom után felépült új erkölcsi […] (Szabados Ádám blogja)

Így énekli tízezer ember az egyik legszebb magyar dicsőítő dalt – VIDEÓ

Az Ez az a nap! 2018-as rendezvényének egyik legmélyebb pillanata volt az “Itt a szívem” című dicsőítődal eléneklése. Az Itt a szívem című dicsőítő dal alighanem “öröksláger” lenne a keresztény körökben, ha nem egy magyar páros szerezte volna: de nincs ezzel semmi gond, így legalább nekünk van egy (újabb) csodálatos énekünk. Dobner Illés és Évi művét már több mint négyszázezren hallgatták/nézték meg Youtube-on, számtalan feldolgozása ismert. Különleges dallamvilág és rendkívül mély szöveg jellemzi, nem csoda hogy a zene alatt az egyik hozzászóló így fogalmaz: Minden gyönyörű ebben a dalban! A szöveg, a gitár (!), a hangotok. Valóságosan megélt istenélményről árulkodik… Az Úr áldja meg a tiszta, istenkereső szíveteket! Valóban, ez a dal úgy gyönyörű van, egész egyszerűen benne van Isten! Ezért is nagy öröm, hogy a júniusi Ez az a nap! rendezvényen - amelyen újra teltház (777blog.hu)

Az első tíz perc

Tudom, hogy sokan és sokféle okból kritizálták, nekem mégis szimpatikus Rick Warren - vagyis az a fickó, aki teleszórta a kereszténységet céltudatosságról szóló könyveivel. Warren egyik legismertebb műve a céltudatos gyülekezet milyenségével foglalkozik, és éppen attól zseniális, amitől nem kellene hogy az legyen: pofonegyszerű dolgokat ír le. Olyanokat is, melyek az előző bejegyzés témájához jól illeszthetők.Néha van egy olyan érzésem, hogy minél jobban hemzseg az egyház a hivatásosoktól, annál jobban elveszíti az átlagemberek érdeklődését. Ha van valamiféle kritikai hang ebben a megjegyzésben, az persze nekem is szól. Miközben az eredeti héber és görög szöveget bújjuk, kommentárokból hámozgatjuk ki egyes bibliai passzusok jelentését és megpróbáljuk a dogmáinkat tisztogatni, addig az ilyesféle magasröptű tevékenységek fénye mellett a józan paraszti ész teljesen elhalványulni látszik.Az előző bejegyzésben (Megint Megmondom)

Ilyen, ha (f)elszabadul a templomépítészet Indiában

Aligha van a világban két egyforma templom, mégis, szinte kivétel nélkül kinézete alapján mindegyikről el lehet dönteni, hogy az egy templom. Nem így a gyarmati uralom alól felszabaduló Indiában, ahol szembeszálltak azzal, hogy a templom csak templomszerű lehet! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Már 8 fiút kimentettek a thaiföldi barlangból

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta, vagyis 16 napja van a monszuneső miatt elárasztott thaiföldi Tham Luang barlang fogságában. Az egész világ és a családtagok is csak a csodában reménykedhettek, amikor a fiatal fiúk és edzőjük életjelei után kutattak az elárasztott barlangban. Hatalmas méretű összefogás indult meg a focicsapat kiszabadítására, a világ minden tájáról érkeztek felajánlások. Vasárnap sikerült kiszabadítaniuk négy fiút, akiket csak egyesével tudnak a tapasztalt búvárok és barlangászok kihozni. Összesen öt órába telik a szűk és veszélyes út a barlang bejáratától a csapat tartózkodási helyéig, így lassan folyik a mentés. A mai napon viszont már a nyolcadik fiút is sikerült biztonságban kihozni a barlang fogságából - nyilatkoztak szemtanúk a CNN-nek. További négy fiú és edzőjük azonban még a barlangban vannak. Hordozzuk őket továbbra (777blog.hu)

András atya búcsúzik

Ha valaki pap lesz, akkor számolnia kell azzal is, hogy gyakran áthelyezhetik egyik plébániáról a másikra. Hodász András atya új videójában nem a 777-nél végzett szolgálatától, hanem a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébániától búcsúzik. András atya őszintén megosztja velünk azt is, hogy milyen érzések kavarognak benne a költözéssel, és az új munkahellyel kapcsolatban. Az Angyalföldi Szent Mihály Plébánián folytatja szolgálatát augusztustól Hodász András atya, a 777 népszerű bloggere. Videósorozatában András atya megosztja velünk, hogy milyen nehéz papként elszakadni addigi plébániai közösségétől, valamint az állandó áthelyezések hogyan befolyásolhatják általában a papok viselkedését. A szolgálat bizony sok költözéssel is járhat, ami barátok elvesztését is jelenti a pap számára, éppen ezért sokan zárkózottsággal igyekeznek megkímélni magukat a fájdalmas elválásoktól. A teljes videót itt tudjátok (777blog.hu)

Jézus, taníts minket imádkozni!

JÉZUS, TANÍTS MINKET IMÁDKOZNI!A videofelvétel 2018. július 8-án készült a Kispesti Baptista Gyülekezet istentiszteletén. Igét hirdet Dr. Mészáros Kálmán lelkipásztor.Bibliai textus: "Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked." (Máté 6:1, 5-8) (Mészáros Kálmán blogja)

Duterte: Bizonyítsd be, hogy van Isten és lemondok!

A Fülöp-szigetek hírhedt elnöke miután lehülyézte Istent, most tőle teszi függővé lemondását. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Keresztény jelképek a testünkön

Keresztek, rózsafüzérek, ikonok az utóbbi évek legkeresettebb fast fashion márkáinak polcain. Örüljünk-e annak, hogy legalább nem fordított keresztet, kecskefejet, vagy esetleg holdsarlót hordanak az emberek pusztán divatból? Az írás az S4C.news oldalon jelent meg, melyet most változtatás nélkül közlünk. Annak idején többet gondolkoztam azon, hogy esetleg egy kereszt tetoválást csináltatnék a vállamra, így is megvallva a hitemet az emberek előtt. A döntő mozzanat, amelynek következtében teljesen letettem ebbéli gondolataim továbbfűzéséről, az a lelkemben megszületett, mély igazságérzet volt, hogy a kereszt jelképe és szimbóluma, az üzenete, amit hordoz, sokkal méltóságteljesebb, tisztább és szentebb annál, hogy én azt a sokszor bűnös mivoltom testének felületén hordozzam. Ennek megfelelően elég magasra vont szemöldökkel fedeztem fel a ruhaboltok mindenféle kiegészítőket felvonultató akasztóin a rózsafüzéreket, (777blog.hu)

Jön a pápa Magyarországra?

Sajtóhírek szerint 2020-ban Budapestre érkezhet egy rendezvény miatt a katolikus egyházfő. Mi igaz ebből? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Nyári időszámítást egész évben!

A konzultáció célja A Bizottság magánszemélyek, az Európai Parlament és több uniós tagállam kérését figyelembe véve úgy határozott, hogy megvizsgálja a jelenlegi nyári időszámítás működését, és azt, hogy indokolt-e eltörölni az évi két óraátállítást. Azt szeretnénk megtudni, hogy mit gondolnak az európai polgárok, az érdekelt szervezetek és a tagállamok az Unióban jelenleg érvényben lévő nyári időszámításról, és annak esetleges módosításáról. Nyilvános konzultáció a nyári időszámításról július 4. és augusztus 16. között Az Európai Bizottság hivatalos oldala Múlt hét szerdán élesítette az Európai Bizottság azt a konzultációs oldalt, ahol a nyári időszámításról kérdezik a véleményünket. Erre február 8-án hozott állásfoglalásában hívta fel az Európai Parlament. Az EP képviselők elsöprő többséggel (384 igen, 153 nem szavazat és 12 tartózkodás) szavazták meg az EB jelenl (reposzt.hu)

- Hétfő [2018.07.09.] "És népemmé lesztek, én pedig Istenetek leszek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Hétfő [2018.07.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 19,17 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Jer 24,7 Egyiptom rettegni fog Júdától: ha csak említik is előtte, már retteg a Seregek URának végzésétől, amelyet ellene hozott. Olyan szívet adok nekik, amellyel megismernek engem, hogy én vagyok az ÚR. Ők népemmé lesznek, én pedig Istenük leszek, mert teljes szívükkel megtérnek hozzám. És Júda földe félelmére lesz Égyiptomnak, valaki csak említi azt előtte, már fél, a seregek Urának tanácsáért, a mel (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2018.07.09.] A keresztség: víz és Isten igéje!

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Hétfő [2018.07.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ézs 43,1 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 2Móz 14,22 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Izráel fiai szárazon mentek be a tenger közepébe, és a víz jobbról-bal (Örömüzenet)

- Hétfő [2018.07.09.] "Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2018.07.09.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 37,28 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Ef 5,1 Mert az Úr szereti a jogosságot, és nem hagyja el híveit. Legyetek tehát Isten követői mint szeretett gyermekei, Mert az Úr szereti az ítéletet, és el nem hagyja az ő kegyeseit; Legyetek annakokáért követői az Istennek, mint szeretett gyermekek: Mert az Úr az igazságosságot szereti és nem hagyja el soha szentjeit. Mint Isten kedves gyermekei, legyetek az ő követői "Az ÚR Jézus Krisztus: I (Útmutató)

Így énekli egy sztárdalnok a legendás fohászt

Generációk nőttek fel a legismertebb magyar katolikus dalszerző dalain - egyik szerzeménye egy tehetségkutató mentorának hangján csendült fel a Papp László Budapest Sportarénában. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Mondj imát a bajbajutott thai gyerekekért!

Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyeli a thaiföldi barlangba rekedt gyermekek kimentését: ennél sokkal többet tehetünk értük, ha egy-egy rövid fohászt elmondunk! Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tagú ifjúsági focicsapat első négy tagját. A gyerekek rövid időn belül egymás után bukkantak fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. Onnan mentőautóval szállították őket a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket. Egészségi állapotukról egyelőre nem tudni részleteket. Kérésünkre Szabó-Molnár Bálint római katolikus pap, valamint Nagy Gergely református lelkész írtak fohászt: Bálint atya fohásza: Te vagy Uram, kősziklám, pajzsom, menedékem és megmentőm! (vö. 2Sám 22,3) Szemünk ránk tekint, mert bízunk benned! Hozzád fordulunk alázatos fohászunkkal, hogy mentsd ki a barlang fogs (777blog.hu)

IGEN = NEM (Avagy ha igent mondasz valamire, az számos dologra egyúttal nemet jelent.)

A kép forrása itt találhatóIgehirdetés 1Sám 7,3-6 alapjánAz igen egyenlő a nemmel. Nem, nem őrültem meg, hogy ilyeneket mondok, pusztán egy speciális helyzetről fogunk ma beszélni. Vannak persze népek, akik az igenre tagadólag rázzák a fejüket, és a nemre bólogatnak, de mi nem róluk beszélünk, hanem arról, hogy ha igent mondunk valamire, akkor számos dologra nemet mondunk. Azzal például, hogy most itt vagyunk a templompadokban, és igent mondtunk a mai istentiszteletre, egyidejűleg nem az ebédet főzzük otthon, nem a szőlőt kapáljuk, vagy nem a foci vb eddigi legjobb pillanatait nézegetjük vissza. Ezt jelenti az „igen = nem”. Ehhez a központi gondolathoz fogunk majd visszatérni, de előbb megnézzük azt, hogy miből is formálódott ez ki.Sámuel próféta könyvéből hallottuk a mai alapigénket. A kis Sámuel, aki annak idején a templomban aludt, mára komoly felnőtt és próféta lett. Bár még csak két könyvének az elején j (Egy evangélikus lelkész blogja)

Ég hívja embert! Ember, jelentkezz! (prédikáció, Padragkút-Ajka-Devecser, Szentháromság ünnepe utáni 6. vasárnap, 2018.07.08.)

textus: 1Sám 7,3-6“Akkor ezt mondta Sámuel Izrael egész házának: Ha tiszta szívből akartok megtérni az Úrhoz, akkor távolítsátok el magatok közül az idegen isteneket, és Astartékat! Ragaszkodjatok szívből az Úrhoz, egyedül neki szolgáljatok, akkor majd megment benneteket a filiszteusok kezéből. Akkor eltávolították Izrael fiai a Baalokat és az Astartékat, és egyedül az Úrnak szolgáltak.Majd ezt mondta Sámuel: Gyűjtsétek össze egész Izrael Micpába, és imádkozni fogok értetek az Úrhoz. Összegyűltek tehát Micpában, vizet merítettek, és kiöntötték az Úr előtt. Böjtöltek azon a napon, és ezt mondták: Vétkeztünk az Úr ellen! Sámuel pedig igazságot szolgáltatott Izrael fiai között Micpában.” Az utóbbi időben sokat gondolkodtam nagyon alapvető dolgokon. De nem csak úgy általában, hanem egészen konkrét helyzetekre bontva. Így a hitem is górcső alá került. Nagyon fontos minden hívő ember számára, hogy (Gyülekezetépülő)

Lemond a Fülöp-szigeteki miniszterelnök, ha valaki bebizonyítja neki Isten létezését

Rodrigo Duterte minden idők legidősebb Fülöp-szigeteki miniszterelnöke: alighanem a 71 éves politikust megviselhette országa irányítása, hiszen hajmeresztő kijelentéseiről kezd elhíresülni. Nemrég hatalmas felháborodást okozott amikor Istent káromolta, de az APNews cikke szerint - amelyet a 444 szemlézett - újabb egészen abszurd kijelentést sikerült tennie. Rodrigo Duterte, nincsen jó viszonyban a katolikus egyházzal, mióta néhány püspök szót emelt a több ezer halálos áldozattal járó drogellenes háborúja ellen. (Tavalyi statisztika szerint eddig 3500 - többségében fiatal - halottja van az eseményeknek.) Az elnök egy tudományos rendezvény megnyitóján azon merengett, hogy például az eredendő bűn koncepciójának semmi értelme. Szerinte ez még az ártatlan gyerekeket is megrontja, amit aztán csak külön pénzért szednek le róla a templomban kereszteléssel. Majd meghirdette, hogy “ha akár csak egyetlen olyan szemtanú is (777blog.hu)

Készenlétben

Ellenben az Urat, Krisztust tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet. 1 Pét 3,15 Egy másik bejegyzésünkben már röviden megemlítettük, hogy a nyár és a KRISZ-táborok, illetve konfirmandustáborok közeledtével egyre aktuálisabbá válik néhány gondolatot megosztani a bizonyságtétellel kapcsolatban. Gondolom nem csupán nekem ismerős az […] The post Készenlétben appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Amire nézek, az vagyok – Lélekemelő #15

Varga László püspök ezúttal a látás, megvilágítás, tekintet, szemlélés világára irányítja figyelmünket. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Novák Katalin államtitkár asszony esete a gyűlölettel

A beszélgetés során a résztvevők mindegyike hitet tett a „tiszta víz”, azaz jelen esetben az egy férfi és egy nő élethosszig tartó elköteleződésén alapuló családmodell mellett, valamint értékelték az ezzel ellentétes társadalmi folyamatokat is. „Hajlamosak vagyunk általánosítani a család szentségét fenyegető, média által felnagyított nyugati jelenségeket” - fogalmazott Novák Katalin, aki szerint bár a politikusok igyekeznek nagyon óvatosan fogalmazni a kérdésben, Magyarországon az emberek túlnyomó többsége egyetért az Alaptörvényben is lefektetett családképpel. „Ne feledkezzünk el a többségről sem” - üzente a kisebbségek jogaiért harcolóknak, az azonos neműek örökbefogadásáról pedig azt mondta: valójában a gyermeknek van szüksége szülőkre - apára és anyára -, nem pedig fordítva. Miért fontos a család? - reformatus.hu Történt, hogy a Dunántúli Református Egyházkerüle (reposzt.hu)

07.07 Nagy Próféta

Lukács 7,11-17 tovább (Velünk az Isten!)

Szentháromság u. 6.

Így szól az ÚR, a te teremtőd: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! (Ézs 43,1) Keresztségünkben az ÚR nevünkön szólított, gyermekévé fogadott s meghívott az üdvösségre, a benne való élő hitünk által! Mert aki hisz és megkeresztelkedik üdvözül... ÁLDÁS KÉRÉS Oltár előtt egy ifjú pár házasságra lépett; lehessen majd az életük, boldog házas élet. Midőn ketten elindulnak, egymás kezét fogva; tehessék azt, évről-évre, békén, mosolyogva. Jézus kérünk, áldott szemed, legyen mindig rajtuk; gondviselő áldásodért, dicsérjen az ajkuk. Bár lesznek az életükben, derűs, borús évek; ajkukon ne némuljon el, az ima, az ének. És ha majd gyermek zsivajtól hangos lesz a házuk; mint drága gyémánt kincsedre, vigyázzanak rájuk. Add, hogy soha ne feledjék, szemmel tartod őket; lét alkonyán, segítsék majd, a drága szülőket. Házas életük folyamán, (Bátorító blognapló)

SZENTHÁROMSÁG U. 6.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió BOLDOG EMBER… Mióta az ember, élete menetét nem Istenre bízta, saját kézbe vette; így a Vele járó élet nagy örömét, vezető szerepét, végleg elvesztette. Balgán azt gondolja: van esze, két keze, pénze és vagyona, neki ez épp elég. Ám nem számol azzal, ha tűzvész vagy villámcsapás nyomán háza, egy napon porig ég. Büszke öntudattal építi jövőjét, nő a gazdagsága, lám minden sikerül. És nem veszi észre, hogy parányi ráksejt, kezd már növekedni, szervezetén belül. De csak hajt az ember, mert kevés a mi van, mire megöregszik, mindene meglegyen. Szomszéd házánál is szebb legyen az övé, házak közt palota, keleti kényelem. Azonban történt egy váratlan fordulat, mentőkocsi állt meg, a palota előtt; és a magabízó erős büszke ember, szörnyű kínok között, korházi ágyra dőlt. Isten nélk (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2018.07.08.] "Ne félj, én megsegítlek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Vasárnap [2018.07.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 19,16 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Jer 30,10 Azon a napon olyan lesz Egyiptom, mint az asszonyok: borzadni és rettegni fog a Seregek URa fölemelt kezétől, mert fölemeli ellene. Te azért ne félj, szolgám, Jákób - így szól az ÚR -, és ne reszkess, Izráel! Mert én hazasegítelek a távolból, gyermekeidet a fogság földjéről. Visszatér Jákób, és békében lesz, gondtalanul él, nem riasztja senki. Ama napon olyan lesz Égyiptom, mint az asszonyok, retteg (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2018.07.08.] "Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Vasárnap [2018.07.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ézs 43,1 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Mt 28,19 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a De most így szól az ÚR, a te teremtőd, Jákób, a te formálód, Izráel: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az (Örömüzenet)

2018.07.08. "Vizet merítettek, és kiöntötték az Úr előtt. Böjtöltek azon a napon, és ezt mondták: Vétkeztünk az Úr ellen!"

Az igehirdetés alapigéje: 1Sám 7,3-6 Vedd és olvasd: http://abibliamindenkie.hu/uj/1SA/7/#3 (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 6.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Isten a keresztség ajándékával megtérésre hív Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Mt 5,20-26 http://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/5/#20 Róm 6,3-11 http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/6/#3 Ézs 43,1-7 http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/43/#1 Zsolt 77,2-16a http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/77/#2 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk! (Örömüzenet)

SZENTHÁROMSÁG U. 6.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Így szól az ÚR, a te teremtőd: Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! (Ézs 43,1) http://abibliamindenkie.hu/uj/ISA/43/#1 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek295.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek359.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Vasárnap [2018.07.08.] "Mózes megmondta nekik: Ez az a kenyér, amelyet az Úr adott nektek eledelül!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2018.07.08.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 104,14 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 11,3 Füvet sarjasztasz az állatoknak, növényeket a földművelő embernek, hogy kenyeret termeljen a földből, Mindennapi kenyerünket add meg nekünk naponként. A ki füvet sarjaszt a barmoknak és növényeket az embereknek hasznára, hogy eledelt vegyenek a földből, A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk naponként. Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a föl (Útmutató)

A horvát legenda, aki újjáépíttette szülőfalujának lerombolt templomát

Vedran Ćorluka kétségtelenül nem a legtechnikásabb horvát labdarúgó az elmúlt évtizedekből, azonban stabilitására jellemző, hogy 101 alkalommal szerepelt már hazája válogatottjában. A 32 éves hátvédnek borzasztóan nehéz gyerekkora volt, azonban két dologról sosem feledkezett meg: szülőföldjéről és a hitéről. Vedran Ćorluka 1986-ban született Boszniában, Derventa településen, horvát szülők gyermekeként: mindösszesen hat éves volt, amikor a délszláv háború miatt mérnök édesapja úgy döntött, hogy Zágrábba költöznek, a jogász édesanyával és lánytestvérével. A tíz éven át tartó borzalmakat viszonylag békességben átélhették, azonban szülőfalujuk szinte teljesen elpusztult: a horvát kisebbség Ćorluka családhoz hasonlóan Horvátországba menekült, a katolikus templomot pedig ismeretlenek lerombolták. A szupertehetséges Vedran előbb bajnok lett Horvátországban, húsz évesen pedig már a válogato (777blog.hu)

Hangolódó #101 | A fiatal nyár

(KötőSzó)

A nap legszebb felvonulása – újra megtartották az Ezer székely leány napját – KÉPEK

Ismét több ezer népviseletbe öltözött leány - és az őket kísérő legények - lepték el Csíkszereda főterét az Erez Székely Leány Napján: az eseménynek igen komoly keresztény gyökerei vannak. Az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első szombatján kerül sor Csíkszeredában. Az évről évre megrendezett találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére. A találkozó első jelmondata - Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk - tükrözte a szervezőknek azt a törekvését, hogy a népi hagyományok felelevenítésével a közösségi identitást erősítsék, ez pedig azóta sem változott! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt The post A nap legszebb felvonulása - újra megtartották az Ezer székely leány napj (777blog.hu)

Amire (nem) érdemes odafigyelni: „virtue signalling”

Van az angol nyelvben egy remek kifejezés, amire érdemes odafigyelni. Ez a „virtue signalling”. Szó szerint azt jelenti: „erényjelzés”. Mint mikor egy jelzőlámpa pirosra vált, jelezve, hogy ott az autónak meg kell állnia, vagy mint mikor a rádióban megszólal a híreket jelző szignál. Csak ebben az esetben azt jelzik nekünk, hogy „erény következik”. „Virtue signalling” […] (Szabados Ádám blogja)

Kapros durbancs barna liszttel

Már van kapros durbancs recept a blogon, de ez most teljes kiőrlésű liszttel készült, és a férjem nagy kedvence lett. Készítettem már dinsztelt kaporral, nyers kaporral, és van fenn tejes tésztával is egy kedves rokon által. Most kipróbáltam egy újabb változatot. A barna kenyerem tésztáját osztottam két felé, és az egyikből ez a kis cipó, a másikból pedig durbancs készült a szokott módon. Hozzávalók a tésztához:40 dkg finomliszt60 dkg teljes kiőrlésű liszt3 dkg élesztő2 dkg só7 dl vízElkészítés:Előző este elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.Másnap adunk hozzá 60 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 4 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk let (A parókia konyhájából)

Mit tanulhatunk John MacArthur prédikációs stílusából?

Mindenkitől van mit tanulni! Különösen is igaz ez akkor, ha valaki hosszú időt tölt el egy gyülekezetben és hűségesen szolgál ott. John MacArthur az elmúlt időszakban sokféle vitába keveredett, de van mit tanulnunk tőle. A napokban hallgattam meg Tim Challies egyik videóját arról, hogy John MacArthur prédikációi miért egyediek és mit tanulhatunk belőlük. Három dolgot említ, amely minden igehirdetőnek hasznos lehet. 1, Az Írás szenteli meg a gyülekezetet MacArthur első meggyőződése, hogy az Isten Igéje az, ami elkülöníti, megszenteli a gyülekezetet. Ebből fakad, hogy szóról szóra, mondatról mondatra, versről verse haladt és több tucat könyvet írt, amelynek jelentős része írásmagyarázat. Így tud hatással lenni a gyülekezet (szentek közössége) arra a világra, amelyben él. 2, A textus határozza meg a vázlatot Azt mondják, hogy az elmúlt időszak legjobb írásmagyarázóinak egyike, de kifejezetten nehezen követhe (Gyülekezetvezetés)

Egy keresztény gondolatai a Pride felvonulásról

Milyen gondolatai lehetnek egy keresztény embernek a Pride felvonulásról? Erről írt blogbejegyzést Varga Gergő Zoltán az S4C oldalán! Ma délután startol el a Budapest Pride, Magyarország talán legnagyobb visszhangot keltő felvonulása. Az évről évre megrendezett esemény, bár papírforma szerint egy békés menet, szélsőség révén mágnesszerűen vonzza az ellenpólust, a sokszor drámai eszközöket felvonultató, helyszínre érkező ellenzőktől kezdve az online médiumok állásfoglalásáig. Valóban elképzelhető, hogy ez a gondolatmenet is egy általuk nem kívánt kritika, hiszen „az elfogadás és szeretet” világában mi szükség van erre? Az LMBTQ emberek „felszabadításáért” és jogegyenlőségéért munkálkodók tevékenységének nagy gyümölcse ez a felvonulás. Azon az alapvető tényen túl, hogy ma Magyarországon, az utcán sétálva egy meleg pár, sokkal nagyobb eséllyel van kitéve támadásnak, mint tőlünk (777blog.hu)

Kutyául érzem magam. Beleírják a személyimbe?

A toleranciának látszó nemi összezavarodottság nem építi, hanem rombolja a társadalmat. [...] Bővebben! (Szemlélek)

07.06 A Szombat Ura

Lukács 6,1-5 tovább (Velünk az Isten!)

Mintha nem lenne holnap

"Küzdjetek méhek! Küzdjetek a létért! Küzdjetek az emberiségért, ha már az ember olyan hülye, hogy a saját jövőjét pusztítja el halálotok által!" - így kezdődik az a drámai poszt, amit Dömötörfi József, somogysárdi méhész rakott ki a Facebookra. A 2010 óta méhészkedő Somogy megyei méztermelő az elmúlt napokban és az elmúlt években összegyűlt szomorú tapasztalatait írta meg a közösségi oldalra. Görcsbe rándulva pusztultak tömegesen a somogyi méhek - index.hu Megrázó, megdöbbentő, drámai az a poszt, amelyet egy somogysárdi méhész tett ki facebook oldalára néhány nappal ezelőtt. Nemcsak a téma ragadhatja meg figyelmünket, hanem az is, ahogyan leírja mindazt, amit történt, képekkel alátámasztva. „Küzdjetek méhek! Küzdjetek a létért! Küzdjetek az emberiségért…” Élet halál harcról van szó szavai szerint, egy nagy küzdelemről, amelyben társak vagyunk emberként azokkal, akik velünk együ (reposzt.hu)

- Szombat [2018.07.07.] "Erőm és énekem az ÚR, megszabadított engem. Ő az én Istenem, őt dicsőítem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Szombat [2018.07.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Ézs 12,2 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Jer 30,11 Íme, Isten az én szabadítóm, bízom és nem rettegek, mert erőm és énekem az ÚR, megszabadított engem. Én veled leszek - így szól az ÚR -, és megszabadítalak. Véget vetek minden népnek, akik közé szétszórtalak, de neked nem vetek véget. Megfenyítelek igazságosan, mert nem hagyhatlak büntetés nélkül. Ímé, az Isten az én szabadítóm! bízom és nem félek; mert erősségem és énekem az Úr, az Úr, és (Bátorító blognapló)

- Szombat [2018.07.07.] "Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Szombat [2018.07.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Ef 2,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Fil 3,13-14 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem (Örömüzenet)

- Szombat [2018.07.07.] "Isten azonban a maga szeretetét mutatta meg irántunk, mert Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2018.07.07.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 143,2 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Róm 11,22 Ne szállj perbe szolgáddal, hiszen egy élő sem igaz előtted! Lásd meg tehát Isten jóságát és szigorúságát: Ne szállj perbe a te szolgáddal, mert egy élő sem igaz előtted! Tekintsd meg azért az Istennek kegyességét és keménységét: Ne menj ítéletre szolgáddal: az élők közül senki sem igaz színed előtt. Értsd meg tehát Isten jóságát és szigorát: "Az ÚR Jézus Krisztus: IS (Útmutató)

Barsi Balázs: A csönd szemináriuma 4. (VIDEÓ)

Barsi Balázs atya új homiliasorozatának negyedik részét örömmel tesszük közzé. A videók felvételéért és szerkesztéséért Andrónyi Kolost és Nagy-Bozsoky Józsefet illeti köszönet. Balázs atyának a Katolikus Válaszon megjelent írásait, valamint a sorozat előző részeit az olvasók itt tekinthetik meg. (Katolikus Válasz)

1. oldal a 270-ből. || Következő oldal