Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 40178 || 1. oldal a 402-ből. || Következő oldal

Hozhat-e döntést egy gyermek a nemének megváltoztatásáról?

Ebben a kérdésben hozott döntést az Egyesült Királyság Felsőbírósága. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Meditáció keresztényként jó-e?

Aki az előző cikkeimet olvasta, azt észrevehette, hogy a támákat tekintve bizonyos változás... ...tovább olvasható a blogon. (Credo ut intellegam)

- Péntek [2020.12.04.] "Mindenki a maga dolgával törődik, nem pedig a Krisztus Jézuséval!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Péntek [2020.12.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Kor 16,10 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   2Móz 8,18   Ha pedig megérkezik Timóteus, legyen gondotok rá, hogy félelem nélkül tartózkodhasson nálatok, mert az Úr munkáját végzi ő is, akárcsak én.   De kivételt teszek azon a napon Gósen földjével, ahol az én népem tartózkodik, és ott nem lesznek bögölyök (Bátorító blognapló)

- Péntek [2020.12.04.] "Szövetséget kötök velük, hogy békében éljenek. Örök szövetség lesz az!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Péntek [2020.12.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Ez 37,27 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     (Örömüzenet)

- Péntek [2020.12.04.] "Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2020.12.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 127,2 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 6,8 Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget. Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek tőle. Hiába néktek korán felkelnetek, későn feküdnötök, fáradsággal szerzett kenyeret ennetek! Szerelmesének álmában (Útmutató)

Gazdálkodó papok a Második Szentély időszakának judaizmusában

A Második Szentély időszakában a legtöbb júdabeli pap elszórtan élt az egész régióban, és az év során csak meghatározott heti beosztásuk szerint mentek fel Jeruzsálembe liturgikus szolgálatra. Azok a társadalmi és gazdasági interakciók, amelyek a falusi emberekkel való kapcsolataikat irányították, abból adódtak, hogy a Templom nem tudta őket megfelelően ellátni és így gazdálkodásra kényszerültek. A papságnak az a bibliai eszménye, amely mentes a gazdálkodó élet felelősségétől vagy mintha a papok karanténban tevékenykednének a város szent körzetének határain belül, hamis benyomást kelthet. Ezek a papok teljesen belegyökereződtek a júdeai tájba. A Második Szentély időszakában (i.e. 516 – i.u. 70) a júdabeli papok aktív szerepet vállaltak a vidéki gazdálkodásban, messze túl a jeruzsálemi templom körzetén. Egyes papok maguk is földtulajdonosok voltak, munkaerőt kölcsönöztek, áruikat a helyi piacon ért (#BIBLIAKULTÚRA)

“Hányan dobják el az elveiket azért mert félnek?” – a házasság előtti összeköltözésről

Nagy öröm számunkra, hogy hamar rengetegen kezdtétek el hallgatni a 777 podcast csatornáját, többek között a Kettőskereszt rovatunkat is, amelyben Bese Gergő katolikus pap és Bedekovics Péter református lelkész beszélgetnek sokakat érdeklő témákról. A második adás témája a házasság előtti összeköltözés volt, a két vendégnek markáns véleményét szemlézzük! A Kettőskereszt podcast első részében az abortusz témájáról beszélgettünk, az adást követően számtalan bátorító visszajelzést kaptunk – amelyet ezúton is köszönünk! Ezúttal is egy izgalmas témával folytatjuk, hiszen a házasság előtti összeköltözésről mindenkinek megvan a véleménye – így Bese Gergőnek és Bedekovics Péternek is! Ha nincs időd meghallgatni a beszélgetést , akkor íme néhány izgalmas gondolat: Bese Gergő: “Az orvosnak sem kell minden betegséget kipróbálnia ahhoz, hogy gyógyítani tudjon. Nem az összeköltözés a megoldás arra, (777blog.hu)

Sziklára vagy homokra épül a hitem?

Valószínűleg, aki olvasta már a Szentírást és azon belül is az evangéliumokat, nem ismeretlen számára az okos és a balga ember története. Így advent első hetében érdemes elgondolkodnunk azon, vajon mi homokra vagy sziklára építjük a hitünket? Az idei évben megszokhattuk a „halasztás” és „törlés” szavakat, ha egy-egy eseményre gondolunk. Ugyanis a járványhelyzet következtében rengeteg programot elhalasztottak vagy töröltek. Közeledünk karácsony ünnepéhez, és bár azt még nem tudjuk, hogy milyen módon ünnepelhetünk családjaink körében, egy biztos, hogy a karácsony nem lesz sem elhalasztva, sem törölve. Az lehet, hogy nem a megszokott módon zajlik majd az a pár nap, de a keresztények számára nem csupán az ajándékozást és a terített asztalokat jelenti az évnek ez az eseménye, hanem elsősorban Jézus születésnapjának az ünneplését. Az adventi időszak egy remek lehetőség, hogy megerősítsük hitünknek az ala (777blog.hu)

Betlehemes casting – evangélikus módra

Egy rendező, mielőtt megvalósítaná a filmjét, válogatót tart, hogy kiderüljön, vajon ki a legalkalmasabb az adott szerepre. A karácsonyi történetben is rengeteg szerep vár eljátszásra: Mária, Isten egyszülött Fiának anyja, József, Mária jegyese, Jézus(ka), az Isten Fia, a Megváltó, és sorolhatnánk tovább a többi szerepet és szereplőt. De kik is ezek az emberek valójában? Miért állnak ott egy-egy betlehemes részeként? Tényleg ennyire nélkülözhetetlen a szerepük? (KötőSzó)

Jobb velük a világ! Ma van a Fogyatékos Emberek Világnapja

Szalay Anna Lilla teljes életet él és mer nagyot álmodni. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Zöldség krémleves

 A tél a jó meleg levesek ideje. Meleg gyümölcslevesek, gyenge vagy erősebb húslevesek, hüvelyesek füstölt hússal és anélkül színezik a palettát, gondolom mindenhol. Gondolom, hogy mindenhol ugyanilyen gond, hogyan bírjuk rá a családtagokat arra, hogy megegyék a zöldséget. Apukámmal anyu örök harcban állt. Ráadásul állandóan hozzákerült a fokhagyma a levesből, amit utált. Ha még szedés előtt kihalásztuk, akkor kiderült, hogy kettő volt belőle, és az egyik, ...na hova került? Persze, apukám tányérjába. A zöldségekkel sok gyermek is hadilábon áll. Pedig kis korban még élvezettel eszik a főzelékeket, ha széttörjük nekik. Ezen felbuzdulva most én is szét turmixoltam a zöldséglevest, hátha nagyobb sikerem lesz. És lett. Van már sült zöldség krémleves a blogon, de most csak egyszerűen megfőztem borssal, babérlevéllel. A karfiolt kivettem pépesítés előtt, kis lisztet adtam hozzá, majd turmixoltam. A karfiol lett a l (A parókia konyhájából)

URAM, ÉN MADARAID ÉNEKÉVEL, NEM ROBOT-PAPOK FÉMHANGJÁVAL KÖSZÖNTELEK TÉGED

                  URAM, ÉN MADARAID ÉNEKÉVEL KÖSZÖNTELEK TÉGEDTÁMOGATÓ KÉRÉS ÉS IMAKÉRÉS MINDEN OLVASÓHOZ! A VILÁGJÁRVÁNY MAGYAR ÁLDOZATAI HOZZÁTARTOZÓINAK, SOK EZER MAGYAR SORSTÁRSAM NEVÉBEN KÉRŐ/KÉRLELŐ LEVÉL ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚRHOZ TisztelettelDR. ORBÁN VIKTORminiszterelnök úrnakTisztelt Miniszterelnök Úr!Tudom, hogy Ön is bizonyosan megrendüléssel tapasztalja, hogy hazánkban a COVID-19 áldozatainak száma egyre nő, mára lassanként eléri a napi 200 főt. A személyes veszteségek miatt sok százezer honfitársunk számára nagyon fájdalmas, fekete advent és karácsony várható. Közíróként, lelkipásztorként, szociáletikusként Pozsony, Kolozsvár, Nagyvárad online egyházi és nem egyházi lapjainak rovatosaként, aki éveken át voltam a Kossuth Rádió Református Félóra adásának egyházi szerkesztője, s a pandémiában két közeli hozzátartozómat veszítettem el, tisztelettel terjesztem elő a (Békefy Lajos blogja)

Tízparancsolat adventre

Az adventi időszak mindig egy különleges lehetőség arra, hogy Istennel való kapcsolatunkat elmélyítsük, és jobban odafigyeljünk rá, hogy mit kér tőlünk. Íme, pár tipp, hogy milyen hozzáállással készülhetünk a legjobban karácsony ünnepére! 1. Bízz Istenben, aki mindig meghallgat! 2. Keresd Istent másokban és a mindennapjaidban! 3. Légy nagylelkű, oszd meg az idődet és az örömeidet! 4. Békélj meg Istennel és másokkal! 5. Légy következetes, párosítsd tetteidet a meggyőződéseiddel! 6. Szeress másokat egyszerű és kedves gesztusokkal! 7. Légy hálás Istennek, minden áldásáért! 8. Beszélj Istenről, ne szégyelld őt! 9. Villanyozz fel másokat örömmel! Légy világosság a világban! 10. Imádkozz és szentelj külön időt Istennek! Forrás: Churchpop.com The post Tízparancsolat adventre appeared first on 777. (777blog.hu)

A "BOTLÁS"

Ezzel a szóval már másodszor találkozom egy bizonyos kontextusban, de szerintem a használata legalábbis tévedés. Engem történetesen felháborít. [...] Bővebben! (Szemlélek)

“Újra meg kell találnunk egymáshoz az utat” – Hodász András adventi üzenete

Nézzünk egymás szemébe  – erre biztat mindenkit Hodász András atya az idei adventben! Az angyalföldi plébános – a 777 egyik alapítója – szerint annyira bele vagyunk temetkezve a mobiltelefonjainkba, hogy már nem látjuk egymás arcát. Gondolatait az “Angelus Communications” Youtube-csatornáján osztotta meg, ennek a rövid beszédnek a leiratát publikáljuk. “Ősi keresztény hagyomány, hogy Isten kinyilatkoztatta nekünk magát a Szentírásban, amelynek van egy olyan megfogalmazása is, hogy “megmutatta nekünk az arcát”. Különösen érdekes ez számunkra egy olyan időszakban, amikor nem látjuk egymás arcát. De nem csak a maszkok miatt van ez: nézzétek meg, hogy évek óta bele vagyunk temetkezve a mobilunkba, így éljük az életünket. Nem látjuk már egymás arcát!  Amikor felszállsz a buszra vagy a villamosra, akkor sem látsz arcokat, mert mindenki “benne van a mobiljában”. De ugyanez a helyzet akkor is, amikor a szülők elmen (777blog.hu)

10 tipp, hogyan viselkedjünk adventben!

Az adventi időszak mindig egy különleges lehetőség arra, hogy Istennel való kapcsolatunkat elmélyítsük, és jobban odafigyeljünk rá, hogy mit kér tőlünk. Íme, pár tipp, hogy milyen hozzáállással készülhetünk a legjobban karácsony ünnepére! Bízz Istenben, aki mindig meghallgat! Keresd Istent másokban és a mindennapjaidban! Légy nagylelkű, oszd meg az idődet és az örömeidet! Békélj meg Istennel és másokkal! Légy következetes, párosítsd tetteidet a meggyőződéseiddel! Szeress másokat egyszerű és kedves gesztusokkal! Légy hálás Istennek, minden áldásáért! Beszélj Istenről, ne szégyelld őt! Villanyozz fel másokat örömmel! Légy világosság a világban! Imádkozz és szentelj külön időt Istennek! Forrás: Churchpop.com The post 10 tipp, hogyan viselkedjünk adventben! appeared first on 777. (777blog.hu)

2020.12.03. Bibliaóra, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség, A stabilitásról

(Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

Megajándékozottból ajándékozó

Gyermekkorom kárpátaljai karácsonyai nagyon különböztek a mostani, ajándékok tömkelegével telített (ilyen téren talán kicsit túlzó), Walesben töltött ünnepeinktől. A szenteste mindig azzal kezdődött, hogy a gyakran csípős hidegben elgyalogoltunk a családdal a templomba, közben majd’ megfagytak a lábujjaink. Istentisztelet után, hazafelé menet mindig megálltunk kántálni a barátainknál, majd hazamentünk vacsorázni és ajándékokat bontani. Volt, hogy [...] The post Megajándékozottból ajándékozó appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Kevesebb pártpolitika, több lélek kell a templomokban

A német WELT lapcsoport főszerkesztője, Ulf Poschardt szerint a szószékre nem való a pártpolitika. [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Csütörtök [2020.12.03.] "Az Úr egy éjjel látomásban ezt mondta Pálnak: Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass!"

 MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Csütörtök [2020.12.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  1Kor 2,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 10,2   És én erőtlenség, félelem és nagy rettegés között jelentem meg nálatok.   Beszéld majd el a fiaidnak és unokáidnak, amit Egyiptommal cselekedtem, és jeleimet is, amelyekkel sújtottam őket. Tudjátok meg ebből, hogy én vagyok az ÚR!   És én (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2020.12.03.] "Hiszen valamennyien a világosság és a nappal fiai vagytok!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Csütörtök [2020.12.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Thessz 5,8 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.   (Örömüzenet)

- Csütörtök [2020.12.03.] "Az Úr áldása gazdagít meg, a gyarapodást nem lehet erőltetni!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2020.12.03.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 5Móz 16,17 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 8,12 Mindenki aszerint vigyen ajándékot, amilyen áldást kapott Istenedtől, az Úrtól, aki adja azt neked. Mert ha megvan a szándék, az aszerint kedves Istennek, amitek van, nem aszerint, amitek nincs. Kiki az ő képessége szerint adjon,az Úrnak, a te Istenednek áldása szerint, a melyet ád néked. Mert ha a készség megvan, a szerint kedves az, a mije kine (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Advent 2. hete

„Egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.” (Lk 21,28) Advent 2. hetében az Útmutató reggeli s heti igéi az Emberfia második eljöveteléről tudósítanak. Ám addig; két advent között élünk: ítélet előtt, kegyelem alatt! „Az Emberfia eljön az ő Atyjának dicsőségében, és megfizet mindenkinek az ő cselekedetei szerint.” (Mt 16,27; LK) „Hirdessétek a népeknek, és mondjátok: íme, az Isten, a mi Üdvözítőnk eljő.” (GyLK 709) Jézusban eljött a Megváltó, aki eltávolítja a gonoszságot népe közül, eltörölve bűneiket; de második eljövetele világítélet lesz! „És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a felhőben nagy hatalommal és dicsőséggel.” Ő előre elmondta; „tudjátok meg: közel van az Isten országa. Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el.” (Lk 21,27.31.33) Jakab így int: „Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szívet (Útmutató)

A polgármester nem fizetett, a püspök nem hívta meg

Apor Vilmos utódja a jelek szerint egészen sajátosan értelmezi a keresztény vezetői küldetést. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Így taníts hittant videochaten keresztül

Nem mindenki született arra, hogy gyermekeknek tartson Bibliaórát. Pár évig én is derekasan tartottam foglalkozásokat a gyerekeknek vasárnaponként a gyülekezetemben, de egy idő után kifogytam az ötletekből és a lelkesedésből. Ha akkor találkozom a Reménység Magjai Alapítvány képzéseivel, lehet máshogy alakul minden. Nagy örömmel vettem részt a Reménység Magjai Alapítvány (ReMa) egyik webináriumán, ami hitoktatóknak segített abban, hogyan tartsanak Zoom-on keresztül foglalkozást a gyerekeknek. Az online átállás miatt sokan kényszerültek rá ennek az eszköznek a használatára és sok a tanácstalanság: milyen vizuális eszközöket lehet alkalmazni? Hogyan építsük fel az órát? Milyen játékokat lehet játszani? A webinárium elején arra számítottam, hogy a Zoom működéséről fogunk órákon át tanulni, azonban az előadás minden várakozásomat felülmúlta. Kissné Osztafin Ildikó olyan lelkesedéssel mesélt az órák menet (777blog.hu)

,,Többé nem megyek templomba”

Te miért jársz templomba? Meleg van? Kényelmesek a padok? Szimpatikus a pap? Makulátlan emberek vesznek körül? Elgondolkodtató írás kering az interneten. (777blog.hu)

3 magyar keresztény előadó, akikre érdemes odafigyelned

Ha azt gondolod, igazán csak a külföldi dicsőítések minőségiek, akkor most figyelj: itt van három magyar előadó, akik valóban színvonalas számokat alkottak. Különböző műfajokban, de hasonlóan erős üzenettel, amelyek Istenre mutatnak. (777blog.hu)

Mi az a határ, ami nem léphető át?

A Magyar Tudományos Akadémia vezetői közös nyilatkozatban mondtak nemet emlékgyalázásra és gyűlöletkeltésre.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Nem helyettesíthető

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is! Kézdi Beáta [...] Bővebben! (KötőSzó)

Milyennek látod a házasságot?

„Fontos arról beszélni, hogy a jó házasság nem jön magától, hanem meg kell érte dolgozni. De fontos arról is beszélni, hogy a házasság lehet minden elképzelést felülmúlóan gyönyörű.” Az Egy testté blog egyik legmegindítóbb bejegyzését szemlézzük. Milyennek látod a házasságot? Egy tündérmesének, amelybe ha belépsz, holtodiglan holtomiglan felhőtlen boldogság vár rád? Vagy inkább valami komoly és fontos dolognak, amivel munka van, ami áldozattal jár, kötöttségekkel jár, amibe egy kicsit bele kell halni. Persze megteszed, mert a házasság érték. Te is annak tartod, értékesnek és szentnek, és arra vágysz, hogy egyszer majd eljuss oda. Addig pedig próbálod magadra szedni a lehető legtöbb tudást, hogy felkészült legyél erre az embert próbáló, de végső soron szép feladatra. Ilyennek látod? ⁣ Aláírom, hogy tényleg melós. Aláírom, néha tényleg kicsit bele kell halni. Van áldozat is, vannak kötöttségek is, n (777blog.hu)

Jobb adni

Vegyél részt a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) egyik kampányában, és támogass adományoddal egy rászorulót! Jobb adni, mint kapni. Micsoda triviális közhely, amelyet már-már rongyosra használtunk a hétköznapi beszédben. Talán sokan nincsenek is tisztában vele, hogy ez a szólás nem valamelyik népmese egyszerű tanulságaként szivárgott be a köznyelvbe, hanem egy újszövetségi igére mutat. Amikor Pál búcsút [...] The post Jobb adni appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Milyenek az angyalok? (Evlelkész podcast #29)

A Biblia vallásait végigkísérte egészen napjainkig a tudat, hogy léteznek azok a lények, akiket összefoglaló néven anygaloknak nevezünk. Az előző epizóban annak próbáltunk meg utánajárni, hogy vajon ténylegesen léteznek e vagy sem. Mivel igenlő választ adtunk az adás végén, így most azzal foglalkozunk, hogy ha léteznek, akkor milyenek is valójában.Mit jelent az "angyal" szó? Honnan jöttek az angyalok? Milyen tulajdonságaik és képességeik vannak? Vannak különböző fajtájú és rangú angyalok? És vajon hogyan jelen(het)nek meg nekünk?Az szellemi világgal foglalkozó sorozatunk második epizódja. Az első, bevezető rész.Az adás a YouTube-on: https://youtu.be/zE5mlQycx54Az adás a Spotify-on: Hivatkozások:1. A teremtésről: https://www.youtube.com/watch?v=OtBzKd0vbgc&t=226s2. A bűnről: https://www.youtube.com/watch?v=gHj2FUMsyoM&t=1448s&ab_channel=Evlelk%C3%A9sz3. Jákob története: https://www.youtube.com/watch?v=hQW_Li (Gyülekezetépülő)

- Szerda [2020.12.02.] "Aki tehát ellene szegül a hatalomnak, az az Isten rendelésének áll ellen!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szerda [2020.12.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Róm 13,4 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 14,4   mert Isten szolgája az a te javadra. Ha azonban a rosszat teszed, akkor félj, mert nem ok nélkül viseli a kardot, hiszen ő Isten szolgája, aki az ő haragját hajtja végre azon, aki a rosszat teszi.   Én pedig megkeményítem a fáraó szívét, hogy üldözőbe veg (Bátorító blognapló)

- Szerda [2020.12.02.] Azért jött Jézus, hogy megkeressen, a kárhozatból megmentsen engem!

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR     - Szerda [2020.12.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Kol 1,12 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Adjat (Örömüzenet)

- Szerda [2020.12.02.] "Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2020.12.02.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 11,b-c S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 14,27 Az Úrhoz menekülök. Hogyan mondhatjátok nekem: Menekülj a hegyre, mint a madár?! Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen! Az Úrban bízom; hogy mondhatjátok az én lelkemnek: fuss a ti hegyetekre, mint a madár?! Békességet hagyok néktek; (Útmutató)

Kettőskereszt – Az együttalvástól az összeköltözésig

A Kettőskereszt podcast második adásának témája az együttalvás és az összeköltözés: a rovat állandó vendégei Bese Gergő római katolikus pap és Bedekovics Péter református lelkész, a műsorvezető Martí Zoltán! Legújabb adásunk témái: – Szabad-e egy keresztény párnak a házasság előtt együtt aludnia? – Közös nyaralások a házasság előtt? – Mennyi idő után jöhet a lánykérés? – “A puding próbája az evés” – összeköltözés a házasság előtt – Mi van ha a házasság után nem működik a szex? A Kettőskereszt kimondottan a 777 olvasóinak témajavaslataira támaszkodik ezért örömmel várunk minden ötletet, visszajelzést! Iratkozzatok fel Spotifyon, a Google Podcasten vagy az iTuneson  is a csatornánkra, hogy a többi részről se maradjatok le! Ezúton köszönjük az anyagi támogatásotokat, hiszen kizárólag ennek köszönhetően vághattunk bele a podcast adások készítésébe.       The post Kettőskere (777blog.hu)

Gyógyító betegség

A járvány, mint minden válság, sok mindenre megtanít, s magáról is sok újat megtudhat az ember.[...] Bővebben! (Szemlélek)

7 dolog, amivel már most készülhetsz a karácsonyra

Legyen teljes a karácsony! Ezzel a 7 dologgal már most készülhetsz a karácsonyra, hogy időben megérkezz Szenteste a jászolhoz! Vedd sorra a takarítanivalókat és ütemezd be őket előre! Jelöld be azt is, hogy mi az, ami elmaradhat, ha úgy alakul! Tűzz ki előre minden napra egy-egy rövidebb igeszakaszt, amit akár lefekvés előtt is el tudsz olvasni! Kezdd el a távolabbi rokonokat, barátokat korábban felhívni, ne hagyj minden köszöntőt 24-ére! Már most gondolkodj azon, hogy a járványhelyzetben hogyan fogsz tudni ünnepelni a rokonaiddal! (Kivel mikor találkozol vagy beszélgetsz online? Mit kell átalakítanod tavalyhoz képest?) Az ajándékok becsomagolását se hagyd az utolsó pillanatra! Tűzz ki egy napot, estét, amikor mindent becsomagolsz, felcímkézel előre! Nézd meg, hogy minden karácsonyfadísz megvan-e épségben tavalyról! Ha pedig te készíted őket minden évben, akkor kezdj neki akár már most, december elején! Tedd ki már most a (777blog.hu)

Karácsony túlköltekezés nélkül

Mit szólnál, ha idén nem az ajándékok körül forogna a karácsony, hanem arról szólna, hogy – ha szűk körben is – együtt lehettek azokkal, akikkel szeretitek egymást? Itt a december, jönnek a fizetések, és azzal együtt a csábítás is, hogy költekezz – hiszen most indok is van, mindenkinek kell karácsonyi ajándék. Hidd el, tudom, miről beszélek. Csakhogy ennek idén nem feltétlenül kell így lennie. Mielőtt bemennél a plázákba és hagynád magad, hogy lenyűgözzenek az ünnepi ajánlatok, gondold végig, mi lenne a reális cél idén. Ha például elvesztetted a munkád a járvány miatt, értelemszerűen senki nem fogja elvárni idén, hogy annyi mindent vegyél a családnak. De ha megvan az állásod, akkor is érdemes átgondolni, hogy az illetőnek tényleg szüksége van-e arra a sokadik tárgyra vagy inkább csak arra vágyik, hogy kifejezd felé, mennyire szereted. Ez pedig nem azon múlik, mennyit költöttél az ajándékára. Sokkal inkább (777blog.hu)

JÓSZÓ-BÖLCSŐ+JÓTETT-BÖLCSŐ=JÁSZOLBÖLCSŐ - Adventi lamentáció maszkban

(Békefy Lajos blogja)

Mikor lesz a világ vége?

Hitünk szerint Jézus Krisztus másodszor el fog jönni a világ végén. Sokan kíváncsiak, hogy mikor jön el az a nap. Mi hozza el a világ végét? Atomháború, világjárvány, vagy amikor a Napnak elfogy az energiája? (Jezsuita blog)

Hatalmas siker volt a cipősdoboz akciónk – Több gyermek kap ajándékot a tervezettnél

A 777 olvasói ismét bebizonyították, hogy készek segítséget nyújtani a rászorulóknak! November 24-én hirdettük meg a Csak Egyet Szolgálattal immáron hagyományosan közösen szervezett családok karácsonyát, hogy ózdi gyermekeket ajándékozhassunk meg. Szinte az összes rászoruló gyermeknek lett angyalkája alig két napon belül! Idén ötödik alkalommal hirdettük meg a a Csak Egyet Szolgálathoz tartozó családok karácsonyát, melyet ezúttal a Metropolita Egyesülettel összefogva bonyolítanak le, hogy ózdi gyermekeket is megajándékozhassunk idén karácsonykor. Az akciót november 24-én hirdettük meg az oldalunkon, majd alig másfél nap múlva kaptuk a hírt, hogy szinte az összes gyermeknek lett már angyalkája. Az érdeklődés végül olyan nagy volt, hogy az eredetileg tervezett 70 gyermek helyett 114 gyereknek lesz ajándéka idén karácsonykor! Hatalmas öröm és hála van a szívünkben, hogy kibővíthettük a megajándékozottak számát! (777blog.hu)

Mr. Crane: gratulálok a könyvéhez!

Szeptember 14-én ezt írtam facebook bejegyzésként: „Olyat fogok most tenni, amit eddig még soha: egy ateista filozófus könyvét ajánlom, amely a hitről szól! Tim Crane A hit jelentése (Európa, 2019) c. könyve nem csak közérthető, de barátságos, valódi értésre törekvő, korrekt könyv is. Crane világnézeti kiindulópontja homlokegyenest ellentéte az enyémnek, a vallásos indítékkal kapcsolatos gondolatmenetét számos fontos szemponttal egészíteném ki, amely nélkül a keresztény tapasztalat szerintem megérthetetlen, ennek ellenére a könyv tartalmával szinte maradéktalanul egyetértek. Ha más ateisták is ilyen becsületesen közelítenének a keresztény hithez, és mi, keresztények is ennyire korrekten viszonyulnánk más világnézetekhez (amely - ahogy Crane kifejti – nem jelent sem egyetértést, sem feltétlen tiszteletet), akkor sok felesleges kört megspórolhatnánk a vitákban, és jelentősen könnyebb lenne az együttélés. A Magya (Szabados Ádám blogja)

Hazádnak rendületlenül - 220 éve született Vörösmarty Mihály

Életműve nemzetközi örökség és világirodalmi érték. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Vedd kézbe a Bibliát - 2020. december 20.

A mai igerészek: Zsidók 3,7-19 és Jób 22 - lehet mindkettőt olvasni, vagy kiválasztani valamelyiketA mára ajánlott ének: 505 A Bibliaóra is szünetel. Helyette visszatérünk ahhoz, amit tavasszal, a karantén idején tettünk. Vedd kézbe a Bibliát címmel arra buzdítjuk gyülekezetünk tagjait, hogy keddenként 17 órakor (vagy az este folyamán bármikor) olvassák el a Bibliaolvasó kalauz által ajánlott szakaszokat (vagy az egyiket) és gondolkozzanak, beszélgessenek róla, imádkozzanak felette. Keddenként reggelente ezen az oldalon és a hírlevelünkben kis segítséget adunk mindehhez, imakérésekkel együtt. A bibliaolvasás Istennel való élő párbeszéd lehet. Érdemes imádsággal kezdeni, akár elég ennyi: "Szólj Uram, mert hallja a te szolgád". Aztán olvassuk el, lassan, figyelmesen. Majd tegyünk fel magunknak kérdéseket: pl. Mit mond el ez a szakasz Istentől? Milyennek mutatja Jézust? Mit mond el az emberről? Mit cselekszik benne Iste (Sokorói-Dombság reformátusai)

A 2020. ÉV ÉS DECEMBER HÓNAP BÁTORÍTÓ IGÉI

* MINDEN HÓNAPRA:1 MONDATBAN IS; 2 BÁTORÍTÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm - Kedd [2020.12.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       S z e n t  B i b l i a A 2020. év:  Ézs 41,10 S z e n t  B i b l i a DECEMBER hó:   Jel 1,17 Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.   Amikor megláttam, lába elé estem, mint egy halott, ő rám tette jobbját, és így szólt: „Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, Ne félj, mert én veled vagyok; ne csüggedj, mert én vagyok Istened; megerősítelek, sőt megsegítlek, és igazságom jobbjával támogatlak.     Mikor pedig láttam őt, leesém az ő lábaihoz, mint egy holt. És reám veté az ő jobbkezét, (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.12.01.] "Íme, én angyalt küldök előtted, hogy megőrizzen az úton és bevigyen arra a helyre, amelyet kijelöltem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Kedd [2020.12.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Róm 13,3 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 14,18   Mert a jócselekedet miatt nem kell félni az elöljáróktól, hanem csak a rossz miatt. Azt akarod, hogy ne kelljen félned a hatalomtól? Tedd a jót, és dicséretet kapsz tőle:   Majd megtudja Egyiptom, hogy én vagyok az ÚR, amikor megmutatom dicsőségemet a fáraó (Bátorító blognapló)

- Kedd [2020.12.01.] "Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Kedd [2020.12.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Zsid 10,37-38 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Mert (Örömüzenet)

- A 2020. év és DECEMBER hónap igéje - Kedd [2020.11.01.] "Bizony mondom nektek,... velem tettétek meg!"

* MINDEN HÓNAPRA:1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm - Kedd [2020.11.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B i b l i a A 2020. év: Mk 9,24b S z e n t B i b l i a December hó: Ézs 58,7 Hiszek! Segíts a hitetlenségemen!     Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!     Hiszek Uram! Légy segítségül az én hitetlenségemnek.  Nem az-é, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat? „Hiszek! Seg (Útmutató)

- Kedd [2020.12.01.] "Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2020.12.01.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 1Móz 26,3 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Pt 1,17 Maradj jövevényként ebben az országban, én pedig veled leszek, és megáldalak, mert neked és utódaidnak adom ezeket az országokat mind, és megtartom azt az esküt, amelyet apádnak, Ábrahámnak tettem. Ha pedig mint Atyátokat hívjátok őt segítségül, aki személyválogatás nélkül ítél meg mindenkit cselekedete szerint, szent félelemmel éljetek földi vándorlásotok idején, (Útmutató)

777 PODCAST – Mit adott nekünk a feminizmus?

A 777 PODCAST Szerintünk rovatának legújabb adásában Szilágyi Anna, Harmati Dóra és Hortobágyi Tibor szerkesztőink beszélgettek arról, vajon hogyan értékelhetjük keresztényként a feminizmust?  Mit keres egy férfi egy feminizmusról szóló beszélgetésben? Egyáltalán miért kérdőjelezzük meg az ő jelenlétét? Mit mond a Biblia a férfi és a nő kapcsolatáról? (777blog.hu)

Hogyan lesz valaki lelkész? - Szokatlan sztorik (videó)

Hogyan lesz valaki lelkész? - Szokatlan sztorik (videó)„Én szociológusnak készültem, de azt mondtam Istennek, hogy ha azt akarod, hogy lelkész legyek, kérek egy jelet tőled. Ekkor kezembe vettem az evangélikus Útmutatót és a Bibliát, elolvastam az aznapi igét, ami Máté 9. könyvének 9. fejezete volt: »Máté, kövess engem!«” – meséli mosolyogva Pongrácz Máté arról, hogy az Úr olykor nagyon egyértelműen terel a lelkészi pálya felé.  (KötőSzó)

Három érv, hogy érdemes néha lemondani az élvezetekről

Sokan a keresztény tanításokban – főleg a szexualitás terén – a tiltást látják, pedig igazából bennünket védenek: a kiégéstől, a kihasználtság érzésétől és a boldogtalanságtól!  Gyakran halljuk, hogy éljük meg a szexualitást „szabadon”, és az elköteleződéstől mentes, alkalmi szexuális együttlétekkel nincsen semmi probléma. Ahogy azt is, hogy az önkielégítés egy hétköznapi, mindennapos feszültséglevezető módszer. Egyre népszerűbb a fogamzásgátlók használata a házasok körében is, a nemkívánt terhességek megelőzése érdekében, hogy a párok nyugodtan, „következmények” nélkül átadhassák magukat a szexuális élvezetnek. Ezek, és más hasonló jelenségek arra engednek következtetni, hogy az ember csupán arra teremttetett, hogy az élvezeteknek éljen, ilyen nézőpontból nehezen mutatkozik meg a lemondás értéke. Azonban akkor sincs igazunk, ha az élvezeteket alapvetően elítélendő, rossz dolgoknak t (777blog.hu)

A tiszta gyermeki szív – ötödikes diák írt zseniális imát a járvány idejére

Megható gyermeki imádságot hozott nyilvánosságra a Répcelaki Szent István Király Plébánia a közösségi oldalán: egy ötödikes diák saját kézzel írt kis imát a járvány idejére, amely a gyermeki szív tisztaságával kéri Isten segítségét. A Vas megyei Répcelakon azt a feladatot kapták hittanórán az ötödikes gyermekek, hogy saját szavaikkal megfogalmazva írjanak egy rövid imát  – derül ki a Szent István Király Plébánia Facebook-oldalának vasárnapi bejegyzéséből.  Az ötödikes Julcsi egészen megható módon teljesítette a feladatot, az alábbi kis fohászt fogalmazta meg, kézzel írva: Én Istenem, jó Istenem Nagyon nem jó ez már nekem. Állandóan itthon vagyok, Ülök és csak unatkozok. Vigyázz kedves szüleimre,  Rokonokra, testvérekre. Hozz szeretetet a földre,  Tűnjön el a vírus örökre. Áldd meg azt a sok-sok kezet, Ki-e járvány ellen sokat tett.  Ámen.   Az ötödikes Júlcsi zseniális imádsága járvány id (777blog.hu)

ADVENT 4. VASÁRNAPJA „B” ÉV

Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál! Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba […] (Kiss Ulrich blogja)

ADVENT 2. VASÁRNAPJA „B” ÉV

Jézus Krisztus, az Isten Fia evangéliumának kezdete. Izajás próféta megírta: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat. A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek el az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit. János ezért a pusztában hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára. Kivonult hozzá Júdea egész vidéke és Jeruzsálem minden lakója. Megvallották bűneiket, ő pedig megkeresztelte […] (Kiss Ulrich blogja)

ADVENT 3. VASÁRNAPJA „B” ÉV

Abban az időben föllépett egy ember: az Isten küldte, és János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, hanem (azért jött, hogy) tanúságot tegyen a világosságról. János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék őt: „Ki […] (Kiss Ulrich blogja)

Nebántsvirágok?

Mert a Seregek Ura, aki a maga dicsőségére küldött el engem, ezt mondja azokról a népekről, amelyeknek ti zsákmányul estetek: Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja! (Zak 2, 12) Ki vádolná Isten választottait? Hiszen Isten az, aki megigazít. (Rm 8, 33) Általános iskolás koromban, még messze nem voltak ilyen elképesztő vagyoni különbségek az emberek közt, mint most. Páriák azonban akkor is éltek köztünk. A mi osztályunkba is járt néhány ilyen gyerek. Szegényes körülmények között laktak, ez meglátszott az öltözetükön. Pedig akkoriban még kötelező viselet volt a kék köpeny, de azon is átütött a szegénység szag. Egyikükben sem a fiút vagy a lányt láttuk, hanem csak azt a bizonyos megvetni való valamit. Természetes, hogy az ilyen páriákat csúfolták a többiek. Sajátos megkülönböztető jelük volt, hogy általában a hátsó padban ültek, hogy ne zavarják a jó tanulókat. Egyedül Mert senki nem a (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

Böjte Csaba hamarosan elhagyhatja a kórházat

Javult az állapota, ezért remélhetőleg a mai napon kiengedik már a kórházból a korábban koronavírussal fertőződött Böjte Csabát – mondta szombaton a Facebook-oldalán közzétett élő közvetítésben.  Böjte Csaba november közepén számolt be arról Facebook-oldalán, hogy elkapta a koronavírust. Bejegyzésében a rá jellemző humorral viccelődött és csetepaténak nevezte a szervezetében dúló küzdelmet.  Azonban a bejelentés után pár nappal érkezett a hír, hogy egy budapesti kórházba kellett szállítani a ferences szerzetest. (A hírek szerint a szintén koronavírussal küzdő Barsi Balázs atyát is ugyanabban a kórházban ápolják.) Az állapota azóta javult, ahogyan az a videóban is látható, melynek az elején Böjte Csaba így fogalmaz: „Úgy néz ki, hogy ezt az évet én kórházban zárom, de az orvosaim ígérete szerint talán hétfőn ki fognak engedni.” A továbbiakról egyelőre nem érkezett hír, de abban biztosak lehet (777blog.hu)

Tövises galuska sajttal

 Elkezdődött az adventi időszak, de azért az élet megy tovább. Nem élünk állandóan a különleges fogások bűvöletében. A munkás hétköznapok egyszerű, olcsó ételeket kívánnak, mint ez is. Könnyű és finom ebéd vagy vacsora. Már van egy tövises galuska a blogon, illetve mindjárt kettő is, mert egyik alkalmazása köretnek, másik túróval, tejföllel, szalonnával főétel. Most még egyszerűbben került az asztalra, csak egy kis sajtot, tejfölt kapott, és már ettük is. Hozzávalók:-galuska25 dkg reszelt nyers krumpli25 dkg finomlisztsó, bors1 tojássajt, tejföl Elkészítés: Összekeverjük a galuska hozzávalóit, és forró, sós vízbe szaggatjuk egy nedves vágódeszkáról késsel.  Tésztaszűrővel kiszedjük és leöblítjük. Biztos azért hívják tövisesnek, mert úgy néz ki, mintha kis tövisek állnának ki belőle. Töviskesnek is hallottam már. (A parókia konyhájából)

Olvasható az Evangéliumi Fókusz új lapszáma!

Megjelent az Evangéliumi Fókusz – Teológia és Társadalom folyóirat 3. évfolyamának őszi száma (a tavaszi a pandémia miatt kimaradt)! Az Evangéliumi Fókusz lektorált folyóirat, amely azzal a reménységgel és céllal indult, hogy hozzájáruljon a magyarországi evangéliumi teológiai gondolkodás erősödéséhez, és lehetőséget adjon evangéliumi szemléletű kutatóknak, hogy teológiával és/vagy társadalomtudománnyal kapcsolatos kutatásukat publikálhassák. A mostani számban az eddigiekhez hasonlóan érdekes és színvonalas cikkek jelentek meg. Külön öröm számomra Baji Péter Az apostolok hagyománya c. könyvemről írt recenziója. The post Olvasható az Evangéliumi Fókusz új lapszáma! appeared first on Divinity. (Szabados Ádám blogja)

Adventi küldetés

Amikor a munkahelyi adventi naptárat készítettem, valaki megkérdezte tőlem: Akkor mindennap kapunk valami apróságot? Nem, feleltem, ezt a kalendáriumot ti fogjátok megtölteni a szívetek kincseiből. Na de az adventi kalendárium lényege az, hogy kinyitjuk, és kivesszük belőle az aznapi ajándékot, mondta erre az illető. Igaz, de ez most felnőtteknek készül, nem gyerekeknek – válaszoltam. Jézustól [...] The post Adventi küldetés appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

A pandémia ellenére idén is lesz betlehemi békeláng

A béke szimbóluma 1986 óta minden évben világkörüli útra indul.[ (Szemlélek)

András apostol névünnepe

András apostol neve az újszövetségi Szentírásban tizenkét igehelyen szerepel  Péter apostolnak a görög eredetű, latin Andreas nevű (jelentése: férfi, férfias) testvére a tanítványi névsorban a negyedik helyen fordul elő, és ő nem is volt tagja a szűkebb körnek; csak fivére Péter, Jakab és annak testvére, János. A róla elnevezett X formájú „András-kereszten” szenvedett vértanúságot. November 30-i névünnepén tekintsük át ezt a tucatnyi igeverset, a bibliai könyvek sorrendjében; a RÚF szövege szerint! 01 * Mt 4,18 „Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátott két testvért, Simont, akit Péternek hívtak, és testvérét, Andrást, amint hálójukat a tengerbe vetették, mivel halászok voltak.” 02 * Mt 10,2 „A tizenkét apostol neve pedig ez: az első Simon, akit Péternek hívnak, és testvére, András és Jakab, Zebedeus fia és testvére, János,” 03 * Mk 1,16 „Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátta S (Garai András webnaplója)

- Hétfő [2020.11.30.] "Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Hétfő [2020.11.30.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Róm 11,20 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 15,26   Úgy van: azok hitetlenségük miatt törettek ki, te pedig a hit által állsz. Ne légy elbizakodott, hanem félj!   Ezt mondta: Ha engedelmesen hallgatsz Istenednek, az ÚRnak szavára, és azt teszed, amit ő helyesnek tart, figyelsz parancsolataira, és megtartod mind (Bátorító blognapló)

Hétfő [2020.11.30.] Mi is Urunk kegyelméből élhetünk örökké!

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR   - Hétfő [2020.110.30.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Pt 1,13 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Ezért (Örömüzenet)

- Hétfő [2020.11.30.] "Akkor majd megtudja minden ember, hogy én, az Úr vagyok a te szabadítód, és a te megváltód!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2020.11.30.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zak 2,12 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Róm 8,33 Mert a Seregek Ura, aki a maga dicsőségére küldött el engem, ezt mondja azokról a népekről, amelyeknek ti zsákmányul estetek: Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja! Ki vádolná Isten választottait? Hiszen Isten az, aki megigazít. Mert így szól a Seregeknek Ura: Dicsőség után küldött engem a pogányokhoz, a kik fosztogatnak titeket, mert a ki tite (Útmutató)

Heti ige – Advent 1.

Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas. Zak 9,9b A környező népek beborulnak, Izrael abbahagyja a templomi építkezést, pedig már visszatértek a fogságból, és semmi nem indokolja a késlekedést. Zakariás maga is áldozatává válik figyelmeztető igéinek, mégis ragaszkodik az üzenethez: elérkezik Isten uralma közétek. Zaklatott környezetben, feldúlt világban hordozzuk saját reménytelen félelmeinket is. Senki nem … "Heti ige – Advent 1." bővebben The post Heti ige – Advent 1. appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

,,Életünk talán legszebb adventjébe csöppentünk ma bele” – Bese Gergő

Rajtunk múlik, hogy ez a különleges advent életünk legjobb vagy legrosszabb időszak lesz! A mai nappal elkezdődött az advent, a várakozás ideje. 2020 minden szempontból különleges év az emberiség életében. Évek múlva a történelemkönyvekben tanítják majd azt a járványt, amelyet COVIC-19-nek hívnak és a viszonylagos békeidőben térdre kényszerítette a világot: hetekre, hónapokra bezártak országok, városok, családok. De ez a különleges jelző a várakozásunkat is jellemzi majd. A 777 fennállása óta a karácsonyt megelőző időszakban írt soraim tele voltak panasszal és elkeseredéssel, mennyire elveszítette az advent a jelentőségét. A karácsony elkezdődik sokak számára az első gyertya meggyújtásával és december 25-én minden véget ér, lehet készülni a szilveszteri mulatságokra, az újévi fogadalmakra. A Kis Jézus érkezésének örömét kioltja a karácsonyi vásárok forgataga, a nagy eszem-iszom iskolákban, céges part (777blog.hu)

Buddha az adventi koszorún

Vadászoknak prémből, fázósoknak kötött pulóverből, erdészeknek fakorongokból. Kislányoknak unikornissal vagy egér-királykisasszonnyal, kisfiúknak versenyautóval, vadőröknek őzikével, ezoterikusoknak angyallal. A gyertya pedig lehet például manó, sün, vagy éppen kávéscsésze alakú. A variációk száma megszámlálhatatlan, az emberi kreativitás határtalan, ha ma az üzletekben kapható vagy az internetes kézműves oldalak segítségével otthon, saját kezűleg elkészíthető adventi koszorúk alapanyagát és dekorációit vesszük sorra. (KötőSzó)

Istentisztelet Advent 1. vasárnapján

Hangfelvétel letöltése (.mp3, 30 MB) The post Istentisztelet Advent 1. vasárnapján appeared first on Ferencvárosi Evangélikus Gyülekezet. (Ferencvárosi blog)

2020.11.29. Advent 1. vasárnapja, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.   Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet a mai vasárnapra, Advent 1. vasárnapján, az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Péter első levelének 1. fejezetében, a 22. verstől a 25. versig, a következőképpen:   Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által. „Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull, de az ÚR beszéde megmarad örökké.”Ez pedig az a beszéd, amelyet hirdettek nektek. Ámen.   Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban, nagyon kedvelem az internetes totalcar magazint, a (Nagybörcsönyi Evangélikus Egyházközség)

#szívmelengető – Ryan Stevenson

Nem lehet túl későn kezdeni a zenélést, akár az elektronikus hangzásvilág is válhat lélekemelő üzenetek közvetítőjévé. [...] Bővebben! (Szemlélek)

AZ ELSŐ SZÉP (EGYHÁZI) ÚJÉVI AJÁNDÉKOT ERDÉLYBŐL KAPTAM

 AZ ELSŐ SZÉP ÚJÉVI AJÁNDÉK ERDÉLYBŐL JÖTTAZ ERDÉLY.MA AZ EGYHÁZI ÚJÉV ELSŐ NAPJÁN, 2020. ELSŐ ADVENTI VASÁRNAPJÁN KÖZÖLTE CIKKEMET, MELYNEK CÍMEADVENT, AMIT NEM RABOLHAT EL MÉG A VÍRUSElérhető: https://www.erdely.ma/advent-amit-nem-rabolhat-el-meg-a.../ Kedves Tókos Levente Szerkesztő Úr!Hálás vagyok, hogy az Erdély.ma kinyitotta ismét ajtaját, s beengedte egy anyaországi testvér írását. Áldottá tette/tették az egyházi újév első napját a közléssel számomra is! Így szerezhetünk Isten kegyelméből egymásnak adventi örömöt! Azért is hálás vagyok, hogy Erdélyben, Királyhágó-melléken és Felvidéken nagyon érzik a modern médiamisszió közvetett és közvetlen lehetőségét, és az ilyen irányú munkálkodást becsülik. Nagy dolog!Békesség Istentől!Testvéri áldáskívánással,Dr. Békefy Lajos (Békefy Lajos blogja)

Adventi spóra (prédikáció, Advent 1. vasárnapja, 2020.11.29.)

textus: 1Pét 1,22-25„22 Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, 23 mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által. 24 „Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull, 25 de az Úr beszéde megmarad örökké.”Ez pedig az a beszéd, amelyet hirdettek nektek.”A teljes istentisztelet videója. (katt)A prédikáció háttérben hallgatható és letölthető változatban:A prédikáció a Spotify-on: Nagyon szeretem a helyszínelős, nyomozós sorozatokat. Tengerészeti Helyszínelők, Miamii Helyszínelők, Dr. Csont és a többiek. Ezekben a sorozatokban a cél elsősorban az, hogy megtalálják a tetteseket és fényt derítsenek az ügyre. Ennek érdekében a legtöbbször a tudományt hívják segítségül a nyomozó (Gyülekezetépülő)

Adventi imádság

Uram, segíts ki engem kicsit így advent elején. Nem kell teljesen kész dolgot nekem ajándékoznod, csak ötletet adj, mit kezdjek veled ezen a különös, fonák éven. Szekrényemben, ágyam alatt egyre szaporodnak a dobozok, amelyeket szeretteim elől rejtegetek, nekik szeretnék tetszeni velük. Nem volt különösebben nehéz kitalálni, mivel okozzak nekik örömet, időben elvégeztem a bevásárlást. Valami [...] The post Adventi imádság appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Varga László püspök is piacra dobott egy vakcinát

A védőoltás neve: Spiritualitás. [...] Bővebben! (Szemlélek)

ÁLDOTT 2021. ÉVI (EGYHÁZI) ÚJESZTENDŐT! - Advent, amit nem rabolhat el még a vírus sem

  ÁLDOTT 2021. ÉVI (EGYHÁZI) ÚJESZTENDŐT!                     Advent, amit nem rabolhat el még a vírus semMennyi démonian tetszetős, reklámba öltöztetett mesterkedés fáradozik azon, hogy adventünket, az Úr születése ünnepének közeledtét, s magának a Nagy Királynak a jövetelét idén is elrabolja tőlünk, jelentéktelenné tegye! Mindenek előtt itt a koronavírus, amely a mulandóság fekete, félrecsúszott koronája. S ami a szentség, a létezés, az örök élet fénylő koronáját akarja elfedni az emberi tekintetek elől. Arat tovább, s bizonyára százezrek ünnepét, adventjét borítja be majd könyörtelen keze a szomorúság fátyolával. De itt vannak az éretlen kijelentések ezrei is a médiában. Például a bankári álokoskodásé, amely azt hirdeti cinikus fellengzőséggel, nem lesz karácsonyunk. Legfeljebb annak, aki ezt mondja, vélem én, mert ő a karácsonyt nyereség milliókkal vagy milliárdokkal méri, s most nem les (Békefy Lajos blogja)

AZ ÚR ÉRKEZÉSE

Advent 1. vasárnapjának Útmutató vezérigéje ez: "Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas." (Zak 9,9b) AZ ÚR ÉRKEZÉSE   Mikor elhagytak, Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten. Nem harsonával, Hanem jött néma, igaz öleléssel, Nem jött szép, tüzes nappalon De háborus éjjel. És megvakultak Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom, De őt, a fényest, nagyszerűt, Mindörökre látom. Ady Endre  Ajánlott olvasmány: https://www.garainyh.hu/hazikincstar/advent_1_vas/advent_1_vas.php?gal=1&pic=1 Legyen LUTHER MÁRTON mindenkié!  (Garai András webnaplója)

Advent 1.

  Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas. (Zak 9,9) Zengjük a hozsannát, mert az ÚR Jézus érkezése a legfontosabb esemény az életünkben. Ha ő nem jön be hozzánk, mi sem juthatunk el hozzá, örök országába. Befogadjuk-e az adventi királyt?!      Ady Endre AZ ÚR ÉRKEZÉSE  Mikor elhagytak,Mikor a lelkem roskadozva vittem,Csöndesen és váratlanulÁtölelt az Isten.    Nem harsonával,Hanem jött néma, igaz öleléssel,Nem jött szép, tüzes nappalonDe háborus éjjel.   És megvakultakHiú szemeim. Meghalt ifjuságom,De őt, a fényest, nagyszerűt,Mindörökre látom.       (Bátorító blognapló)

ADVENT 1.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                  JÖJJ JÉZUS!   Jöjj Jézus égi fény. félelmes itt az éj, ragyogd be vándorutunk.   Vár ránk a fény-hona, vágyódunk rég oda, imádni Téged, Urunk.   Ellenség les körül, a lelkünk sír belül, sok veszélyt rejt ez a föld.   Áldunk, hogy kérhetünk, utunkon légy velünk, üdv, béke vár odafönt!                    Pecznyík Pál           Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett új, máshol még nem publikált írása.    (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.11.29.] "Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldötte Fiának Lelkét a mi szívünkbe, aki ezt kiáltja: „Abbá, Atya!”"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Vasárnap [2020.11.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Róm 8,15 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":   2Móz 16,12   Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: „Abbá, Atya!”   Meghallottam Izráel fiainak a zúgolódását. Ezért így szólj hozzájuk: Estére húst esztek, reggel pedig kenyérrel lakto (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2020.11.29.] "Ujjongj, Sion leánya! Kiálts örömödben, Izráel! Örvendezz, vigadj teljes szívből, Jeruzsálem leánya!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR  - Vasárnap [2020.11.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Zak 9,9 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Mt 21,9 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.     Az előtt (Örömüzenet)

2020.11.29. "Akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által!"

Az igehirdetés alapigéje: 1Pt 1,22-25 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/1PE/1/#22 (Örömüzenet)

ADVENT 1.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Készítsétek az Úr útját: térjetek meg! Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Mt 21,1-9   http://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/21/#1 Róm 13,11-14   http://abibliamindenkie.hu/uj/ROM/13/#11 Jer 23,5-8   http://abibliamindenkie.hu/uj/JER/23/#5 Zsolt 25,4-7 http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/25/#4 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk! (Örömüzenet)

ADVENT 1.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas. (Zak 9,9b) http://abibliamindenkie.hu/uj/ZEC/9/#9 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek131.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek141.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is!   (Útmutató)

- Vasárnap [2020.11.29.] "De az Úr szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** https://garainyh.blog.hu/ *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2020.11.29.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 115,14 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Lk 1,50 Szaporítson meg titeket az Úr, titeket és fiaitokat! irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre az őt félőkön.  Szaporítson titeket az Úr, titeket és a ti fiaitokat. És az ő irgalmassága nemzetségről nemzetségre vagyon azokon, a kik őt félik.  Sokasítson meg titeket az Úr, és veletek együtt minden gyermeketek! Irgalma nemzed (Útmutató)

Mint a mező virága

„Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által. „Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull, de az Úr beszéde megmarad örökké.” Ez pedig az a beszéd, amelyet hirdettek nektek. (1Pt 1, 22-25) Az Úr érkezése. Szeretet ünnepe. Szépen hangzó szavak. Vajon van mód komolyan venni és kezdeni velük valamit tömegben tolongva? Persze. Sőt, ott lenne időszerű csak igazán. Mégis, egészen máson jár ilyenkor az ember esze, ugye. Feladatok. Tennivalók. Venni-valók. Kötelező penzumok teljesítése. Miért nem oda tetted? Miért raktad oda? Miért ezt vetted? Miért nem vetted már meg? Miért költötted el? Ezt nem így szoktuk. Ezt mindig így szoktuk. Ezt így (HENKAJPAN – hol van, hol nincs)

Asztali dísz kalácsból

P.Tóthné Szakács Zita adta az ötletet ehhez az asztali díszhez. A vele készült interjút a következő bejegyzésben olvashatják. Különös karácsonyunk lesz most. Akár akarjuk, akár nem, meghittebb, csendesebb lesz az ünnep, mint az utóbbi években. Én részben örülök ennek, bár annak nem, hogy egy járvány miatt lassulunk le, hiszen templomba sem mehetünk. A harsány vásárlási láz azonban olyan mértékben foglalta el a szívünket, hogy már alig mondható kereszténynek az  ünnep. Cseri Kálmán szavaival olyan, mintha egy születésnapi ünnepségen a tortát köszöntenénk. Jelen esetben a fát, az ajándékokat, a halászlét."Isten emberré lett!" Ez az igazi jelentése az ünnepnek, az advent pedig eljövetelt jelent, de nem a Kisjézus születésének eljövetelét, hanem a második eljövetelt, amikor újra eljön az övéiért.Várjuk hát az ünnepet imádkozó szívvel, olvassuk többet a Bibliánkat, énekeljünk egyházi énekeket is!Legyen (A parókia konyhájából)

Befolyásos asszonyok a konyhában. P.Tóthné Szakács Zita

 Advent első vasárnapja közeledik. Az ünnepi készülődés lelki tartalmához szeretnék hozzájárulni ezzel a riporttal.Lelkész, feleség, anya, nagymama, gyakorló háziasszony. Bemutatjuk P. Tóthné Szakács Zitát, a Református Nőszövetség elnökét:-Szeretettel köszöntelek. Kérlek, beszélj egy kicsit magadról, hitre jutásodról, és a Nőszövetségben betöltött feladataidról!-Lelkészcsaládból származom, de nem ezért lettem lelkész. Sőt, az édesapám nagyon le akart beszélni: pontosabban tudni szerette volna, hogy ez nálam csak lelkesedés, vagy pillanatnyi fellángolás? Figyelmeztetett: ugye tudod, hogy ez nem babaruha, ezt nem lehet visszaadni, ha nem tetszik. Akkor még nagyon kevés lányt vettek fel a teológiára, s palástjogunk sem volt, ami azt jelentette, hogy lelkészi munkatársként szolgálhattunk. Én abban voltam teljesen biztos, hogy nagyon sok embernek szeretném elmondani, hogya mi Istenünk Élő Isten, aki az Ő egyszülöt (A parókia konyhájából)

Te vezetsz vagy Téged vezetnek?

Johannes Hartl gyorstesztjét osztjuk meg. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A koronavírusos Barsi Balázs atya túl van a kritikus napokon

Múlt hét szerdán tudósítottunk róla, hogy a népszerű ferences szerzetes, Barsi Balázs atya koronavírussal kórházba került. Bár az eredményei alapján úgy tűnik, a kritikus ponton túljutott, a felépülés hosszabb időt fog igénybe venni. „Minden jel szerint Balázs atya túl van a kritikus napokon (ezek szombat és vasárnap voltak), labor- és CT-eredményei alapján az látszik, hogy állapota stabilizálódott.” – olvasható Balázs atya Facebook-oldalán. „Még gyengének érzi magát, ami természetes, de a közérzete jó, szervezete jól reagált a kezelésre, és nem is változtattak a gyógyszerelésén. Persze nagyon megtépázta a tüdejét a vírus, úgyhogy a gyógyulás folyamata minden bizonnyal hosszú lesz még, de ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor nemsokára akár haza is engedhetik a kórházból.”   Barsi Balázs atyát ugyanabban a kórházban kezelik, ahol Böjte Csabát, kivel telefonon tudtak csak érintkezni. Csaba test (777blog.hu)

Honnan ered az adventi koszorú?

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” is nevezték ezt az időszakot. De hogyan kapcsolódik az adventi koszorú mindehhez? Az adventi koszorú készítése mára olyan általánossá vált, hogy úgy érezhetjük, egy ősrégi szokásról van szó, azonban csak a 19. században jelent meg német evangélikusoknál. Az első koszorú elkészítését Johann Hinrich Wichern (1808–1881) evangélikus lelkész nevéhez kötik, aki az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban csinálta az első koszorút.  Wichern már 1838-ban gyertyagyújtással jelölte az adventi időszak napjait: minden nap egy új gyertyát gyújtott meg egy tartóban, míg végül karácsony napján az összes gyertya égett. 1839-ben a gyertyákat egy két méter átmérőjű, örökzölddel díszített fakerékre helyezte, ezzel megalkotva a mai ad (777blog.hu)

DÉLVIDÉKI MAGYAR REFORMÁTUS EGYHÁZTÖRTÉNETI TÖREDÉK

 DÉLVIDÉKI MAGYAR REFORMÁTUS EGYHÁZTÖRTÉNETI TÖREDÉK DÉLVIDÉKI MAGYAR REFORMÁTUS ÉS NYUGATI TÁMOGATÁS A SZENT SZÁVA FELÉPÍTÉSHEZEGYHÁZTÖRTÉNETI TÖREDÉK, HOGY A BELGRÁDI SZENT SZÁVA KATEDRÁLIS ÉPÍTÉSÉHEZ NYUGAT-EURÓPAI PROTESTÁNSOK ÉS DÉLVIDÉKI MAGYAR REFORMÁTUSOK IS HOZZÁJÁRULTAK. NEVEZETESEN: RÖHRIG KLAUDIA 1989-IG A KORÁBBAN JUGOSZLÁVIAI, MAJD SZERBIAI REFORMÁTUS KERESZTYÉN EGYHÁZ LELKÉSZE VOLT PIROSON ÉS AZ EGYHÁZ ORSZÁGOS MISSZIÓI, KÜLÜGYI ELŐADÓJA, VEZETŐJE. EBBEN A MINŐSÉGÉBEN KERESTE MEG AZ EGYHÁZAK VILÁGTANÁCSA GENFI KÖZPONTJÁT, ILLETVE A NÉMET GAW, VALAMINT AZ EKD VEZETÉSÉT, ÉS SIKERÜLT AKKORIBAN IGEN JELENTŐS ÖSSZEGŰ ÖKUMENIKUS TÁMOGATÁST KIESZKÖZÖLNIE AZ ÉPÍTKEZÉSRE. NYILVÁNVALÓAN A JELENTŐS ADOMÁNY MEGKÜLDÉSÉVEL EGYHÁZDIPLOMÁCIAI SZÁNDÉK IS MEGVALÓSULT, A DÉLVIDÉKI MAGYAR REFORMÁTUSOK VÉDELME ÉS A TÖBBSÉGI SZERB ORTODOXOKKAL A KIEGYENSÚLYOZOTT KAPCSOLATOK ÁPOLÁSA CÉLJÁB (Békefy Lajos blogja)

POZSONYTÓL AZ ALDUNÁIG: EGYÉRINTŐS LÉTTÖRTÉNET...

 EGYÉRINTŐS LÉTTÖRTÉNET...FELVIDEK.MAEgyérintős léttörténet a kétfajta betegágyról és a kétfajta falevélről | Felvidék.maOLVASHATÓ: https://felvidek.ma/2020/11/egyerintos-lettortenet-a-ketfajta-betegagyrol-es-a-ketfajta-falevelrol/TISZTELETTELJES KÉRÉS A FELELŐS MAGYAR KORMÁNYHOZTisztelt Miniszterelnök Úr!Mindannyian szembesülünk azzal a fájdalmas ténnyel, hogy magyar honfitársaink közül hamarosan már 5 000 életet elragadott a COVID-19 világjárvány. Nagyon szeretném keresztysén újságíróként, lelkipásztorként, honfitársaimat szívemben gyászoló magyarként, akinek szűkebb és tágabb családjából már két áldozata is van a pusztító kórnak, Miniszterelnök Úr szíves figyelmébe ajánlani azt, hogy a kormányzati szintű nemzeti együttérzésnek és a koronavírus egyre növekedő áldozatai, valamint családjuk iránti szolidaritásnak nemes jele lenne a félárbócra engedett nemzeti lobogó. Illetve rajta a fekete gyászsza (Békefy Lajos blogja)

Alaposan megbolygatta a francia hitéletet a járvány

Kekszgyártásba fogtak a bizalomépítő szerzetesek, közben katolikus csoportok templomok előtt demonstrálnak a védelmi intézkedések ellen. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Európa tényleg keresztény?

Úgy döntöttem, hogy a gondolataimat ezentúl nem leírom, hanem elmondom. Egyenlőre csak kísérleti jelleggel, de aztán, ha kedvet kapok hozzá, akkor itt találhattok majd meg. Ha kíváncsiak vagytok az agymenéseimre, iratkozzatok fel, aztán hallgassatok meg. És akár beszélgethetünk is a videó alatt.   (Sefatias)

Az egyházi esztendő utolsó napján...

Az Útmutató újszövetségi igeszakasza a Szentírás utolsó könyvének végéről való, és az új Jeruzsálem képét tárja az érdeklődő Olvasó elé: "Nem láttam templomot a városban, mert a mindenható Úr Isten és a Bárány annak a temploma. És a városnak nincs szüksége a napra, sem a holdra, hogy világítsanak neki, mert az Isten dicsősége világosította meg, és lámpása a Bárány: ...  tisztátalanok pedig nem jutnak be oda, sem olyanok, akik utálatosságot vagy hazugságot cselekszenek: hanem csak azok, akik be vannak írva a Bárány életkönyvébe." (Jel 21,22.23.27)  - Az örök élet már elkezdődött! Az ÚR Jézus főpapi imádságában kijelenti: "Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, Jézus Krisztust." (Jn 17,3) A szeretett tanítvány pedig bizonyságot tesz róla: "De tudjuk, hogy eljött az Isten Fia, és értelmet adott nekünk, hogy megismerjük az Igazat, és ezért vagyunk az I (Garai András webnaplója)

- Szombat [2020.11.28.] "Ezt mondja az ÚR, Izráel Istene: Én szövetséget kötöttem őseitekkel, amikor kihoztam őket Egyiptom földjéről!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                          & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR        http://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html      - Szombat [2020.11.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!":  Róm 3,18 S z e n t    B i b l i a    m e r t : az örök VAGYOK   "Én vagyok!":  2Móz 20,2   Isten félelmével nem törődnek.”   Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.   Nincs isteni félelem az ő szemök előtt.   Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptom (Bátorító blognapló)

- Szombat [2020.11.28.] "És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték!"

****************************************************   * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html  HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR    - Szombat [2020.11.28.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 12,35 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jel 21,27 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva.     tisztátalanok pedig nem jutnak be oda, sem olyanok, akik utálatosságot vagy hazugságot cselekszenek: hanem (Örömüzenet)

1. oldal a 402-ből. || Következő oldal