Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 30858 || 1. oldal a 309-ből. || Következő oldal

Elkezdődött!

A Katolikus Karitász nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtése. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Terror a Balatonon

„Mint arról a hirbalaton.hu többször hírt adott, a balatoni nádas nem csak az állatok élőhelye miatt fontos. Létkérdés a tó 235 km-es partvonalán még meglévő közel 12 négyzetkilométernyi nádterület megőrzése, hiszen a jelentősége sokszorosan meghaladja a területi arányát. Biológiai, ökológiai szempontból nélkülözhetetlen, mivel fontos szerepe van a tavi anyagforgalomban, energiaáramlásban és a vízminőség-védelemben is – állapította meg több kutatás is.”Védett nádast irottak az épülő balatoni villaparknál (index.hu) - hirbalaton.hu (2019. március 5.) „Képzeljük el, hogy minden egyes nádszál olyan, mint egy lakótelep. Tehát különböző szinteken különböző lakók vannak. Az üledéken van egyfajta lakó, a nádszálon vannak másfajta lakók, és a nádszál víz feletti részén is laknak a madaraktól egészen a vírusokig…” Jó, jó, ha a vírusok helyett mondjuk katicabogarakat mond Tóth Viktor tudomán (reposzt.hu)

Virágvasárnap - Isten nézőpontjából

A kép forrása itt található Reggeli áhítat a Kossuth iskola gimnazistáinak Mt 21,1-11 alapján, 2019. március 25-én.A múlt heti bevezető után elkezdjük végiggondolni a nagyheti eseményeket. Mivel mi nagycsütörtöktől iskolai szüneten leszünk, az addig hátralévő hétfői áhítatokon gondoljuk végig a nagyheti eseményeket. Mindegyik kiemelkedő napot egy-egy valaki nézőpontjából szemléljük. Ma virágvasárnapot gondoljuk végig, majd a jövő héten nagycsütörtököt, utána pedig nagypénteket és húsvét vasárnapot, más-más valaki nézőpontjából. Először néhány információ következzen! Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnapot jelenti. A böjti időszak hatodik vasárnapját. A magyar név nem árul el nekünk olyan sok információt, mint azok a nyelvek, amik a latin „palmarum” nevet viszik tovább, ami pálmavasárnapot jelent. A pálmaágak szerepét az előbb az igehirdetési igében hallottátok, és újra előkerül még (Egy evangélikus lelkész blogja)

A bécsi érseknél rákot diagnosztizáltak

Májusban fogják műteni Cristoph Schönborn bíborost. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Mit kaptam Jonathan Edwardstől?

Idei életrajzi előadásom témája Jonathan Edwards volt. A Stanford Encyclopeadia szerint általános vélemény, hogy Jonathan Edwards „Amerika legfontosabb és legeredetibb filozófiai teológusa”. Edwards rendkívüli gondolkodó volt, írásaiban szisztematikusan és nagy mélységben tanulmányozta a jelenségeket, különösen a lelki megtapasztalások terén. Azonban az életrajzi előadásban elsősorban úgy foglalkozom vele, mint a 18. századi nagy amerikai ébredés (Great […] (Szabados Ádám blogja)

- Hétfő [2019.03.25.] Az ÚR az én Királyom!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Hétfő [2019.03.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a  az ÚRISTEN bátorít: a z é r t  "Ne félj!":  2Kir 1,15 S z e n t    B i b l i a  m e r t :  az örök VAGYOK "Én vagyok!":  Ez 39,22   Ekkor az ÚR angyala így szólt Illéshez: Menj el vele, ne félj tőle! Elindult tehát, és elment vele a királyhoz.   Izráel háza megtudja, hogy én, az ÚR, vagyok az ő Istenük attól fogva továbbra is.   Ekkor szóla az Úr angyala Illésnek: Menj alá vele, ne félj semmit tőle. És ő felkelvén aláméne vele a királyhoz.   És megtudja Izráel háza, hogy én vagyok az Úr, az ő Istenö (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2019.03.25.] Tanítványi alkalmassági vizsgakövetelmények!

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html   - Hétfő [2019.03.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 9,62 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Lk 14,27 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Jézus pedig így felelt: „Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”      Ha valaki nem hordozza a maga keresztjét, és nem jön utánam, az nem lehet az én tanítványom. (Örömüzenet)

- Hétfő [2019.03.25.] "Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2019.03.25.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ez 33,17 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 14,15 Néped ezt mondja: Nem következetes az Úr! Pedig ők nem következetesek.  Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, És ezt mondják néped fiai: Nem igazságos az Úrnak útja; holott az ő útjok nem igazságos. Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok. Néped fiai ezt mondogatják: „Nem igazak az Úrnak útjai”, jóllehe (Útmutató)

Útlevél a mennybe?

Eredeti bejegyzés: Célegyenest igyekszem „Célegyenest igyekszem az Istennek a Krisztus Jézusban onnét felülről való elhívása jutalmára. Valakik annakokáért tökéletesek vagyunk, ilyen értelemben legyünk.” („Tehát akik csak érettek vagyunk, ezt gyakoroljuk buzgón.”) (Fil. 3:14-15) Sok hívő azt gondolja, hogy ha üdvössége van, akkor útlevele van a mennybe, és ez minden. Azután ebben a világban élnek, és arra várnak, hogy etessék őket, és a saját kívánságaikat kielégítsék. Ez egy nagyon helytelen felfogás: azt gondolni, hogy mi hívők kisdedek maradhatunk, és csak magunknak élhetünk. Nem erre váltott meg minket Isten, nem ez az Ő akarata számunkra. Azért mentett meg, hogy sok fiakat vezessen dicsőségre, hogy megosszuk vele a felelősséget, hogy Ővele uralkodjunk. Ez Isten akarata. De sajnos, azt látjuk, hogy olyan sokan, akik hisznek az Úr Jézusban, az egész életük azt követően abból áll, hogy valamit akarnak Kr (Evangéliumi hitvédelmi blog)

Böjte Csaba: Nyitottaknak kell lennünk a befogadásra

A hat évtizedet megélt ferences szerzetes örül neki, hogy épp Gyereknapon érkezik Csíksomlyóra Ferenc pápa. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Legnagyobb ellenségünk az irigység

A kaposvári püspök ismét lelki megújulásra hív. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ferenc pápa elfogadta a megvádolt chilei bíboros lemondását

A katolikus egyházfő apostoli adminisztrátort nevezett ki a Santiago de Chile-i főegyházmegyébe az üresedés idejére. [...] Bővebben! (Szemlélek)

4th Sunday of Lent “C” year (2019)

Fourth Sunday of Lent                                                                                      Tax collectors and sinners were all drawing near to […] (Kiss Ulrich blogja)

Megtalálták Boldog Sándor István földi maradványait!

Megtalálták  Budapesten a 2013-ban boldoggá avatott Sándor István földi maradványainak egy részét: a szalézi szerzetes testvért 1953-ban koncepció per után végezték ki a kommunisták, miután nem tudták megtörni rendíthetetlen hitét. Boldog Sándor István kitartása sokunk számára lehet példa: a szolnoki születésű fiatalember nyomdásznak tanult, Budapestre költözve pedig megismerkedett a szalézi renddel. Kisegítő testvér volt, amikor besorozták a hadseregbe, megjárta a Don-kanyar poklát is, mint híradós és távírász. Szolgált a Délvidéken, Erdélyben és Felvidéken is, bátor magatartásáért ki is tüntették. Végül 1944-be amerikai hadifogságba került, ahonnan csak egy évvel később szabadult. A háború borzalmai nem csökkentették hitét, sőt: visszatérve Budapestre a Katolikus Ifjúmunkások Országos Egyesületének lett helyi vezetője. A kereszténységet üldöző kommunisták betiltották a szervezetet, ám a bátor Sá (777blog.hu)

“Ő az én babám!” – nemi erőszak következtében várandós lett, mégis az életet választotta a fiatal lány

A nemi erőszak az egyik legsúlyosabb lelki és fizikai trauma, amely egy fiatal lányt érhet. Szörnyű és felfoghatatlan cselekedet, azonban az alábbi tanúságtétel is rámutat, hogy az ekkor megfoganó kisbaba nem tehet róla, ártatlan teremtés, akinek ugyanúgy joga van az élethez, mint bármelyikünknek. 1957 nyarán történt. 17 éves voltam, és utolsó évemre készültem a középiskolában. Egy táncteremben voltam egy csomó barátommal együtt. A szüleim szigorúak voltak, így már haza kellett volna indulnom, de a barátaim, akikkel mentem, még maradni akartak. Egy fiatal férfi, aki néhány évvel volt idősebb nálam, és a bátyja az utcánkban lakott, felajánlotta, hogy hazavisz. Nem igazán ismertem őt, de a családja nagyon kedves volt, és ez egy kedves ajánlatnak tűnt. Ahogy hazafelé haladtunk, elment a lakóhelyemhez vezető elágazás mellett, és én azonnal szóltam is neki, de ragaszkodott hozzá, hogy másik úton is oda lehet jutni. Egy h (777blog.hu)

Beszédes jelképe lett a christchurchi terrortámadásnak

Pillanatok alatt felkapta a közösségi média Pat Campbell, az ausztrál Canberra Times újság karikaturistájának rajzát. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Március utolsó hetében még fagyosak lehetnek az éjszakák

A hónap végén is lesznek mínuszok, a napi maximumok 10-20 fok körül alakulnak. A szél többfelé viharossá fokozódhat. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ezen a meccsen tényleg nem a győzelem volt a fontos

Aki szereti a futball, sokat veszített, ha nem látta a Liverpool-Milan hétvégi meccsét. De nem ám arról a két csapatról van szó, amelyikre elsőként gondolnánk! [...] Bővebben! (Szemlélek)

03.23 Az Úréi vagyunk

„Mert akár élünk, akár halunk, az Úréi vagyunk" (Róm 14,8). tovább (Velünk az Isten!)

03.24 Erő a gyengeségben, öröm a fájdalomban, hit a kétségben

„Kétségeskedünk, de kétségbe nem  esünk" (2Kor 4,8). tovább (Velünk az Isten!)

Jézus tarkója (prédikáció, Böjt 3. vasárnapja, 2019.03.24.)

textus: Mt 10,38-39„aki nem veszi fel keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám. Aki megtalálja életét, az elveszti azt, aki pedig elveszti életét énértem, az megtalálja azt.” Mostanában sokat halljuk azt a kifejezést, azt a szót, hogy radikális. Radikális, radikálisok, radikalizálódik, radikális párt, radikális intézkedés, stb. De tudjuk-e, hogy mit jelent ez a szó? A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint, a radikális: „Gyökeres megoldásra törekvő”; „Alapos, mélyreható” személy, vagy helyzet, ami/aki nem válogat az eszközökben, vagy éppen nagyon is tudatosan választ eszközöket célja elérésére. Ennek fényében azt mondhatjuk, hogy a mai igénk igenis radikális, és nem is kicsit: „aki nem veszi fel keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám. Aki megtalálja életét, az elveszti azt, aki pedig elveszti életét énértem, az megtalálja azt.”- mondja Jézus. Hát, ha valami radikál (Gyülekezetépülő)

Leépülés és felépülés

Böjti egypercesek 15. A legnehezebb emberi tapasztalatok közé tartozik az, amikor egy közeli hozzátartozónk elvesztésekor, esetleg egy súlyos betegségben eljutunk arra a felismerésre, amellyel a zsoltáros is küzd ebben a részletben: az élet úgy elmúlik, mint a lehelet. Pedig gyermekként úgy tűnik, hosszú időt adott Isten az embernek ebben az életben. Óvodásként alig vártuk, mikor […] The post Leépülés és felépülés appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Tények és címkék

Ha tetszik, ha nem, aki keresztény, az a címkék világában él. Egyáltalán nem úgy van az, ahogyan még az apostoli időkben volt, amikor többnyire két opció létezett: a zsidó és a pogánykeresztények tábora. (Ráadásul nem is feltétlen hitvallási, hanem származási alapon lehetett része az ember egyiknek vagy másiknak.) A kényszeres címkézésnek nemcsak az a komoly hátulütője, hogy könnyedén egymás ellen hangolja a hívőket, hanem van ennél rosszabb is: a valóság szemfedőjeként működik. Vannak olyan kérdések, melyek felett nem tudunk napirendre térni, hanem időről-időre újra elővesszük és rágcsáljuk őket. Létezett Ádám és Éva? Tökéletes és ellentmondásmentes a Biblia? Volt globális özönvíz az emberiség történetében? Tényleg feltámadt Jézus a halálból? Működnek manapság is a Szentlélek ajándékai? Azt hiszem még számos más kérdéssel is lehetne bővíteni ezt a listát. Az ember elvileg arra számíta (Megint Megmondom)

Ki védi a keresztény Európát?

Én keresztény is vagyok, demokrata is vagyok, éppen ezért soha nem lennék tagja egy olyan pártnak, ami kereszténydemokratának titulálja magát. Philippe Lamberts: Európa csak együtt működik - SZEMlélek Érdekes beszélgetést folytatott Gégény István a SZEMlélek magazinban Philippe Lamberts-szel, az Európai Parlament zöld frakciójának vezetőjével. Ebben az ismert belga képviselő hitet tesz kereszténysége mellett, ugyanakkor erős kritikát fogalmaz meg az önmagukat kereszténynek tartó pártokkal szemben. Azt állítja, hogy ezek a pártok valójában nem keresztények, mert a politikai hatalom függővé teszi őket. Mint mondja, „a politika, a hatalom gyakorlása függőséget képes okozni – a természeténél fogva invazív, korrodálja a személyiséget. Még ha csak egy kicsiny hatalmat is kap valaki, olyan függőségi erő hatása alá kerül, mintha elkezdene drogozni. A hatalom hajtóerő, üzemanyag az egoizmus számára, s ha nem figy (reposzt.hu)

Szemem állandóan az Úrra néz!

OCULI - Böjt 3. vasárnapján: "Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült." (Zsid 12,2) Hogyan szemléljük Krisztus szent szenvedését? (részletek)  AKI VÁLASZOL: LUTHER MÁRTON Krisztus szenvedése rémületbe ejt Némelyek úgy szemlélik Krisztus szenvedését, hogy az haragra gerjeszti őket a zsidók ellen. Ez aligha nevezhető a Krisztus szenvedése szemlélésének. Ez sokkal inkább Júdás és a zsidók gonoszságának szemlélése. Vannak, akik részvéttel tekintenek Krisztusra. Sajnálják és megsiratják, mint egy ártatlan embert. Akár csak az asszonyok, akik Jeruzsálemből követték Krisztust, akiket ő meg is intett: magukat kell siratniuk és gyermekeiket. (…) Mert mit segít az rajtad, hogy Isten Isten, ha számodra nem Isten? A Krisztus szenvedését akkor szemléljük helyesen, ha ráfig (Garai András webnaplója)

Böjt 3.

Kettős üzenet: Szemem állandóan az Úrra néz. (Zsolt 25,15) Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára." (Lk 9,62)                                                                                             E két vezérige adja meg az alaphangját böjt harmadik vasárnapjának. Böjti utunkat járva, nézzünk fel Jézusra, aki érettünk, miattunk és helyettünk vállalta a gyötrelmes szenvedést és a kereszthalált!                                              Böjti örömhír Jézus Krisztus mondja: „Én élek, és ti is élni fogtok.” (Jn 14,19)   ÜDVBIZONYOSSÁG – LEHETSÉGES?               Életünk egyik legnagyobb nyomorúsága, hogy nehezen nézünk szembe az elmúlással, különösen is saját elmúlásunkkal. A gondolat, - hogy egyszer nem leszek t (Bátorító blognapló)

BÖJT 3.

AZ ÜNNEP EVANGÉLIUMI KÖLTEMÉNYE Versmisszió                                                 ISTEN A SZERETET Isten, szeretetét Fiában küldte le; pazarlón szórta szét szava, és élete. Szeretet-koldusok követték lábnyomát; mint szomjas a vizet, úgy itták szent szavát. Feltámadás után, Jézus a mennybe tért; de itt hagyta nekünk, mentő szeretetét. És azért hagyta itt, a nagy égi Barát; hogy boldog örömmel vigyük, adjuk tovább. Mert szeretet-szomjas a sok drága lélek; szeretet ínségtől, érkeznek a hírek. Isten szeretete, ma is csodát művel; bántást, gyűlöletet, csak szeretet tűr el. Gyűlölő ne fáradj, mit sem ér fegyvered; alulmaradsz, mivel Isten a szeretet!                Pecznyík Pál       Megjegyzés: A vers a szerző által internetes közlésre, számomra engedélyezett új, máshol még nem publikált írása.  (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.03.24.] Istenfélelem a nyomorúságban is!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Vasárnap [2019.03.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a  az ÚRISTEN bátorít: a z é r t  "Ne félj!":  1Kir 18,12 S z e n t    B i b l i a  m e r t :  az örök VAGYOK "Én vagyok!":  Ez 39,28   Megtörténhetik, hogy amikor elmegyek tőled, elragad téged az ÚR lelke, nem is tudom hová. Ha én megyek, és hírt viszek Ahábnak, ő pedig nem talál itt téged, akkor megöl engem; pedig a te szolgád féli az URat ifjúkorától fogva.   Majd megtudják, hogy én, az ÚR, Istenük voltam akkor is, amikor fogságba vittem őket a népek közé, mert összegyűjtöm őket földjükön, és nem hagyok ott közül (Bátorító blognapló)

Házi kincstár: Böjt 3. vasárnapján

Házi Kincstár: Böjt 3. vasárnapján (LK 11,14-28) Szemelvények Dr. Luther Márton igehirdetéséből (0316-0331. oldal) A könyv teljes anyaga letölthető innen: www.garainyh.hu/luther/Luther.exe A mai evangélium, miként hallottátok, az ördögűzésről szól. Oly szándékkal rendeltetett az az egyházi évnek jelen idejére, hogy bűnbánat, töredelmesség és gyónás által megjavuljunk s ilyformán mintegy ördögöt űzzünk ki. ... Hogy a mi Urunk itt ördögöt űz ki, nagy vigasztalásunkra szolgál, mert megértjük és megtudjuk abból, hogy ő az ördög és annak birodalma felett is uralkodik, és hogy e műve, mely akkor testileg kezdetét vette, meg nem szűnik, hanem a kereszténységben folytatódik az ítélet napjáig. ... Ha tehát lelkiismereted vádol és aggodalmat okoz, s nem ragadhatod meg egész teljességében ama vigasztalást, hogy Isten irántad kegyelmes és bűneidet megbocsátja, akkor járulj Uradnak asztalához s élvezd az életnek sze (Bátorító blognapló)

- Vasárnap [2019.03.24.] Egy másikhoz pedig így szólt Jézus: "Kövess engem!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html   - Vasárnap [2019.03.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Lk 9,62 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Lk 9,60 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Jézus pedig így felelt: „Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”      Jézus így válaszolt neki: „Hadd temessék el a halottak a halottaikat, te pedig menj el, és hirdesd a (Örömüzenet)

2019.03.24. "Aki nem veszi fel keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám!"

Az igehirdetés alapigéje: Mt 10,38-39 Vedd és olvasd: https://abibliamindenkie.hu/uj/MAT/10/#38 (Örömüzenet)

BÖJT 3.

AZ ÜNNEP ISTENTISZTELETI LEKCIÓI ÉS /VAGY TEXTUSAI Az Isten Báránya Tisztelt Látogató! Kérem, hogy az alább kijelölt négy igeszakaszt a PROTESTÁNS ÚJ FORDÍTÁSÚ REVIDEÁLT BIBLIA http://abibliamindenkie.hu/uj/ (=RÚF) szövegéből olvassa el. A kiválasztott linkre kattintva, a gép az adott szakasz kezdő versére ugrik. Olvasás után térjen vissza ide, a következő igeszakasz elolvasásához!Köszönöm: Andreas Lk 11,14-28   http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/11/#14 Ef 5,1-9   http://abibliamindenkie.hu/uj/EPH/5/#1 1Kir 19,1-8   http://abibliamindenkie.hu/uj/1KI/19/#1 Zsolt 25,15-18   http://abibliamindenkie.hu/uj/PSA/25/#15 Forrás: Evangélikus Útmutató és Evangélikus istentisztelet Liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelErős vár a mi Istenünk!   (Örömüzenet)

BÖJT 3.

AZ ÜNNEP VEZÉRIGÉJE ÉS GYÜLEKEZETI ÉNEKEI Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára. (Lk 9,62) http://abibliamindenkie.hu/uj/LUK/9/#62 http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek188.htm http://enekeskonyv.lutheran.hu/enek370.htm Forrás: Evangélikus Útmutató és Gyülekezeti liturgikus könyv Internetes közlés: © a Luther Kiadó Budapest, előzetes engedélyévelHálás köszönet érte a Látogatók nevében is! (Útmutató)

- Vasárnap [2019.03.24.] "Gyógyíts meg, Uram, akkor meggyógyulok, szabadíts meg, akkor megszabadulok, csak téged dicsérlek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Vasárnap [2019.03.24.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 38,14b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 8,14-15 Uram, szenvedek, segíts rajtam!   Amikor Jézus bement Péter házába, látta, hogy annak anyósa lázasan fekszik. Megérintette a kezét, és elhagyta az asszonyt a láz, és felkelt, és szolgált neki.  Uram! erőszak rajtam, szabadíts meg! És bemenvén Jézus a Péter házába, látá, hogy annak napa fekszik és lázas. És illeté annak kezét, és elhagyta (Útmutató)

A REFORMÁCIÓ ÖRÖKSÉGÉNEK JÖVŐJE A 21. SZÁZADBAN - AZ IMA EREJÉVEL

                     A REFORMÁCIÓ ÖRÖKSÉGÉNEK JÖVŐJE A 21. SZÁZADBAN - AZ IMA EREJÉVEL Dr. BÉKEFY LAJOS Ph.D. református lelkipásztor, szociáletikus, világvallás-kutató, közíró előadása 2019. március 29-én, pénteken du. 18 órakor a Soroksári Református Templomban. Az ismert közíró, lelkipásztor, teológiai kutató előadása - egyebek mellett - arra próbál meg rávilágítani, hogy mi a reformáció üzenetének mai jelentősége és hogyan lehetséges ezt továbbadni, továbbvinni mai modern korunk embere számára. Előadásában ugyanakkor érinti korunk sokféle problémáját és az azokra adható keresztyén válaszlehetőségeket is.                      (Békefy Lajos blogja)

A megtérésem előtti vetélésemet valószínűleg a fogamzásgátló tabletták okozták

Miért nem érdemes fogamzásgátlót szedni? Miért a fogamzásgátló az egyetlen olyan gyógyszer, amit azért veszünk be, hogy leállítsunk egy egészséges testfunkciót? Egy kétgyermekes édesanya őszinte vallomása első gyermekének elvesztéséről és saját felelősségéről… És így birkóztam meg a veszteséggel… Csendesen ültem a sürgősségi osztály ágyának gyűrött lepedőjén egy alaktalan kórházi hálóingben és szorosan fogtam a férjem kezét. Sok-sok órányi erős vérzés és egy nagyon kellemetlen ultrahangvizsgálat után tudtuk, hogy szinte semmi esély arra, hogy még mindig az első gyermekünket várjuk. Így nem lepett meg minket, amikor egy fiatal orvos széthúzta az elválasztófüggönyt, leült az ágyam végébe és megerősítette, hogy elvetéltem. “Ez gyakran megesik, amikor a nők abbahagyják a fogamzásgátló szedését” – mondta az orvos. “Még velem is megtörtént.” Ezután elmagyarázta, hogy a hormonális fog (777blog.hu)

Kakós lepény kicsit diétásan

Egy klasszikus, amit mindenki ismer, és szokott is sütni. Horváth Ilona után kicsit szabadon alkottam, férjem kedvéért csökkentett cukor-és fehér liszt tartalommal.  Tavaly januárban derült ki a 2-es típusú cukorbetegsége. Olyannyira sikerült ráijeszteni, hogy szigorúan tartotta a diétát, még az étkezési időpontokat is. Egy év után azonban félretette a gyógyszert, 13 kg-t fogyott is, és gyógyultnak nyilvánította a doktornő azzal a felkiáltással, hogy maga egy csoda.  Nagyon büszke vagyok rá, Egyébként szerintem nincs semmi különös a cukorbeteg diétában. Egészséges, kiegyensúlyozott étrend sok zöldséggel, ami lehet olcsó káposzta vagy cékla is. Ha mindenki így élne, talán nem is lennének cukorbetegek. Dehát azelőtt a férjem el sem tudta képzelni, hogy rendszeresen étkezzen, és úgy kellett beleimádkozni a nyers zöldségeket stb. Most viszont úgy megszokta, hogy nem lenne meg nélkülük. Az időpontokon azért laz (A parókia konyhájából)

A PÁPÁK NEM EGÉSZEN TÉVEDHETETLENEK?

A PÁPÁK NEM EGÉSZEN TÉVEDHETETLENEK... FERENC PÁPA REHABILITÁLTA ERNESTO CARDENAL NICARAGUAI PAP-KÖLTŐT Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót a hír, hogy a nicaraguai pápai nuncius hivatalos levélben értesítette a múlt század hetvenes éveiben kibontakozott szandinista forradalom idejéből ismert, 94 éves, súlyosan beteg Ernesto Cardenalt, hogy Ferenc pápa feloldja minden kánoni büntetés alól. (Forrás: vaticannews.va; msn.com; magyarkurir.hu) Jegyzetíró: Dr. Békefy Lajos A rosszat igyekezett jóval meggyőzni II. János Pál pápa 1984-ben négy olyan papot tiltott el egyházi szolgálatától, akik az egyházi törvények ellenére politikai szerepet vállaltak Nicaraguában a szandinista forradalmi kormányban. Cardenal testvére, a jezsuita Fernando Cardenal már 1997-ben visszatérhetett rendjébe. Ernesto Cardenalt politikai szerepvállalása, a szegények egyháza melletti kiállása miatti, s főként költői munkássága tette vil (Békefy Lajos blogja)

EP választási értesítők jönnek hétfőtől

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak a májusi európai parlamenti (EP-) választásról szóló értesítőt. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Szent düh vagy mérgező indulat?

Böjti egypercesek 14. Templomtakarítás (Mt. 21,12-14) Azután bement Jézus a templomba, és kiűzte mindazokat, akik a templomban árusítottak és vásároltak, a pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit pedig felborította, és ezt mondta nekik: „Meg van írva: Az én házamat imádság házának nevezik: ti pedig rablók barlangjává teszitek.” Azután vakok és bénák mentek hozzá a templomba, […] The post Szent düh vagy mérgező indulat? appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Pápalátogató vonat indul Csíksomlyóra

Zarándokvonat indul Sopronból Ferenc pápa csíksomlyói látogatására. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Nem leszek

Minden csodálatom azoké az embereké, akik ezt a hivatást minden ellenszél ellenére is ép lélekkel és elmével, szakmai korrektséggel és el nem múló lelkesedéssel művelik. Nálam ugyanis eljött egy adott pont, amikor be kellett látnom, hogy én nem vagyok egy Don Quijote, ezzel a sokmindennel nem tudok egyedül megküzdeni; elvesztettem a lelkesedésem, már nem volt kedvem a prédikációkra készülni, egyre gyakrabban mondtam közhelyeket a szószékről, mert nem végeztem el azt a lelki munkát, amely az Ige mélyebb megértéséhez kell (...).  Gyöngyösi Csilla: Requiem egy munkahelyért - plakatmagany.transindex.ro   Nem leszek többé lelkipásztor – szerintem nincs olyan lelkész, akiben ne vetődött volna fel akár csak egy pillanatra, hogy felhagy a lelkészi szolgálattal. Családi, életvezetési válság, vagy az egzisztenciális helyzet, a tovább lépés lehetetlensége, meg nem értettség – bármi vezethet oda, hogy egy lelkész azt mond (reposzt.hu)

03.20 Szellem szerint járni

„Isten elküldte az Ő Fiát...kárhoztatta a bűnt a testben: hogy a törvénynek igazsága beteljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Szellem szerint" (Róm 8,3). tovább (Velünk az Isten!)

03.21 Boldogok, akik a szenvedésekben helytállanak

„Íme boldognak mondjuk azokat, akik a szenvedésekben helytállanak" (Jak 5,11). tovább (Velünk az Isten!)

03.22 Helyes-nem helyes: ez a pogányok elve

„És aki téged egy mérföldútra kényszerít, menj el vele kettőre" (Mt 5,41). tovább (Velünk az Isten!)

- Szombat [2019.03.23.] Engedelmeskedj Isten szavának!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Szombat [2019.03.23.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a  az ÚRISTEN bátorít: a z é r t  "Ne félj!": 1Kir 17,13 S z e n t    B i b l i a  m e r t :  az örök VAGYOK "Én vagyok!":  Ez 43,27   Illés azonban ezt mondta neki: Ne félj, csak menj, és tégy úgy, ahogyan mondtad; de előbb készíts belőle egy kis lepényt, és hozd ki nekem! Magadnak és a fiadnak csak azután készíts!   Ezeknek a napoknak az elteltével a nyolcadik naptól kezdve készítsék oda a papok az oltárra égőáldozataitokat és békeáldozataitokat, én pedig kegyelmes leszek hozzátok - így szól az én Uram, az ÚR.   (Bátorító blognapló)

- Szombat [2019.03.23.] Isten megelőző szeretete átölel és megtart!

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html   - Szombat [2019.03.23.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 5,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Gal 2,20 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.     Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; (Örömüzenet)

- Szombat [2019.03.23.] "Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szombat [2019.03.23.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 73,24 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Tim 4,7-8a Tanácsoddal vezetsz engem, és végül dicsőségedbe fogadsz. Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam, végül eltétetett nekem az igazság koronája, amelyet megad nekem az Úr, az igaz bíró azon a napon; Tanácsoddal igazgatsz engem, és azután dicsőségbe fogadsz be engem. Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, (Útmutató)

Tavaszi konferencia a teremtésvédelem tükrében

Március 23.-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Kossuth Lajos azt üzente...

KOSSUTH LAJOS AZT ÜZENTE... Halálának 125. évfordulója alkalmából A lánglelkű 1848-as márciusi ifjak Március 15. nemzeti történelmünk egyik legfényesebb napja. Emléke elénk idézi a magyar szabadság és függetlenség eszméjét merészen hirdető 1848/ 49-es évek lánglelkű ifjait, nemzeti hőssé emelkedett költőit, zeneszerzőit, államférfiait, a haza becsületét védő honvédeit és mártírjait. Bukásában is verhetetlenül győzelmes volt ez a küzdelem, mert igaz ügyet szolgált. Az igazság pedig legyőzhetetlen. A legfőbb tulajdonsága ugyanis az, hogy minél jobban elnyomják, elnémítják, meggyalázzák, elferdítik, annál hatalmasabb erővel támad ismét újra fel... Kossuth Lajos (1802-1894) Kossuth Lajos (1802-1894) ennek a kornak volt egyik kiemelkedő egyénisége. Ki is volt Kossuth? l802-ben született a Zemplén megyei Monokon, egy egyszerű hívő evangélikus család fiaként. Szülei gyermekkorában megkeresztelték. Kossu (Mészáros Kálmán blogja)

Engednéd megszületni a gyermekedet, ha Down-szindrómás lenne?

Ezen a héten, március 18-án este Máriagyűdön miséztem. A sekrestyébe lépve kézfogással köszöntöttem paptestvéremet, a sekrestyést és "talán" rámosolyogtam a ministránsra, Gellértre. (A "talán"-nak még lesz jelentősége...) Róla beszélgettek. "Holnap lesz 33 éves! Krisztusi korba lép!" Hangzottak el a kedves szavak. Figyeltem egy picit a jelenetet, vártam a misekezdést. Amikor felolvastam a misén az evangéliumot, különös dolog történt. Szólt hozzám az Úr: "Mise előtt nem fogtál kezet Gellérttel. Most menj oda hozzá, kérj bocsánatot és fogj kezet vele!" - egyszerű, igaz, tiszta hang volt, vádlás nélkül. Megdöbbentem. Tényleg. Észre sem vettem, hogy valójában észre sem vettem őt. Észre sem vettem... Miért? Tűnődtem magamban. Talán azért, mert gyereknek néztem? Dehát otthon a falumban a mise előtt, a sekrestyében kézfogással köszöntöm a gyerekeket is. Mért nem működött most ez a rutin bennem, ez a reflex? Talán (Péter atya kérdez)

Életem értelméről…

Miközben repül felettünk az idő, és itt-ott megjelennek rajtunk az öregedés jelei, fel-felbukkanhat bennünk a kérdés: mi életem értelme? Egyáltalán miért létezem itt a Földön, abban az élethelyzetben, családban, kapcsolatokban, amelyekben vagyok? Az öregedés külső jegyeit egyelőre még csak visszafogottan érzékelem magamon;), mégis, az utóbbi hónapokban többször szembetaláltam magam a kérdéssel: mi életem értelme? Válaszkeresésem mélyen megmozgatott és átformált. Ebből a keresésből szeretnék most néhány személyesebb sort megosztani. Sokszor már zsigerből válaszolunk erre a kérdésre. Így volt velem is: „Ez nem is lehet kérdés.” Hívő emberként, jezsuita szerzetesként elég egyértelműnek tűnt, hogy mi az életem értelme. Többször megfogalmaztam magamnak. Úgy gondolom, ezért is lettem jezsuita. Megpróbáltam valamilyen értelmet adni mindannak, ami velem, bennem, körülöttem történt. Valami viszont nem hagyo (Jezsuita blog)

Így gondolkozik a 777 OFFLINE vendége az érzelmekről

A 777 OFFLINE március 25-i, hétfői ingyenes eseményén Uzsalyné dr. Pécsi Ritával, neveléskutatóval fogunk beszélgetni az érzelmi intelligenciáról: vajon hogyan alakul ki, hogyan fejleszthető, mik a jellemzői fiatalkorunkban, a párkapcsolatunkban, a családunkkal való viszonyunkban. Ízelítőnek korábbi előadásaiból szeretnénk kiemelni pár gondolatot. “A párkapcsolat abba belehal, ha bizonyos helyzetekben nem tudunk rugalmasan gondolkozni.  A rugalmas gondolkozás gyakorlatilag érzelmiintelligencia-készség.” Vendégünk kiemelten fontosnak tartja, hogy életünk során megszerzett ismereteinket, vagy velünk született készségeinket a gyakorlatban is alkalmazzuk. Sajnos azonban a legtöbb esetben úgy látja, hogy “amit tudunk, az köszönőviszonyban sincs azzal, amit csinálunk.” „Ez olyan, mint az izmok járáskor. Ha nem használtuk, ha nem gyakoroltuk, akkor nem hogy magasugrani, lépni sem fogunk tudni vele.” „Ma társadalmi méretű (777blog.hu)

A te Jézusod

Böjti egypercesek 13. Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek fekvő faluba, és ott mindjárt találtok egy megkötött szamarat a csikójával együtt: oldjátok el, és vezessétek hozzám. Ha valaki szól nektek valamit, mondjátok meg, hogy az Úrnak van szüksége rájuk, és azonnal […] The post A te Jézusod appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Szívdobbanás törvény - szigorodó szabályok

Az amerikai Mississippi állam kormányzója aláírta a törvényt az abortusz szigorításáról. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Esztétikai istenérv

Az Isten létezése melletti logikai érveket nevezzük istenérveknek. A legismertebb istenérvek a teleológiai istenérv (a tervezettségből levezetett istenérv), a kozmológiai istenérv (a világ keletkezéséből levezetett istenérv), az etikai istenérv (az erkölcsből levezetett istenérv) és a vágyakozásból levezetett istenérv. Ha valakit érdekel, hogy ezek az érvek hogyan működnek, nézze meg az istentkeresem.hu honlapon található rövid videókat […] (Szabados Ádám blogja)

Szabadulószoba vagy önismereti játék?

A szabadulós játékok a fiatalabb generációt szólítják meg. Ezekben a játékos különböző logikai feladványok megoldásával keresi a kiutat. A honlapra készített amatőr játékunk célja a levelezőszolgálat bemutatása, a honlapon közzétett információk illusztrálása. Sajátélményű, gamifikált lelki tapasztalatszerzés egy konkrét (kitalált) példán keresztül. Azért készítettük el ezt a lelki szabadulószobát több Mécses levelező segítségével, hogy ízelítőt adjunk abból, milyen kérdésekkel találkoztunk a levelezéseink megkezdésekor. Minden levelezőkapcsolat más és más. A nehézségek és az ajándékok is különbözőek. Nem is lehet rá teljesen felkészülni. Mi mégis megpróbálunk most ebben a formában is megosztani valamit a mi saját érzéseinkből és kérdéseinkből, amik bennünk felmerültek. Szeretettel hívunk mindenkit a játékunkra, és köszönettel vesszük a visszajelzéseket. Online szabadulószoba a (reposzt.hu)

- Péntek [2019.03.22.] "Az ÚR az én örökségem, azért benne bízom!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Péntek [2019.03.22.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a  az ÚRISTEN bátorít: a z é r t  "Ne félj!":  1Kir 8,43 S z e n t    B i b l i a  m e r t :  az örök VAGYOK "Én vagyok!":  Ez 44,28   te hallgasd meg lakóhelyedről, a mennyből, és tedd meg mindazt, amit az idegen kér tőled, hogy a föld minden népe megismerje nevedet, és úgy féljenek téged, ahogyan néped, Izráel, és tudják meg, hogy a te nevedről nevezték el ezt a házat, amelyet építettem.   Lesz nekik örökségük: én leszek az örökségük! Ezért ne adjatok nekik birtokot Izráelben: én leszek az ő birtokuk!   Te hallga (Bátorító blognapló)

- Péntek [2019.03.22.] "Ha pedig Krisztus bennetek van, bár a test a bűn miatt halott, a Lélek életet ad az igazság által!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Péntek [2019.03.22.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Róm 5,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 2Kor 13,5 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.     Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisz (Örömüzenet)

- Péntek [2019.03.22.] "A szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes Isten előtt!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Péntek [2019.03.22.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 90,16 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 6,26 Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon, és méltóságod fiaikon! Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? Láttassék meg a te műved a te szolgáidon, és a te dicsőséged azoknak fiain. Tekintsetek az égi madarakra, hogy nem vetnek, nem a (Útmutató)

7 egyszerű ötlet, hogy jobban tudd imádni Istent

Isten imádata. Mi jut eszedbe, ha ezt a kifejezést hallod?  Talán sokaknak a vasárnapi szentmise vagy istentisztelet, és az azon történő éneklés. Isten imádata azonban ettől sokkal többet jelent. Nem más az, mint annak tudata, hogy az Úr mindig velünk van. És amikor ez a tény tudatosul bennünk, öröm ébred a lelkünkben, és arra indít minket, hogy folyamatosan imádjuk Őt. Isten imádata olyan, mint az étkezés: evés közben jön meg az étvágy… Minél kevesebb időt és alkalmat szánsz arra az életedben, hogy imádkozz és imádd Istent, annál nehezebb lesz. Ha azonban időt szánsz rá, hogy kifejezd értékelésed iránta, egyre könnyebben és spontánabb módon tudsz majd lelki értelemben imádattal leborulni a trónja előtt. A következő tippek a segítségedre lehetnek, hogy Isten imádata az életformáddá váljon. Elindulhatsz általuk egy olyan úton, melyen észre fogod venni: az imádat többé nem az, amit időnként teszel, hanem az, (777blog.hu)

A Papp válaszol – Nem önzés a vértanúság?

Kísérleti jelleggel ezen a héten külön-külön publikáljuk A Papp válaszol rovatunkat: 3 kérdés, 3 cikk. Ezúttal a vértanúságról kérdeztétek Papp Miklós görögkatolikus papot és családapát. Gábor (Szombathely) Sokat hallunk keresztény vértanúkról, akik a hitet a legvégsőkig megtartják. Mi a megítélése a vértanúságnak, ha az ember feleséget, gyerekeket hagy maga után? Tudom, hogy “százannyit” kapunk vissza, de nem magam miatt, hanem a család iránti kötelességeim miatt kérdezem. Velük szemben ez nem önzés? A kereszténységbe előre van programozva a vértanúság. Nincs két Krisztus: egy a jóléti kereszténynek, egy pedig az üldözötteknek. Nincs két boldogság. Csak egy Krisztus van, csak Krisztussal lehetünk boldogok – ebből pedig kihagyhatatlan a kereszt, a vértanúság. Ennek persze fokozatai lehetnek, de semmiképpen sem egy keresztmentes, polgári jóléti életre törekszünk, hanem Krisztus követésére. „A világo (777blog.hu)

Nyílt nap a kecskeméti SOS-Gyermekfaluban

Szeretnél segíteni azoknak a gyerekeknek, akik nem élhetnek a szüleikkel? [...] Bővebben! (Szemlélek)

Szeretetben lehet fejlődni

A Down-szindróma elnevezésű, genetikai rendellenesség okozta tünetegyüttesről először 1866-ban írt John Langdon Down angol orvos. Napjainkban egyre több kezdeményezés áll ki a Down-szindrómás emberek méltóságáért, és küzd a velük szemben tapasztalható előítéletek ellen. Már világnapja is van a szindrómának: március 21., utalva a 21. kromoszómapár hibás osztódására, amely a tünetegyüttes hátterében áll. A világnap alkalmából szülők meséltek lapunknak mindennapjaikról, az előítéletek elleni küzdelmeikről. Szerző: Harmati Dóra   A Down-szindrómás (DS) emberekről két kép is él a társadalomban. Az első félinformációkra épül, és elutasítás a következménye. A másik, amelyet az életvédő szervezetek szeretnek túlhangsúlyozni: a Down-szindrómás emberek őszinte és boldog természete. Deák Gabriella kispesti tanár, evangélikus hitoktató szerint – három lánya közül a második született ezzel a g (KötőSzó)

Don’t Stop Me Now! – Különleges videóval ünneplik a Down-szindróma világnapját

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, minek alkalmából ismét különleges videót készített a Wouldn’t Change a Thing csapata. Tavaly ötven édesanya és Down-szindrómás gyermeke énekelt közösen, idén a Queen híres dalának aláfestése mellett mutatják be a Down-szindrómások életét. A videó egy új oldalát mutatja be a szindrómának, az egyszerű hétköznapokat, melyek a kívülállók számára nem láthatóak. A #wouldntchangeathing taggel az ötlet támogatói azt szeretnék megmutatni, hogy nincs különbség egy Down-szindrómás és egy átlagos gyermek öröme között. “Ez a videó egy tükröt tart a társadalom elé és arra ösztönzi a nézőket, hogy gondoljanak újra mindent, amit eddig tudtak a Down-szindrómáról.” – írják a videó készítői.   A világnap célja a figyelemfelhívás mellett az is, hogy tudatosítsák az emberekben a Down-szindrómás emberek szerepét a társadalomban. Március 21-e 2012. óta hivatalosan a (777blog.hu)

Segítség kell az iraki keresztényeknek

Szeretnének visszaköltözni otthonaikba, ehhez viszont külső segítségre van szükségük.  [...] Bővebben! (Szemlélek)

Az álhírek ellenére már 75 ezren regisztráltak a pápalátogatásra

Alig két és fél hónappal Ferenc pápa csíksomlyói látogatása előtt már több mint 75 ezren regisztráltak az eseményre, amelyre még március 31-ig lehet jelentkezni azoknak, akik a csíksomlyói nyeregben szeretnének részt venni június 1-jén a pápai szentmisén. Sajnos több álhír is terjed a rendezvénnyel kapcsolatban. Bodó Márta, a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagja a Krónikának elárulta, hogy a regisztráció során sem lakcímet vagy személyi számot, de a személyi igazolványban szereplő adatokat sem kell megadni, ami sok helyen terjed. Akár magánszemély vagy csoportvezető jelentkezik, mindössze a nevét, a telefonszámát, az e-mail címét, a vallását, a települését és a postacímét kell feltüntetnie. Ha valaki csoportot regisztrál, akkor csak a létszámot kell megadni, míg a neveket tartalmazó táblázatot csak a beléptetéskor kell felmutatni. Egyébként a csíksomlyói nyereg több mint tíz he (777blog.hu)

“Isten teljesen átformált bennem mindent” – Molnár Ferenc Caramel

Mély és felemelő interjúban beszél Caramel Istenbe vetett hitéről: Magyarország egyik legnépszerűbb énekese az utóbbi időben több nehéz időszakot is megélt, de ezeket követően nem elfordult, hanem sokkal inkább közelebb került a hitéhez. A vasarnap.hu interjúját szemlézzük! “A hitről beszélni mindig egy kicsit magánügy marad. Az egyik legfontosabb dolog az otthoni egyedüllétedben végzett, személyes imádságod. Ám az Istennel való élet felvállalása nagyon felemelő. Isten üzenetét hirdetni egy másik dimenzió. A kimondott szavak igenis jelentőséggel bírnak. Bárki beszél Istenről, annak ereje van. És van egyfajta kiszámíthatatlansága: soha nem tudod, hogy kit érint meg az általad kimondott két mondat. Legtöbbször nem is a megtérítés szándékával jelentünk ki bizonyosságokat Istenről. Egyszerűen boldogság Istenről beszélni. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy én lennék a legnagyobb hívő a világon. A hitbe (777blog.hu)

Mindenkor legyetek készen

Miről szól az evangélium? Hogyan tudnánk összefoglalni pár percben a Biblia lényegét annak, aki még sosem hallott róla? A Cru – Egyetemi Hadjárat Krisztusért (Campus Crusade for Christ) nemzetközi keresztény ifjúsági szervezet nagy sikerű videójában a modern kor díszletébe helyezte a megváltás történetét, így egy friss és mindenki számára érthető alkotást hoztak létre. Miről szól az evangélium? - kotoszo.blog.hu Még teológus koromban hallottam egy bibliaiskoláról, ahol a résztvevőket különböző feladatokkal készítették fel arra, mit tegyenek és mondjanak akkor, ha találkoznak valakivel, aki még soha nem hallotta az evangéliumot. Egyik gyakorlatuk abból állt, hogy röviden, tömören foglalják össze: miért kellett Jézusnak eljönnie közénk? Az idő, amely ehhez rendelkezésükre állt, csupán annyi volt, amíg egy meggyújtott gyufaszál le nem égett. Talán még egy perc sem. Mit is lehet ennyi idő alatt mondani? P (reposzt.hu)

Ma van a Down-szindróma világnapja

Ma ünnepeljük a Down-szindróma világnapját (World Down Syndrome Day). [...] Bővebben! (Szemlélek)

- Csütörtök [2019.03.21.] Istenem, a nyomorúságban téged kerestelek!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Csütörtök [2019.03.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a  az ÚRISTEN bátorít: a z é r t   "Ne félj!": 2Sám 13,28 S z e n t    B i b l i a  m e r t :  az örök VAGYOK "Én vagyok!":   Hós 5,12   Akkor Absolon ezt a parancsot adta legényeinek: Jól figyeljetek! Amikor Amnón jókedvű lesz a bortól, ezt mondom nektek: Vágjátok le Amnónt! Ti pedig öljétek meg, ne féljetek, hiszen én adom nektek a parancsot! Legyetek erősek és bátrak!   Ezért én olyan leszek Efraimban, mint a moly, és Júda házában, mint a rothadás.   Parancsola pedig Absolon az ő szolgáinak, ezt mondván: Kérle (Bátorító blognapló)

- Csütörtök [2019.03.21.] Jézus Krisztus az Isten jobbján esedezik értünk!

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html   - Csütörtök [2019.03.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 5,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  1Jn 2,1-2 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.     Gyermekeim, ezt azért írom nektek, hogy ne vétkezzetek; ha pedig vétkezik valaki, van pártf (Örömüzenet)

- Csütörtök [2019.03.21.] "Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Csütörtök [2019.03.21.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 146,8 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 1Thessz 3,7-8 Az Úr megnyitja a vakok szemeit, az Úr fölegyenesíti a görnyedezőket, az Úr szereti az igazakat. Így tehát minden bajunk és üldöztetésünk között megvigasztalódtunk veletek kapcsolatban, testvéreim, a ti hitetek által. Mert akkor élünk igazán, ha ti szilárdan álltok az Úrban.   Az Úr megnyitja a vakok szemeit, az Úr felegyenesíti a meggörnyedt (Útmutató)

Lelki Elemózsia 7 napra - Böjt 3. hete

"Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.” (Lk 9,62) Böjt 3. hetében az Útmutató reggeli és heti igéi az Isten Bárányára irányítják tekintetünket; aki szolgálni jött és halálra adta magát érettünk (lásd Jn 1,29.36), hogy el ne vesszünk bűneinkben, hanem elnyerjük az örök életet. „Jézus Krisztusban van a mi váltságunk az ő vére által: a bűnök bocsánata az ő kegyelmének gazdagsága szerint.” (Ef 1,7; LK) Oculi: „Szemem állandóan az Úrra néz.” (Zsolt 25,15) „Jusson színed elé az én imádságom! Hozzád emelem tekintetemet, aki a mennyekben lakozol.” (GyLK 758,1) Nézzünk fel Jézusra (lásd Zsid 12,2), s kövessük őt; mert a keresztyének küldetése: Imitatio Christi! Ő ma is hív: „Kövess engem! …menj el, és hirdesd az Isten országát!” (Lk 9,59.60) S Pál, így bátorít: „Legyetek tehát Isten követői mint szeretett gyermekei, és éljetek szeretetben… Mer (Útmutató)

Az országos hittanverseny megyei fordulója Nagyvelegen

Napsütéses de még kicsit fázós tavasz fogadta az idei hittanverseny egyházmegyei fordulójára Nagyvelegre érkezőket. Ez a nap a házigazda nagyvelegi gyülekezet tavaszi tábornapja is volt egyben, ami alkalmat teremtett ismerkedésre, közös játékra a vendéglátó ifjúsággal, hiszen a vendégek bekapcsolódhattak a tábornap történéseibe is.  A reggeli gyülekezőt énekes zenés alkalom követte, melyben a Bence Győző által tartott áhítat a minket nap mint nap körülvevő kísértésekről, csábításokról szólt. Jézus megkísértésének szemléletes dramaturgiája könnyen érthetővé és emlékezetessé tette a gyerekek számára a történetet.  Az alkalom után olyan játékok következtek, melyekben a mozgás, és egymás megismerése volt a középpontban.  A versenyen részt vevő gyerekek ezután vonulhattak át a faluházba, ahol minden csapat megkapta a feladatokat, amit nagy igyekezettel, mindenki legjobb tudása szerint (Tordas-gyúrói blog)

Itt prédikált Pál!

Milyen gondolatai támadnak egy evangélikus lelkésznek, ha eljuthat a Biblia egy híresebb helyszínére? Izgalom, meghatottság, az események megelevenedése? Wilhelm Busch így írt arról a helyről, ahol Pál apostol híres beszéde hangzott el. (KötőSzó)

Ferenc pápa elismerte hét román görögkatolikus püspök vértanúságát

 Ferenc pápa kedden jóváhagyta a boldoggá avatási dekrétumot - közölte a Vatikán. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Diókrémes diótorta csokival. Gluténmentes

Szépségversenyen nem fogom indítani, de finomságversenyen bátran megállná a helyét. A megszokott süti a megszokott recepttel. 8 dkg csokit 2 evőkanál olajjal megmelegítettem, és ráöntöttem a tortára. Vajon mikor fogom már megtanulni, hogy hogyan kell szépen lecsorgatni?  (A parókia konyhájából)

Életpárti vélemény a lelkiismeret védelmében

Az ember gyakran érzi, hogy bizonyos ügyek politikai képviselete nem úgy működik, ahogy kellene, hogy egyes szereplők tevékenysége nem a társadalom érdekeit szolgálja.  Ilyen például a kábítószer-fogyasztás liberalizálása. Akik ezt az ügyet képviselik, gyakran beszélnek “egészségügyi használatról”, relativizálni próbálnak az alkoholhoz való hasonlítással, vagy pozitív megállapításokat tevő tanulmányokra hivatkoznak. A tanulmányokat persze ők fizetik, ahogy annak idején a nagy dohánygyártó cégek tették, az egészségügyi használat engedélyezésére pedig legkevésbé sem a beteg emberek iránti aggodalomból törekszenek. Rést szeretnének találni a szabályozáson, hogy a következő lépésben majd arra hivatkozzanak: “Ha egészségügyi célból szabad, akkor hétköznapi használatra miért nem?”.  De ahelyett, hogy a fenti érvekben igazságot tennénk, a cél most csak a nyilvánvalót megállapítani: aki a kábító (777blog.hu)

A Facebook elkezdi szabályozni a rászorulókat célzó hirdetéseket

A moderálás a lakás-, és hitelkínálatokra, valamint állásajánlatokra vonatkozó reklámokat érinti. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A fiatalok nem találják a helyüket az Egyházban

A hagyománytisztelet és a szülői nyomás már régen nem elegendő ok arra, hogy egy 21. századi fiatal templomba járjon. A társadalom nem közösíti ki azt, aki elhagyja a kereszténységet, sőt egy ilyen lépéssel egyre nagyobb népszerűségre lehet szert tenni. ... a keresztényként nevelkedett fiatalok ötvenkilenc százaléka hagyja el az egyházat, miután belép a kritikus tizennyolc–huszonkilenc éves korcsoportba. Míg a korábbi évek tapasztalata az volt, hogy ezek a fiatalok visszajöttek egy bizonyos idő után, ezt ma már nem jelenthetjük ki. Bár a vizsgált korosztály a felmérés szerint vallásosnak mondja magát, és szereti Jézust, az egyházat, a közösségüket azonban nem. Hogy mi a problémájuk? Többek között olyan alapvető értékeket és berendezkedéseket kérdőjeleznek meg, mint a házasság fontossága vagy az egyházi intézmény szükségessége. ... túlságosan merevnek gondolják az egyházat, egy olyan intézménynek, me (reposzt.hu)

- Szerda [2019.03.20.] "Mert nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Szerda [2019.03.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a  az ÚRISTEN bátorít: a z é r t  "Ne félj!":  2Sám 9,7 S z e n t    B i b l i a  m e r t :  az örök VAGYOK "Én vagyok!":  Hós 11,9   Dávid ezt mondta neki: Ne félj, hiszen én hűséggel tartozom neked apádért, Jónátánért, és visszaadom neked nagyapádnak, Saulnak minden földbirtokát, te pedig mindenkor az én asztalomnál étkezel.   Nem izzó haragom szerint bánok vele, nem döntöm újból romlásba Efraimot, mert Isten vagyok én, nem ember. Szent vagyok köztetek, nem indulatosan jövök.   Monda néki Dávid: Ne félj; mert két (Bátorító blognapló)

- Szerda [2019.03.20.] "Mert amikor még erőtlenek voltunk, a rendelt időben halt meg Krisztus értünk, istentelenekért!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html - Szerda [2019.03.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL       Heti igevers: Róm 5,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Jn 16,33  (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.     Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (Örömüzenet)

- Szerda [2019.03.20.] Aki "rendelkezéseim szerint él, törvényeimet megtartja, és hűségesen teljesíti: az ilyen ember igaz, ő élni fog!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2019.03.20.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 2Móz 24,7b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 12,50 Azok ezt mondták: Engedelmesen megtesszük mindazt, amit az Úr mondott. Mert aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az az én testvérem és az én anyám. azok pedig mondának: Mindent megteszünk, a mit az Úr parancsolt, és engedelmeskedünk. Mert a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát, az nékem fitestvérem, nőtestvérem és anyám.   Ő (Útmutató)

A Papp válaszol – Miért fél elköteleződni a társam?

Sokan jeleztétek felénk, hogy A Papp válaszol írásai annyira értékesek, hogy szinte elveszik a sok gazdag gondolat a három válasz során. Ezért most teszünk egy bátor próbát, és kérdésenként közöljük Papp Miklós véleményét!  Noémi (Budapest) A mai társadalmunkban egy párkapcsolatban elég nehéz elköteleződni és házasságot kötni. Mennyire erős lehet ez a befolyás? Lehetséges, hogy egy párkapcsolatban minden rendben van általában (közös alapok, hit, tisztaság, közös világnézet…stb.), és csak az elköteleződés hiánya, a szabadságvágy árnyékolja be? Az én páromnak határidőt tűztem ki, hogy döntsön, mivel nagyjából 5 éve voltunk együtt. Úgy tűnt a kapcsolattal nincs nagy zűr, nincs különösebb akadály (persze voltak konfliktusok), mégis nem-et mondott és szakítottunk. Azt gondoltam, hogy a határidő helyes gondolat, de talán mégsem a szeretet jele, mert a férfi önbecsülésében csorbát ejt, plusz azután (777blog.hu)

03.19 A „ne kívánd" tilalma leleplez

„A bűnt nem ismertem, csak a törvény által. Mert a gonosz kívánságról sem tudtam volna, ha a törvény nem mondta volna: Ne kívánd!" (Róm 7,7). tovább (Velünk az Isten!)

“Egy nap Isten megítél, és engem csak ez érdekel” – Jürgen Klopp

Nem akármilyen választ adott egy újságírói kérdésre a Liverpool labdarúgócsapatának népszerű német menedzsere, Jürgen Klopp. A nemzetközi labdarúgás egyik leghumorosabb karakterű embere, ezúttal teljesen komolyan beszélt hitéről, ahogyan azt már korábban is tette. „Az én dolgom az, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek, hogy hozzásegítsem a csapatot a lehető legjobb eredményekhez. Nem az a célom, hogy ötven vagy akárhány év múlva emlékezzenek rám. Számomra ez nem nyomás, hanem lehetőség. Szeretem, amit csinálok, fantasztikus csapatom van, és ez elég ahhoz, hogy boldog ember legyek. Tisztelem az emberek és a játékosok vágyait, és én is a részese lehetek ennek az álomnak. De számomra nem ez a végállomás, az embereknek talán az. Nem érdekel, ki ítélkezik felettem. Egy nap Isten megítél, és ez az egyetlen dolog, ami érdekel. Nem is érdekelhetne kevésbé a többi ember véleménye.” Egy évekkel korábbi interjújáb (777blog.hu)

Összefoglaló: Erős Vár FC - Airnergy FC 2-2

Hétvégén - a bajnoki idény 15. fordulójában - az éllovas Airnergy FC csapatát fogadtuk hazai pályán. A bajnokaspiráns zöld-fehérek másodjára sem tudtak legyőzni minket: szervezett játékkal és harcias szellemben egy pontot szereztünk a rangadón. Hasonlóan a Kormányőr elleni mérkőzéshez, most sem kezdtük jól a találkozót, ez pedig rögvest megbosszulta magát: a vendégek már a harmadik percben vezetést szereztek. Szerencsére szurkolóinknak nem kellett sokáig várni egyenlítő gólunkra: az Airnergy védelmi megingását kihasználva, egy sikeres letámadást követő labdaszerzés után Gyulai Máté egalizált, idénybeli második találatát jegyezve ezzel. Ezt követően visszaállt csapatunk, és sikerrel akadályoztuk meg ellenfelünk kísérleteit: a zöld-fehérek nem tudtak igazán nagy helyzeteket kidolgozni. Szervezett csapatmunkánk közvetlenül az első játékrész lefújása előtt ért újabb góllá: Reichert Dávid beadását S (Erős Vár FC)

Majd megérted, ha eljön az ideje!

A kép forrása itt található Reggeli áhítat a Kossuth iskolában a 2019. március 18-i alkalmon, Lk 18,31b alapján.Folytatjuk tovább a böjti utat. A tanév vezérfonalául szolgálató Tüzed Uram, Jézus énekből pedig újabb szövegrészletet veszünk górcső alá: az „igazi helyén” kifejezést. Ha majd saját mosógépetek és hűtőtök lesz, figyeljetek oda az apró kis eszközökre, amiket adnak hozzájuk! Néhány közülük ugyanis feleslegesnek látszik. Például a hűtőkhöz sokszor adnak egy kis műanyag valamit. Az elején még csőnek indul, aztán egy pici keskeny csík lesz belőle. Amíg nem tudod mi ez, értetlenül szemléled. Talán ki is dobod a kukába. Az első leolvasztásnál azonban rájössz majd, hogy ezt a hűtő aljába bele lehet illeszteni. Egy helyre össze fogja gyűjteni a jégből keletkező vizet, és belevezeti egy alacsony tálba. Az igazi helyén kiderül, hogy miért is adták hozzá. Még óvatosabbnak kell lenni a mosógé (Egy evangélikus lelkész blogja)

Tippek egy stresszmentesebb élethez

6:02 – már két perce csörög az óra, de olyan mélyen alszom, hogy csak most jut el a tudatomig, ez nekem szól – szegény férjem. Lenyomom, rögtön visszaalszom. 6:05 – első szundi, lenyomom, rögtön visszaalszom. 6:10 – második szundi, lenyomom, rögtön visszaalszom. 6:30 – hatodik szundi – szegény férjem, JÓ ÉG, már ennyi az idő?? Fel kell kelni! Arcmosás, öltözés, reggeli, fésülködés, smink. Tízórai, ebéd, uzsonna a dobozokba, azok a táskába. Cipő, kabát, hátizsák, kulcs. Indulás! Ajtó nyit, zár. Hol a bérletem? Ja, a másik táskában! Vissza! Ajtó nyit, rohanás vissza, a fém kabáttartót közben felrúgom – szegény férjem – bérlet, ajtó zár. Futólépés. Ó! A fürdő villanya tuti égve maradt… 8:20 – eddig minden rendben volt a munkahelyen, de most két kliens összeveszett, egymás anyját emlegetik, aztán egyszerre négyen jönnek olyan problémákkal, amiket nem tudok megoldani – Lehet, az én anyám se (777blog.hu)

Isten igazságossága, vagy a Te igazságod?

Böjti egypercesek 10. Szőlőmunkások (Mt. 20,1-16) „Hasonló a mennyek országa a gazdához, aki korán reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon a szőlőjébe. Miután megegyezett a munkásokkal napi egy dénárban, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor kiment kilenc óra tájban, látta, hogy mások is állnak a piacon tétlenül, és ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe, és […] The post Isten igazságossága, vagy a Te igazságod? appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Nick Vujicic gyülekezetépítő tanácsai

A többszörös bestsellerszerző és motivációs szónok Nick Vujicicot a legtöbben arról ismerik, hogy karok és lábak nélkül jött a világra. Jelen kötetében annak történetét osztja meg az olvasóval, hogyan ösztönözte arra Jézus Krisztus példája, hogy korlátai ellenére is bejárja az egész világot és emberek millióihoz juttassa el Isten igéjét. Az örömhírt terjesztve számos nehézséggel kellett megküzdenie, de soha nem csüggedt el: a keresztény ember útjába semmilyen akadály nem állhat, az Istenbe vetett hit hegyeket képes megmozgatni. (reposzt.hu)

- Kedd [2019.03.19.] "Nem ismerhetsz rajtam kívül Istent, nincs más szabadító, csak én!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!"                        ÉS "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBANhttp://www.garainyh.hu  ***  http://andreas.blog.hu ***  http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html  - Kedd [2019.03.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               S z e n t    B i b l i a   az ÚRISTEN bátorít: a z é r t  "Ne félj!":  2Sám 7,23 S z e n t    B i b l i a  m e r t :  az örök VAGYOK "Én vagyok!":  Hós 12,10   Van-e még egy olyan nemzet a földön, mint a te néped, Izráel, amelyért elment Isten, és kiváltotta, hogy az ő népe legyen, és nevet szerzett magának azzal, hogy nagy és félelmes dolgokat vitt véghez, amikor kiűzött nemzeteket és isteneket a nép elől, amelyet kiváltottál magadnak Egyiptomból?   De én, az ÚR, vagyok a te Istened, Egyiptom óta. Újra sátorlakóvá teszlek, amilyen egykor voltál. (Bátorító blognapló)

- Kedd [2019.03.19.] "Csak az Úrnak nagy kegyelme, hogy még nincsen végünk!"

****************************************************  * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html * http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html ** http://oromuzenet.blog.hu (itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html   - Kedd [2019.03.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL               Heti igevers:  Róm 5,8 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t     B i b l i a Napi igevers:  Jób 2,6 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t     B i b l i a   Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.     Az ÚR ezt felelte a Sátánnak: A kezedbe adom, csak az életére vigyázz!      Az Isten pe (Örömüzenet)

- Kedd [2019.03.19.] "Mert én, az Úr vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* https://evangelikusutmutato.blog.hu/http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2019.03.19.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA *       S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Ézs 49,26 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Mt 22,2.10  Elnyomóiddal megetetem saját húsukat, megrészegednek saját vérüktől, mint az édes bortól. Akkor majd megtudja minden ember, hogy én, az Úr vagyok a te szabadítód, és a te megváltód Jákób Erőssége. Hasonló a mennyek országa ahhoz a királyhoz, aki menyegzőt készített a fiának. A szolgák ki is mentek az utakra, összegyűjtöttek mindenkit, akit csak találtak, gonosz (Útmutató)

03.18 Fogadjátok be egymást!

„Azért fogadjátok be egymást, miképpen Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére" (Róm 15,7). tovább (Velünk az Isten!)

Evangélium Lectio Divina-módra: a keddi Inigo-imaest után más lesz a vasárnapi szentmiséd

Immár hat éve, hogy keddenként fiatalok egy csoportjával a következő vasárnapi evangéliummal imádkozunk alapvetően a Lectio Divina módszere alapján. Gondoltam, hogy ideje leírni és megosztani ennek tapasztalatait, hátha másokat is inspirál valami hasonlóra. A vasárnapi szentmisére való előkészületnek nagyon jó gyakorlata a Lectio Divina, a szentírásolvasás ősi módszere. A Lectio Divina gyakorlatát nagyon ajánlják a legutóbbi pápák, különösen XVI. Benedek[1], aki így látja az Eucharisztia és a Lectio Divina kapcsolatát: „A Szentírás imádságos olvasásának kiváltságos helye a liturgia, különösen is az Eucharisztia, a szentmise, amelyben Krisztus testét és vérét ünnepelve a szentségben maga a Szó jelenik meg közöttünk. Bizonyos értelemben az imádságos olvasást, akár személyes, akár közösségi, mindig az eucharisztikus ünnepléssel kapcsolatban kell végezni. Ahogyan a Szentségimádás előkészíti, kíséri (Jezsuita blog)

nem vetnek, nem aratnak

„A dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászatnak és befogásnak évente átlagosan huszonötmillió madár esik áldozatul, de a monokultúrás mezőgazdaság és a klímaváltozás jóval nagyobb pusztítást végez az állományokban - írta a Magyar Hírlap.”Dezső András, index.hu: Vészesen fogy a madárpopuláció, 2019. március 18.   Dezső András a Magyar Hírlap ma hajnali lapszemléjekor akadt rá a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjével készült interjúra. Az elmúlt napokban több helyen is tudósítottak észak-afrikai gólyavadászatokról. Orbán Zoltán szóvivő elmondta, hogy még mielőtt pálcát törnénk a gólyavadászok, vagy akár a fecskét ebédelő libanoniak felett, vessünk számot azzal, hogy hazánkban a mezőgazdaság vegyszerhasználata, vagy a fecskefészkek tömeges leverése vagy költőhelyük ipari méretű pusztítása mekkora károkat okoz. Hangsúlyozza, hogy a mediterráneumi vadászat volumenét tekintve n (reposzt.hu)

“Nincs harmadik nem” – vallja az egykori transz

Újra férfinak tartja magát Jamie Shupe, Amerika egyik első médiaszemélyiséggé vált transznemű, majd nemnélküli állampolgára. Shupe egy óriási hazugság támogatásával vádolja mind a transznemű mozgalmat, mind az orvostudományt, a terapeutákat és még a bürokráciát is, ugyanis „nincs harmadik gender vagy harmadik nem.” A Mandiner írását szemlézzük.  (777blog.hu)

“A hit ad értelmet az életemnek” – ilyen ember volt Bud Spencer!

Futtetenne, vagyis fütyülj rá, legyints rá! Ez volt Carlo Pedersoli, ismert művésznevén Bud Spencer (1929–2016) életfilozófiája, akiről Király Levente forgatott portréfilmet. Piedone nyomában, vagyis milyen volt az igazi Bud Spencer? A MiDió cikkét a szerző ajánlásával szemlézzük! Otthon, a családban Bud Spencert „földönkívülinek” hívták. Mégpedig azért, mert mindig ellentétes módon viselkedett, mint ahogy azt egy adott helyzetben a legtöbb ember tenné. Ha gorombán szóltak hozzá, ő sosem szólt vissza, ha valamiért aggódni kellett, ő sosem idegeskedett, nem tudták kihozni a sodrából. Nem törődött olyan lényegtelen dolgokkal, amelyek megmérgezik a hétköznapokat, ezeket mindig el tudta engedni. A filmben feleségén, fián és két lányán kívül sportolótársak és színészbarátok mesélnek a legendás színészről, akiről csak kevesen tudják, hogy elismert sportoló is volt. Sőt, sosem akart színész lenni, művészne (777blog.hu)

1. oldal a 309-ből. || Következő oldal