Bócsai advent lámpásokkal, énekléssel, hangversennyel

Bócsai advent lámpásokkal, énekléssel, hangversennyel

Share this content.

Forrás: vira.hu, szöveg: Káposzta Lajos
Bócsa – „Azért hoztunk magunkkal lámpást, mert ilyenkor, adventben az Úr világosságát ünnepeljük. De vajon szemünk lámpása mit mond rólunk? Gyújt-e Krisztus igazi fényt a szívünkben?” — tette fel a kérdést László Lajos bócsai evangélikus lelkész, amikor 2019. december 15-én, vasárnap este az éneklő, ünneplő gyülekezetet köszöntötte templomában.

Immár hagyomány a faluban, hogy ilyenkor összegyűlnek az emberek, énekelnek majd végigvonulnak a falun mécseseikkel.

Az áhítat ezúttal sem lett volna teljes a karácsonyi énekek nélkül. És mivel tanyavilág, ez csakis citera mellett lehetséges! Hagyományosan Soltvadkert Város Citerazenekara és Népdalköre játszotta el a karácsonyi népdalokat.

A közös éneklés örömét csak emelte a kiskunmajsai Szikora Bence tamburajátéka. Ez a derék legény a nyáron egy szerbiai tamburatáborban sajátította el a hangszer alapjait és attól kezdve ő így is fellép a többiekkel. Mint Duchai Judit, az együttes vezetője elmondta, a tagok között vannak Bócsáról, Soltvadkertről, Pirtóról, Kecelről és Kiskunmajsáról.

Ezután először a központi adventi koszorúhoz ment a mintegy százfős ünneplő gyülekezet, majd az igeolvasás és éneklés után a katolikus templomhoz vették az irányt kis lámpáikkal. Itt már várták őket a hangverseny fellépői.

Ez nincs minden évben, de idén összejött: Bócsaiak Adventi Hangversenye. A rendezvény egyik nagy értéke a profizmus, a másik pedig, hogy felnőttek állnak ki szerepelni.

A szervező Szloboda Zsolt orgonaművész volt, aki a hangszer mellől lejőve saját szavaival köszöntötte a hallgatóságot, bizonyságot téve hitéről.

A koncerten Paragi Anikó tanárnő konferálásával, Csúri Darinka és Kárász István énekesek adták elő a barokk, a romantika és a jelenkor komponistáinak szerzeményeit.

A bibliai részleteket Kovács István, a katolikus egyházközség elnökségi tagja olvasta fel. Horváth Zsolt Ady Endre Karácsony című versét szavalta el, telitalálatként a műsor közepén.

Az ünneplő közönség odakint meleg fogadtatásban részesült: forralt bor és kalács tette teljessé az ünnepet advent 3. vasárnapján.

FOTÓK.

Címkék: Bócsa - László Lajos - advent -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!