Böjt – 2020: Az udvar

Böjt – 2020: Az udvar

Share this content.

Forrás: Luther Kiadó, Visszhang című kötet
2020 böjtjében a Luther Kiadó gondozásában megjelent Visszhang – Imádságok, olvasmányok című kötet gondolatainak megosztásával készülünk húsvétra. – Ma arról olvashatunk, hogy élő, tiszta vizű forrásból ihatunk, ráadásul ingyen. – Ma azt tanuljuk meg, hogy nem azért vagyunk tanítványok, mert alkalmasak vagyunk rá, hanem mert hűséges Mesterünk van, akinek szeretetéből mindenkinek jut.

„Mikor az udvar közepén tüzet raktak és körülülték, Péter is leült közéjük.” (Lk 22,55) 

Látszólag idillikus környezet. Udvar: biztonságot ûadó, falakkal övezett, nyugodt hely. Az udvaron lobogó tuűz: fény és melegség. A tűz körül emberek: a közelség könnyít a szívekben kavargó, nyugtalanító gondolatokon. Nem csoda, hogy Péter a tűz mellé, az emberek közé ül az udvaron.

Itt a helye? Erre készült? Néhány órával korábban másképpen gondolta: Jézus mellett marad. Akár egyedül is. Jól emlékezik még a szavakra: „Uram, kész vagyok veled menni akár a börtönbe, vagy a halálba is!” Körülötte a beszélgetés egyre kellemetlenebb. Vállalnia kellene tanítványságát, de a gondolatai, a szavai kisiklanak ellenőrzése alól. Mintha nem is ő szólalna meg: „Nem ismerem őt!” „Nem vagyok!” „Nem tudom, mit beszélsz!” Kihez tartozik hát? Azokhoz, akikkel beszélget, akiknek csak nemet tud mondani? Tartozhat Jézushoz, akit éppen megtagadott? A falakkal körülvett udvar szinte összenyomja, szeme nem bírja a tűz fényét, az emberi szó csaknem kétségbeesésbe kergeti.

Hajnalodik. A közelben kakas kukorékol. A szobában kis mozgolódás támad, Jézus megfordul. Pillantása Péter tekintetével találkozik, akinek most jut eszébe a figyelmeztetés, saját fogadkozása, a korábban nem értett mondat: én imádkoztam érted! Az udvaron, amelyre mindig arcpirulással emlékezik, megtanulja: nem azért tanítvány, mert alkalmas rá, hanem mert hűséges Mestere van, akinek szeretetéből mindenkinek jut. Még annak a tanítványnak is, aki nem tartott ki mellette.

A Visszhang című kötet megvásárolható a Luther Kiadónál.

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. www.nka.hu

Címkék: böjt - Visszhang - Luther Kiadó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!