Böjt... kicsit másképp

Böjt... kicsit másképp

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
A húsvét előtti heteket böjti időszaknak nevezik. Úgy készül a hívő ember Jézus Krisztus halálának és feltámadásának ünnepére, hogy elcsendesedik, magába száll, s többet foglalkozik olyan dolgokkal, amelyeket fontosnak tart, de el szokott hanyagolni. Van pár példánk a modern böjtre.

A böjtben a keresztény ember egy időre lemond a saját élvezeteiről, szórakozásáról, hogy ehelyett másoknak szerezzen örömöt vagy adjon segítséget. Tudatosan jobban figyel a lelkére, arra, hogy mit vár tőle az Isten, akivel oly sokszor nem törődik. Jézus a böjtöt az istenfélő élet ugyanolyan természetes velejárójának tartotta, mint az imádkozást vagy az adakozást.

A böjtben helyreállíthatjuk az egyensúlyt, de ezt mindenki másféle módszerrel, terápiával, praktikával éri el.

A korábbi évszázadokban az emberek inkább a gyomrukon böjtöltek, manapság azonban egyre gyakoribb a böjt másféle megnyilvánulása: van szóböjt, indulatböjt is és így tovább, a kedvenc újság helyett lehet játszani a gyerekekkel, a tévé helyett beszélgetni a házastárssal vagy tanulmányozni a Bibliát, le lehet mondani a dohányzásról, az alkoholfogyasztásról, a gépjárműhasználatról.

The Daniel Plan

Isten úgy teremtette meg a testünket, hogy gondoskodott mindenről, amire szükségünk lehet a gyarapodáshoz és a bőséges élethez. Orvosi és fitnesz tapasztalatok segítségével, Rick Warren lelkipásztor több ezer ember részvételével, a Saddleback Church gyülekezetben, különleges módon próbálta meg átformálni az életét. Ennek eredménye az volt, hogy már az első évben 15 ezer ember összesen 260 ezer font súlyfeleslegtől szabadult meg. De nem csak arról volt szó, hogy fogyókúrázzanak, böjtöljenek.
A The Daniel Plan nevű egészséges életmód terv nem csak a jobb minőségű ételek fogyasztásán alapul, hanem a hit, a fitnesz, a fókusz és a barátok is segítenek a változásban. Egy diétás módszerből kiindulva, életmódváltásra sarkall, amit nem mellesleg keresztény emberek követnek szerte a világon.

Orosz rulett preventív turné

Az Oroszrulett Drogprevenciós Turné a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó előkészítésének egyik eleme. A projekt keretében Kubiszyn Viktor korábbi drogfüggő, ma már keresztény, megtért ember, evangélikus középiskolákba látogat el a találkozó főszervezőjével, Bedecs Rékával, és rendhagyó prevenciós foglalkozás keretében beszél a fiataloknak a szerhasználatról, a függőségről, a krízisről és a megújulásról – evangéliumi nézőpontból a 21. században.
Ők a böjtre is tartogattak egy kezdeményezést.

A turné Facebook oldalán a következőket olvassuk: Böjtölj te is! (Legalább) 40 napig ne használd azokat a legális vagy illegális szereket, amikhez kötődsz!

Azért, hogy:
– tisztaságban és belső csendben teljen a böjti időszak,
– közelebb kerülhess magadhoz, a körülötted élőkhöz és Istenhez,
– különleges legyen számodra az idei húsvét!

Nagy szív! Hét hét szűkösség nélkül”

Ez a mottója a 2016-os év böjti akciójának, amelyet évek óta folytatnak a Német Protestáns Egyház szervezésében Németországban, Hét hét valami nélkül címmel. A február 10-től március 27-ig tartó rendezvény során a böjtölők csoportokban vagy egyénileg arról gondolkoznak el, mit jelent napról naprama szív kitárása, kitárulkozása.

Több millió ember böjtöl együtt már több mint harminc év óta a húsvétot megelőző időszakban a Hét hét valami nélkül című akció keretében. Sokan nem csak a csokoládéról vagy a nikotinról mondanak le, hanem a fejben való böjtölést is követik. Mit jelent ez? Hét héten át megtörik a mindennapok rutinját, új perspektívákat nyitnak maguk előtt, felfedezik az élet apró örömeit.

„Ha valami szívből jön, akkor valami teljességről van szó: szívből énekelni, szívből szeretni, teljes szívvel valamit csinálni... A szív egy olyan szerv, amely nem alkalmas kicsinyességre, teljességben és szélességben él bennünk. Nevet ad a jószívűségnek. Szívünk nyílt helyszín az emberségre. Ha az ember nem keményedik meg és nem zárkózik el, akkor sok hely lesz a szívében mások számára. Így tudjuk egymást a szívünkbe zárni, így tudunk osztozni a szívünkben másokkal, és így tudunk meg is bocsátani nekik.”

Facebook böjt

A mindennapok őrült rohanásában vissza kell nyernünk a jó értelemben vett passzivitást. Gyakran azért cselekszünk, mert minden erre ösztönöz. Szükség van azonban olyan időre, amikor nem engedünk a felénk érkező ingerek kísértésének, amelyek azt mondják: éhes vagyok, ennem kell; kaptam egy e-mailt, válaszolnom kell... A passzivitás ebben az esetben azt jelenti, hogy teret engedünk magunkban az emberekkel és az Istennel való találkozásnak.
Sokan ezért lemondanak a Facebookozásról a böjti időszakban és csak húsvét után jelentkeznek újra a világháló ezen szeletén. Ami nem szükséges, ami felesleges, azt ki lehet kapcsolni az életünkből egy időre.

Zacskózd be, ami felesleges

Bizonyára volt már olyan az életünkben, amikor a szekrény mélyén találtunk egy olyan ruhadarabot, vagy a fiókban lapulva egy olyan tárgyat, amit egyszer megvettünk, fontosnak tartottunk, de kiderült, hogy mégis felesleges, sosem használtuk, vagy ha használtuk is, már meglehetősen régen.
Ha van olyan ruhadarab, tárgy stb. a környezetünkben, amit öt évnél régebben vettük fel, vettünk a kezünkbe, akkor arra biztosan nincs is szükségünk. Másnak azonban még jól jöhet.

A böjt minden napján rakjunk zacskóba egy-egy ilyen tárgyat, aztán pedig amikor összegyűlt a negyven, számunkra felesleges cucc, vigyük el egy szeretetszolgálathoz, segélyszervezethez, így segítve másokon, rászoruló, szükséget szenvedő embereken. Vállaljuk fel más közösségek, más társadalmi osztályok, a nélkülözők gondját ebben az időszakban is!

Böjtölhetünk abban is, amiben az év alatt nagy részünk van

40 napig nem idegeskedem,
40 napig nem aggódom,
40 napig bízom magamban,
40 napig megdicsérem magam,
40 napig nem haragszom,
40 napig átölelem azokat, akikkel élek,
40 napig nem gondolok semmit a mások viselkedéséről,
40 napig nem ítélkezem,
40 napig nem a környezet határozza meg ki vagyok,
40 napig türelmes vagyok.

Címkék: böjt - 2016 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!