Ráhangolódás az útra… – Böjti sorozat

Ráhangolódás az útra… – Böjti sorozat

Share this content.

Böjt 2014 – Hogyan lehet átélni azt az időszakot, ami nem a fény felé, hanem nagypéntekre mutat? Mit jelent az úton lét, a megfáradás, a kísértés vagy az imádság? Szakítunk-e naponta legalább pár percet arra, hogy ne csak napi igényeinkre figyeljünk, hanem észrevegyük a csendben, a természetben, szeretteinkben és a körülöttünk lévő világban a böjtölés lehetőségének megélését? Az evangelikus.hu böjti sorozata alkalmat kíván nyújtani az olvasónak arra, hogy az elkövetkezendő időszakban egyre beljebb menjen, saját egzisztenciális kérdéseivel foglalkozzon. Szöveg: Czöndör István, fotó: Vancsó Zoltán, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám

Minden út az elején széles, aztán egyre inkább leszűkül, beszűkül. Azt tapasztalom, hogy amikor megszületik az „útiterv”, akkor még nagyszabású, nagyratörő, merész, de miután elővesszük a térképet, a papírt, egyre inkább veszít erejéből, lendületéből. Az út elején állni mindig felemelő, vagány és nagyszerű, aztán az első lépés izgalma után jönnek az unalmas második lépések…

Nézem Vancsó Zoltán képét, és tudom, én állok ott. Látom a mellettem elhaladó lábnyomokat, melyek kifelé tartanak a képből, én meg csak megyek… Megyek szembe, ellen, csak azért is… A képen látható természeti kompozíciót, szimmetriát csupán két alakzat bontja meg: egy ember és egy templomtorony. Az alany és a tárgy, a tér és az idő. Megörökít egy egyszeri, megismételhetetlen pillanatot, mégis dinamikus a kép. A templomtorony mértani viszonyulási pont, amely felé halad az, aki úton van. A mozdulatlanságában megmozdul a kép. Úgy látom, mintha életmentő segítséget hozna a vándor a kiszáradt folyómederbe: a palackjában hozza a vizet, az utolsó cseppeket, a legdrágábbat.

A kezében lévő PET-palack, műanyag flakon rádöbbent arra, hogy az idei böjt lehetőséget ad arra, hogy környezettudatosan éljük meg ezt a negyven napnyi hosszú utat. Ma ez a böjt! Ma a böjt „zöld”, „öko”! Hogyan lehet az? Figyeljünk arra, hogy ne használjunk PET-palackot, hogy csapvizet igyunk, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Az „ökoböjt” felnyitja a szemünket a felelősségünkre, hogy ha kevesebb húst eszünk, akkor kevesebb állatot kell megölni. Ha gyertyát gyújtok este a családi asztalnál, akkor energiát takarítok meg, és még hangulatos is. Negyven nap = negyven kilométer: ha helyi termelőktől vásárolunk, akkor csökkentjük a szállítással járó környezetterhelést, kevesebb csomagolóanyagot kell felhasználni, és a szűkebb közösségünket erősíthetjük.
40 nap, 40 km, 40 ezer tonna: ennyi műanyag palack gyűlik össze ma Magyarországom évente, ami eltakarná a dombot, a templomtornyot.

Megrázó a kép, mert nem tudod, hogy az első vagy az utolsó PET-palack van ott a kézben. Lesz rá negyven napod, hogy megfejtsd!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!