Böjti gondolat: Együtt a csendben

Böjti gondolat: Együtt a csendben

Share this content.

Szöveg: Nagy Szabolcs, kép: Antony Gormley: Sound II. (1986), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Nagy Szabolcs, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos hallgatója a Budapest–Kelenföldi Evangélikus Egyházközségben végzi hatodéves gyakorlati évét. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

„… maga Jézus is melléjük szegődött, és együtt ment velük.” (Lk 24,15b)

A héten a Szélrózsa-stábbal bejelentettük: 2022-ben tartjuk meg a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót. Egy ideje sejtjük már, hogy ez a felelős döntés, de többnyire csendben voltunk egymás közt a stáb tagjaival, hisz ki szakíthatja meg ezt a biztonságos állapotot tükröző csendet azzal, hogy kimondja: 2021-ben sem lesz Szélrózsa.

Mikor ezeket a sorokat írom, a kelenföldi evangélikus templom egyik padjában ülök a laptopommal. Még fülemben csengenek a vasárnapi istentisztelet megszokott hangjai, de ez már inkább egy távoli múlt, mint egy élő valóság, hisz nagyhétig biztosan nem találkozhatunk egymással istentiszteleten. Szeretem a templom csendjét, jó benne elmélyedni, de ez most más. A teljesen üres templom csendje most nem feltölt, hanem rám nehezedik és én fáradtan, reményt keresve próbálok kiutat találni ebből a fogságból, de nem lelem a megoldást.

Bármennyire is a párbeszéd a lényeges az emmausi tanítványok történetében, most előttem mégis az ott lévő csend van. Jézus halálától reményvesztett, elkeseredett tanítványok a nagyjából tizenegy kilométerre lévő Emmaus fele tartanak és Jézus melléjük szegődik, megy velük ezen az úton. Magam előtt csak a csendet látom. Ahogy ott együtt mennek és hallgatnak. Ahogy osztoznak egymás fájdalmában, bizonytalanságában, reménytelenségében és csak haladnak a cél felé.

A mi életünkben is ott van ez a csend. A járványhelyzet okán lassan egy éve. Az a csend, ami azután következik, hogy ki kell mondanunk: 2022-ben lesz csak Szélrózsa. Az a csend, ami azután van bennünk, mikor a templomunk ajtajait nyitás helyett zárjuk. Az a csend, ami akkor ér el minket, mikor a hétköznapok terhei közepette egy kicsit megállunk.

Ebben a csendben Jézus végig jelen van és együtt megy velünk azon az úton, ami ennek a megterhelő csendnek a végét jelenti. Ebben a különösen is megterhelt böjti időszakban ez a reménységünk. Hogy tudjuk merre haladunk és tudjuk, hogy a legmélyebb csendjeinkben és jelen van, együtt megy velünk az Isten.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!