Csendesedjünk el, hogy megtaláljuk, hol tart az életünk – Böjti gondolatok Nyíregyházáról

Csendesedjünk el, hogy megtaláljuk, hol tart az életünk – Böjti gondolatok Nyíregyházáról

Share this content.

Forrás: szon.hu
„Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek.” – A mondat, amely ráébresztette Nikodémust arra, hogy mi a különbség a magukat vallásosnak mondott emberek és azok között, akik gondolataikban és cselekedeteikben Jézust követik, s valóban hozzá igazítják az életüket.

„A történet arról szól, hogy az éjnek idején Nikodémus (az írástudó, nagy tekintélyű ember) felkeresi Jézust, mert nem ismeri igazán, bizonytalan abban, „mit tud számára adni az Isten fia”. Nikodémus igazságkereső ember, próbálja magát, a saját világképét megtalálni, pozicionálni, hogy aztán lelkében valóban meglelje a Megváltót. Ő eddig abban a hitben ringatta magát, hogy a vallási előírások kötelezettségének eleget tesz, a vagyonából támogatja a közjót, mindenki előtt köztiszteletben áll, neki is jár az üdvösség, ő is az Isten országának leendő polgára lesz. Ezzel szemben azt hallotta Jézustól, hogy aki nem születik újjá felülről, az nem láthatja meg Isten országát” – mondta el a történet lényegét Zsarnai Krisztián. Az evangélikus esperesnek erre a dialógusra építkezik Böjti gondolatok című sorozata.

Az igehirdetésben arról beszélek, hogy három típusú ember létezik. Vannak a vallástalanok, akik nem hisznek Jézusban, távol vannak tőle, Jézus nélkül élik az életüket. A második csoportba azok tartoznak, akik hisznek – ők vannak kevesebben –, Jézus életükben az igazodási pont, s ez megnyilvánul a gondolkodásukban, szavaikban, cselekedeteikben.
A harmadik csoportba tartozók azt hiszik, hogy ők hisznek, ám az életükön nem látszik meg. Nikodémus ebbe a csoportba tartozott, azt gondolta, hogy ő egy vallásos ember, aki a jó cselekedeteivel, anyagi áldozataival megvásárolhatja az örök életet a menny­országban… Aztán Jézus kimozdítja ebből az állapotból. „Hinnünk kell Jézusban, és a jót kell választanunk. Ha azt tesszük, ami helyes, ­akkor örökké Isten királyságában fogunk élni” – zárta a gondolatsort az evangélikus lelkész, aki szerint a böjti időszakban mindenkinek azon kell elgondolkodnia, hol tart az élete, helyén van-e az élete.

A böjti sorozat megtekinthető a www.mandabokor.lutheran.hu oldalon.

HIRDETÉS

 

 

Hivatkozások: Cikk a Szon.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!