A legjobbak mérték össze tudásukat a szellemi zsendülésen

A legjobbak mérték össze tudásukat a szellemi zsendülésen

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Mácz Katalin
Bonyhád – Négy tanulmányi verseny döntőjének adott helyet a közelmúltban a Petőfi Sándor evangélikus gimnázium kétnapos Bonyhádi szellemi zsendülés programsorozata. A megmérettetésre az országhatárokon túlról is érkeztek fiatalok.

Idén is megrendezte a Bonyhádi szellemi zsendülés elnevezésű programsorozatát a Petőfi Sándor evangélikus gimnázium. Az intézményben dolgozó pedagógusok számos, saját szervezésű országos és nemzetközi verseny ötletgazdái, lebonyolítói, szervezői. A megmérettetések különböző fordulóin részt vevő tanulók összlétszáma minden évben négy-ötezer körül mozog. A versenyek közül idén négy döntőjének adott helyet az intézmény március 2324-én. Mintegy háromszázötven diák és kísérő tölthetett el egy hétvégét az iskolában. A versenyzők az ország szinte minden megyéjéből és a határon túlról is érkeztek. Ez alkalommal Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugállományba vonuló elnök-püspöke, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, valamint Radosné Lengyel Anna, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőhelyettese is elfogadta a szervezők meghívását.

A Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt az idei tanévben tizedik alkalommal hirdették meg negyedik, hetedik-nyolcadik és tizedik évfolyamos diákoknak. A verseny célja a magyar nyelv ápolása, a helyesírás és szövegértés fejlesztése mellett Lotz János nyelvészprofesszor, az MTA tiszteletbeli tagja munkásságának széles körű megismertetése. A verseny főszervezője, Lenczné V. Judit elmondta, nem titkolt cél, hogy a fiatalok megtanulják, hogyan kell vázlatot készíteni, érvelni, az állítások valóságtartalmát megvizsgálni, illetve ok-okozati összefüggéseket feltárni. A megmérettetésen első helyen Bors Ádám (Veszprém, Kossuth-ált. isk.), Cseppentő Áron (Hatvan, Kossuth-ált. isk.), Börcsök Bende (Kálvin téri református ált. isk.), Vörös Zalán (Veszprém, Kossuth-ált. isk.), a második helyen Varga Dániel Vid (Kaposvár, Benedek Elek tagiskola), Benedek Zita (Eger, Hunyadi-ált. isk.), a harmadikon Szabó Zsófia (Eger, Hunyadi-ált. isk.) végzett.

Az ésszel járom be a földet elnevezésű földrajzverseny az idén jubilált. Tizedik alkalommal jöttek el a Kárpát-medence legjobbjai a völgységi iskolába, hogy bebizonyítsák, kik ismerik legjobban Nyugat- és Észak-Európa földrajzát, és kik olvasták legalaposabban a folyóiratból kiemelt cikkeket. A százötven csapatot felsorakoztató verseny feladatírója, játékvezetője és helyi főszervezője, Gruber László tanár beszámolója szerint az első két helyet a szegedi Radnóti-gimnázium egy-egy csapata szerezte meg, a harmadik helyen a kaposvári Nagyboldogasszony római katolikus gimnázium kétfős csapata zárt. Az első helyezett csapat egy közel kéthetes Korzika–Szardínia-utat, a második egy dachsteini „hosszú hétvégét” nyert felkészítő tanáraikkal egyetemben.

Történelemverseny

Az Evangélikus iskolák történelemversenyét a hetedik és nyolcadik osztályos tanulóknak hirdette meg az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) idén hatodik alkalommal. Háromfős csapatok egy előzetes feladatlapot oldanak meg. A tíz legtöbb pontszámot szerzett csapat kerül a döntőbe. Az idei téma a Hunyadiak volt. A feladatokat Takácsné Vercse Erzsébet állította össze. A helyi főszervezők Ruppert Dóra és Stróbl Terézia tanárnők elmondták, az élen a Deák Téri Evangélikus Gimnázium zárt, a második helyet a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Óvoda Általános Iskola és Művészeti Iskola, a harmadikat a Budapesti-Fasori Evangélikus Gimnázium csapata szerezte meg.

Glasperlenspiel

A Glasperlenspiel (üveggyöngyjáték) német nyelvi, kultúrtörténeti és országismereti versenyt idén kilencedik alkalommal rendezték meg a 7–12. évfolyamosoknak – tájékoztatott Hohlné Probszt Éva tanárnő, főszervező. Az első kategóriában Mózes Boglárka (Mecseknádasd, Liszt-ált. isk.) végzett az élen, őt követte Jobbágy Botond (Kaposvár, Illyés-gimn.) és Krasz Luca (Mecseknádasd, Liszt-ált. isk.). A második kategória sorrendje: Angyal Réka (Szekszárd, Garay-gimn.), Kolozsi Liliána (Bonyhád, Petőfi-gimn.) és Amrein Vivien (Pécs, Janus-gimn.). A harmadiké: Pintér Boglárka Rebeka (Pécs, Jannus), Loboda Laura (Bonyhád, Petőfi) és Szanyi Márton (Pécs, Jannus).

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!