Amivel Istent szeretnénk dicsőíteni, az legyen mindig a legjobb!

Amivel Istent szeretnénk dicsőíteni, az legyen mindig a legjobb!

Share this content.

Forrás: szoljon.hu
Szolnok – A Szóljon.hu arról számolt be Misebortúrán járt a csépai atya című cikkében, hogy rendeletben kérte Ferenc pápa a papokat arra, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az egyházi szertartásokon használható borra. A Szentatya kifejtette: a bornak természetesnek és hibátlannak kell lennie. Hogy az atyák maradéktalanul teljesítsék a kívánalmakat, többen misebortúrára indulnak, teljesen „hivatalosan”. Az úrvacsorai borról Győri Péter Benjámin evangélikus esperest is megkérdezték.

Új rendeletet adott ki tavaly Ferenc pápa az egyházi szertartásokon használható borra vonatkozóan. Meghatározta, hogy a misebornak tisztának és hibátlannak kell lennie. Azaz: igazi minőségi bornak!

A Vatikán körlevélben értesítette minderről a püspököket, melyet aztán a Vatikáni Rádió is közzétett honlapján. Az új szabályozás oka, hogy míg korábban a vallási közösségek nagy körültekintéssel maguk készítették az áldozati liturgiában használt bort, addig ma már ezeket a szupermarketekben és az interneten keresztül is be lehet szerezni.

A Szentatya rendelete szerint azonban rossz bornak nincsen helye a templomokban! Elérkezett hát a misebortúrák ideje. A csépai Antal András atya is éppen tegnap tért haza Németországból, ahol misebortúrán vett részt.

Elmesélte, hogy ő maga a püspökség szőlészetében tanulta meg, milyen a jó bor és egyáltalán hogyan kell azt készíteni – persze szigorúan cukor nélkül, mert ez előírás!

Úgy növelték például a must cukorfokát, hogy annak egy részét éjszakákon keresztül főzték, míg végül kocsonyássá vált. Ezt a koncentráltan édes sűrítményt tették bele a borba.

„Persze mindezeket a teológiai főiskolán nem tanítják…” – nevetett András atya. Hozzátette, az, hogy hol milyen bort kortyolnak a templomokban, tulajdonképpen a pap ízlésén múlik.

„Németországban több borkészítőnél is voltam, különböző pincészetekben fordultam meg és kóstoltam végig a boraikat. Öt éve állok velük kapcsolatban. Ötven-száz liter bort külön az egyház kedvéért teljesen cukormentesen készítenek. Innen szoktam hozni a misebort, most is van jó néhány liter a csomagtartóban… Egy üveget külön a püspök úrnak szánok” – súgta meg András, hozzátéve, pár tíz liter nedű sokáig elég, hiszen misézésnél két centnél többet nem illik meginnia senkinek. Főleg nem a papnak, akinek egy nap akár három-négy misét is celebrálnia kell.

Egyébként nem csak a katolikusok, más felekezetek is használnak bort úrvacsoránál. A minőségre mindenki odafigyel!

„Amivel Istent szeretnénk dicsőíteni, az legyen mindig a legjobb!” – mondta Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész-esperes, aki maga is gondosan választja ki az úrvacsoránál felkínált vörösbort.

Elmesélte, Kiskőrös környékén kifejezetten abból a célból termesztenek szőlőt és készítenek bort, hogy azt az istentiszteleteken használják fel. Sőt évről évre országos evangélikus borfesztivált is szerveznek Révfülöpön.

Többek között éppen azért, hogy a lelkészek (is) megtalálják a számukra legfinomabb nedűket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!