Borünnep a közös gondolkodásért

Borünnep a közös gondolkodásért

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg és fotó: Sági Ági
Balatonfüred – Borkóstolókkal, szakmai előadásokkal és kulturális programokkal kezdték az évet Balatonfüred hagyományos Vince-napi borünnepén.

Az év folyamán a szőlőtermesztés első meghatározó szentje Vince. Balatonfüreden 1996-ban tartották az első Vince-napi találkozót, ahol a privatizáció után induló magánborászatok képviselői találkoztak és osztották meg tapasztalataikat egymással.

„Korábban ez a szakma régiós ünnepe volt, tavaly óta az egész város szezonnyitó ünnepe. A turisztikai egyesülettel és a Rizling Generációval közösen szerveztük, többnapos lett, több a nagyközönségnek szóló program is” – mondta a veol.hu-nak Szabó István, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke.

Idei újdonságként két borászat kitelepült a Kisfaludy-színpad mellé, hogy a sétáló nézelődőket is bevonják a programokba. A Vince-nap pénteken este az Irodalmi fröccsel kezdődött, melyen Tóth Loon színművész és Domián Emese, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. képviselője vezetett telt házas irodalmi kóstolót.

A szombati ünnepélyes megnyitón Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke és Kontrát Károly parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Ferencz Kornél, a helyi járási hivatal vezetője felidézte Szent Vince alakját, beszélt a borvidékről, a bor és a turizmus kapcsolatáról, majd Hamvas Bélát idézte, és kulturált borfogyasztásra buzdított.

A rendezvényen két szakmai előadás is elhangzott: Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója a 2017-es évet értékelte. Hajdú Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának részlegvezetője a szőlőültetvények telepítéséhez, felújításához nyújtható támogatásokról tartott előadást.

A Rizling Generáció akciójában a fiatal borászok a közös gondolkodás jelképeként egy-egy frissen metszett szőlővesszőt hoztak és tettek közös edénybe. A vesszők hajtását az egyesület online fórumain követni lehet. A vesszőket Gabnai Sándor evangélikus lelkész megáldotta, majd rövid beszédet is tartott. Elmondta, hogy Vincét felekezettől függetlenül tisztelik a hívők életéért, gondolatvilágáért és mártírhaláláért. Hangsúlyozta, hogy Vince tisztelete az összetartozásra figyelmeztet, és arra kérte a borászokat, hogy tegyék félre ellentéteiket. Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke elmondta, hogy elindult a térségben a közös gondolkodás, melynek eredményeként mindenki számára vonzó borászati identitás jön létre.

Délután az érdeklődők részt vehettek Fiáth Attila borakadémikus informatív kóstoló-előadásán, az est sétáló borkóstolóval zárult.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!