Boszorkányborda a színházi klubban

Boszorkányborda a színházi klubban

Share this content.

Forrás: kisalfold.hu
Sopron – Gabnai Sándor Boszorkányborda című játékát mutatják be a soproni teátrum színházi klubjában 2016. február 17-én, szerdán este kilenc órakor. A darabot Németh Ervin állítja színpadra.

Hat kortárs magyar szerző darabjának bemutatójával köszönti a Soproni Petőfi Színház klubja az intézmény negyedszázados jubileumát. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat.

A Boszorkányborda című játék Gabnai Sándor soproni evangélikus lelkész alkotása, amelynek alapját a neves soproni néprajzkutató és helytörténész, Bünker János Rajnárd mesegyűjtésének egyik darabja szolgáltatta. Bünker az 1890-es évtől a Líceum tanára volt, emellett ő volt az első, aki Sopron és környékének néprajzát és folklórját tudományos vizsgálat tárgyává tette.

A németség néprajza mellett a magyar néprajzzal is foglalkozott: publikált Sopron és környéke népi építkezéséről és lakáskultúrájáról, de foglalkozott a székely és a szász lakóházak sajátosságaival is. A millenniumi világkiállításon 1896-ban  egy néprajzi falut mutatott be.

A darab felolvasó színházi produkció lesz a február 17-i bemutatón. Középpontjában a soproni német ajkú szőlőművesek életéről, hiedelemvilágáról valló boszorkánytörténet áll, amelyet Bünker János a 19. század végén gyűjtött.

Gabnai Sándor lelkész két család különös titkokat rejtő színdarabjává alakította ezt a rémmesei elemeket is hordozó történetet, amelynek üzeneteként az emberi érzelmek, a szeretet és a szerelem sorsalakító erejéről kapunk bizonyosságot.

A klub vendége lesz Gabnai Sándor is, akit megvallatnak a témáról, majd szóba kerül a hagyományteremtés új szakasza, a színházi nevelési program és természetesen folytatódik a már elindított színházi vetélkedő a 2. fordulóval.

Gabnai Sándor: BOSZORKÁNYBORDA

– soproni felnőttmese –

Szereplők:

Gottlieb, kapáslegény: Papp Attila
Luise, Gottlieb szerelme: Simon Andrea
Magdalene, Luise anyja, boszorkány: Szőcs Erika
Johann, Gottlieb apja: Sárdy Zoltán
Josef, kocsmáros: Németh Ervin
Susanne, Josef lánya: Szlúka Brigitta
Bernát, öreglegény:  Savanyu Gergely

Dramaturg – rendező: Németh Ervin

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!