Botyánszky János evangélikus lelkészre emlékeztek

Botyánszky János evangélikus lelkészre emlékeztek

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Sz. Zs.
Mezőtúr – Nagyszabású megemlékezésen avatták fel néhány éve a városban Botyánszky János evangélikus lelkész szobrát a templom melletti emlékparkban. Az emberség napja alkalmából minden esztendőben városi ünnepséget rendeznek, melyen ebben az évben a lelkész unokája, Jaksits Lenke mondta el gondolatait.

Botyánszky János 1934 és 1976 között szolgálta lelkészként a mezőtúri evangélikus közösséget. 1944. június 16-án, amikor a mezőtúri zsidókat a téglagyári gettóból a vasútállomásra hajtották, hogy bevagonírozzák és haláltáborokba vigyék őket, mindenkinek példát adott emberségből: megszólaltatta a közeli evangélikus templom harangját, így kísérve el az elhurcoltakat szomorú útjukon.

Később, már a háború után a sajátján kívül, átmenetileg a református és a zsidó közösségnek is szolgált, az azokat sújtó lelkész-, illetve rabbihiány miatt. A magyaron kívül ugyanis beszélt héberül, németül, latinul, ógörögül, oroszul és szlovákul is.  Botyánszky János emlékét többféle módon is őrzi a város, a hősies és legendás harangozás emlékére ezt a napot a tolerancia napjává nyilvánították.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!