Megjelent Carl E. Braaten: Vitatott Jézus – Kicsoda Ő? című könyve

Megjelent Carl E. Braaten: Vitatott Jézus – Kicsoda Ő? című könyve

Share this content.

Forrás: Hermeneutikai Kutatóközpont
Budapest – A Hermeneutikai Kutatóközpont gondozásában megjelent Carl E. Braaten: Vitatott Jézus – Kicsoda Ő? című könyve.

Carl E. Braaten (1929) amerikai evangélikus teológus. Paul Tillich (1886‒1965) tanítványa, majd mintegy három évtizeden át (1965‒1991) a chicagói Lutheran School of Theology professzora, ahol a rendszeres teológia tanszékét vezeti. A Vitatott Jézusban részletesen elemzi a történeti Jézus-kutatás három hullámát, s rámutat, hogy a legújabb radikális irányzat egyes képviselői Jézusban többnyire önmaguk tükörképét kívánták megrajzolni. Braaten nem azt állítja, hogy a történeti Jézus-kutatás eredményeit el kell utasítani, ám a keresztény tanítás „nagy hagyománya” általa felvillantott fényében egy olyan Jézus-kép bontakozik ki előttünk, amelyet nem mi akarunk önmagunk képére alakítani, hanem fordítva: Ő szeretné a miénket az Övére formálni. Ezért is olvasható már a címlapon is a Mesternek a tanítványaihoz szóló kettős kérdése: „Kinek mondanak engem az emberek....Ti kinek mondotok engem?(Mk 8:27.29) Részlet Fabiny Tibor bevezető tanulmányából.

Braaten könyvében egész teológusi működésének summáját kapjuk, de nemcsak vitáit összegzi, hanem markánsan leírja az eltérő pozíciókat, állást foglal, tisztázza a teológiai előfeltevéseket, oszlatja az ideológiákat, és lépésről-lépésre elvezet a feltámadott Jézus Krisztus megismeréséhez. Ha célját jól értjük, máris tudjuk, hogyan kell a könyvében eligazodni. Nem azt mondja, hogy a keresztyénség léte azon múlik, hogy mások mit tudnak Jézusról, hanem hogy mi mit tudunk az üdvösség szerzőjéről. Jézus ismerete és az üdvösség reménye elválaszthatatlanul egybe tartozik. Tudós munka, polemikus megfogalmazások, de mögöttük élő hit és szép remény Jézus követői számára. Részlet Szabó István püspök ajánlásából.

A könyv megrendelhető a hermeneutika.btk@kre.hu email címen, személyes átvételre és postázásra is van lehetőség.

Tel.: +36-1-483-2935 Ára: 1500 Ft

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!