Brexit vagy Brexodus? – A Brexit értékelése teológiai perspektívából

Brexit vagy Brexodus? – A Brexit értékelése teológiai perspektívából

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Hoványi Márton, Sághy Ádám
A Brexit értékelése elsősorban gazdasági és megélhetési kérdésként vetődik fel egyéni és társadalmi szinten is. Éppen ezért feladata a keresztény értelmiségnek, hogy a valóban égető anyagi kérdések tárgyalása mellett felemelje a tekintetét és akár az okokat, akár a következményeket tágasabb horizonton is lássa és láttassa.

Ha a demokratikus döntések és azok nyomán a történelmi váltópontok kirajzolnak valamilyen mintázatot, amit Isten gondviselő jelenléteként is lehet olvasni, nem szabad kitérnünk ez elől az olvasat elől. Az alábbiakban arra törekszünk, hogy a történelmi előzményekből és Európa jelenlegi politikai és gazdasági helyzetéből kiindulva megfogalmazzuk azokat a feladatokat, amiket az Unió egységének megrendülése helyez az európai emberek vállára. Meglátásunk szerint ez három, konkrétumban jelölhető ki:

  1. Engedni a biztonságunk megrendüléséből fakadó új érzékenység kialakulását például a menekültkérdés érdemi kezelésekor.
  2. Meghallani a szuverenitásra törekvés hangját olyan módon, hogy a jövőben a kulturális értelemben vett autonómiát következetesebben támogassa az Európai Unió.
  3. Ezek után sem adni fel a politikai és gazdasági egység egyedül ésszerűen járható útját, ezért az Egyesült Királyság reintegrációján túl az EU globális szerepének tevékeny újragondolását kell elvégeznünk.

 

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!