Bronz helyett gránit

Bronz helyett gránit

Share this content.

Szöveg: Huszárik Ildikó, fotó: Bartha István
Balassagyarmat – Öt évvel ezelőtt tudósította a Gyarmati Hírek az olvasóit arról a szomorú tényről, hogy ismeretlen tettesek ellopták Baltik Frigyes evangélikus püspök síremlékéről a bronzból készült Bibliát. A balassagyarmati evangélikus egyház presbitériuma gyűjtést kezdeményezett a hiányzó Biblia pótlására.

Közadakozásból és Békési János műkőkészítő munkájával megvalósult a terv és a síremlék is felújításra került. Az új Biblia gránitból készült el.

2016. május 1-jén Bartha István evangélikus lelkész felavatta a felújított sírkövet, és megemlékezésében szólt Baltik Frigyes (1834–1919) itthoni és külföldi tevékenységéről. Elmondta, hogy a rostocki egyetem díszdoktorává avatták, számos teológiai írása és fordítása jelent meg nagyrészt szlovák nyelven.

Az énekkar szolgálata Antal Gusztávné vezetésével, valamint a koszorúzás tette még emlékezetesebbé a gyülekezet megjelent tagjai számára a különleges eseményt, amelyen részt vettek Baltik Frigyes püspök leszármazottai, déd- ük- és szépunokái.

A szerző a gyülekezet felügyelője.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!