Az egyházak elítélik a brüsszeli terroreseményeket

Az egyházak elítélik a brüsszeli terroreseményeket

Share this content.

Forrás: katolikus.hu, MTI, ceceurope.org, reformatus.hu, fordította: László Lilla
Brüsszel – Genf – Róma – Az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) mélyen lesújtja a tragédia, és elítéli az brüsszeli erőszakos támadást – derül ki a szervezet március 22-i nyilatkozatából. Ferenc pápa 2016. március 22-én délután Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával részvéttáviratot küldött Jozef De Kesel mechelen-brüsszeli érseknek a reggeli brüsszeli terrortámadások kapcsán. Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke is együttérzését fejezte ki.

A CEC is elítélte a brüsszeli terrorcselekményeket

Az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) mélyen lesújtja a tragédia, és elítéli az brüsszeli erőszakos támadást – derül ki a szervezet március 22-i nyilatkozatából.

Ma reggel a brüsszeli csúcsforgalomban ingázókat, valamint a kora reggeli repülőjáratokat többszörös, erőszakos támadás érte. Jelenlegi információk szerint legalább huszonhatan életüket vesztették a brüsszeli repülőtéren bekövetkezett két robbantásos merénylet és a későbbi, az EU-negyed közelében lévő metróállomáson történt robbantás során.

Az Európai Egyházak Konferenciáját mélyen lesújtja az emberéleteket követelő tragédia és a béke erőszakos megzavarása. „Elítéljük az erőszakos támadást és békés választ szorgalmazunk az elkövetkezendő órákban és napokban. Imádkozunk az elhunytakért, családjaikért és közösségükért és mindazokért, akik saját biztonságukat kockáztatva segítenek a bajbajutottakon.”

„A böjt és a nagyhét időszakában fájlaljuk az erőszak ilyen szélsőséges megnyilvánulását” – mondta az Európai Egyházak Konferenciájának főtitkára, Heikki Huttunen. „Most, hogy brüsszeli és európai polgárokként, testvérként és emberként közösen fáradozunk azon, hogy a sebek begyógyuljanak, egyben újból rá kell lelnünk saját utunkra, és mindnyájunknak hozzá kell járulnunk egy olyan társadalom létrejöttéhez, ahol mindenki biztonságban érezheti magát és részt vehet a közjó építésében.”

Az Európai Egyházak Konferenciája arra kéri a tagegyházakat és minden jóakaratú embert, hogy gondoljanak Brüsszelre, Belgiumra, Európára és imádkozzanak a békéért.

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a brüsszeli terrortámadások után

Elítélte „az oly sok szenvedést okozó vad erőszakot” Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében.

A Vatikán honlapján közölt francia nyelvű üzenetet Ferenc pápa nevében Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár küldte a belga főváros érsekének. 

A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak. 

„Tudomást szerezve a brüsszeli merényletről, mely számos ember halálát okozta, Őszentsége Ferenc pápa az Isten irgalmasságába ajánlja az életüket vesztett embereket és imádságban társul az őket fájlaló rokonokhoz. Mélységes együttérzését fejezi ki a sérültek és családtagjaik iránt és mindazok felé, akik a mentési munkálatokban segédkeznek, egyúttal kéri az Urat, hogy adjon nekik erősítést és vigaszt ebben a próbatételben. A Szentatya ismételten elítéli a vak erőszakot, mely oly sok szenvedést okoz. Istenhez fohászkodik a békesség adományáért és Isten áldását kéri a megpróbált családok és az egész belga nép számára” – szól az egy órakor küldött pápai részvéttávirat.

Giacinto Berloco brüsszeli apostoli nuncius a TV2000 olasz katolikus televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a támadók „tragédiát teremtő” helyszíneket választottak, hogy minél több áldozatot szedjenek. 

A terrorista támadások elkövetőiről szólva hozzátette: „Nehéz ezeknek az embereknek a fejével gondolkodni. Gyakran magukat kiközösítettnek érző személyekről van szó, vagy olyanokról, akiknek az együttélésről nagyon más az elképzelése mint nekünk”. 

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa imádkozik az áldozatokért

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa részéről Erdő Péter bíboros, a tanács elnöke fejezte ki részvétét a brüsszeli támadások kapcsán:

„Tudomást szerezve ma reggel a brüsszeli repülőtéren és a belga város metrójában elkövetett merényletekről, ezzel az újonnan elkövetett embertelen cselekménnyel szembesülve, imádkozom az áldozatokért és kifejezem együttérzésemet családjaiknak. Ezekben a nehéz időkben ne hagyjuk, hogy legyőzzön minket a félelem és imádkozzunk a békéért Európában, a Közel-Keleten és az egész világon."

Frissítés:

Mormonok a sebesültek között

A belgiumi merényletekben legalább kilenc amerikai állampolgár sebesült meg, jó részük mormon misszionárius. Három misszionárius - a mormon egyház utahi közleménye szerint - nagyon súlyos állapotban van.

A magyarországi muszlimok is elítélik a történteket

A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a Brüsszelben ma délelőtt elkövetett robbantásokat. A támadássorozat olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz. Az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető.
Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A muszlim az, akinek a beszédétől (nyelvétől) és a tetteitől (kezétől) biztonságban vannak az emberek. És az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat és vagyonukat.” (an-Naszái)
A Magyarországi Muszlimok Egyháza részvétét fejezi az áldozatok hozzátartozóinak és Belgium kormányának és lakosságának.

Friss:

Ferenc pápa: a brüsszeli terrorista támadások háborús pusztítással értek fel

Háborús  tett és pusztítás történt  Európa egyik városában, és ahogyan Júdás mögött mások álltak, akik fizettek azért, hogy Jézust elárulják, e mögött a fegyver gyártók és  fegyverkereskedők állnak - mondta Ferenc pápa egy Róma közeli menekült központban, ahol menekültek lábát mosta meg nagycsütörtökön. 

Az utolsó vacsorára emlékező misét Ferenc pápa a Rómától harminc kilométerre levő Castelnuovo di Porto menekülttáborában mutatta be. Az ilyenkor szokásos  lábmosás szertartásán a katolikus egyházfő tizenegy menekültnek és egy táborban dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát. A menekültkérők között három muzulmán, három eritreai kopt, egy hindu  és  öt katolikus volt. Az egyik muzulmán, egy 26 éves pakisztáni fiatalember tavaly szeptemberben érkezett meg Olaszországba a balkáni migrációs útvonalon, Magyarország érintésével. 

Ferenc pápa homíliájában szembe állította a brüsszeli támadásokat és a különböző népek és vallások közötti testvéri együttélést. Úgy fogalmazott, meg kell mutatni, hogy jó testvérként együtt tudunk élni. 

A Castelnuovo di Portóban működő tábor Olaszország legnagyobb menekültállomása. Az Olaszországban menekültkérelmet benyújtó bevándorlók tartózkodnak itt, és azok is, akik miután kérelmüket az olasz hatóságok elutasították, fellebbeztek és ennek megítélésére várnak. A központban mintegy kilencszázan vannak, nagyrészt afrikaiak, férfiak és muzulmánok. A tábor lakóinak nyolcvan százaléka 19-26 év közötti, de vannak közöttük több generációt átölelő családok és itt született gyermekek is. 

A tábor  udvarán Ferenc pápa majdnem minden menekülttel kezet fogott. Külön találkozott egy palesztin családdal, amelynek tagjai 1948 óta menekülnek  egyik országból a másikba. A menekültkérők „boldogságuknak” nevezték Ferenc pápát és több nyelven beszélgettek vele.  Az egyházfő csokoládéból készült húsvéti tojásokat,  valamint futball - és baseball  labdákat vitt ajándékba a táborba,  továbbá pénzadományt, amiből mindenkinek jutott.   

Ferenc pápa 2013-ban egy római börtön fiatalkorú elítéltjeinek mosta meg a lábát nagycsütörtökön, 2014-ben római betegeknek, tavaly a római Rebibbia börtön rabjainak. 

A pápa virágvasárnapi beszédében Jézus sorsához hasonlította a mai menekültekét kijelentve, hogy ahogyan Jézust, a menekülteket is közöny övezi, mivel „sokan nem akarnak értük felelősséget vállalni”. A nagypéntek esti keresztutat kísérő meditációk szövege is többször utal a menekültek sorsára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!