Búcsú egy transzilvanista tudóstól

Búcsú egy transzilvanista tudóstól

Share this content.

Forrás: maszol.ro / Ambrus Attila
Brassó – Kevesen ismerték. A legtöbben nem is hallottak róla. Haláláról a brassói többségi sajtó sem írt. Noha ő volt a 20. század legavatottabb szász levéltárosa, helytörténésze. Ha ugyan szabad helytörténészként aposztrofálni azt, aki az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb vallási, ideológiai, oktatási folyamatának, a reformációnak a kezdeteit kutatta ott, ahonnan az Erdély-szerte kisugárzott.

Gernot Nussbächer erdélyi szász történész, levéltáros, az erdélyi szászok történelmének, Brassó történetének, Johannes Honterus életének kutatója és tudósa volt. Publikációs listája több mint 1500 címet tartalmaz. Románia egyik legelismertebb és legavatottabb történészének munkássága és életműve európai szinten is ismert.

A cikk itt folytatódik.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!