Budapest legrövidebb utcája a Miatyánk nevet viseli

Budapest legrövidebb utcája a Miatyánk nevet viseli

Share this content.

Forrás: pestbuda.hu, szöveg: Tittel Kinga, fotó: Both Balázs, továbbá: Evangélikus Élet
Különös a története a Deák Ferenc utcát és az Erzsébet teret összekötő utcácskának. Nevét, a Miatyánkot még a legzordabb időkben sem változtatták meg, amikor a kor szelleméhez igazodva tömeges volt a közterületek átkeresztelése. Szerencsére nem is törölték a hivatalos nyilvántartásból, egyszerűen csak nem használták: nem írták ki se az épületekre, se a térképre. Megtehették, hiszen ide nem nyílt egyetlen kapu sem, vagyis az utca létezett is, meg nem is.

A belvárosi Miatyánk utca sikerrel pályázhat a város legrövidebb utcája címre, főleg amióta a szintén a Lipótvárosban található Perc utcát átépítés miatt megszüntették. Vizsgáljuk meg, hogyan alakult ki és miként változott meg a neve az évszázadok során.

Első megjelölésekor – a legkorábbi adat 1803-ból való – Kupfergassének, azaz Réz utcának nevezték, mivel itt állt egy jeles rézöntőmester, bizonyos Remold János műhelye. Az utcácska másik oldalán Ürményi József, a Hétszemélyes Tábla tekintélyes bírája építtetett bérházat (a Kúria előtt a Hétszemélyes Tábla volt a legfelsőbb szinten ítélkező bíróság).

A rézöntő műhely valamikor az 1820-as években átköltözött az Arany János utcába, és időközben felépült a Deák téri evangélikus templom, amely a mai napig fővárosunk legnagyobb protestáns temploma. Időszerűvé vált tehát a névváltoztatás. Mivel errefelé jöttek – utat rövidítve – az istentiszteletre Lipótváros evangélikus hitű polgárai, és nagyjából annyi idő alatt mentek végig a soron, ameddig az ember magában elmond egy Miatyánkot, megszületett az új név. Az 1820-as években már a Miatyánk kezdő szavairól Pater Noster Gasse (Pater Noster köz), amelynek magyar alakját – Miatyánk utca –1873-ban törvényesítette a Közmunkák Tanácsa.

Innen számítva hosszú évtizedeken át megmaradt a Miatyánk utcanév. Az 1950-es évek elején – érzékelve talán, milyen furcsán cseng, hogy a Deák Ferenc utcát a Sztálin, majd Engels térrel (a mai Erzsébet térrel) éppen ez a kis köz köti össze – azt az akkor kézenfekvőnek tűnő megoldást választották, hogy az utcát mint közterületet egyszerűen megszüntették. A rendszerváltás után, az 1990-es években aztán visszakerült a tábla a „helyére”.

S hogy mi a történetük az utca két oldalán álló szállodaépületeknek? Az Ürményi-házat 1909-ben vette meg a trieszti székhelyű Adria Biztosító Társulat, amely – miután lebontotta az épületet – a telekre egy négyhomlokzatos, ötemeletes üzlet- és irodaházat építtetett. A homlokzatokon elhelyezett tíz szobor – Ligeti Miklós és Telcs Ede alkotásai – a különböző biztosítási ágazatokat szimbolizálja. Az utcanévtábla mellett látható alkotás például a görög mitológiából ismert, az élet fonalát sodró, majd elvágó Párka az életbiztosítást jelképezi.

A második világháború után az épület a Budapesti Rendőrfőkapitányság székháza lett, így a földszinten kihallgatószobákat és fogdákat alakítottak ki. Az ezredfordulón, éppen 2000-ben luxusszállodává alakították át Le Meridien néven, a háborúban elpusztult épületszobrokat is újrafaragták 2003-ban. A hotel jelenleg a Ritz-Carlton szállodalánc tagja, s olyan hírességek is megszálltak itt, mint II. Erzsébet angol királynő vagy George W. Bush amerikai elnök.

A hajdani rézöntő műhelynek és szomszédságának a területén több bér- és irodaház is épült, amelyekben többek között „testegyenészeti” intézettől fotóstúdióig, banktól a szőrmekereskedésig mindenféle vállalkozás üzemelt. A második világháború után lebontott házak helyén 1971-ig parkolóház működött, majd 1988–1992 között épült fel a ma is látható ötcsillagos Kempinski Hotel Corvinus Budapest (itt is számtalan híresség szállt már meg a megnyitása óta).

Az utcanévtáblát – reméljük – ma már nem csak az imádság tartja a helyén…

Az eredeti írás A belvárosban van Budapest legrövidebb utcája – A Miatyánk nevet kétszáz éve viseli, a múlt rendszerben sem változtatták meg címmel a Pestbuda.hu várostörténeti magazin oldalán május 21-én jelent meg.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 21–22. számában jelent meg 2020. június 7-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Miatyánk utca -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!