Budapesten tanácskoztak a szíriai és iraki háború következményeit kezelő európai segélyprogram résztvevői

Budapesten tanácskoztak a szíriai és iraki háború következményeit kezelő európai segélyprogram résztvevői

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Fekete Dániel / MÖS
Budapest – 2019. június 13-án Budapest adott otthont annak a nemzetközi tanácskozásnak, melyen a szíriai és iraki háború következményeit kezelő ’Qudra’ segélyprogram végrehajtó szervezetein kívül a programban érintett országok hatóságainak képviselői is részt vettek. A Kongresszusi Központban tartott találkozó sajtótájékoztatóval zárult, melynek célja volt, hogy a szélesebb magyar és európai közvélemény is megismerhesse a Qudra Program eddigi eredményeit, hatásait.

A médiaeseményen felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, valamint Volker J. Oel, aki a Németország Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztériuma Közel-Kelet Osztályának vezetője.

A Qudra Program 2016 júniusában indult, és az elnevezése egy arab szóból származik, mely „erőt”, „képességet” vagy „rugalmasságot” jelent. A 23 milliárd forint teljes költségvetésű „Resilience for Syrian refugees, IDPs and host communities in response to the Syrian and Iraqi crises – QUDRA” elnevezésű programot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Német Nemzetközi Együttműködési Ügynökség (GIZ), az „Expertise France” (EF), valamint a Spanyol Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (AECID) hajtja végre együttműködésben. A támogatott térség négy országában – Irak, Jordánia, Libanon és Törökország –, az Európai Unió Szíriai Válságra Reagáló Regionális Vagyonkezelői Alap (Madad Trust Fund), valamint a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium támogatásával megvalósuló program fő célja a menekültek és a befogadó közösségek alkalmazkodóképességének, oktatásának, munkavállalási lehetőségeinek támogatása, a helyben maradás elősegítése öt kulcsfontosságú területen:

• Az iskolai infrastruktúra javítása és az iskolai szabadidős tevékenységek (pl. sport) támogatása;
• Az alapvető szakmai készségek bővítése és javítása;
• Közösség-alapú szolgáltatások fejlesztése és a társadalmi kohézió erősítése;
• Helyi önkormányzatok kapacitásainak megerősítése;
• A párbeszéd és a tapasztalatcsere elősegítése a programban résztvevő szervezetek között.

A helyben történő, közel 500 ezer embert elérő, közvetlen segítségnyújtás mellett a program fontos eleme a tágabb európai közvélemény megszólítása, érzékenyítése azokra a problémákra, amelyek a szíriai, illetve iraki krízis következtében alakultak ki a térségben, illetve annak bemutatása, hogy a Qudra Program hogyan nyújt segítséget a háború után az újrakezdésben. Ezt a célt szolgálta Lackfi János költő-író és Cakó Ferenc homokanimációs művész a sajtótájékoztatón is levetített „Világzabáló és a visszacsinálók” című alkotása, melyet az Ökumenikus Segélyszervezet a napokban mutatott be. A pusztító háború emberi életekre gyakorolt hatásait és a Qudra Program sorsfordító segítségét egyedülálló módon közelhozó alkotást már az első napokban több tízezren nézték meg a közösségi médiában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!