Elindult a budavári orgona Angyalföldre!

Elindult a budavári orgona Angyalföldre!

Share this content.

Forrás: budavar.lutheran.hu, továbbá: szöveg és fotó: Balicza Máté
Budapest – Koncert keretében búcsúztak el orgonájuktól 2017. január 8-án a Budavári Evangélikus Egyházközség tagjai. Egy nappal később pedig elkezdődött a hangszer bontása. Az orgona új otthona a remények szerint az angyalföldi evangélikus templom lesz – írták a budaváriak honlapján. A mai nap befejeződik az orgona bontása és elkezdődik a karzat átalakítása. Az átalakítás ideje alatt a vasárnapi istentiszteleteket a templomban tartják. Az énekeket egy elektromos orgona fogja az átmeneti időben kísérni. Új szívvel és erősödő lélekkel tegyünk arról bizonyságot, hogy a gyülekezetünk számára az igehallgatás minden körülmények között fontos! – buzdítottak.

Január 8-án a gyülekezet orgonistájának, Bán Istvánnak előadásában az októberben elindított tematikus koncertsorozatának zárásaként néhány órával az elbontása előtt utoljára szólalt meg a budavári evangélikus templom bő fél évszázados orgonája. A Peskó Zoltán tervei alapján épült hangszert a művész fia fejezte be, aki évtizedeken keresztül az egyházközség briliáns orgonaművészeként kápráztatta el zenei szolgáltával a híveket és a zeneszeretőket. A vasárnapi eseménnyel a gyülekezet, valamint egykori növendékei, Kovács Róbert és Bán István orgonaművészek egyaránt tisztelegtek a hangszer és Peskó György előtt.

A délelőtti ünnepi istentiszteleten Kodály Z. Csendes miséje csendült fel Bán István orgonajátékán keresztül, az esti koncerten pedig Kovács Róbert orgonaművész barátjával a templomot megtöltő gyülekezetnek és kíváncsi közönségnek Daquin, Bach, Liszt, Virágh, Lübeck, Vierne és Peskó Zoltán műveit adták elő egymást követően. Az egyes darabok között rövid gondolatok hangoztak el az egyházközség Peskó Györgyöt személyesen ismerő, vele együtt szolgáló egykori lelkészeitől és karnagyaitól: megszólalt Bán István, Hafenscher Károly, Balicza Iván, Szebik Imre, Buday Barnabás, Madocsai Miklós és Csorba István.

Bence Imre esperes Lk 2,41-53 alapján tartott igehirdetése a gyülekezet honlapján olvasható. Ebben az egyházközség jelenlegi lelkésze a 12 éves Jézusról szóló történet alapján kiemelte, hogy az igazán lényeges a templomban, amit a hangszerre való emlékezéskor is figyelmünk középpontjába kell állítani, az maga „Jézus Krisztus, aki tegnap, és ma, és mindörökké ugyanaz, velünk marad, s áldásait nem vonja meg tőlünk”.

A budavári templomban a Reformációi Emlékbizottság jóvoltából épülő új hangszer előreláthatólag 2017 májusában kerül átadásra. Egy olyan késő barokk hangszer lesz ez, amelyet Bachnak a fennmaradt orgonatervei inspiráltak. Az elbontásra kerülő Peskó-orgona pedig felújítás után az angyalföldi evangélikus templomban talál új otthonra, reménység szerint még szintén 2017-ben, amint az ehhez szükséges támogatás összegyűlik. Ennek jelképeként a búcsúkoncert végén a budavári gyülekezet orgonistája Bán István egy orgonasípot adott át a Budapest-Angyalföldi Evangélikus Egyházközség lelkészének, Grendorf Péternek.

A projekt hátteréről bővebben az Evangélikus Élet magazin január 8-i számában jelent meg tudósítás. A vasárnapi koncertről készült felvétel pedig hamarosan elérhető lesz a gyülekezet honlapján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!