érettségi

Nem ballagtak, de vizsgáznak

A 2020/21-es tanév tavaszi érettségi időszakában a vizsgázó végzősökről és az írásbeli feladatok értékeléséről, értelmezéséről szóló híradásokban sok szó esik a koronavírus-járványról. Természetesen így van ez, mert ők azok a diákok, akiknek felkészülési idejét, az elmúlt majd másfél évet jelentősen átalakította a pandémia. A digitális oktatás során önálló, felelős döntéseket kívánó helyzetekkel találkoztak, érettségükről jóval hamarabb kellett tetteiken keresztül számot adniuk, mint ahogy a vizsganapokra sor került.

A középiskolák végzőseinek véget ért a tanév

A Magyarországi Evangélikus Egyház 19 középiskolai intézményében búcsúztatják ezekben a napokban a végzős diákokat: a hagyományos ballagás helyett idén jellemzően online osztályfőnöki órákon, videóüzeneteken keresztül látják igazgatójukat, tanáraikat, iskolalelkészüket és társaikat a diákok.

Megduplázódik az egyházi kérdésekkel foglalkozó feladatok aránya az új történelem érettségiben

Budapest – Megduplázódik az egyházi kérdésekkel foglalkozó feladatok aránya az új történelem érettségiben – derül ki a vizsgakövetelményeknek a Népszava birtokába került tervezetéből.

Kisebb csoportokban készülnek az érettségire a kiskőrösi diákok

Kiskőrös – Nincsenek könnyű helyzetben az idén érettségizők. A végzős középiskolások ugyanis a harmadik olyan félévet kezdték el, amelyet nem tudnak a klasszikus formában végigtanulni. A járvány miatt online oktatás keretében veszik az új tananyagot, ismételnek és készülnek fel eddigi életük legnagyobb kihívására, az érettségire.

Várják az érettségizőket Nyíregyházán

Nyíregyháza – Rohamosan közeleg a május, amikor a végzős középiskolások számára megkezdődik az érettségi időszaka. Az elmúlt évben egészen március közepéig az iskolákban készültek erre a diákok, a mostani tanévben viszont már novembertől átálltak a középiskolák a távolléti oktatásra, pedig különösen az emelt szintű érettségire készülő tanulók és oktatók számára most fontos lenne a folyamatos kapcsolattartás.

Nem vettek fel? Nem most dőlt el az életed, ne parázz!

„Most kell eldönteni, mit szeretnél, szorgalmasan tanulni, jól érettségizni, és nem lesz probléma az egyetemi felvételinél” – hányszor hallottuk ezt a mondatot az érettségi előtt? Szinte minden áldott nap elmondják egy végzős gimnazistának, hogy ha most jól tanul, jól teljesít, akkor nem lesz probléma, sínen lesz az élete. Pedig nincs rá semmi garancia, mert ha fel is vesznek a vágyott egyetemre, attól még korántsem biztos, hogy végül szeretni is fogod a választott szakmát, sőt elképzelhető, hogy a tervekkel és álmokkal ellentétben akár már egy év múlva a világ teljesen más pontján fogsz teljesen más életet élni.

A rendkívüli körülmények között is megértek a Vajdás diákok

Szarvas – Az idén minden más volt, mint máskor. A rendkívüli egészségügyi helyzetre való tekintettel, március 16-ával iskolánk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium is áttért a digitális tanrendre. A hirtelen átállás mindenkinek nehézséget okozott, de legnehezebb dolguk az érettségi előtt álló tanulóinknak volt, illetve az őket felkészítő pedagógusainknak. Még az elején azt sem lehetett tudni, lesz-e egyáltalán érettségi. Később is csak találgatni tudtunk, írásbeli vagy szóbeli, vagy mindkettő? Amikor megszületett a döntés, gőzerővel kezdtek el készülni tanulóink az írásbeli vizsgákra.

Rendhagyó szakmai vizsga zajlott a KEVI-ben

Kiskőrös – Idén – a járványügyi helyzetre való tekintettel – Kiskőrösön is szóbeli vizsgarész nélkül zajlanak a szakmai vizsgák. A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus diákjainak gyakorlati vizsgája két részből állt, amelyeket az iskola tanterületén szerveztek meg. A Nevelési- és Oktatási Osztály (MEE OI NOO) valamint, az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) munkatársainak helyszíni riportját adjuk közre.

Kereszténységről is kaptak esszéfeladatot a történelemből érettségizők

Budapest – A kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is téma az esszéknél a középszintű történelemérettségi második részében.

Milyen volt a matekérettségi?

Győr – A tegnapi napon Győrött jártak a NOO–EPSZTI munkatársai. Bujdosó Erika és Magyari Márton helyszíni riportokkal jelentkeztek a Pérterfy Sándor Evangélikus Gimnáziumból, ahol szintén zajlik az érettségi. Videós bejelentkezéseikben láthattuk, amint Kolarovszky Zoltán igazgató úr nagy papírdobozban hozta a feladatlapokat és elmesélte, ezúttal miben más a vizsga. Egy másik videóban az idei érettségi előkészítésének kulcsszaváról, a beosztásról beszélgettek Horváth Petra iskolatitkárral és Győryné Timár Henriette igazgatóhelyettessel. A harmadik videóban az EPSZTI matematika tantárgygondozója és két megszólított diák a vizsga feladatait értékelték.

Oldalak

Feliratkozás RSS - érettségi csatornájára