ökológia

Közeleg tényleg a világvége? A fizikus megmondja!

2020-at írunk, a tudomány és a technológia rohamosan fejlődik, ám még mindig nem tudunk mit kezdeni azzal, hogy bolygónk hamarosan élhetetlenné válik. A klímaváltozás, a túlfogyasztás már elérkezett, az emberek többsége pedig még mindig úgy véli, hogy nincs baj. De vajon tényleg így van? Valóban a világvége felé haladunk, vagy még időben észbe kaptunk, és nincs minden veszve? Dr. Hetesi Zsolt fizikussal, egyetemi docenssel beszélgettünk a teremtés hete alkalmából az éghajlatváltozásról, a vidéki életről és a jövőről.

Pandémia – A SARS-COV-2 világjárvány globális ökológiai összefüggései

Az idei évben is kora ősszel ünnepeljük a Teremtés hetét. A hálaadó vasárnapot megelőző héten, a 2020. szeptember 27. – október 4. közötti időszak lehetőséget kínál közösségeinknek, hogy figyelmünket a teremtett világ értékei felé fordítsuk és közösen ünnepeljük mindazt, amit Teremtőnktől kapunk. Az alábbiakban az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által készített füzetben megjelent, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gondolatokat adjuk közre.

Felelősek vagyunk a teremtett világért

„Azt hiszem, a világ okos emberek nagy hahotája közepette fog elpusztulni, akik azt fogják hinni, hogy mindez csak vicc” – fogalmazott Søren Kierkegaard dán teológus 1841-ben. Ha ma minden jel katasztrófára utal, miben reménykedjünk keresztyénként az ökológiai krízisek időszakában?

Kereszténynek lenni biofarizeusok között

Édentől keletre (a bűnbeesés következtében) az alma elízetlenedik. A gyümölcs, zöldség és gabona az ember verítékes munkájával terem. A gépevolúció és génmanipuláció pedig végképp nem kedvez az őseredeti ízek meglelésének. Hogyan gondozhatjuk magukban a paradicsomi képet azon a földön, ahol már szinte mindent leromboltunk? Hit és egészség című sorozatunk második részét közöljük.

Ökológiai kérdésekkel foglalkoztak a balassagyarmati gyülekezet reformációi rendezvénysorozatának beharangozó előadásán

Balassagyarmat – A Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség bibliaórájára vendégeket hívtak, és a téma is különleges volt. 2017. március 7-én, fél hatkor a szokásos időpontban a rendszeres bibliaórásokon kívül még más érdeklődők is megjelentek az egyházközség gyülekezeti termében.

Kertész leszek – Béres Tamás és Szarka István tartott előadást

Budapest – Az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológia Szakosztálya szervezésében Béres Tamás és Szarka István lelkészek tartottak előadást az ember és természet viszonyáról. Az előadók a jó gyakorlatokat bemutatva fogalmazták meg azt a felelősséget, melyet közösség, egyház és egyén végezhet a teremtett világ megóvása érdekében.

A teremtésvédelem az evangélium tiszta megélése

Szeged – Miért érkeznek Budapestről Szegedre kerékpárral egy istentiszteletre? Mit keres egy tengerimalac és egy növény egy templomban? Mitől több a teremtésvédelem, mint egy zöldmozgalom? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Teremtés Hetének nyitó istentisztelete, amelyet 2016. szeptember 25-én tartottak Szegeden, a Kalkuttai Szent Teréz templomban. Az ünnepi hét idei témája az, hogy hogyan lehetünk szelídek a minket körülvevő teremtett világgal.

Faültetés a Szélrózsán – Videó

Mátrafüred – Sástó – „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát” – fogalmazott Luther Márton. A Szélrózsa – 11. Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón hagyományteremtő céllal egy facsemetét is elültettek.

Tényleg képes a gyógyulásra a Föld, ha odafigyelünk

Gyógyulni kezdett az ózonlyuk az Antarktisz felett, olvasható az ORIGO-n. Mégsem marad hatás nélkül, ha törődünk a Földdel? Mit tehetnek az egyházak a környezeti válság megoldásáért?

Egy gazdag és egy szegény – éghajlati igazságosság – A Teremtés Hete záró alkalmáról

Sopron – Idén a Soproni Evangélikus Egyházközség volt a házigazdája a Teremtés Hetét lezáró ünnepi istentiszteletnek, 2015. október 5-én. Az ökumenikus teremtésvédelmi alkalom mottója az Egy gazdag és egy szegény - éghajlati igazságosság volt. Az istentiszteletre egy csapat kerékpáros is érkezett, akik a Tekerj felebarátodért! című kezdeményezést népszerűsítették.

Oldalak

Feliratkozás RSS - ökológia csatornájára