Argentína

Argentin teológiai könyvtár jött létre ökumenikus összefogásban

Buenos Aires – Öt argentin egyház (két evangélikus, egy valdens, egy metodista és egy missziói hátterű) együttműködése révén válhat ismét látogathatóvá Dél-Amerika legnagyobb protestáns anyagokból álló gyűjteménye az Argentin Állami Pedagógiai Egyetemen. A dokumentumokat korábban az Evangélikus Műszaki Felsőoktatási Intézmény őrizte, viszont ez az intézmény 2016-ban bezárt.

„Az Úristenhez ... eljut az ima, akármelyik pap is imádkozik” – Demes András lelkész emlékére

Ez év május 16-án Argentínából kaptam egy levelet ott élő barátomtól, Demes Ferenctől. Értesített, hogy elhunyt a testvére, Demes András (1942-2020). A Demes család- és Ferenccel való ismeretségem, egy korábbi helytörténeti könyvem kapcsán került a figyelmem középpontjába. Részben Ferenc segítségével került számomra ismertté egy több száz éves református lelkészi dinasztia életrajza. Úgy gondolom, hogy méltó lesz Demes András emlékéhez, ha most felidézem, milyen családból is származik ez a most elhunyt, kiváló ember.

Otthon Buenos Airesben – Egy dél-amerikai látogatás tapasztalatai

Buenos Aires – Argentína fővárosában járt, a Buenos Aires-i Krisztus Keresztje Magyar Evangélikus Gyülekezet vendége volt dr. Gáncs Tamás október 13–16. között. A Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze igehirdetésekkel szolgált vasárnapi istentiszteleteken, találkozott a helyi magyar vezetőkkel, és a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából tárgyalt a Kőrösi Csoma Sándor program Buenos Aires-i lehetőségeiről. Vasárnap a magyar istentiszteleten jelen volt dr. Gelényi Csaba, a Magyarország Buenos Airesben akkreditált nagykövete is, aki az istentisztelet utáni rövid eszmecserén támogatásáról biztosította a tárgyaló feleket.

Az utazás szélesíti a látókörünket

Nyíregyháza – Buenos Aires – Tótfalusi Fanni, a nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium diákja idén nyáron cserediákként Argentínában tölthetett két hónapot. Személyes beszámolóját olvashatják ott szerzett élményeiről.
Feliratkozás RSS - Argentína csatornájára