artikuláris nap

Örökség és áldás – Artikuláris napot tartottak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben

Nemeskér – Locsmánd, Répcelap, Répceszemere, Bük, Szakony, Lövő és Újkér felől gyalog, lovas kocsin vagy kerékpáron érkeztek a hívek Nemeskérre, ahol a római katolikus templom előtt egy megemlékezéssel, majd az evangélikus templomban kétnyelvű (magyar, német) istentisztelettel kezdődött az artikuláris nap a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben, 2019. szeptember 29-én. Egész nap kulturális programok, koncertek, gyermek- és ifjúsági programok zajlottak több helyszínen. A nap úti áldással ért véget. – KÉPRIPORT, VIDEÓ!

„Hidak a reformáció évszázadai fölött” – Artikuláris gyülekezetek találkozója

Nemeskér – Négy, a nyugati határhoz közeli gyülekezetet, Nemescsót, Nemeskért, Vadosfát és Celldömölköt különös szál fűzi össze: az 1681-es soproni országgyűlés megyénként két-két településen engedélyezte az evangélikusoknak, hogy ott istentiszteletet tartsanak – ezeket hívjuk artikuláris gyülekezeteknek. Mintegy száz évig messze falvakból is ide jártak az evangélikusok vasárnaponként. Ebben a felsorolásban szerepelt a fenti négy gyülekezet is.

A megtartó hit útjain – Artikuláris napot tartottak Nemescsón

Nemescsó – A magyarországi protestantizmus üldözésére emlékezve gyűltek össze az osztrák, a szlovén és a magyar evangélikusok 2015. szeptember 27-én, a Vas megyei Nemescsón. Legalább másfélezer lutheránus látogatott el ezen a verőfényes vasárnapon az egykori artikuláris településre. A hitükért szenvedő, sok nehézséget vállaló, hajdanvolt testvéreinkre emlékezve a környező településekről indulva sokan gyalogszerrel, lovon, vagy éppen kerékpáron tették meg a templomig az utat.

Gondolatok Nemescsón

Milyen jó betérni a soproni Cézár pincébe, ha egyáltalán van hely, hiszen az egyik legnépszerűbb célpontja a turistáknak, és felhörpinteni egy pohár soproni kékfrankost! Az ódon falak között bizony kevesen gondolnak arra, hogy egykor sorsunkat meghatározó történelmi esemény színhelye volt ez az épület.

Száz év fagyos ellenszélben

Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökének egyháztörténeti visszatekintéssel gazdagított gondolatai a szeptember 27-én megrendezésre kerülő artikuláris nap elé.
Feliratkozás RSS - artikuláris nap csatornájára