böjt

Éjszaka a földön

Március végére jelentősen nő a világos órák száma. De örömünkre árnyékot vet, hogy a második év böjtjét töltjük egymástól és korlátozások nélküli gyülekezeti közösségeinktől távol. Szomjazunk a megnyugvást adó lelki táplálékra.

Nisan – virágok hava, tavasz!

Húsvéti versek, novellák, drámák, regények után kutatva a magyar- és világirodalomban igazgyöngyökre találunk. A nagyhét eseményei, Jézus Krisztus halála és feltámadása, ez a misztérium, valamint a Jézus mellett és ellen megnyilvánuló személyek jelleme írók, költők ihletője. A kétezer éves történet egészének és részleteinek, helyszíneinek, fő-és mellékszereplőinek művészi ábrázolása egyben az alkotók hithez, Krisztushoz, megváltáshoz, Istenhez való kapcsolódásának vallomása is. S mivel egy jó irodalmi mű nem csak állít, hanem kérdez is, jó, ha az olvasáshoz külső és belső csendet keresünk.

Böjti gondolat: Egy groteszk ünnep pillanatnyi metszete

Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Molnár Lilla a Budapest–Kelenföldi Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Népszokások böjtben, a nagyhéten és húsvétkor

Szentendre – Sorozatot indítottunk a Magyarországi Evangélikus Egyház Youtube-csatornáján. A szentendrei Papp Kornélia hagyományéltető óvónő és Kertész József nyugalmazott erdész műsorukban az egyes egyházi ünnepek népszokásait mutatják be. A sorozat egyes részeit ebben a naponta frissülő lejátszási listában találják meg.

Teológuspassió járvány idején – Beszélgetés Bányai Tamással és Szikra Benedekkel

Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem a koronavírus-járvány miatt idén online formában tartja meg teológuspassióját. A formabontó animációsfilm-előadás premierjére nagypénteken kerül sor. A film szervezőivel, Bányai Tamás és Szikra Benedek teológus-lelkész szakos hallgatókkal az előkészület kihívásain kívül arról is beszélgettünk, hogy mi lesz a film érdekessége.

Böjt – 2021: Érintés

Jó volt kéz a kézben sétálni. Jó volt, de vége. Arcunkat maszkok fedik, grimaszaink rejtettségben élnek. Ahogy őszinte létezéseink is átértékelődnek. Egyik ismerősöm szerint most derülnek ki az igazi barátságok, most értékelődnek át az emberi kapcsolatok.

Böjti gondolat: A csend nem egyenlő a némasággal

Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Pápai Attila a 2022-ben megrendezésre kerülő találkozó helyszínét biztosító Gyulai Evangélikus Egyházközségének a lelkésze. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Böjt – 2021: Tavaszi szellő

Tavasz van. Most már „hivatalosan” is. Ahogy kinyitom az ablakot, friss levegő szűrődik a szobámba. A háttérben online órák szavai keveredek. Egyik szobából egy „orosz cár”-ról szól a szövegértő gyakorlat, a másikban matematikát tanul a gyermek. Én éppen szünetet tartok. Jó lenne megreggelizni, de a következő órára már készülni kell…

Mi hiányzik most neked leginkább? – Böjti gondolatok

„Hiánnyal teltek vagyunk. A böjt is hiány, hiányteremtő. Van, aki egyes táplálékokat von meg magától, más az alkoholtól, a szórakozástól, a hobbijától vagy a vásárlástól tartózkodik” – írja Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész. A fóti evangélikus gyülekezet tagjai napi üzenetet kapnak e-mailben. A sorozat címe: Negyven böjti szó. Az alábbiakban Zászkaliczky Zsuzsanna gondolatait olvashatjuk a mindenkit érintő, sokarcú hiányról.

Böjti gondolat: Most tudunk szívből ujjongani?

Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Zászkaliczky Anna Eszter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának kommunikációs referense, az alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Oldalak

Feliratkozás RSS - böjt csatornájára