egyházügyi törvény

Kártérítést ítélt meg magyarországi kisegyházaknak a strasbourgi emberi jogi bíróság

Strasbourg – Az új egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt kártérítést ítélt meg magyarországi kisegyházaknak a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden, írja az MTI.

Valódi párbeszéd? – Fórumbeszélgetést tartottak a bevett egyházak és a kisegyházak magyarországi helyzetéről

Budapest – Milyen az egyház és az állam kapcsolata? Mit jelent a gyakorlatban az új egyházügyi törvény? Milyen a bevett egyházak és a kisegyházak mai helyzete? – Csepregi András evangélikus lelkész, Iványi Gábor lelkész és Verő Tamás rabbi ült le egyazon asztalhoz, hogy válaszokat keressen a kérdésekre.

Megkezdte az egyházügyi törvény módosításának tárgyalását kedden a Ház – Folyamatosan frissítjük!

Budapest – Egyaránt vallási közösségként tekintenének a jövőben valamennyi elsődlegesen vallási tevékenységet végző közösségre, felekezetre vagy egyházra, függetlenül annak megnevezésétől vagy szervezeti formájától - ismertette a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítását a fideszes Gulyás Gergely kedden az Országgyűlésben. A KDNP támogatásáról biztosította a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítását, míg a Jobbik és az LMP is több ponton kritizálta azt.

Fidesz: van esély arra, hogy ellenzéki pártok is támogassák az egyházügyi törvény módosítását – Az MSZP nem vesz részt a jövőben ötpárti egyeztetéseken

Budapest – A Fidesz frakcióvezetője szerint van arra esély, hogy a Jobbik és az LMP is támogassa az egyházügyi törvény módosítását. Kósa Lajos a tervezetről tartott ötpárti egyeztetés után hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatályos törvény miatt több egyházis Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely igazat adott nekik, de más uniós és nemzetközi testület is bírálta a jogszabályt. Hírösszefoglaló! Folyamosan frissítve!

Módosulhat az egyházügyi törvény

Budapest – A jövőben az egyházakat nem „elismernék", hanem nyilvántartásba vennék egységesen bírósági eljárásban, a törvényben meghatározott feltételek alapján, indoklás és rendes bírói jogorvoslat mellett - többek között ezt tartalmazza az egyházügyi törvény módosításának tervezete, amelyet a kormany.hu oldalon tettek közzé.

Ab: a magyar egyházi szabályozás ellentétes az emberi jogi egyezménnyel

Budapest - Az emberi jogi egyezménybe ütközik a magyar egyházakra vonatkozó törvény és kormányrendelet néhány rendelkezése - mondta ki az Alkotmánybírság (Ab), mely a szükséges összhang létrehozására három hónapot adott a jogalkotóknak.

Várni kell az új egyházügyi törvényre

Budapest – Több hónapos késéssel kerülhet a Parlament elé az új egyházi törvény. Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal nyújtotta volna be a jogszabályt, de az egyházügyi államtitkár szerint leghamarabb is csak ősszel tárgyalhat róla az Országgyűlés.

Soltész: az egyházakkal és a KDNP-vel egyeztetett egyházitörvény-javaslat kerül a parlament elé – Semjén: nem tekintjük példának a német modellt

Budapest – Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint nem kerülhet olyan új egyházi törvény a parlament elé, amelyet a kereszténydemokrata politikusok és az egyházak megkérdezése nélkül dolgoznak ki. Soltész Miklós erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt csütörtökön. „A kormány komolyan veszi a strasbourgi bíróság ítéletét az egyházügyi törvénnyel összefüggésben, ugyanakkor nem tekinti példának a német modellt, és a katolikus egyház képviseletében Erdő Péter bíborossal, valamint a többi nagy egyházakkal történő egyeztetés nélkül nem módosítják a jogszabályt” – Ezt Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese mondta csütörtökön az MTI-nek.

Egyháztörvény: súlyos tekintélyvesztés érte a kormányt

Budapest – Olyan görcsök alakultak ki, amelyek a politika részéről a legrosszabb megoldásokhoz vezettek – hangzott el egy egyházpolitikai fórumon. Annál például, hogy a hitoktatás „kötelezően választható" tantárgy lett az általános iskolákban, nehéz ártóbb lépést elképzelni.

Az Eötvös Károly Intézet vitairata a Szabad egyház a szabad államban című konferenciára

„Budapest – 2014. október 3-án Budapesten rendezik meg a Szabad egyház a szabad államban című konferenciát. Az alábbiakban a onferenciára írt vitairatot olvashatják el. Az alkalmon az evangélikus Orosz Gábor Viktor: A megkülönböztetés művészete és kollektív vallásszabadság címmel tart majd előadást. Az előadás írott anyagát a konferencia után honlapunkon közöljük.

Oldalak

Feliratkozás RSS - egyházügyi törvény csatornájára