egyházközség

Továbbra is eredményes a Magyar Falu Program

Budapest – Töretlen az érdeklődés a Magyar Falu Program iránt, népszerűségét jelzi, hogy már a potenciális pályázók, vagyis az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések 96 százaléka regisztrált a programra – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Több száz fejlesztés indul a Magyar falu program keretében

Budapest – Több szász fejlesztés indul el 13 milliárd forintból országszerte az ötezer lélekszám alatti településeken a Magyar falu program keretében – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön az MTI-vel.

Közérdekű információ cégkapu nyitásáról

Egy frissen kapott állásfoglalás szerint egyházközségek és egyházi intézmények nem kötelesek cégkapunyitásra. Az egyházközségek alapítványai, egyesületei viszont kötelesek cégkaput nyitni. A mellékelt dokumentumban minden fontos tudnivalót megtalálnak ezzel kapcsolatban.

A Gyűjteményi Tanács 2017-ben is meghirdeti gyűjteményi pályázatait egyházközségek részére

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyűjteményi Tanácsa 2017-ben is pályázatot ír ki a gyülekezeti gyűjtemények – könyvek/könyvtárak, levéltári- és iratanyag – részére. A pályázati keretösszeg ebben az évben: 6.000.000 Ft. A pályázat célja: elősegíteni a gyülekezeti gyűjtemények működését, rendezését és állagmegóvását.

Mi vagyunk az anyakönyv

Jankovits Béla nyugalmazott evangélikus lelkész hosszú évek óta kutatja gyülekezetének anyakönyveit, időt, erőt nem kímélve jegyzeteli és tanulmányozza a különböző típusú matrikulák adatsorait, foglalja táblázatba az adatokat, s von le belőlük következtetéseket. Hogy az anyakönyvek egy-egy közösség múltjának hordozói, s hogy a számsorok mögött egy egész falu, gyülekezet, közösség története bújik meg, arról tanúskodik a Kajárpéci személynevek és életfordulók című, nemrégiben megjelent kötete is.

A MEE Gyűjteményi Tanácsa pályázatot ír ki az egyházközségek részére

Budapest – A MEE Gyűjteményi Tanácsa pályázatot ír ki a gyülekezeti gyűjtemények – könyvek/könyvtárak, levéltári és iratanyag – részére. A pályázati keretösszeg ebben az évben: 6 000 000 Ft. A pályázat célja: elősegíteni a gyülekezeti gyűjtemények működését, rendezését és állagmegóvását.

Hálaadó istentiszteletet tartottak kettős jubileumért Cinkotán

Budapest – Mennybemenetel ünnepén, 2014. május 29-én kettős hálaadó ünnep volt Cinkotán. Egyrészről a gyülekezet megalakulásának 315., másrészről pedig a gyülekezeti ház felépítésének ötödik évfordulóját tartották.

85 éves évfordulóján hálát adott Istennek a komáromi gyülekezet

Komárom – 85 éves fennállását ünnepelte a Komáromi Evangélikus Egyházközség és a hozzá tartozó szórványgyülekezetek 2013. október 26-án, egy verőfényes őszi szombati napon. Nem falakat és köveket ünnepeltek, nem csak az imaház ünnepe volt ez, hanem a gyülekezeté, mely élni akar és helyet kér az egyház és Komárom város életében. Szöveg: Veres József, fotó: Müller Attila

85 éves a kelenföldi templom – Interjú Blázy Árpáddal

Budapest – A Kelenföldi Evangélikus Egyházközség októberben ünnepli temploma avatásának nyolcvanötödik évfordulóját. Tíz évvel ezelőtt a gyülekezet kötetet adott ki, mely a templomépítéstől a jelenig feldolgozza a közösség életét. Idén az évfordulót három napos rendezvénnyel ünnepelték. A gyülekezet múltjáról, jelenéről és jövőjéről a közösség egyik lelkészét, Blázy Árpádot kérdeztük. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Galambos Ádám, Magyar Építőművészet

Jövőt építeni a múlt értékeire – Orosházán

Orosháza – Alighogy felrepültek az orosházi főtéren az EGOT záró istentisztelete után a piros-fehér-zöld lufik, az orosházi gyülekezet kibővített elnöksége már az egyik városalapító zombai család ősi birtokán, Ravasz-tanyán gyülekezett. Szöveg: Ördög Endre, fotó: Hoffmann Ágnes
Feliratkozás RSS - egyházközség csatornájára