fa

Megölelték az öreg tölgyfát a kaposváriak

Kaposvár – Idősek és gyerekek ölelték át közösen vasárnap délelőtt a Szabadság-fát a Berzsenyi iskola udvarán.

Leleplezték az égi kereszt nevű műalkotást a wittenbergi Luther-kertben

Wittenberg – Joachim Gauck német szövetségi elnök, valamint a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) vezető személyiségei leplezték le 2016. június 15-én az úgynevezett égi keresztet (Himmelskreuz) a wittenbergi Luther-kertben. Az ünnepi rendezvény alatt Gauck elnök, dr. Munib Younan, az LVSZ elnöke és dr. Martin Junge főtitkár avatták fel a háromszoros kereszt konstrukciójú, alumíniumból és nemesacélból készült műalkotást.

Közelebb az éghez – Az óriás mamutfenyő átlagos életkora háromezer év

A fa az ember szemében annak az életerőnek fogható jele, amelyet a Teremtő a természetbe oltott (1Móz 1,11 kk.) – Liliputban érezhettek valami hasonlót a Nagy Emberhegy, azaz Gulliver megpillantásakor. Azzal a különbséggel, hogy ezeket az óriás mamutfenyőket nem lehet megszabadítani „rabságukból”, mert akkor meghalnak. Persze a Sierra Nevada őstornyai nem is arra születtek, hogy járjanak, háborúzzanak. A földhöz láncolva élnek, csoportosan és mégis magányosan. Talán azért nőttek ilyen magasra, hogy közelebb legyenek az Istenhez.

AJÁNLÓ: Közelebb az éghez

Egy középkori tudós szerint a csillagok is csak egy hajszálon kapaszkodnak az égbe. Vajon az óriási mamutfenyők miért nőnek olyan magasra? A világ legnagyobb fája a Sequoia Nemzeti Parkban található. William T. Sherman tábornokról kapta a nevét: 82 méter magas, 1500 tonnányi, a törzs átmérője a fa tövénél 25,5 méter. Nincs gondja az élet hosszával: 3500 éves. Csak az ember érzi – miközben hátrahajló gerinccel a tábornok koronáját lesi –, hogy nem napokkal, nem is évekkel, hanem csupán szívdobbanásokkal mérhető az élet.
Feliratkozás RSS - fa csatornájára