Görgei Artur

Szablya, lombik és terepasztal – Görgei-kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Az 1848–49-es szabadságharc sokáig legvitatottabb személyiségének, a már harmincévesen tábornokká kinevezett Görgei Artúrnak szentelt kiállítás nyílt január 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. „Az ismeretlen Görgei” című tárlat a tábornoknak nem csupán az életútját kívánja bemutatni, de „először tesz kísérletet arra, hogy Görgei valós alakját, pályafutását, majd megítélését s annak változásait napjainkig bemutassa, s emlékét az őt megillető tisztelettel és megbecsüléssel övezze” – olvashatjuk a tárlatvezető kiadványban.

A Görgeyek és a reformáció

Albertné Görgey Zsuzsanna a magyarországi életvédők egyike. Görgei Artúr leszármazottja családjuk protestáns keresztyén gyökereiről ad képet nekünk.

Méltó végtisztesség – Száz éve hunyt el Görgei Artúr

Az evangélikus felekezetben megkeresztelt Görgei Artúr honvéd tábornoknak hosszú élet adatott: 1818-ban született, alig néhány évvel a napóleoni háborúk után, és 1916-ban hunyt el, amikor már javában zajlott az első világháború. Életének túlnyomó részét azonban külső, majd belső száműzetésben kellett töltenie – és elszenvednie, mert egy nemzet árulójának tartották. Végül öregségében megélhette rehabilitálását.

Görgey Artúr halála és temetése

Budapest – 1916. május 21-én, azaz kereken száz éve hunyt el Görgey (Görgei) Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter. Zászkaliczky Péter „Oltalom a zivatarban II. – A pesti evangélikus egyház a 20. században” munkacímmel készíti azt a könyvet, amelyből az olvasó többek között Görgey Artúr alakját ismerheti majd meg. A könyv a tervek szerint idén év végén vagy a jövő év elején fog megjelenni Deák téri Evangélikus Egyházközség gondozásában. Engedélyével most ebből a kötetből közlünk egy részletet.
Feliratkozás RSS - Görgei Artur csatornájára