gondolat

Kötelességünk az oltás?

Hónapok óta vártuk, végre megérkezett, erre elbizonytalanodunk, hogy akarjuk-e. Zúdulnak ránk az egymásnak ellentmondó információk a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban, a kételyek közt pedig egyre nehezebb tájékozódni. Tud-e az Istenbe vetett hit fogódzót nyújtani a keresztyén ember számára, amikor arról hoz döntést, beoltassa-e magát vagy sem? Erről gondolkodik ebben az adásban a három szolgatárs: Nagy Zoltán esperes Békéscsabáról, Mezőberényből Lázárné Skorka Katalin, és Zsíros András gerendási lelkész.

„A muszlim hozza az imaszőnyeget, mi keresztények viszont az étteremben sem merünk imádkozni”

Ahhoz, hogy Európa keresztény identitása erősödjön az kell, hogy keresztény lakosai komolyan vegyék a hitüket – hangsúlyozta Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára az M5 „Ez itt a kérdés” című műsorában. Az adás többek között a Hungary Helps programját mutatta be , – Azbej Tristan államtitkárral és Kármán Krisztina igazgatóval – ebben a cikkben a lelkész legfontosabb gondolatait szemlézzük.

Nem könnyű ünnep most a karácsony!

Székesfehérvár – Nyilván a háziasszonyok ezzel tisztában vannak. Meg azok is, akik végiggondolják, kinek milyen ajándékkal kedveskedjenek. Tudják ezt azok is, akik szenteste nemcsak enni és ajándékot bontani szeretnének, hanem valami igazi, családi közösséget, amilyenről sokan mesélnek gyermekkorukat idézve.

Aki nem tart távolságot

Sokan úgy védekeznek a ránk zúduló rossz hírek ellen, hogy egyszerűen kizárják életükből az ezeket árasztó információforrásokat. De ez a struccpolitika éppen annyira veszélyes, mintha reggeltől estig mérgeznénk magunkat a legfrissebb járványstatisztikákkal és a különböző szakértői nyilatkozatokkal.

Adventben valaminek jönnie kell

Advent az az idő, amikor úgy gondoljuk, valaminek jönnie kell. Jönnie kell egy színes időszaknak. Jönnie kell egy izgalommal, belső, kellemes feszültséggel, sok eseménnyel, tennivalóval együttj áró időnek. Jönnie kell adventben megannyi más dolognak, amihez az utóbbi időben hozzászoktunk. Azonban most nem minden jöhet.

Nagy Tamás építészre emlékezve – Roncz Béla gondolatai

Aszód – Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános iskola és Kollégium címzetes igazgatója, dr. Roncz Béla osztotta meg gondolatait a nemrégiben elhunyt Nagy Tamás építészről.

Az örömből sosincs készlethiány – Varga Gyöngyi gondolatai

Ezekben a „szürreális” napokban az öröm maradt az a korlátlanul, korlátozás nélkül elérhető javunk, amiből soha nincs készlethiány. Nem kell lesétálni érte maszkban a sarki ABC-be, nem szökik föl az ára a csillagos egekbe, és nem tesszük ki magunkat semmiféle veszélynek, ha találkozni szeretnénk vele.

Nekünk pedagógusoknak hiányoznak a gyerekek – Felrobbantotta a netet az evangélikus aranyanyu

Budapest – Az Evangélikus Középiskolai Kollégium igazgatója, Kecskemétiné Szilvási Zsuzsa saját Facebook profilján tett közzé egy bejegyzést arról, hogyan érzik magukat a tanárok az üres iskolában. A bejegyzés több mint 2000 megosztásnál és 3000 reakciónál tart, az olvasók száma folyamatosan nő. Alig két nap alatt internetes portálok lehozták, rádióinterjúban kérdezték róla. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy még angol nyelvre is lefordították, hogy Ausztráliában is meg tudják osztani.

Nyári gondolatok

Fenn, a kereszten túl. Szeretek a temetők csendjében sétálni. Nem a halottak napi „zarándoklat” idején, amikor mindig motoszkál ott valaki, inkább egy hétköznap délelőtt, amikor csak úgy süt a nap, és a sírok kis virágoskerteknek tűnnek az előrementek emlékére.

Harmati Béla böjti gondolatai

Budapest – A nagyhéten evangélikus püspököket kérdeztünk, hogy mit jelent számukra és hogyan értelmezik nagypéntek üzenetét. Alábbiakban dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök gondolatait adjuk közre. Szöveg: Harmati Béla, kísérőszöveg: Galambos Ádám, kép: Polgár Rózsa: Christus victor quia victima (a rákoshegyi evangélikus templom oltárképe).
Feliratkozás RSS - gondolat csatornájára