Hollandia

Magyar gyermekvonatok Hollandiába – Egy százéves történet nyomában

Száz éve, 1920. április 8-án indult útjára – Raffay Sándor evangélikus püspök útra bocsátó áldásával – az első „gyermekmentő” vonat, amely a világháború után nyomorba süllyedt Magyarországról szállított nélkülöző gyermekeket Hollandiába. A nagyszabású, tíz éven át zajló – aztán a második világháború után újrainduló, majd 1948-ban betiltott –, később politikai okokból méltatlanul feledésbe merült humanitárius összefogásról Réthelyi Orsolya történész-irodalmárral, a gyermekvonatok történetét vizsgáló nemzetközi kutatócsoport oszlopos tagjával beszélgettünk.

Az Evangélikus Diakónia Hollandia felé is nyit

Dieren – A Baalderborg Groep meghívására a napokban néhány fős diakóniai küldöttség látogatott a hollandiai Dierenbe, hogy a megváltozott munkaképességű emberek alternatív foglalkoztatási lehetőségeit tanulmányozza.

Holland keresztények nyilatkozatot adtak ki a menekültválsággal kapcsolatban

A jelenlegi menekültválsággal kapcsolatban a holland keresztény testvérek is keresik a helyes, biblikus gondolkodást, hozzáállást. Tizennyolc holland egyház és különböző alapítványok, pártok összefogásával elkészült egy nyilatkozat, amely megpróbálta kilenc pontban összefoglalni, hogy mi a biblikus hozzáállás ebben a helyzetben.

Holland-magyar diákprojekt a nyíregyházi Kossuth-gimnáziumban

Nyíregyháza – Doetinchem, Gerderland tartományának városa, a német határhoz közel fekszik, Kelet-Hollandiában. A mindössze 60.000 főt számláló kisváros középiskolájából az Ulenhof College-ból látogatott Nyíregyházára 14 diák és 2 pedagógus.

Húsvéti gyertyát ajándékoztak a hollandok az egrieknek

Eger – Az Egri Evangélikus Egyházközség holland testvérgyülekezete egy nagyon szép húsvéti gyertyát ajándékozott a gyülekezetnek, amelyet először húsvét vasárnapon gyújtottak meg. Forrás: Facebook.com
Feliratkozás RSS - Hollandia csatornájára