külföld

A REFORMÁCIÓ ÖRÖKSÉGE: Evangélikus diákok külföldön és itthon a 16-19. században

Budapest – 2020. február 27-én rendhagyó eseménnyel folytatódott a Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Gyűjtemény A reformáció öröksége – 2020 címet viselő előadás-sorozata az Evangélikus Országos Múzeumban. Ezúttal ugyanis három előadást hallhattak az érdeklődők a magyarországi diákok – különös tekintettel az evangélikus felekezetűek újkori egyetemjárási szokásairól. Draskóczy István, Szögi László és Durovics Alex előadásaikban az MTA és az ELTE 2013 óta fennálló Egyetemtörténeti Kutatócsoportjának hatalmas kutatómunkáját tették közkinccsé. Az alkalom kezdetén Lackner Pál az MLSZ elnöke tartott igei intonációt, az előadások után pedig kérdésfeltevésre is lehetőség adódott.

Diakónia határokon belül és határokon túl

Nyíregyháza – Rendhagyó szemináriumi programra indult az Evangélikus Hittudományi Egyetem két külföldi ösztöndíjas hallgatója, Noora Mattila a finnországi Joensuuból és Simon Hansbauer a németországi Neuendettelsauból. A szeminárium úti célja a nyíregyháza-kertvárosi gyülekezet és intézményrendszere volt, hogy közvetlen látogatások és beszélgetések alapján ismerkedhessenek meg a külföldi hallgatók a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálatával.

Külföldi tanulásra biztattak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Budapest – Külügyi estet tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen 2018. október 16-án, kedd este. A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy a teológushallgatók kedvet kapjanak a külföldi ösztöndíjas tanuláshoz.

Kiírták a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program idei ösztöndíjpályázatait

Budapest – A tavalyinál is többen nyerhetnek ösztöndíjat idén a szórvány magyarságát támogató Petőfi Sándor Program (PSP) és a diaszpórára összpontosító Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) pályázatain. Az előbbi keretszámát 65-ről 75-re, utóbbiét, amely 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki, 115-ről 150-re emelték – jelentette be csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője.

7 ok, miért nem költözünk külföldre

Túlterheltség, összehúzott nadrágszíj, beszűkült gondolkodás, agresszív kommunikáció, szekértábor-logika, az elismerés hiánya – a lista hosszasan bővíthető, és talán nincs olyan ember itthon, akiben ezek miatt ne merült volna fel, hogy külföldre költözzön, ahol egyszerűbb, szervezettebb, jobb az élet. Most mégis azokat az érveket szedtük össze, amelyek a maradás mellett szólnak.

A Németországi Protestáns Egyház kijevi lelkészt keres

Kijev – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) Hans-Ulrich Schäfer lelkész hirtelen jött halála után utódot keres a Kijevi St. Katharina Német Evangélikus Egyházközség lelkészi állásának betöltésére.

„Egymás terhét hordozzátok” – A Németországi Protestáns Magyar Gyülekezetek Szövetsége Egyesület közgyűlést tartott

Hannover – 2014. december 1-én megtartotta idei éves közgyűlését a Németországi Protestáns Magyar Gyülekezetek Szövetsége Egyesület, amely 23 taggal ülésezett Hannoverben a Magyar Református Gyülekezetnek is otthont adó hannoveri Evangelisch-reformierte Kirchemeinde (Hannoveri Református Gyülekezet) tanácstermében, amelyre e sorok írója is meghívást kapott a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház képviseletében.

Tanulj külföldön!

Budapest – Külügyi esten népszerűsítették a külföldi ösztöndíj-lehetőségeket az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Október 21-én este a kíváncsi diákok mellett az Országos Iroda Ökumenikus és Külügyi Osztályának képviselői is összegyűltek az egyetem kápolnájában, hogy meghallgassák a nemrégiben hazatért ösztöndíjas hallgatók élménybeszámolóit.

Prőhle: A vasárnapi iskoláknak nagy szükségük van az anyaország támogatására – Répás: pedagógiai csomagot juttatnak el a diaszpóra vasárnapi iskoláinak

Budapest - A diaszpóra vasárnapi iskoláinak működését segítő pedagógiai csomagot juttat el a nemzetpolitikai államtitkárság a külügyi tárca és a Balassi Intézet közreműködésével - mondta Répás Zsuzsanna csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Forrás: MTI. Fotó: Soós Lajos

Ösztöndíj lehetőségeket hirdettek meg lelkészek számára

Budapest – Az alábbiakban közöljük a MEE Ökumenikus és Külügyi Osztálya által meghirdetett ösztöndíj lehetőségeket. Szöveg: Cselovszkyné Dr. Tarr Klára
Feliratkozás RSS - külföld csatornájára