karácsony

Bölcsődal helyett sirató

Január első napjaiban készítettem a szomszédos oldalon látható képet Budagyöngyén, szemben az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalának székházával. A Zala megyei Surdról érkezett árusok ebben az évben nem tudtak eladni minden fát. Szegények még szenteste kora délutánján is ott toporogtak, ám aztán érthető módon hazaindultak.

„Üdvözítő született ma nektek” (Lk 2,11) – Betlehemes karácsonyi ünnepség volt Fancsalon

Fancsal – Ökumenikus karácsonyi ünnepséget tartottak Fancsalon 2019. 12. 22-én, advent 4. vasárnapján. Az ünnepség keretében felszentelték és megáldották a falu által közösen készített betlehemet. Az alkalmon együtt szolgált Mata András Ferenc forrói római katolikus plébános, Blaner András Zsolt református lelkipásztor és Kiss Máté fancsali evangélikus lelkipásztor. A faluból sokan eljöttek az ünnepségre, ahol a szentelés, áldás és áhítat után, a helyi gyerekek is szerepeltek műsorral.

1200 milliárd forint vagy 1 dollár 87 cent

Azon tűnődöm, mi ér többet: 1200 milliárd forint vagy 1 dollár 87 cent? Kérem, az olvasó ne nyilvánítsa teljességgel abszurdnak ezt a morfondírozásomat, hanem tekintse legalábbis költői kérdésnek.

Bátorság kell az embernek a karácsonyi üzenet megértéséhez

Kaposvár – Szeretetre és bátorságra van szükség ahhoz, hogy megértsük a karácsony igazi üzenetét, vélik a kaposvári lelkipásztorok. A református, evangélikus és katolikus egyház helyi vezetői szerint a mindennapokra át kellene vinni azokat az érzéseket, melyeket csak az ünnep alatt élünk meg igazán.

Karácsonyváró lampionos felvonulás

Ipolyság – A nem éppen kedvező időjárási viszonyok mellett közel százan vettek részt az advent negyedik vasárnapján megtartott lampionos felvonuláson. Az esemény részeként láthatták az ipolyságiak először a Városligetben felállított betlehemet.

Akik karácsonykor is rettegnek a hitük miatt

Budapest – Az M1 Ma reggel című műsorában beszélgetett Karácsony napján Fábián Barna műsorvezető dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkésszel, a MEÖT főtitkárával arról, hogy karácsonykor mit jelent kereszténynek lenni szerte a világban ott, ahol üldözik a keresztényeket.

Ne higgyük el, hogy Jézust ki lehet szorítani a világból!

Budapest – Ne higgyük el, hogy Jézust ki lehet szorítani a világból, hogy bármi hatalmasabb, mint ő – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a budavári evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten.

Az evangélikus egyház püspökeinek ünnepi szolgálatai

Budapest – Győr – Az Evangélikus.hu idén is összegyűjtötte három egyházkerületünk lelki vezetőinek szolgálatait.

Karácsonyfaiskola meg egy perc (Lk 2,25–34)

Meddig maradjon a karácsonyfa a lakásban? Slágerkérdés, slágertéma minden évben. Meddig őrizzük meg a hangulatot a karácsonyfa alatt, törökülésben álmodozva? Meddig szólhatnak még a karácsonyi dalok a lemezjátszón, kazettás magnón, CD- vagy online zenelejátszón? Meddig lehet még ádventi koszorún gyertyát vagy éppen csillagszórót gyújtani egy-egy vacsora után? Meddig lehet átmenteni a karácsonyi idill ünnepi varázsát a hétköznapokra?

Püspöknéink konyhájából

A közelgő ünnep alkalmából arra kértük Fabiny Katalint, Kondor Klárát és Szemerei Enikőt, osszák meg olvasóinkkal egy-egy olyan étel receptjét, amely nélkül családjukban elképzelhetetlen a karácsony. Arra is kíváncsiak voltunk, honnan ered a recept, és miért fontos a család életében, hogy ezek az étkek az ünnepi asztalra kerüljenek. A három püspökné a felkérésnek készségesen eleget téve nemcsak frissiben elkészítette a szóban forgó ételt, hanem fotókon dokumentálta is az eredményt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - karácsony csatornájára