Kodácsy-Simon Eszter

Vasárnapi ige: Örömkiáltás lelkünk szabadságáért

2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Környezettudatosságra ébresztő mesék és az ökoteológia találkozási pontjai

Budapest – Az Asztali Beszélgetések sorozat újabb részeként, a Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért című könyv kapcsán, az egyetlen Földért tenni vágyva ült egy asztalhoz Boldizsár Ildikó mesekutató, író, etnográfus és Kodácsy-Simon Eszter evangélikus teológus, hittanár, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Valláspedagógiai Tanszékének vezetője. A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2020. január 30-án megtartott beszélgetést Galambos Ádám moderálta.

Megkezdődött az Evangélikus Hittudományi Egyetem 129. tanéve

Budapest – 23 főállású oktatóval és 85 nappali és 80 esti tagozatos, azaz 165 hallgatóval kezdte meg 2019/2020-as tanévét az egyetem. A zuglói evangélikus templomban 2019. szeptember 6-án tartott ünnepi ülésen Csepregi Zoltán rektor beszédét követően kihirdették a tanári változásokat, hatodévesek kibocsátására, doktorrá avatásra került sor, valamint fogadalmat tettek az új hallgatók. A tanévnyitó istentiszteleten Béres Tamás hirdette Isten igéjét.

Segítésre szabadon – „…mindenük közös volt.” (ApCsel 4,32)

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa – a korábbi évekhez hasonlóan – azzal a reménységgel tekint a szeptember utolsó és október első vasárnapja közötti időszakra (szeptember 30. – október 7.), hogy azokban a napokban gyülekezeteink és intézményeink a szervezett rendezvényeken együtt gondolkodnak a megtérésről, az ökológiáról és arról, hogy az egyházaknak milyen szerepe és hangja egyen e tekintetben.

Reuss Andrást köszöntötte az Evangélikus Hittudományi Egyetem

Budapest – Ünnepi konferenciával és meglepetés ajándékokkal köszöntötte az Evangélikus Hittudományi Egyetem a nyolcvanéves Reuss András professzort.

Tanári kiegészítő képzés lelkészeknek

Budapest – A 2017/2018-as tanévben indult a lelkészi kar számára az a tanári modult nyújtó kiegészítő képzés, amely az iskolalelkészi szolgálat mellett a hittanári és gyülekezeti ifjúsági munka szakmai erősítését segíti. A képzés felépítéséről, az eddigi tapasztalatokról és a jelentkezés feltételeiről Kodácsy-Simon Eszterrel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Valláspedagógia Tanszékének vezetőjével beszélgettünk.

Kodácsy-Simon Eszter: Mi karácsony üzenete?

„Az egész népből elsőként a pásztorok, a társadalom kirekesztettjei voltak képesek arra, hogy megnyissák lelki füleiket és szemeiket, s elhiggyék az angyali szót, elinduljanak megkeresni a jelet (mely nem egy fizikai varázslat, hanem egyszerűen a jászolban fekvő kisgyermek), és meglássák benne a testet öltött Istent. Az ember nagy lehetőségét épp azok veszik észre, akiknek embertársaik már semmilyen esélyt nem adnak. Az emberi közösségek életét meghatározó eseményről pont azok értesülnek elsőként, akiket az emberiség magától legmesszebbre taszítana, városfalakon (és országhatárokon) kívül rekesztene. Pontosan azok képesek örülni és osztozni ebben a jó hírben, akiknek emberi számítások szerint már semmi okuk örömre.”

Vissza, a teremtett világba! – A reformáció újabb arcai: Kodácsy-Simon Eszter és Kodácsy Tamás

Budapest – A természet- és hittudományokat egyaránt művelő, az ökumenét a hétköznapokban is megélő házaspár, Kodácsy-Simon Eszter és Kodácsy Tamás volt a Reformáció arcai című kerekasztal-beszélgetés-sorozat második felvonásának vendége 2017. szeptember 4-én, a Premier Kultcaféban. Luther korszakalkotó vívódásai mellett a gyermekek és a teremtett világ védelméről is hallhatott a közönség – a Reformáció 500 nagykövete, Gundel Takács Gábor és dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinatának lelkészi elnöke moderálásával.

A Reformáció arcai – A Kodácsy házaspárral folytatódik a „Reformáció arcai” portrévideó és kerekasztalbeszélgetés-sorozat

Budapest – A reformáció 500 éves jubileumának alkalmából a Reformáció Emlékbizottság többrészes kisfilm- és kerekasztalbeszélgetés-sorozatot indított, melynek második alkalmán, szeptember 4-én Kodácsy Tamás református lelkész, az Ökogyülekezeti Mozgalom alapítója, valamint felesége, Kodácsy-Simon Eszter evangélikus teológus és tanár mesélnek mindennapjaikról, az ökumenikus kapcsolat szépségeiről és kihívásairól.

Személyes utak | Keserü Katalin és Kodácsy-Simon Eszter beszélgetése – VIDEÓ

Budapest – A Ludwig Múzeumban látható Susan Swartz Személyes utak című kiállításhoz kapcsolódóan Keserü Katalin művészettörténész és Kodácsy-Simon Eszter teológus beszélgetett a kiállított alkotások által felvetett kérdésekről.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kodácsy-Simon Eszter csatornájára