menekültek

„Akik beleszülettek a jóba, könnyen ítélkeznek” – Életüket vesztett menekültekért imádkoztak Budapesten

Budapest – A menekültek világnapjának vigíliáján, június 19-én a Sant’Egidio közösség szervezésében a budapesti józsefvárosi Szent József-templomban megemlékeztek azokról, akik a béke és egy jobb élet reményében Európa, Észak-Amerika vagy más régió felé vezető útjuk során vesztették életüket. Az ökumenikus imádságot Mohos Gábor esztergom–budapesti segédpüspök, Michels Antal plébános és Bolba Márta evangélikus lelkész tartotta.

Jézus által megmenekültek

Balassagyarmat – Több helyen is olvashattunk már róla, hogy dr. Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkész hosszú évek, egészen pontosan 2003 óta foglalkozik menekültekkel. A Református Szeretetszolgálat és a Református Missziói Központ képviseletében végzi ezt a munkát gyülekezeti szolgálata mellett. Június 22-én, hétfőn Balassagyarmatra látogatott ghánai és nigériai segítőivel, hogy a menekültszállón élő afgán, kurd, indiai és afrikai menekült családoknak hirdesse az evangéliumot.

Június 20-a a menekültek világnapja – Minden tett számít

Percenként 20 ember kényszerül mindent hátrahagyva elmenekülni az őt sújtó háború, üldözés vagy erőszak elől. A világon több mint 79,5 millió ember él kényszerűségből otthonától távol. Közülük nem mindenki lépett át nemzeti határt menekülés közben, sokuk belső menekültként (internally displaced people, IDP) saját országának egyik menekülttáborában vagy szükségszállásán él. Mások viszont az államhatárt átlépve egy másik ország menekülttáborában vagy egy befogadó közösségben telepedtek le. Gyakran kívül esnek az adott állam társadalom- és egészségbiztosítási rendszerén, alkalmi munkából tengődnek és könnyen válnak visszaélés vagy bántalmazás célpontjává.

Ima a menekültek világnapján

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2000. december 4-én a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át. Az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) arra hívja tagegyházait, valamint a kontinens keresztyén közösségeit, hogy június 21-én imádságban emlékezzenek meg azokról, akik háborúk, etnikai konfliktusok, klímakatasztrófa vagy kilátástalan élethelyzetük következtében kényszerültek elhagyni otthonaikat, hazájukat, és menekülés közben veszítették életüket.

Akik a remény útján haltak meg – ökumenikus imádság a meghalt menekültek emlékére

Budapest – Június 20-án, a menekültek világnapján a Szent Egyed Közösség tagjai és barátai a világ számos pontján, többek között a budapesti Kaniziusz Szent Péter templomban is megemlékeztek azokról, akik az Európába vezető úton veszítették életüket, miközben háború, elnyomás, szegénység elől menekültek egy jobb jövő reményében.

Menekültkérdés testközelből

Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban csendesnapot tartottak, amelyre meghívták az Evangélikus Diakónia Magyarország Integrációs Szolgálatának munkatársait és olyan menekülteket is, akik egy ideje már nálunk élnek. A nap meglepő fordulatokat tartogatott.

„Féltem ezt az országot a morális zülléstől” – Fabiny Tamás a püspökök videójáról

„Bárcsak jelét látnám annak, hogy a vélt vagy valós iszlám fenyegetés hatására egyházaink és híveink szorosabbra zárnák soraikat, szenvedélyesebben keresnék a Szentháromság Isten igazságát és vállalnák a közösséget Jézussal!” Fabiny Tamás evangélikus püspök írása.

„Nincsenek varázseszközeink arra, hogyan tudnánk megtartani az egyháztagokat” – Interjú Kari Mäkinen érsekkel

Budapest – A múlt héten hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Kari Mäkinen, a Finn Evangélikus Egyház érseke. 2017. április 7-én a budapesti finn nagykövetségen tartott előadása után volt alkalmunk találkozni vele. Ezúton köszönjük Peregi Dórának a fordításban nyújtott segítséget.

Hugenották és katolikusok összefogtak a menekültekért

Párizs – Olaszország után immár Franciaországban is humanitárius folyosó megnyitásáról állapodtak meg az egyházak a kormánnyal. Iraki és szíriai menekültek biztonságos beutazása és hatékony integrációja a cél.

Csak tömegben nem tudunk mit kezdeni a menekültekkel – Egy letaglózó színdarab az emberi sorsokról

Alföldi Róbert egy 2000-es évek közepén íródott menekülttörténetet mutatott be a hétvégén a Radnóti Színházban – tomboló sikerrel. A tapsvihar most leginkább nem a nevének szólt, hanem annak az emberi történetnek, melyet három órán át letaglózva nézett a közönség. Az előadásból nem tolakodott előre a rendező egyénisége, okosan a háttérben maradt, úgy beszélt a menekültekről, hogy nem pártpolitizált, ezért lett az egész megkérdőjelezhetetlenül erős és hatásos.

Oldalak

Feliratkozás RSS - menekültek csatornájára