Mezőberény

Mezőberényben megemlékezést tartottak a malenykij robotra elhurcoltakról

Mezőberény – Január 6., vízkereszt ünnepe. 1945-ben ezen a napon hurcolták el a Mezőberényi Evangélikus Egyházközség akkori fiataljait jóvátételi kényszermunkára – malenykij robotra. „Ma már csak kevesen élnek közöttünk. Szeretteikkel emlékezünk megpróbáltatásaikra, kitartásukra, egyben Isten mentő szeretetére” – írták a gyülekezet Facebook oldalán.

Egybecsengés: Kicsinyektől a legnagyobbig – 17. rész

Mezőberény – Malomsok – Az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. – Egy ügyért élnek: hogy lelkipásztorként Krisztushoz vezessék az embereket. Küldetésük, hogy a gyülekezeti szolgálat mellett a gyermekek és a fiatalok között – óvodákban, iskolákban is – megszólaltassák az evangéliumot. Lázárné Skorka Katalinnal és Weltler Gáborral beszélgettünk.

A Diakónia napja „házhoz megy”

Mezőberény – Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg a Diakónia napja a szokott formában 2020. szeptember 25-én, ezért az év kitüntetettjeit sorra látogatja Kelemen Anna Gyöngy, diakóniai osztályvezető és Gregerssen-Labossa György, a Diakóniai Bizottság elnöke, hogy szűkebb körben fejezzék ki elismerésüket. Szombathely után a következő állomás Mezőberény volt.

„Utánad szomjazik lelkem” (Zsolt 63, 2) – Zenetábort tartottak Mezőberényben

Mezőberény – Ha augusztus első hete, akkor zenetábor Mezőberényben, immáron 17. alkalommal. Mindannyian vártuk a találkozást, bár sajnos a Németországból hazalátogatókat nélkülöznünk kellett. A résztvevő gyermekek és fiatalok száma 36 fő, a munkatársak (zeneoktatók, háttérszemélyzet, pedagógusok, lelkes fiatalok) létszáma 9 fő. Emellett még egyszer ennyi szülő és egyháztag szolgált körülöttünk, amit ezúton is köszönünk!

Hálát adtak a hazatérésért Mezőberényben

Mezőberény – 73 évvel ezelőtt, 1947. július 29-én tért haza a „málenykij robotra” Szovjetunióba deportált majdnem hatszáz mezőberényi fiatal nagy része. Sajnos egyesek nem ekkor, hanem csak öt évnyi jóvátételi munkát követően szabadulhattak meg, az ércbányába került fiatalemberek nagy része sosem tért haza, ha mégis, szilikózisban hunyt el. Évtizedeken át nem lehetett szólniuk arról, hol jártak és mit csináltak ez idő alatt, hiszen megfenyegették őket: ha beszélnek, visszaviszik őket a kényszermunkára. A vád a német származás (nyelv vagy nemzetiség) volt, egyben a németek kollektív háborús bűnössége.

A templom kerítésének hajtott egy személyautó Mezőberényben

Mezőberény – Csütörtök hajnalban egy személygépkocsi a Luther Márton téri evangélikus templom (Mezőberény II. Kerületi Evangélikus Egyházközség) kerítésének ütközött Mezőberényben – tudta meg a Koroshircentrum.hu.

Egyeztetés – Szerveződik a gyermek- és ifjúsági önkormányzat Mezőberényben

Mezőberény – A Csendes közben, a helyi evangélikus óvoda területén található önkormányzati épület, elsősorban az ott lévő tornaszoba kérdéséről egyeztetett Siklósi István a közelmúltban az egyház képviselőivel.

Csendesen, méltósággal emlékeztek az elhurcoltakra Mezőberényben

Mezőberény – A mezőberényiek málenkij robotra történő elhurcolásának 75. évfordulóján tartottak gyertyagyújtással egybekötött csendes megemlékezést hétfő délután a mezőberényi német evangélikus templom kertjében álló emlékműnél. A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a helyi német nemzetiségi önkormányzat rendezvényén fejet hajtottak hozzátartozók, rokonok emléke előtt.

Halottak napi emlékezést szerveztek Mezőberényben

Mezőberény – A Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület halottak napi megemlékezést szervezett a Városháza előtti Hősi Emlékműnél 2019. november 1-jén. Hoffmann Dániel elnök szavai és Durkó Éva pedagógus szavalata után Lázárné Skorka Katalin és Selmeczi Lajos Péter lelkészek emlékeztek.

Beiktatták Selmeczi Lajos Péter lelkészt Mezőberényben

Mezőberény – Egy lelkipásztor parókus lelkésszé választása és beiktatása minden gyülekezet életében felemelő pillanat, a gondviselő Isten kegyelmének, szeretetének megtapasztalása. Ilyen örömteli alkalmon vehetett részt 2019. október 5-én minden gyülekezeti tag és vendég, aki a mezőberényi II. Kerületi Evangélikus Egyházközség templomába érkezett. Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be Selmeczi Lajos Pétert, a gyülekezet július 7-én megválasztott lelkészét tisztségébe.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Mezőberény csatornájára