Miskolc

Ahol a polgármester rendszeresen találkozik egyházvezetőkkel

Miskolc – A görögkatolikus Miskolci Egyházmegye Püspöki Hivatalában került sor február 18-án az idei esztendő első egyházvezetői-polgármesteri találkozójára a borsodi megyeszékhelyen. A korábban negyedévente megtartott baráti jellegű beszélgetéseken az egyházak és a város vezetői aktuális kérdésekről – nehézségekről és örömökről – tájékoztatják egymást. A mostani alkalom több szempontból is különleges volt.

Egybecsengés: Szeretet, közösség, iskola – 19. rész

Miskolc – Marcaltő – Az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) honlapjának sorozatát a távolságot találkozásra cserélés jegyében indították, és az evangélikus nevelés sokszínűségét, értékgazdagságát hetente egy-egy páros portrén keresztül mutatják be benne. A legutóbbi, rendhagyó alkalomhoz hasonlóan ezúttal is egyazon intézmény két munkatársát szólították meg. Ami viszont változatlan: most is azokat a pontokat keressük interjúalanyaink között, amelyek hasonlóságról, egybecsengésről árulkodnak. Nikházy Bea és Cseteyné Bella Krisztina más-más úton jutott el a pedagógusi hivatáshoz, ami viszont közös bennük, hogy mindketten szeretettel idézik fel alsós tanító nénijeiket. Fontos számukra az emberi kapcsolódások minősége, és válaszaikból a könnyedség, bohémság is visszaköszön. Velük beszélgettünk az alábbi interjúban.

Vége van az első félévnek

Miskolc – A 2020/2021-es tanév első féléve január 22-ig tartott. A félév végi lezárásokat a digitális oktatás nem nehezítette meg. Az osztályozóértekezleteket követően, a diákok és szüleik január 31-ig értesülnek a teljesítményeket igazoló érdemjegyekről.

Úrvacsora csak lélekben – Miskolcon

Miskolc – Az idei karácsony a járványhelyzet miatt a vallási felekezetek számára is rendhagyóan alakul. A Boon.hu összegyűjtötte a miskolci helyzetképet. Ott az evangélikus egyházban minden istentiszteletet megtartanak.

A szent ige üzenete ma is ugyanolyan aktuális

Miskolc – A járványhelyzet miatt a reformáció emléknapját, október 31-ét idén diszkrétebben, csendesebben ünnepelték meg Miskolcon is a protestáns felekezetek, de azért igyekeztek ragaszkodni eddigi hagyományaikhoz.

Bodrog Miklós gondolatai 1956-ról

Bodrog Miklós (1929–2009) lelkész-pszichológust, C. G. Jung magyar fordítóját és munkásságának szakértőjét az evangélikus egyházon kívül is sokan ismerték. Életének egyik szakaszában Miskolchoz kötődött, hiszen az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban a miskolci belvárosi evangélikus gyülekezet segédlelkésze volt, az eseményekben aktív szerepet vállalt, s cselekedeteinek következményei sokáig hátrányosan befolyásolták pályáját, a lelkészi szolgálatot kényszerűen el kellett hagynia, s pszichológusként tevékenykedett.

Csengey Gusztáv előkerült könyvét mutatták be a Miskolc TV-ben

Miskolc – Nemrégiben került elő Csengey Gusztáv professzor Izrael története című könyve Miskolcon. Az évtizedekig lappangó, 732 oldalas kézirat megtalálásáról összeállítást készített a Miskolc TV. A mellékelt híradó 9.18 percétől látható a helyszíni beszélgetés Sándor Frigyes lelkésszel és Zsugyel Jánossal.

Az eperjesi jogakadémia Miskolcon

Kevesen tudják, hogy Miskolcon az első világháború végétől az államosításig egy jogakadémia működött, amely az elszakított Eperjesről került városunkba. Ezt az akadémiát szeretném most bemutatni írásomban. Bruckner Győzőnek, az akadémia egykori rektorának könyve adta az alapját ezen cikkemnek.

A nyitott kapuk vizsgája – A 2020-as érettségi vizsga az evangélikus középiskolákban

Idén a legtöbb intézményben minden kaput megnyitnak, hogy biztosítsák a diákok védelmét. A szervezők felkészülve várják a speciális feltételek mellett megrendezendő érettségi vizsgát.

Az Úr az én pásztorom

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Miskolc csatornájára