Pál apostol

Itt prédikált Pál!

Milyen gondolatai támadnak egy evangélikus lelkésznek, ha eljuthat a Biblia egy híresebb helyszínére? Izgalom, meghatottság, az események megelevenedése? Wilhelm Busch így írt arról a helyről, ahol Pál apostol híres beszéde hangzott el.

Egyház, karizma és hivatal a páli teológiában

Népegyház – diaszpóra – missziói terep címmel rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke műhelykonferenciát. Az előadások fókuszában az egyházkormányzati elvek és egyházszervezési modellek biblikus, történeti és rendszeres teológiai alapjai álltak. A konferencián elhangzott előadásokat a Lelkipásztor folyóirat közölte, tőlük kaptunk engedélyt az Evangélikus.hu honlapon való publikálásra. László Virgil előadása: Egyház, karizma és hivatal a páli teológiában.

Örömötökre – maradok (Fil 1,21—26)

Édesanyám utolsó éveiben naponként többször is énekelte ezt az éneket fáradhatatlanul és nagy buzgalommal:

Hangolódó #29 | Erőtlenség

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Pál apostol nyomán az erőtlenségről készítettük.

Lelkipásztor kerestetik

Egy gyülekezetnek nem volt pásztora, újat kellett választani. Ez minden közösség számára fontos pillanat. Ki lesz az utód? A remény mindig ott van, hogy a következő talán jobb lesz, mint az előző volt. Tehát, vigyázat!

Van, ami egyre erősödik – Gryllus Dániel huszonöt éve és ma — Pál apostol útjain

A szívem a torkomban dobog, sokan felállva tapsolnak, a zenészek egymást ölelgetik, egyikük a hangszert is leteszi az utolsó versszaknál, nem küzd tovább a könnyeivel. Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Pál apostolja huszonöt év után is új húrokat pendít meg, a kétezer éves üzenet kézzelfoghatóvá, szinte haraphatóvá válik ebben a sűrű spirituális és zenei élményben, amelyet a jubileumi koncertturné első állomásán, a nyíregyházi református templomban élhettünk át.

Egyedülálló archív felvétel a „Pál apostol” című mű 2008-as egyik előadásáról

Budapest – A Pál apostol dalciklust 25 éve alkotta meg Sumonyi Zoltán és Gryllus Dániel. A jubileum alkalmával 2016 tavaszán, március 18–24-ig tartó templomi koncertturnét szerveznek, az evangélikus egyház segítségével nagyobb templomokban, vidéki városokban. Most egy 2008-ban a Csili Művelődési Központban előadott koncertet adunk közre, a Zákeus Média Centrum jóvoltából.

Pál apostol – dalok Pál levelei szerint – Koncertturné a bemutató 25 éves jubileuma alkalmából

Budapest – A Pál apostol dalciklust 25 éve alkotta meg Sumonyi Zoltán és Gryllus Dániel. A jubileum alkalmával 2016 tavaszán templomi koncertturnét szerveznek, az evangélikus egyház segítségével nagyobb templomokban, vidéki városokban. A 2016. március 18–24-ig tartó koncertsorozatról, annak hátteréről és az eltelt 25 évről Gryllus Dániel vallott.

PÁL LEVELE A GALATÁKHOZ – Luther magyarázata 1519-ből – Tizenötödik rész

Pápa – A Pápai Evangélikus Egyházközségben Pál apostol Galatákhoz írt levelének, Luther Márton által 1519-ben készített magyarázatait veszik sorra bibliaóra keretében. Az egyes alkalmakat Weltler Sándor nyugalmazott evangélikus lelkész szervezi. Az előadások szövegét hozzájárulásával közöljük honlapunkon. Tizenötödik rész.

Kaláka-fesztivál: Ökumenikus istentiszteleten adták elő a Pál apostolt

Eger – Idén június 26-29. között zajlott a 35. Kaláka fesztivál Egerben. 28-án, a ciszterci templomban Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és a Rackajam közreműködésével előadták a Pál apostolt. KÉPRIPORT.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Pál apostol csatornájára