projekt

Szenvedélybetegség-megelőző projekt Szarvason és egy óra Mező Misivel

Szarvas – Kétéves, nagyszabású projektet indít pályázati finanszírozásból a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat. A támogatás célzott prevenciós programok megvalósítását teszi lehetővé a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében 2019–2021 áprilisa között a régió öt településén, az evangélikus egyház humán- és infrastrukturális erejére támaszkodva.

Elektronikus adatbázis, konferenciák és tárlatok is megvalósultak a Reformáció MNL projektben

Budapest – Elektronikus adatbázis, tárlatok, konferenciák és országos diákvetélkedő is megvalósult a reformáció 500. évfordulója alkalmából elindított Reformáció MNL elnevezésű projektben, amelynek ünnepélyes záróeseményét 2018. október 30-án tartották a Magyar Nemzeti Levéltárban, Budapesten.

Akadálymentesítés minden szinten – Megismerkedtünk az Andorka Eszter Program projektjeivel

Budapest – 2018. április 27-én a Deák téri evangélikus templom gyülekezeti termében került sor az Andorka Eszter Program (AEP) sajtóeseményére. A találkozón bemutatták a 2017-ben és 2018-ban támogatott projekteket, amelyeknek célja az elesettek megsegítése, az előítéletek leküzdése és az egyház aktív társadalmi jelenlétének segítése.

Emberpróbáló idők tanúi – Evangélikus életútinterjúk a Károli-egyetem honlapján

A református egyházban 2010-ben indult el A Magyar Református Egyház elmúlt száz éve életútinterjúk tükrében című projekt. Az állami, illetve egyházi támogatással készült interjúkban lelkészek, lelkészfeleségek, teológiai tanárok, egyházi iskolák tanárai mesélnek életükről, családjukról, szolgálataikról, gyülekezeteikről. Az interneten bárki számára elérhető, átlagosan száz-százhúsz oldalas nyomtatott élettörténetek mindegyikét magyarázatokkal ellátott fotóalbum és az interjúalanyok színes családfája egészíti ki.

„Luther és a reformáció világa” – Jutalomút Németországba a debreceni döntőn jól szereplő vajdás diákoknak

Szarvas – Lipcse – Rejtőzködő kincseink elnevezésű iskolatörténeti versenyt hirdetett a Református Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriuma és a Reformáció Emlékbizottság a Kárpát-medence protestáns középiskolái számára. A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból négy csapat nevezett be és ért el jó eredményt a megmérettetésen. A többfordulós verseny végén a legjobbak között németországi reformációs emléktúrán vehettünk részt. A jutalomút 2016. november 1–5. között valósult meg, amelyen hét tanulóval és négy felkészítő tanárral utaztunk Németországba.

Kölcsei segítő kezek

Kölcse – A Kölcsei Evangélikus Egyházközség egyik induló szolgálata a Segítő kezek projekt. Ez a program arról szól, hogy a körülöttünk élőknek, a kárpátaljai szegény családoknak, a Partium területén élő rászorulóknak segítsünk egy karitatív, önkéntes hálózat felépítésével és működtetésével – írta szerkesztőségünknek Tóth Attila lelkész.

Az evangélikus Insula Lutherana győri projektből csoportosítottak át összegeket egy katolikus iskolafejlesztésbe

Budapest – Annak érdekében, hogy a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont a következő tanév kezdetére elkészüljön, több mint 300 millió forintot csoportosít át a kormány. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

LESZ – Láthatóan Evangélikusok Szatmárban

Kölcse – Nyelvtanórán megtanultuk: a volt, a van, a lesz szó is ige. Napok óta ez a kis mondat kavarog bennem az evangélikus gyülekezetekkel és egyházzal kapcsolatban. Tudjuk, milyen sokan voltunk. A szomorú statisztikai adatok megmutatják a jelen helyzetünket. Fogyó egyház, karcsúsodó gyülekezetek, szépen felújított, félig üres templomok. Mit tegyünk, hogy a trend megváltozzon? Gyülekezeteink jövője azon múlik, hogy a jelenben mit teszünk annak érdekében, hogy a leépülés folyamatát csökkenteni vagy megállítani tudjuk.

Határmenti ifjúsági közösségek megerősítése

Kölcse – A Kölcsei Evangélikus Egyházközség aktív, közösségépítő munkát végez az ifjúság körében a szatmári régióban. A környező települések fiataljainak nyári táborokat, napközis táborokat szerveznek évenkénti rendszerességgel.

Áldott légy! – Az egyházak szociális és környezetvédelmi felelősségéről

Budapest – Az egyházak környezetvédelmi szerepéről és tevékenységéről rendezett egész napos tanácskozást november 25-én a Földművelésügyi Minisztérium. A rendezvényt Ferenc pápa Laudato si’ (Áldottlégy!) kezdetű enciklikája ihlette, amely Földünk védelmére, a közös otthonunkra való figyelemre buzdít. A konferencián számos, Magyarországon működő egyház mutatta be környezetvédelmi tevékenységét. Egyházunkból a Templomkert projekt volt jelen előadással és termékbemutatóval.

Oldalak

Feliratkozás RSS - projekt csatornájára