Rákospalotai Evangélikus Egyházközség

Adventi kalendárium emberekből

Budapest–Rákospalota – Ez az advent más, mint amit eddig megszoktunk... Ebben az adventi időszakban megoldást kellett találnunk a Rákospalotai Evangélikus Egyházközségben arra, hogy az elmaradó események közül mit és hogyan tudnánk megvalósítani úgy, hogy az senkit ne veszélyeztessen. Ezért kezdeményeztem Ponicsán Erzsébet lelkésznőnél az adventi ablaknyitogatást, de hogy ez mit is takar, az alább kiderül.

„Tenyerembe véstelek” – Hálaadó istentiszteletet tartottak Rákospalotán

Budapest – Rákospalota – Minden év október utolsó vasárnapjainak egyikén a Rákospalotai Evangélikus Gyülekezet nagytemplomában (régi Fóti út 73.) hálaadó istentiszteletet tartanak, mely után novembertől egészen nagyhétig a kistemplomban (Juhos utca 28.) tartják gyülekezeti alkalmaikat a hívek.

A négytornyú templom titkai – Séta a rákospalotai lutheránus múlt nyomában

Búzakalász és ekevas látható a főváros XV. kerületének címerében. Nem véletlenül, hiszen a történelmi Pest városától északra, a Pesti-síkságon még az Árpád-korban kialakult Palota nevű falu lakói mindig is elsősorban a föld adta ajándékokból éltek. Ám Rákospalota evangélikusai nemcsak szorgalmas őseikre büszkék, hanem lutheránus kincseikre is – köztük templomaikra. Ugyanis kettő is van nekik. A később épített, úgynevezett nagytemplomban az utóbbi években mindig nagyhéttől adventig tartják az istentiszteleteket. A nagytemplom titkairól és egyéb gyülekezeti érdekességekről Csernyik Ferencné korábbi presbiter és Domonyi Csizmadia Pál korábbi felügyelő, jelenlegi másodfelügyelő mesélt.

Bölcsőtől Rióig… és azon túl

Budapest – A Rákospalotai Evangélikus Egyházközség látta vendégül Boronkay Péter paralimpikont egy szeretetvendégség keretében. A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár KMSE végtaghiánnyal született, profi paratriatlonistája nem mindennapi eredményekkel büszkélkedhet: kilencszeres Európa- és hétszeres világbajnok, a riói paralimpián pedig a 9. helyen ért célba.

Konfirmáció és presbiteriktatás volt a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség templomában

Rákospalota – Konfirmáció és presbiteriktatás volt a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség templomában a hétvégén. Gáspár Richárd, Ganicz Lazó és Szűcs Dorka álltak először az Úr oltárához. De nem csak a gyülekezet bővült az új konfirmandusokkal, hanem a presbitérium is, hiszen új presbitereket is iktattak pünkösdkor.

The Wartburg Choir a rákospalotai evangélikus Nagytemplomban koncertezett

Budapest – Tegnap este (2014. 04. 29.), aki a rákospalotai evangélikus Nagytemplom XV. kerület Önkormányzati támogatásából felújított kupolája alatt ült, a majdnem 75 éves padokban, szívig ható koncerten vehetett részt. Szöveg: Ponicsán Erzsébet, László Virgil. Fotó: Kurucz Árpád
Feliratkozás RSS - Rákospalotai Evangélikus Egyházközség csatornájára