Sopronbánfalva

Összefogtak a bánfalvi evangélikus templomért

Sopronbánfalva – Nagyon rossz állapotba került az utóbbi években a bánfalvi evangélikus templom tetőszerkezete, elkerülhetetlenné vált a felújítása. A soproni egyházi felekezetek és a civilek, valamint a város önkormányzata összefogásának is köszönhetően most renoválhatják az épületet. A több mint húsz millió forintos rekonstrukció néhány hete kezdődött, a tervek szerint szeptemberben már a megújult templom várja a híveket.

Hagyományteremtő alkalmakon tanítják meg a fiatalokat a régi szokásokra

Ágfalva – Sopronbánfalva – Az utóbbi években, illetve évtizedekben rengetegen költöztek mind Ágfalvára, mind Sopronbánfalvára. Az újonnan ide került emberek gyakran egészen más szokásokat hoztak magukkal, mint amilyenek az itt élő, őshonos német lakosoké. Az ünnepi tradíciók is nagyon-nagyon különbözőek.

Gondolatok a bánfalvi búcsúhoz...

Sopronbánfalva – Egy nappal a magyarországi németek Ágfalván tartott országos egyházi kórustalálkozója után Bánfalván gyűltek össze az evangélikus hívek az évente megrendezésre kerülő búcsúra. Heinrichs Eszter lelkésznő személyes gondolatait osztjuk meg.

A bánfalvi templom felújítására gyűjtenek

Sopronbánfalva – A bánfalvi evangélikus templom teteje felújításra szorul. „A szakemberek szerint – már vagy két éve – a huszonnegyedik óra utáni első percben vagyunk. A templomtető felújítása hatalmas költség, de különböző egyházi pályázatoknak, Sopron város segítségének és magánszemélyek támogatásának hála, látszik már az alagút vége...” – írták a gyülekezet Facebook-profilján.

Aki mások életén szeretne segíteni

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Mentés másként – Ágfalvi és bánfalvi konfirmandusok vizsgáztak

Ágfalva – Sopronbánfalva – A május 6-ai családi istentiszteleteink több dolog miatt is különlegesek voltak. Az egyik az, hogy ez volt konfirmandusainknak a vizsga-istentisztelete, melyen mindegyikük kapott valami kis szerepet, és felolvasták a saját maguk által megfogalmazott hitvallásaikat. A vasárnap másik különlegessége pedig az volt, hogy erre a napra esett anyák napja is. Gyülekezetünk gyermekei rendhagyó módon köszöntötték anyukáikat és nagymamáikat: megáldották őket templomaink oltáránál.

Megemlékeztek a bánfalvi németek kitelepítéséről

Sopronbánfalva – Április 29-én a kitelepítés 72. évfordulója alkalmából megtelt a bánfalvi templom. Az istentiszteleten Mesterházy Balázs esperes hirdette Isten igéjét, a kitelepítési emlékműnél pedig Claudia Söder, egykori kitelepített bánfalviak gyermeke mondott ünnepi beszédet.

Képek beszélnek az ágfalviak ökumenikus alkalmáról

Ágfalva – Az ökumenikus imahét ágfalvi rendezvényére 2018. január 25-én került sor, ezúttal az evangélikusok gyülekezeti termében. Az alkalomról képes beszámolót adunk közre.

Két térképet készítettek el az egykori kitelepítettek és utódaik Ágfalváról és Sopronbánfalváról

Ágfalva – Évekig tartó hosszú és kitartó munka eredményeképpen született meg az a fantasztikus térkép, amely a kitelepítés előtti, 1946 előtti Ágfalva térképét tartalmazza. A térkép nem akármilyen. Ha a keresett lakcímre kattintunk, megtudhatjuk, hogy kik éltek az adott házban, és azt is, hogy az egykori lakók a kitelepítés után hová kerültek.

Téglajegyekkel a sopronbánfalvai templomért!

Sopronbánfalva – A sopronbánfalvai evangélikus templom felújítására téglajegy programot hirdetett az evangélikus egyházközség, amellyel bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy megújulhasson az épület.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Sopronbánfalva csatornájára