szeminárium

Fundamentalista volt-e Jézus? – Ökumenikus szeminárium Strasbourgban

Ötvenkettedik alkalommal rendeztek nemzetközi ökumenikus szemináriumot a franciaországi Strasbourgban, az Ökumenikus Kutatóintézetben. Ez alkalommal a Fundamentalizmus mint ökumenikus kihívás címet kapta a nyolcnapos, július 2–9. között tartott nyári egyetem. Egyházunkat dr. Gáncs Tamás kelenföldi igazgató lelkész, biblikus teológus képviselte. Az ő szubjektív naplójegyzeteit közöljük az alábbiakban.

Reformátori identitás ökumenikus perspektívából

Strasbourg – „Ha protestáns, ökumenikus szempontból akarjuk ünnepelni a reformáció elindulásának ötszázadik évfordulóját, akkor nem a szakadást ünnepeljük, hanem azt a többletet, amit a reformáció adott” – fogalmaz Nepp Éva, a Strasbourgi Ökumenikus Intézet szervezte 51. Nemzetközi Ökumenikus Szeminárium tanulságairól.

Jelentkezzenek igehirdető-szemináriumra!

Egy protestáns szervezőcsoport egy 2017 márciusában esedékes igehirdető-szemináriumra vár jelentkezőket. Az úgynevezett Biblia-tanulmányozó igehirdetési típus lesz a fókusza a műhelynek John Stott homiletikája alapján és angol nyelven zajlik majd. Jó lenne, ha evangélikus igehirdetők is részt tudnánk venni ebben a munkában. A csatolt fájlokban találhatóak a szükséges információk.

„Egyház és felelősség a világban” – Nemzetközi szemináriumot tartottak Wittenbergben

Wittenberg – A Lutheránus Világszövetség szervezésében rendezték meg Wittenbergben 2016. február 27. és március 12. között a 13. nemzetközi szemináriumot. Az alkalom az „Egyház és felelősség a világban” témakörben zajlott. A szemináriumon 16 országból 21 lelkész vett részt, közöttük egyházunk képviseletében Cairns-Lengyel Henriett. Személyes beszámolóját az alábbiakban olvashatják.

XI. LVSZ szeminárium: Szentírás, nyilvános bizonyságtétel, dogma

Wittenberg – Vajon mikor jelentek meg egyes témák, kulcsfogalmak Luther Márton nyilvános megszólalásaiban? Mikor, melyik iratban fogalmaz meg olyan kulcsfontosságú definíciókat, mint „megigazulás” vagy „kettős természet”? Vajon mennyire finomított Melanchthon Luther nézetein az írásaiban? Vajon milyen események hatására formálódtak Luther tanításainak főbb tételei? Ehhez hasonló kérdések álltak középpontjában az éppen befejeződött LVSZ szemináriumnak.

Háromnapos szemináriummal folytatódik az első, magyar civil szervezet által önállóan végrehajtott fejlesztési program Belaruszban

Minszk – Belarusz civil szervezetek, a kormányzat illetve az önkormányzatok szociális szakemberei számára tartanak háromnapos szemináriumot Minszkben az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai október 20-22 között. A képzést speciális igényű álláskeresők munkaerő-piaci reintegrációjának segítése témakörében szervezték. A rendezvény célja, hogy a részt vevő 30 belarusz szakember betekintést nyerjen az Ökumenikus Segélyszervezet által Magyarországon eredményesen alkalmazott új munkaerő-piaci és szociális segítő módszerek alkalmazásába.

„Boldog csere” – Magas szintű csereprogram a budapesti és mainzi teológiai intézmények között

Mainz – Budapest – Gazdag tudományos tartalmú és magas szintű közéleti csereprogramon vettek részt az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói Korányi András professzor vezetésével Németországban április végétől május első hetéig. Az EHE német partnerintézményével, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetemmel ősszel és tavasszal megvalósított 10-10 napos csereprogramnak a két országban folyó reformációtörténeti kutatás, az egyházi és ökumenikus helyzet, valamint a közélet aktualitásainak jobb megismerése állt a középpontjában. Forrás: teol.lutheran.hu, fotó: Babka Anna, Kalit Eszter
Feliratkozás RSS - szeminárium csatornájára