Temesvár

Ökumenikus imanyolcad Temesváron

Temesvár – Temesváron 2021. január 24-én került sor az ökumenikus imanyolcad, immár hagyományosnak számító, záró istentiszteletének megtartására. Idén, a házigazda római-katolikus egyház meghívására, a különböző felekezetek képviselői a gyárvárosi Millénium templomban, Temesvár legnagyobb templomában találkoztak, különleges körülmények között, a hatályos egészségügyi biztonsági rendelkezések betartásával.

Felekezeteket és nemzetiségeket is egyesített az ökumenikus imaóra Temesváron

Temesvár – A keresztények egységéért imádkoztak január 24-én a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban az egyházmegye szervezésében. Pál József Csaba megyéspüspök hangsúlyozta: az ökumenikus imaóra lehetőség a Krisztus imája szerinti egységre – „Legyenek mindnyájan egyek” (vö. Jn 17,21) –, ugyanakkor a közösség, a testvériség megélésére is.

Mézlovagokat avattak a temesvári evangélikus templomban

Temesvár – A szegedi méhészek az elmúlt hét végén ünnepelték a szegedi méhészegyesület fennállásának 135. és Ambrózy Béla születésének 180. évfordulóját. A kettős évforduló alkalmával Temesvárra látogatott az egyesület és a mézlovagrend tagjaiból álló küldöttség, akik az evangélikus templomban mézlovagavatással összekötött megemlékezést tartottak báró Ambrózy Béla, a magyar méhészet atyja tiszteletére.

„Ami a hit szilárd alapjára épül, az megmarad”

Temesvár – Nagy nap volt 2016. október 8-a, szombat a temesvári evangélikus-lutheránus gyülekezet életében: a kolozsvári, a brassói és a nagylaki egyházmegyék küldötteivel együtt ünnepelhették a 177 éves temesvári evangélikus templom – Temesvár első protestáns temploma – homlokzata felújításának befejezését. A hálaadó istentiszteleten Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke hirdetett igét, a történelmi egyházak, a hazai és határon túli közélet és politikai élet jeles képviselői részvételével. Az ünnepi együttlét méltó alkalom volt a romániai evangélikus egyházat is sújtó kommunista üldöztetésekre, deportálásokra való visszaemlékezésre.

Ökumenikus fohász Temesváron a templomért és az iskoláért

Temesvár – Október 5-én, kedden a temesvári evangélikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelet keretében immár harmadik alkalommal imádkoztak együtt a temesvári magyar egyházi vezetők és pedagógusok azért, hogy megmaradásunk két alappillére, a templom és az iskola megerősödjön.

„Szentély, ahol létrejön a nagy találkozás” – 175 éves a temesvári evangélikus templom

Temesvár – A temesvári evangélikus gyülekezet, és velük együtt a temesvári református gyülekezetek október 17-én, pénteken ünnepelték első közös templomuk felszentelésének 175 évfordulóját. Az ünnepi istentiszteleten Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke hirdetett igét.

„A Teremtő a méhet Magyarország számára alkotta” – Báró Ambrózy Béla emléktábla-avatás a temesvári evangélikus templomban

Temesvár – A temesvári evangélikus templomban, a vasárnapi istentisztelet keretében 2014. január 26-án felavatták Báró Ambrózy Béla (1838–1911), az evangélikus-lutheránus egyház nagy támogatója, az egyik legnagyobb magyar méhész, az Országos Méhészeti Egyesület alapítója emléktábláját. Az emléktáblát a Csongrád megyei Ambrózy Béla Mézlovagrend és az Ambrózy Béla báró Méhész és Környezetvédő Egyesület állította a „bogaras báró” születésének 175 évfordulója tiszteletére. Forrás: evangelikus.net, nyugatijelen.com, szöveg: Pataki Zoltán

Budapest és Szeged után, Kós Károly-dombormű Temesváron is

Október 23-a estéjén, a magyar nemzeti ünnep tiszteletére, ökumenikus igeliturgia keretében Kós Károly-emléktáblát avattak a temesvári evangélikus-lutheránus templomban, a 130 éve született építész, író és politikus keresztelésének a helyszínén. Forrás: nyugatijelen.com, evangelikus.net

Felavatták Kós Károly domborművét Temesváron

Temesvár – Szerdán este ökumenikus keretek között leplezték le a temesvári evangélikus-lutheránus templomban, a 130 éve született építész, író és politikus keresztelésének a helyszínén a Kós Károlyt ábrázoló domborművet. A plakett Szathmári Gyöngyi képzőművész alkotása. Az esemény díszvendége Markó Béla RMDSZ-szenátor, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke volt. Forrás: erdely.ma
Feliratkozás RSS - Temesvár csatornájára