A Capitolium lerohanását követően az LVSZ főtitkára támogató levelet küldött az ELCA-nak

A Capitolium lerohanását követően az LVSZ főtitkára támogató levelet küldött az ELCA-nak

Share this content.

Forrás: lutheranworld.org, fordítás: Balicza Klára
Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és az evangélikusok közössége támogatja az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) törekvéseit a kiengesztelődés, az igazságosság és a békesség helyreállítása érdekében az amerikai nemzet történelmének ebben a kritikus pillanatában.

Dr. Martin Junge, az LVSZ elnöke Elizabeth A. Eatonnek, az ELCA elnök-püspökének küldött levelében hangot adott „megdöbbenésének és csalódottságának”, amelyet az Egyesült Államok törvényhozó épületének január 6-ai lerohanása váltott ki belőle. A fegyveres tüntetők által indított akcióban négy ember életét vesztette, és átmenetileg félbeszakadt a Joe Biden leendő elnök és alelnöke, Kamala Harris megválasztását hitelesítő alkotmányos folyamat. 

Junge szavaival a szerdai események „előre jósolható következményei voltak mindannak, amelyet a távolból figyelemmel követtünk”. A történelem és jelenkor eseményei is bizonyítják, hogy „a felbujtó, megosztó és gyűlölködő szavak hatására elszabadul az erőszak”, különösen akkor, „ha ezeket normának tekintjük, és nem szólalunk fel ellenük”.

„Újra szót kell érteniük egymással az embereknek, oda kell figyelniük egymásra. Helyre kell állítani a felbomlott emberi kapcsolatokat, újra kell építeni a bizalmat, hogy lehetővé váljon az együttélés és a közös munka. Az emberek fájdalmának csillapodnia, a sebeknek gyógyulniuk kell” – írta dr. Martin Junge LVSZ-főtitkár.

Az ELCA előtt álló „hatalmas lelkipásztori és teológiai kihívás” kapcsán a főtitkár úgy fogalmazott, hogy „helyre kell állítani a felbomlott emberi kapcsolatokat, újra kell építeni a bizalmat”, a fájdalomnak enyhülnie, a sebeknek gyógyulniuk kell. Junge köszönetet mondott Eaton püspök asszonynak, amiért „bátran és következetesen tanúskodik az igazságosság, a béke és a kiengesztelődés mellett”, az ELCA pedig elhívásának megfelelően „támogatja az amerikai embereket és az egész társadalmat a gyász és gyógyulás folyamatában”.

Junge szólt arról is, hogy az egyház prófétai feladatának része az igazságosság és a béke elősegítése, a közelmúlt eseményei pedig megmutatták, hogy „a demokrácia nem magától értetődő”, hanem „állandó ápolásra és gondozásra szorul”. Mivel chilei származásából adódóan van tapasztalata a katonai diktatúrák működéséről, tudja, hogy „a gyengék, a kisebbségben élők és a hátrányos helyzetűek” különösen is veszélynek vannak kitéve olyankor, amikor „a hatalmi ágak szétválasztása nem egyértelmű, amikor támadás éri a jogrendet, és nem tartják tiszteletben az emberi jogokat”. Ugyanakkor Jézus arra szólítja fel tanítványait, hogy éppen ezekre az emberekre legyen különös gondjuk és figyelmük.

Az LVSZ főtitkára biztosította Eaton püspök asszonyt arról, hogy imádságban hordozzák az Egyesült Államok egész népét, és hogy az ELCA nincs egyedül ebben a helyzetben sem, hanem támogatja őket „egy oltár- és szószékközösségben egyesült globális közösség”. Az LVSZ örömmel vesz minden javaslatot arra vonatkozóan, hogy miként tudná még jobban segíteni az amerikai egyházat a jövőben. Más egyházak tapasztalatai pedig értékes erőforrást szolgáltathatnak ahhoz, hogy fokozottabb erővel hasson a keresztény tanúságtétel az ilyen helyzetekben is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!