Tanulmányozhatók az Európai Egyházak Konferenciája történetének archívumai

Tanulmányozhatók az Európai Egyházak Konferenciája történetének archívumai

Share this content.

Forrás: CEC, World Council of Churches, oikoumene.org
Genf – A World Council of Churches (WCC), azaz az Egyházak Világtanácsa levéltárosai jóvoltából az európai ökumenikus történet jelentős része már elérhető. Ennek köszönhetően a Conference of European Churches (CEC) – az Európai Egyházak Konferenciája genfi történetét is katalogizálták, így online formában elérhető.

Közel ezernyi doboz dokumentum ad információt az európai zsinati ökumené első évtizedeiből. Ezek 1959-től kezdve tartalmaznak feljegyzéseket, amiken keresztül mélyebb betekintést nyerhetünk az európai ökumenikus mozgalomba, különösen is a hidegháború alatti időkbe.

A levéltárban való kutatási munka lehetővé teszi, hogy ne csak a CEC és a WCC, hanem a World Communion of Reformed Churches (Református Egyházak Világszövetsége), a Lutheran World Federation (Lutheránus Világszövetség), és a World Student Christian Federation (Keresztény Diákok Világszövetsége) között is legyen kapcsolat. A CEC-archívumok jelentősen hozzájárulnak az ökumenikus és az egyháztörténeti kutatásokhoz. Anne-Emmanuelle Tankam-Tene, a WCC levéltárosa hozzátette, hogy a WCC-nek kétfajta közönsége van: az egyik azokat az érdeklődőket foglalja magában, akik az egyházak történetének teológiai megközelítésére kíváncsiak, a másik csoporton pedig a globális témák (menekültkérdés, vagy a más vallásokkal való kapcsolattartás) iránt jobban elmélyülteket érti.

Tankam Tene hangsúlyozta, hogy a dokumentumoknak nem szabad a nyilvánosságtól elszeparálva maradniuk, hanem online formában mindenki számára elérhetőnek kell lenniük. Feladatuknak tekintik, hogy a hozzáférés biztosítva legyen, ami által is erősödhet a CEC és a WCC közötti kapcsolat.

További információ: https://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/archives-of-cec-history-available-for-study

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!