CEC: Elfogadták az új alaptörvényt – Az új tisztségviselők választása hétfőn lesz – Anyagunkat folyamatosan frissítettük

CEC: Elfogadták az új alaptörvényt – Az új tisztségviselők választása hétfőn lesz – Anyagunkat folyamatosan frissítettük

Share this content.

Budapest – 2013. július 7-én budapesti és Pest megyei templomokban szolgáltak a CEC-delegáltak. A délutáni plenáris ülésen a preambulum harmadik olvasatának elfogadása megtörtént. Az új tisztségviselők megválasztását elhalasztották, így az hétfőn kerül napirendre. Cikkünk az evangelikus.hu helyszíni tudósítója által folyamatosan frissült. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

A kongresszus résztvevői vasárnap délelőtt istentiszteleteken szolgáltak. 

Az EEK-kongresszus ma délutáni ülésén elkezdődött a preambulum harmadik felolvasása, amelyre a moderátorok segítségével a delegáltak reflektálhattak. A hozzászólásoknál a delegáltak az alaptörvény kezdő részével egyetértettek, ám a küldöttek taglétszámával kapcsolatban kérdések merültek fel. Az alaptörvény alapvetően nem a földrajzi eloszlást, hanem a delegáltlétszámot szabályozná. A delegáltak a hetedik és nyolcadik törvényhez fűztek még hozzászólásokat. Így a szervezet képviselőjének és főtitkárának az alapszabályban rögzített feladatkörével kapcsolatban hallhattunk észrevételeket.

Az egyik holland delegált hozzászólásában arra volt kíváncsi, hogy „az EEK működése milyen hatással van a kereszténységre”. A felszólaló úgy látta, hogy a napok óta tartó vita parttalansága nem megfelelő forma ahhoz, hogy az európai egyházak közösségéről valós képet kapjunk. Az észrevételre az egymás kölcsönös megismerése, a másikról való tudás szorgalmazása és az egyház közösségének képe volt a válasz. Az EEK egyik alapvető célja az, hogy „Európán belül az egyház egységét megfogalmazza és képviselje”.

A preambulum harmadik olvasásának vitáját követően a kérdéses pontokról történő szavazás megtörtént, apróbb részleteket és szövegezési kérdéseket korrigáltak, majd az EEK-delegáltak megszavazták az új alaptörvényt.

A plenáris ülés azoknak a jelentéseknek az ismertetésével folytatódott, amelyekben a delegáltak elé terjesztették többek között a fiatalok kérdését, a szociális kérdéseket, a roma közösségek kérdését ugyanúgy, mint Egyiptom politikai helyzetét. A beszámolókban erőteljes hangsúly került a hátrányos helyzetű régiókban élők fokozott segítésére, a társadalmi szolidaritás kérdésére. A felszólalások között nagy jelentőségű volt az EEK jövőjének meghatározása, amelynek értelmében a budapesti kongresszus határozatai adnak új, dinamikus előrehaladást a szervezetnek.

Az alaptörvény elhúzódó elfogadása és a jelentések ismertetése miatt a tisztségviselők személyéről történő szavazást hétfőre halasztották. A jelenlévők napzáró áhítaton vettek részt. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!