CEC: Az új alaptörvény részleteit tárgyalják a delegáltak – Folyamatosan frissülő anyag!

CEC: Az új alaptörvény részleteit tárgyalják a delegáltak – Folyamatosan frissülő anyag!

Share this content.

Budapest – 2013. július 5-én tovább folytatódott a disputa az EEK új szabályozásáról. A délelőtt folyamán rengeteg hozzászólás érkezett a törvény egyes részleteihez, délután pedig csoportbeszélgetéseket folytattak. Az evangelikus.hu szeretné továbbra is nyomon követni a mai nap eseményeit. Anyagunkat folyamatosan frissítjük! Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Galambos Ádám

A reggeli áhítat után a delegáltak az EEK szervezeti egységeinek működéséről, az új összetételről vitáztak. Az előző napról megmaradtak az új szervezeti törvény első részeinek szavazásai is, ami elég lassan haladt a nap folyamán.

Délelőtt tiszteletét tette az eseményen Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának vezetője, aki angol nyelven köszöntötte a delegáltakat, és jó munkát kívánt nekik a további napokra is.

Hat csoportra különülve a résztvevők a délután folyamán, a jövőbeni delegáltak személyéről egyeztettek. Többek között kitértek a nők szerepére  miszerint több nőre lenne szükség a bizottságokban , továbbá a leendő delegáltak korosztályi megoszlására. Felmerült a fiatalítás kérdése, vagyis a jelenlegi, sok esetben idősebb küldöttek helyére a jövőben jó lenne fiatal delegáltakat küldeni. Ezenkívül előkerült a finanszírozás kérdése is: a jövő évi költségvetés, annak anyagi hátterének különböző támogatások által történő megerősítése, továbbá a költségvetési súlypontok kérdése.

Az esti plenáris ülésen először a csoportok képviselői tartottak beszámolót. A kisebbségben lévő egyházak és a hozzájuk tartozó szervezetek szerepe súlypontként merült fel a megbeszélésen. Az alábbi megállapítások hangoztak még el: bizalom egymás iránt; a képviselet kérdése és a preambulum kérdése. Utóbbinál céljainak megfelelően fontosnak tartották a szöveg olyan fajta minimalizálását, amely figyelembe veszi az EEK egyes ágazatainak súlypontjait.

A szavazás keretében a hatodik törvényig már az összes szövegét megszavazták. A hetedik törvényről való szavazást amely a közgyűlés összetételéről, vagyis a tagegyházak képviseleti arányáról szól későbbre halasztották, majd átfogó vitát követően megszavazták. A kormányzó testületről, annak taglétszámáról, szavazati jogokról, továbbá a kormányzó testület üléseinek gyakoriságáról szóló nyolcadik törvény hosszas vita tárgyává vált. Nehezen született egyetértés a taglétszámmal, annak összetételével kapcsolatban, de a nyolcadik törvény több paragrafusát végül megszavazták. A külön megszavazott törvénycikkek zárószavazásánál ismét nem volt egyetértés.

A szavazást és a vitát végül késő este berekesztették.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!