CEC-nagygyűlés: Református istentiszteleten jártak a magyar evangélikus delegáltak

CEC-nagygyűlés: Református istentiszteleten jártak a magyar evangélikus delegáltak

Share this content.

Fotó: Cselovszkyné dr. Tarr Klára, szöveg: reformatus.hu, Külügyi Iroda
Maradék – 2018. június 3-án délelőtt az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) istentisztelettel folytatódott. Egyházunk delegáltjai Maradékon voltak egy magyar református istentiszteleten. Utána folytatódott a konferencia, amelyen Justin Welby canterburyi érsek Európa jövőjéről tartott előadást.

A lelki alkalmak a nagygyűlés programjának egyharmadát teszik ki, de ezek közül is kiemelkedik a vasárnapi istentisztelet, melyet helyi gyülekezetekben ünnepelnek a résztvevők. Harminc delegált döntött úgy, hogy a maradéki református gyülekezeteben vesznek részt az istentiszteleti közösségben.

Az újvidéki nagygyűlés programjának szerves részét képezik a képviselt felekezet liturgiai hagyományát követő istentiszteletek, áhítatok és naponkénti bibliatanulmányozások. A nap reggeli áhítattal veszi kezdetét, melyet bibliatanulmányozás követ, a tematikus plenáris üléseket és a műhelymunkák programját pedig déli imádság és esti áhítat foglalja keretbe.

Az istentiszteleti alkalmak az ülés igei mottójára – „Tanúim lesztek” (ApCsel 1,8) – és az igazságosság, a tanúságtétel és vendégszeretet témáira reflektálnak.

A vendéglátó egyházak, köztük a Szerbiai Református Keresztyén Egyház képviselői is részt vettek a szabadtéri ökumenikus nyitó istentisztelet liturgiájában, melyet Újvidék városközpontjában tartottak. Június 3-án a nagygyűlés résztvevői vasárnapi istentiszteleti alkalmakon vettek részt helyi és Újvidék környéki gyülekezetekben, köztük a maradéki református gyülekezetben is.

Maradék a „szórványok szórványában” található: Délvidéken a vajdasági tartományban, Szerémség tájegységének a szívében, Nándorfehérvár és Újvidék között. 1898-ban alakult missziói református egyházközség a katolikus hitről áttértekből, valamint az ide vándorolt református családokból. A gyülekezet küldetésének tartja a magyar nyelv fennmaradásának segítését: 2013 óta magyar nyelvű óvodát is fenntart, illetve iskolabuszjáratot szervez, mely néhány helybéli gyermeket visz be Újvidékre, hogy magyar nyelven folytathassák tanulmányaikat.

Feltétel nélkül

„A krisztusi szeretet kell vezéreljen bennünket, bármit is csinálunk. Bármi vegyen körül bennünket, akármilyen politika, agresszió, háború, nincstelenség, szegénység, megpróbáltatások, testi és lelki betegségek, ez az, ami bennünk mindig megmaradhat – még akkor is, ha körülöttünk ezt senki nem gyakorolja. Ahogy Isten szeret minket, mi is úgy szeressünk másokat– buzdította igehirdetésében a gyülekezet lelkésze, Halász Dániel a tizenöt országból Maradékra összesereglett gyülekezetet. – Ez pedig feltétel nélküli szeretet, mellyel a felebarátunk javát keressük. A felebarátunk pedig minden ember.”

A nagygyűlés résztvevői az istentiszteleti alkalmat követően a maradéki gyülekezet vendégszeretetét élvezték.

Vasárnap este a delegáltak a Duna-híd közelében közösen imádkoznak a békéért.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!