CEC: Izlandi gondolatok a Deák téren

CEC: Izlandi gondolatok a Deák téren

Share this content.

Budapest – Solveig Lára Guðmundsdóttir (Evangelical Lutheran Church of Iceland) izlandi püspök a Budapesten megrendezésre kerülő Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nagygyűlésére érkezett fővárosunkba. 2013. július 7-én a Deák Téri Evangélikus Egyházközség templomában végzett igei szolgálatot. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

A Deák téri templomban az EEK részéről közel tizenöt delegált vett részt a délelőtti istentiszteleten. A liturgia szolgálatát Smidéliusz Gábor lelkész végezte, míg az igehirdetési szolgálat keretében Izland püspökének, Solveig Lára Guðmundsdóttirnek a gondolataival ismerkedhettek meg a jelenlévők. A püspök visszaemlékezett korábbi éveire, amikor már járt Budapesten, majd a CEC kongresszusáról beszélt.
Meglátása szerint szükséges annak a felismerése, hogy a tanítás és a kauzális szolgálatok jelenthetik az egyház jövőjét.

„Nagy öröm, hogy a templom mellett iskola is található. Ez integrál, megszólít és lehetőséget ad” – fogalmazott a püspök. Guðmundsdóttir beszédében kitért az egység fontosságára: „Lényeges, hogy ne csak tudjuk, hanem meg is tapasztaljuk, hogy Isten gyermekei és közössége nem izolált, hanem együtt lélegző közösség. Az EEK budapesti kongresszusa azt a megerősítést nyújtja, hogy a kereszténység közösségét megélve, annak örömhírét hírül vigyük gyülekezeteinkbe.”

A püspök a reformáció közelgő ötszáz éves évfordulójára utalva Luther tanításának mai üzenetéről beszélt. „Ma is szükséges, hogy egyházunknak meglegyen saját magával szemben a maga kilencvenöt tétele. Az önmagunkra való kritikus tekintés adhat esélyt arra, hogy mindig megújulva, Isten kegyelmében bízva és abból töltekezve jól tudjuk végezni a ránk bízott munkát” – mondta az izlandi püspök. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!